Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Millä hyvyyttä mitataan?

Peliarvosteluiden odotetaan vastaavan ainakin siihen, onko käsiteltävä virtuaaliviihteen ilmentymä ns. hyvä peli vai paska peli. Valitettavasti yksinkertaista vastausta ei olekaan. Jokainen arvostelu on henkilökohtainen mielipide, eikä välttämättä ollenkaan pysyvä. Uusilla kokemuksilla kun on tapana vaikuttaa myös aiempiin mieltymyksiin. Kenen helvetin mielestä sitten olikaan hyvä idea tiivistää koko perusteltu pohdinta yhteen numeroon, jolla ei itsessään ole mitään merkitystä?

On tunnettu fakta, että yleisö jaksaa aika ajoin nostaa äläkän arvosanoista. Tällöin median on jälleen muistutettava, että arvosana on vain suuntaa-antava, ja tekstissä se kaikki oleellinen on. Silti esimerkiksi KonsoliFINin MGS4-arvostelun ensimmäisissä kommenteissa päiviteltiin järkyttyneinä kuinka Solidille lohkesi vain ysipuolikas, kun taas kiistelty Heavenly Fjord nappasi kymppimiikan.

Ja näin päästäänkin kätevästi siihen, että kaksi eri arvostelijaa voisi antaa samalle pelille helposti kaksi eri arvosanaa - jopa silloin, kun arvostelijat ovat pelistä suunnilleen samaa mieltä. Jos eri arvostelijoiden antamat arvosanat eivät näin ollen ole vertailukelpoisia keskenään, entäs sitten saman arvostelijan kaikki arvostelut?

Mietin kahta arvostelemaani Wii-peliä, Big Brain Academyä ja Excite Truckia, joille molemmille annoin arvosanaksi 7½. Toinen on puzzlepeli, toinen ajopeli. Toinen on täysihintainen, toista on myyty julkaisustaan lähtien halvemmalla hinnalla. Kumpikos sitten on näistä se parempi peli? Pelkän numeron perusteella on paha sanoa mitään, kummallakin kun on hyvät ja huonot puolensa, ja arvosanahan on aina henkilökohtaiseen kokemukseen perustuva fiilisheitto.

Kun muksuna matikankokeesta ei tullutkaan sitä kymppiä, oli helppo todeta, missä oli ynnätty liikaa tai liian vähän. Mitäs eroa on satasen asteikolla 86 ja 87 pisteen peleillä? Tai kouluarvosanoilla 7+ ja 7½? Jos peli sattuu saamaan uutuuden huumassa liikaa pisteitä, (HD-kiiman vaikutukset näkyvät esim. Xbox 360 -julkkaripelien arvosanoissa - *köh* Perfect Dark Zero *köh*) lähdetäänkö skaalaa laajentamaan, jos jokin toinen peli tekee saman ja paljon enemmän vielä paremmin? Entä jos peli jääkin alustansa ehdottomaksi kärkinimeksi? Olisiko sittenkin pitänyt antaa se pykälää korkeampi arvosana? Ikuisuuskysymyksiä, joista päästään eroon vain kaventamalla koko skaalaa.

Henkilökohtaisesti voisin luopua arvosanoista kokonaan. Tähän tuskin kuitenkaan päästään, sillä kaikkihan toki tykkäävät tilastoista. Ja nettifoorumeilla lymyilevät fanipojathan suorastaan nauttivat "viholliskoneen" hypetetyn SUPERpelin paskalle arvosanalle runkkaamisesta.

Sitä kaksipykäläistä asteikkoa odotellessa...

Kirjaudu kommentoidaksesi