Mario & Luigi: Partners in Time

*Mahdolliset kirjoitusvirheet jne. korjaillaan,jos havaitaan.

Mario veljeksineen on palannut pelipoika edistyneen jatkajansa tuplanäyttöon kaksin kerroin.Kirjaimellisesti.Ja tämä ei ole vitsi.

Gameboy Advancen parhaimmistoon kuuluva Mario-roolipeli oli kieltämättä erittäin koukuttava,kiitos yksinkertaisen,mutta kuitenkin viihdyttävän pelimekanismi.Pelissä ohjattiin Mariota ja Luigia,veljekset kulkivat kahden jonossa hyppien kallioilla,vaihtaen paikkaa ja pieksivät kunnon Mario Bros.-meiningillä.Nyt tilanne on toisenlainen.DS:lle tullut jatko-osa Mario & Luigi:Partners In Time luulisi olevan samaa tavaraa kuin GBA:lla.Valitettavasti ei ihan näin ole.Tässä kyseisessä jatko-osa mitään pelimekanismista vanhaa olla juuri heitetty roskakoriin.Itse asiassa sitä on vain lähinnä paranneltu ja lisäilty ominaisuuksia.Tarina on ehkä hieman ajastavamman tuntuinen,onhan kyseessä tällä kertaa lähinnä ajassa matkustelusta.Tällainen aikamatkailu aiheutti pienen sekoilun aikalinjassa :Marion ja Luigin vauva-minät joutuvatkin menneisyydestä tulevaisuuteen,Marion ja Luigin aikaan.Tarina alkaa kun oudot,violetit Shroob-olennot etsivät uutta kotia,ja nähtävästi menneisyyden Sieni Valtakunnan Peachin linna oli mitä täydellisin vaihtoehto.Prinsessa Peach lähtee kahden ystävän turvin aikamatkalle tohtori E.Gaddin aikakoneella.Kun kone palaa reissuiltaan,Prinsessa on kadonnut,ja tällainen Shroob-hirviö ilmestyy koneesta.Taistelun jälkeen mitä ilmeisimmin Mario ja Luigi lähetetään tutkimaan ongelmaa ja pelastamaan Prinsessa.Tästä alkaakin matka kahden näytön voimin.

Kuten aiemmin sanoin,pelimekanismia ei olla juurikaan riisuttu,vaan sen sijaan sitä on lähinnä vielä paranneltu.
Peli alkaa Marion ja Luigin vauva variaatioilla,mutta heillä pelaaminen ei kestä kauan.Varsinaiset ohjaimet ja sen sellaiset opetellaan Marion ja Luigin kanssa.Samalla (joskus) viedään kuitenkin peliä eteenpäin tällaisissa tutoriaaleissa.Pelin myöhemmissä osissa sieni papan Toadsworthin nuori ja vanha(nykyinen) opettavat veljeksille uusia liikkeitä.
Pelissä pelaajaa avustaa pääasiassa laukku,Stuffwell,joka osaa puhua.Hän on mitä modernisin laukku,onhan siinä satelliitit ja kaikki herkut.Hänen legendaarinen huutonsa "BACK TO ADVENTURE!" pyörii vieläkin päässäni silloin tällöin.Tämä kylläkin toimii merkkinä että peli alkaa jatkua muutamien puhekuplien jälkeen.
Peliä pelataan varsinaisesti alemmalla näytöllä,joten ylänäytöllä täytyy olla jotain karttamaista tiedossa.Itse asiassa näin asia on,sillä mapeilla kävelyn aikana ylänäyttö toimii karttana,
joksenkiin ei kuitenkaan täydellsenä karttana.Se vain näyttää missä olet,eikä joka askeltasi emuloida ylänäytölle.
Alku on juuri GBA Mario & Luigi-tavaraa,mutta kun vauva-duo saadaan reppuselkään,alkaa neljän hahmon rumbat ympäri karttoja vihollisia vastaan taistellen ja pieniä puzzleja ratkoen.
Nämä puzzlet eivät ole turhan vaikeita,vaan pitää vain osata vaihtaa pareja oikeilla hetkillä.Taistelumekanismi näiden neljän Marion ja Luigin kanssa on kuin nykyaikaistettua M&L-taistelumekanismia.Ohjaimet ovat kuitenkin edelleen omalaatuisia:Mario reagoi A-napista,Luigi B-napista,Vauva Luigi Y-napista ja Vauva Mario X-napista.Kekseliästä,mutta jotenkin tuttua.
Taisteluissa vauvat toimivat ikään kuin vahingon aloittajina ja varsinaiset veljekset vievät homman loppuun.Tämä on valitettavasti huono asia joittenkin pelaajien kohdalla,koska tämä helpottaa matseja turhan paljon.Edellis osan Bros-liikkeet korvataan Bros-esineillä,mitä voi käyttää joko kaksin tai nelisin.
Tässä huomaa miten tärkeitä kukin on ryhmässä.
Aivan kuten viime pelistäkin,kun uusi level on saavutettu,on mahdollisuus kasvattaa yhtä osa-aluetta yhdestä kuuteen.Jos kuitenkin yrität kehittää yhtä osa-aluetta liian paljon joka kerta,mittarin kasvaminen on huomattavasti pienempi.Hyvä että pidettiin,tosin että arvojen nostaminen on kyllä miinusta.

Grafiikat ovat huolella tehtyä pikselimössöä,maisemat ovat hyviä still-kuvia,kuta kuinkin Mariomaista,värikästä.Taisteluissa veljesten iskujen aikana ilmestyy kirkkaat,mutta värikkäät efektit.
Numerot näkyvät edelleen,jotta nähdään paljonko vaihnkoa vastustajaan aiheutettiin.Itse henkilöt näyttävät hyvin tehdyiltä.
Ja odotapa lopputekstien dia-showta.

Äänimaailma on sitä rallattavaa musiikkia,vaikka on nyt hieman enemmän "pimeää" musiikkia pelisä mukana.Kingdom Hearts- ja muista tällaisista pelisarjoista tuttu muusikko Yoko Shimomura on tehnyt hienoa työtä soundträkin teossa.Siis DS:n tehoihin nähden.
Uskon kyllä,että parempaan oltaisiin pystytty.
Mariot ja Luigit vauva variaatioitansa myöten ovat edelleen Charles Martinetin äänittämiä.Shroob-olennoilla on hirviömäiset,mutta hieman lapselliset pahat räkätykset.Peach on edelleen hyvin...prinsessan kuuloinen.

Itse olen GBA-osan pelannut läpi,joten osaan verrata tätä teosta edellis osaan.

Mario & Luigi:Partners In Time oli peli,miltä odotin paljon,mutta peli antoi huomattavasti vähemmän kuin mitä olisi odottanut.
Edellis osaan nähden peli on nyt ainakin puolta helpompi,mikä tosin kannustaa enemmän casual-pelaajia.Aikamatkailu on enemmän kaivattua vaihtelua tyypillisiin Mario tarinoihin,mutta prinsessaa pelastetaan yhä.
Eli jos pidit Mariio & Luigi:Superstar Sagasta,on tämä edes kahden tunnin testaamisen arvoinen.Soundträkki on hyvää kuultavaa DS-tyylillä tehtyä musaa ja äänet ja huudahdukset ovat mukiinmeneviä.Vain vauvojen parkumiset voi aika ajoin sattua korvissa.Pelissä on kuitenkin aika hyvä annos huumoria,joten pelin pitäisi jaksaa viihdyttää loppuun saakka.

Päätös:
Mario & Luigi:Partners In Time on kuin helpotettu Mario & Luigi:Superstar Saga,mutta hyvä huumori,äänimaailma ja simppeli taistelumekanismi vie pelin loppuun hyvillä mielin.
Ei ehkä DS:n parhaimmistoihin kuuluva.Ehkä vähän sen alta.
Vähintäänkin kokeilemisen arvoinen.

Hyvää:
-MARIO & LUIGI!
-Huumori on hyvää kamaa
-Äänimaailma on juurikin Mario-kamaa
-Grafiikka värikästä
-Simppeli taistelu/pelimekanismi

Huonoa:
-Jo noin 20-leveleillä voi läpäistä pelin....
-....mikä johtaa siihen,että peli on helppo veteraani pelaajeille
-Kosketusnäyttöä ei hyödynnetä juuri lainkaan
-Vauvojen parkumiset

Vielä lyhesti:
Mario & Luigi:Partners In Time on hyvä jatko-osa,mutta kalpenee hieman Pelipoika Edistyneen osansa rinnalla.Kolmannelta Mario & Luigi-seikkailulta odotetaankin tämän osan jälkeen paljon enemmän.Vain aika näyttää!

~Muggshotter

Kirjaudu kommentoidaksesi