Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

World Snooker Challenge 2005

Biljardin luulisi sopivan perin jämerästi käsikonsoleille, eikä tämä peli väitettä vääräksi osoitakaan. Keppikikkailu on sentään kohtuullisen kiinnostavaa seurattavaa, ja Eurosportkin uhraa sille nykyään kiitettävästi lähetysaikaa. Aiheesta on väännetty useampia pelejä, ja yksi pitkäaikaisimmista yrittäjistä, World Snooker -sarja, on ehtinyt jo ties monenteen osaansa. PSP-julkaisussa Championship-lisänimike vaihtui Challengeksi, mutta muuten peli jatkaa kattavaa ja omistautunutta linjaansa vahvan lisenssinsä avuin. Vastoin nimeään World Snooker Challenge 2005 ei keskity yksinomaan snookeriin, vaan tarjolla on biljardipelejä joka lähtöön aina kasipallosta muihin variaatioihin. Snookerhan on ajansaatossa biljardista eriytynyt haara.


Kapakan kingi vai ranking-listan ykkönen?

PSP-sovitus biliksestä on helposti lähestyttävä, mutta kovin yllätyksetön. Tähtäys hoidetaan nuolinäppäimillä, kun taas itse lyönnin voi suorittaa kahdella tapaa. Näistä ensimmäisessä vedetään analogitattia taakse ja sitten työnnetään, kuten kepillä oikeastikin. Hauska idea, mutta toteutus ontuu, sillä tatin puutteet tarkkuudessa tulevat väistämättä esille. Kevyemmät tönäisyt ovat harjoituksen ja keskittymisen takana, kun taas kovat ja erittäin kovat lyönnit luonnistuvat tuon tuosta. Toisessa metodissa iskuvoima valitaan pienessä reaktiopelissä mittarilta, mikä on itse asiassa jopa tattitouhuakin epätarkempaa, tosin hiljaiset lyönnit onnistuvat suuremmalla prosentilla. Pelkillä suorilla osumilla ei kuitenkaan aina pärjää. Palloja tulisi pussittaa miltei mahdottomista kulmista osuen vain tiettyyn palloon, jottei rikkoisi sääntöjä. World Snooker Challenge 2005 tavoittaa tässä hyvin oikean snookerin tuhottoman vaikeuden, monipuolisuuden ja jännityksen.

Helpotuksia on onneksi saatavilla. Pelaaja voi joko lukea loputtoman pitkän listan lajin sääntöjä tai sitten kokeilla hieman interaktiivisempaa oppimismenetelmää, joka päihittää itseopiskelun aika tehokkaasti. Kyllä, pelissä on valmennustila. Snooker-ottelu käydään vaihe vaiheelta läpi kaikkitietävän opettajan neuvoilla, joissa kerrotaan suositellut lyöntikohteet, -kulmat, -tavat ja -kovuudet. Pelaajan epäonnistuessa valmentaja saattaa moittia kuuntelemattomuudesta, mutta neuvoo kuitenkin miten syntyneestä tilanteesta selviää. Allekirjoittaneesta ei syntynyt näilläkään ohjeilla edes virtuaalibiljardin kuningasta, mutta oppiminen oli mukavaa ja erilaisia taktiikoita oli hauska kuulla. Tällaisia moodeja kaipaisi urheilupeleihin enemmänkin.

Lisäksi ennen jokaista ottelua saa valita apujensa ja vastustajansa tason. Helpoimmilla asetuksilla tähdätessä näkee sekä lyöntipallon että sen kohteen suunnat osuman jälkeen. Tästä on valtavasti apua, joskin loppujen lopuksi lyönnin kovuus muuttaa usein pallojen kurssia törmäyksissä. Peli on kaikesta huolimatta tolkuttoman haastava jopa aloittelijan säädöillä. Alimmiksi rankatuilta vastustajilta on turha odottaa armoa, vaikka he satunnaisesti virheitä tekisivätkin. Epäonnistuneen aloituslyönnin jälkeen aika saattaa hyvinkin kulua vihellellessä vastapuolen tyhjentäessä pöytää.

Taitojaan saa kokeilla lukuisissa moodeissa; pelata voi niin harjoitusotteluita kuin mestaruuskisojakin, joissa haastetaan alan kuuluisuuksia. Tätä varten löytyy ranking-lista, jonka hänniltä pelaajan luoma hahmo aloittaa taistelunsa nokkimisjärjestyksessä ylöspäin. Moninpelikin onnistuu sekä konsolia kierrättämällä että langattomasti kahden laitteen välillä. Mielenkiintoisimpien tilojen joukossa on myös Trickshot-moodi, jossa yritetään selvitä mutkikkaista snooker-tilanteista vain yhdellä lyönnillä. Eri variaatioita on kymmeniä ja niihinkin saa suulliset suoritusohjeet, mikäli homma ei ensiyrittämältä luista. Koska pelin nimi on varsinaisesti snooker, muut biljardilajit ovat sijoitettu ekstrojen joukkoon.


Taskubilistä laajakuvanäytöllä

Biljardipeliksi World Snooker Challenge 2005 näyttää komealta. Arvostelija olisi tyytynyt miltei pelkkään keppiin, palloihin ja pöytään, mutta Blade Interactive Studiosin väki on mallintanut näiden lisäksi useamman salin, oikeat pelaajat ja vielä katsojatkin paikanpäälle. Tämä ei paljoa PSP:nkään tehoiselta laitteelta vaadi, mutta tulos näyttää mukavalta. Tärkein osa eli biljardipöytä palloineen on sekin kelvollisesti luotu. 3D-pallot näyttävät juuri miltä pitääkin - ulkoasussa häiritsee ainoastaan pelaustason reunojen lievä sahalaitaisuus.

Lyöntianimaatiot ovat nekin taidokasta jälkeä. Keskittyneen näköiset pelaajat asettuvat pöydälle luontevasti kurottamaan osuakseen palloon. Lyönti näyttää ammattilaisen suorittamalta oli se sitten ihmispelaajan laidan yli lentävä huti tai vastustajan kolmen-neljän pussituksen täysosuma. Osanottajat myös reagoivat tuloksiin hillityillä tuuletuksilla. Laidan ylityksistä eli "hypänneistä palloista" puheen ollen, lukuisista yrityksistä huolimatta katsojiin osuminen ei onnistunut.

Omia lyöntejä seurataan joko mailan tasolta tai korkeammasta kuvakulmasta, joka kuvaa pöytää suoraa yläpuolelta. Toisena mainittu kameranäkymä toimii tavallaan kaksiulotteisena hieman paremmin, kun taas mailakuvakulma näyttää sen, minkä oikeastikin tähdätessä näkee ja on täten hieman realistisempi. Vastustajan lyönnit näytetään animoituina, mutta ne on onneksi mahdollista ohittaa, sillä katsominen vie melkoisesti aikaa. Tällöin tosin täytyy myös odottaa hetki, että peli generoi vastapuolen toimintojen tulokset.

Musiikeista kehittäjät suoriutuvat hädin tuskin. World Snooker Challenge 2005:sta löytyy vain kaksi (2!) eri biisiä, joista toinen lukeutuu ehkä kaameimpien kuulemieni pelimusiikkien joukkoon. Onneksi nämä voi kytkeä pois, jolloin kokemus lähenteleekin hiljaisuudessaan tv-lähetystä biliksen ammattilaisten kisoista. Tällöin kuulee miltei ainoastaan pallojen törmäysääniä, jotka ovat verrattain aidonkuuloisia. Lisäksi levyltä löytyy ominaisuus, jota ei aivan heti odottaisi kuulevan biljardipelissä - selostus. Selostajansa saa valita kolmesta alan huipusta; vaihtoehtoina John Parrot, Steve Davis ja John Virgo.

Liikkuvan virtuaaliammattilaisen valinta

World Snooker Challenge 2005 sisältää yllin kyllin ominaisuuksia, joita biljardin ystävä osaa varmasti arvostaa. Muutoin peli yllättää positiivisesti vähemmänkin biljardipelejä pelanneen, mutta lajin tuntemus ja siitä nauttiminen ovat vähintään vaatimuksia. Kannattaa joka tapauksessa pitää mielessä ja kokeilla, jos halvalla saa. Sporttivartin Timo Silakka kommentoisi tähän: "mulla on kotiasiat ihan kunnossa ja snooker on hieno laji!"

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi