Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Pro Evolution Soccer 2012

Muuttuvasta maailmasta

Pro Evolution Soccerien tuottaja Shingo "Seabass" Takatsuka on sanonut, ettei hänen tehtailemastaan sarjasta tule kilpailija FIFAn kaltaista. Totuus on kuitenkin toinen, sillä pelit ovat viime vuosina alkaneet muistuttaa toisiaan. Molemmat keskittyvät simulaatioon: hauskanpito ja maalijuhlat ovat jääneet vähemmälle, kun jalkapalloa on aivan oikein lähestetty vakavahenkisenä viihteenä.

Pallon fysiikka on Pro Evolution Soccereissa aina ollut kilpailijaa paremmalla tasolla. Konamilla ohjelmoidun nahkakuulan potkiminen on Electronic Artsin vastaavaa paremmalla tasolla, joten tässä suhteessa Takatsukan sanoille on katetta. Syötöissä, keskityksissä ja laukauksissa on tosielämän kaltaista potkua. Jo yhden Pro Evolution Soccer -ottelun pelaaminen todistaa vääräksi luulon, jonka mukaan japanilaiset ymmärtävät jalkapallosta eurooppalaisia vähemmän.

Jalkapallon filosofia

Pro Evolution Soccer uudistui viime vuonna huomattavasti, joten tekijät ovat tänä vuonna keskittyneet konseptin hiomiseen. Kärsivällisyyden säilyttäminen on tärkeää, sillä joukkuepeli on edelleen tärkeässä asemassa. Yksin sooloilemalla ei pääse mihinkään. Konami rohkaisee käyttämään barcelonamaista pallonsiirtelyä, jossa peliväline liikkuu hallitusti mieheltä miehelle. Uudessa Pro Evolution Soccerissa erikoistilanteista syntyy tosin aiempaa enemmän maaleja. Kulmapotkut ja keskitykset ovat entistä vaarallisempia, sillä pallo jää usein pomppimaan pelaajien keskelle.

Tekoälyä on paranneltu. Vastustaja jakelee mielellään läpisyöttöjä, joten jo pieni herpaantuminen puolustuspäässä voi johtaa läpiajoon ja maaliin. Holtitonta prässäystä on varottava, sillä tietokone käyttää virheellistä sijoittumista aiempaa paremmin hyväkseen. Tekoäly osaa myös kikkailla ja pitää palloa vakuuttavammin. Tämä aiheuttaa turhautumista, sillä pelivälineen ryöstäminen vaikeimmalla vaikeustasolla on liki mahdotonta.

Ikävä kyllä maalivahtien kanssa on ongelmia. Pro Evolution Soccer 2012:n veräjänvartijat ovat rähmäkäpäliä, jotka eivät saa hitaintakaan vetoa haltuunsa. Ongelma on osittain korjattu jo julkaisupäivänä ilmestyneessä päivityksessä, mutta Iker Casillasin ja Peter Čechin kaltaiset legendat eivät vieläkään pelaa omalla tasollaan. Kaukolaukausten upottaminen on tietysti mukavaa, mutta maalivahtien holtittomuus ei ole realistista.

Pro Evolution Soccer 2012 säilyttää viime vuonna lanseeratun uuden syöttöjärjestelmän, jossa pallon voi halutessaan syöttää tyhjään tilaan. Uutta on pallottoman pelaajan liikuttaminen, mutta tätä ei valitettavasti ole toteutettu onnistuneesti. Yhtä tekoälyn ohjaamaa joukkuetoveria voi juoksuttaa oikeaa analogitattia klikkaamalla. Tatin painelu on kamppailun tiimellyksessä vaikeaa, joten uudistus jää kosmeettiseksi ja pelaajien vapaiden paikkojen hakemisessa on edelleen parantamisen varaa.

Kikkailu on siirretty R2-nappiin. Temppuilu on entistä helpompaa, mutta valitettavasti vain moninpelissä, sillä tietokone menee harvoin vipuun pelaajan harhautellessa. Cristiano Ronaldon ja Lionel Messin käyttävät tavaramerkkiliikkeitään, kuten stepovereita ja yllättäviä suunnanvaihtoja. Pro Evolution Soccerissa joukkuepelin merkitystä korostetaan kuitenkin yksilötaidon kustannuksella, joten Ronaldo ja Messi eivät ole virtuaaliviheriöllä aivan yhtä ylivoimaisia kuin todellisessa elämässä.

Uusi Pro Evolution Soccer kärsii myös sarjan perisynnistä eli ala-arvoisesta lisenssistä. Ranskan, Hollannin ja Espanjan sarjat ovat täysin lisensoituja, mutta Englannin, Italian ja Portugalin liigoissa on huomattavia puutteita. Maajoukkueissakin pallottelee täysin keskittyjä pelaajia. Ongelma ratkeaa verkosta löytyvillä datapäivityksillä, mutta niiden käyttäminen on tuskaista, sillä esimerkiksi parannellut paidat pitää siirtää USB-tikulta kovalevylle yksi kerrallaan. Kattavasti lisensoidussa FIFAssa tätä ongelmaa ei ole, vaikka siitä ei löydykään Pro Evolution Soccerin valtikortteja, kuten Japanin maajoukkuetta saati Mestarien tai Euroopan liigoja.

Yksin kotona

Pro Evolution Soccer 2012:n sydämenä sykkii uusi Football Life -tila. Siihen on integroitu aiempia tuttavuuksia, kuten Master League ja Become a Legend. Lisäksi mukana on myös mahdollisuus toimia seurapomona Club Boss -muodossa. Pelitilat pitää avata PES-pisteillä, joten niitä ei ikävä kyllä pääse pelaamaan heti ensimmäisellä käynnistyskerralla. Master League ja Become a Legend on tuotu sellaisenaan edellisestä Pro Evolution Soccerista. Esimerkiksi siirrot tapahtuvat edelleen summittaisen oloisesti. Uusi Club Boss on puolivillaisesti toteutettu pelimuoto, jossa pitää tehdä mahdollisimman paljon rahaa ja olla ajamatta seuraa konkurssiin. Se ei ole syvyydeltään lähelläkään esimerkiksi Football Manager -valmentajapelin veroinen, sillä tehtävät päätökset koostuvat yksinkertaisista joko-tai -vaihtoehdoista.

Moninpelin ainoa parannus on MyPES, jonka kautta ottelutilastot ladataan Facebookiin muiden töllisteltäväksi. Lisäominaisuuksia on luvattu, mutta nykyisessä muodossaan MyPESsistä ei ole mihinkään. Suurin osa verkkoajasta kuluu Online Master Leaguen parissa. Siinä voitoista palkitaan rahalla, jonka voi sijoittaa eteenpäin oman joukkueen uusiin palloilijoihin. Sarjat on jaettu vaikeustason ja jaossa olevien rahamäärien mukaan, joten jokaiselle löytyy sopivan tasoisia vastustajia. Konami ei vieläkään ole saanut servereitään sataprosenttisen toimivaan kuntoon, joten netissä pääsee mittelemään vain oman maantieteellisen alueen pelaajia vastaan. Tämä vähentää lagia, mutta vaikeuttaa uusien verkkotuttavuuksien solmimista.

Aina on ensi vuosi

Grafiikka ja äänimaailma eivät ole juuri muuttuneet. Animaatioita on lisätty, ja suurien joukkueiden pelaajat näyttävät aidommilta, mutta Helsingin Jalkapalloklubin kaltaisten pienien seurojen palloilijoita ei ole vieläkään viitsitty mallintaa viimeisen päälle. Ääniraita koostuu epämääräisistä diskohiteistä, eikä monotonisessa selostuksessakaan ole kehumista, joten volyymin kääntää taustamusiikin ja kommentaattorikaksikon osalta mielellään nollaan.

Pro Evolution Soccer 2012 on kaiken kaikkiaan käypä jalkapallopeli, joka kärsii kunnollisten uudistusten puutteesta. Pientä hiomista on havaittavissa, mutta tuote kaipaisi edelleen lisää lihaa luittensa ympärille. Jo kunnollinen lisenssi auttaisi. Electronic Artsilla on tosin tämän suhteen yksinoikeus hamaan tulevaisuuteen, joten me Pro Evolution Soccerin ystävät saamme jatkossakin kärvistellä verkosta löytyvien datapakettien ja joka suhteessa keskinkertaisen toteutuksen parissa. Toivottavasti ensi vuonna asiat ovat paremmin.

Galleria: 

Kommentit

Ainakin kansi on hienompi kuin FIFAssa. CR7 <3

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi