Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Nintendogs: Dachshund & Friends

Koiranelämää

Maailmanlaajuiseksi menestykseksi osoittautunut Nintendogs on varsin mielenkiintoinen yhdistelmä peliä ja Tamagotchi-lelua. Julkaisussa nimittäin otetaan kasvatettavaksi oma virtuaalikoira ja vastataan tämän viihtyvyydestä jokaisella lemmikinkasvatuksen osa-alueella. Hurttaa käskytetään kosketusnäytöllä stylus-kynää käyttäen. Omalle kullalle voi myös opettaa mikrofonin avulla joitain käskyjä, kuten ”istu” tai ”kieri”. Peli on yksinkertainen ja addiktoiva. Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden hankkia koira ilman siihen liittyviä haittailmiöitä.

Nintendogsista on julkaistu kolme eri versiota, joissa jokaisessa on oma koiravalikoimansa. Arvosteluversio ”Dacshund & Friends” sisältää kääpiömäyräkoiran, kultaisen noutajan, siperian huskyn, shih tzun, beaglen sekä mopsin. Koiria löytyy molempia sukupuolia. Valintaprosessin jälkeen pitää vielä antaa koiralle jokin nimi. Sen jälkeen alkaa aikaa vievä kasvatusprosessi.

Kuten oikeassakin elämässä, oman koiran pitäminen on sitoutumista vaativa projekti. Useamman kuin yhden koiran omistaja voi laittaa toisen lemmikkinsä erityiseen hoitolaitokseen, mutta muuten oman hauvansa kanssa pitää olla jokainen päivä. Normaaleista tarpeista huolehtimisen lisäksi oma nelijalkainen vaatii seuraa ja leikkejä. Tässä suhteessa Nintendogs on hämmästyttävän monipuolinen. Lenkkipolulla ravaaminen ei ole tylsää, sillä pelimaailma on laaja ja täynnä tutkittavaa. Hurtan jätökset pitää korjata asiaankuuluvaan paperipussiin. Oma koti on minimalistiseen tyyliin sisustettu, mutta ajaa asiansa väliaikaisena lemmikinpitopaikkana. Leikkimisen ohella pitää välillä myös tehdä oikeaa työtä, eli kouluttaa. Tämä on hauskaa puuhaa, vaikka aluksi tuntuukin siltä, että koira ei ymmärrä yksinkertaisimpiakaan komentoja. Pähkinänkuoressa sanottakoon, että Nintendogs on paras lemmikkisimulaattori tähän asti.

Jotain jokaiselle

Tekijät harkitsivat alun perin muita eläimiä pelinsä tähdiksi, mutta päätyivät lopulta koiriin. Valinta oli täydellinen. Nintendogsin eläinkatras näyttää todella autenttiselta ja eri rotujen välillä on havaittavissa selkeitä eroja. Tämä pätee niin käyttäytymiseen kuin visuaaliseen osastoonkin. Vinkulelun kimpussa taisteleminen on hellyttävää katseltavaa ja pallon perässä juokseminen on sekin huveista hauskinta.

Nintendogsissa ei varsinaisesti ole mitään tavoitetta. Peliä ei voi oikeastaan läpäistä. Omalla koiralla voi osallistua eräänlaisiin taitokilpailuihin, josta voi voittaa rahaa. Käteistä voi tuhlata paikallisessa kaupassa leluihin, herkkuihin tai tyylikkäisiin koira-asusteisiin. Kisoihin voi osallistua tosin vain kolme kertaa päivässä, joten rikastumaan pelissä ei pääse. Peli käyttää hyväkseen DS:n sisäistä kelloa, eli kun oikeassa elämässä on yö, myös virtuaalikoira vetää sikeitä. Mielenkiintoinen ominaisuus on myös yksinkertaistettu moninpeli, ns. haukkumoodi, jossa kahden ystävyksen koirat voi laittaa samaan laatikkoon leikkimään keskenään.

Oman lemmikin perustarpeista on huolehdittava, tai koira tulee likaiseksi. Pahimmassa tapauksessa oma lemmikki pinkaisee käpälämäkeen, eikä siitä kuule enää koskaan. Tällöin on otettava lusikka kauniiseen käteen ja aloitettava kiltisti alusta. Joskus musti pinkaisee karkuun kesken tavallisenkin lenkin, mutta yleensä koira tulee silloin takaisin lahjan kera. Realismista viis, mutta ainakin lahjojen käärepaperit ovat tyylikkäät.

Harkitse vielä kahdesti

Sitoutumista vaativan pelaamisen lisäksi Nintendogsissa pännii eniten se, että mikrofoniin pitää aina puhua samalla äänensävyllä. Käskyt on aina annettava tietyin äänenpainoin, että koira pystyy ne ymmärtämään. Kaverin peliä on näin täysin turha yrittää pilata, sillä hänen koiransa ei yksinkertaisesti tunnista sinun puhettasi. Äänimaailma on muutenkin hieman itseään toistava, sillä sama taustalla soiva rallatusbiisi ja koirien jatkuva räksyttäminen käyvät helposti haukotuttamaan.

Kuten oikeankin lemmikin valinnassa, myös Nintendogsia ostettaessa pitää käyttää harkintaa. Kyseessä on ainutlaatuinen, täysin uudenlainen videopeli, ja juuri sellainen julkaisu, jota varten Nintendo DS kannattaa ostaa. Peliin pitää vain olla valmis panostamaan rutosti aikaa ja vaivaa. Eihän aidonkaan lemmikin omistaminen ole mikään sunnuntaikävely; tai ainakaan sen ei pitäisi olla. Nintendogs on yksi viime vuosien mielenkiintoisimpia ja onnistuneimpia pelikonsepteja. Peli lyö koiravihaajille luun kurkkuun.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi