Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Tutkimus: Aivojumppapeleistä ei ole hyötyä

BBC:n käynnistämän tutkimuksen mukaan aivojumppavideopelit eivät lisää aivokapasitettia. Kuuden viikon mittaiseen tutkimukseen osallistui peräti 11 430 ihmistä, jotka olivat BBC:n Bang Goes The Theory -sarjan seuraajia.

Vaikka pelaajien suoritukset peleissä paranivat, ei sillä ollut vaikutusta tuloksiin yleisessä päättelykyvyssä, muistissa, suunnittelussa eikä tilan ja muotojen hahmottamisessa, tutkijat totesivat. Alzheimer-tutkimuslaitoksen Rebecca Wood kuitenkin kertoi, että lisätutkimuksia tarvitaan, jotta voidaan selvittää, olisiko peleillä kuitenkin vaikutusta ikääntymisen mukanaan tuomiin ongelmiin.

Nintendo on painottanut, ettei sen suositun Dr Kawashima -sarjan väitetä olevan tieteellisesti tutkittu aivojen toimintaa parantava peli, vaan sarja hauskoja matematiikkaa, muistia ja lukemista vaativia haasteita.

– Se on tavallaan kuin jumppa aivoille ja haasteet voivat virkistää pelaajan aivoja, Nintendolta sanottiin.

Galleria: 

Kommentit

Nintendon Dr Kawashima peli on, kuten Nintendolta painotettiin, aivojumppapeli. Se tuskin lisää aivokapasiteettia, kuten tutkimuksessa todettiin. Mutta aivojumppana peli, kuten muutkin päättelytehtävät, toimii. Vertauskuvana tavallinen aerobinen jumppa tai venyttely virkistää ja vetreyttää kehoa. Näin keho voi palata hiljalleen "normaalitilaan", eli jumit lähteneet ja se toimii kuten sen pitääkin toimia. Lihaskuntoa(lihasmassaa) ei jumppa kohenna, kuten ei Nintendon pelikään aivokapasiteettia lisää, mutta muita hyviä vaikutuksia niillä varmasti on.

Tulin kirjoittamaan Jukkalooran kommentin, mutta onneksi hän oli sen jo kirjoittanut. Kiitos.

Tuota en ole lääkäri, mutta musta aivojen "jumpan" (sähköä ja kemikaaleja) ja lihasten jumpan (lihaksen supistus/venytys) samaistaminen kuulostaa vähän hölynpölyltä ja pseudotieteeltä. Vaikka kivoja pelejä varmasti ovatkin.

Eikös se ole ihan todistettua, että jos aivoja ei käytä -> rappeutuvat herkemmin.
Silloinhan homma menee näin: Pieniä "hauskoja" pulmatehtäviä yms -> aivoja käytetään -> aivot pysyvät paremmin kondiksessa.

Varsinkin ikääntyvillä ihmisillä kaikenlaiset aivojumpat estävät (hidastavat) dementiaa yms.

Mutta tuskin tosiaan aivokapasiteettia lisäävät...

Yhtä tehokasta pulmapelien pelaaminen alzheimerin taudin ja muun aivon rappautumisen estämiseen on kuin ristikkojen täyttö ja kaikki vastaava, jossa pitää aivojen raksuttaa. Ja tietääkseni jälkimmäiset pitävät aivot virkeinä ja ehkäisevät alzheimerin etenemistä, joten miksi ei pulmapelitkin...

Jep, muistan tämän kun täytän 60.

Eli siis, uskon että näin parikymppiselle näillä aivojumppapeleillä ei ole yhtään sen terveellisempää vaikutusta kuin vaikka GTA:lla. Tärkeintä on, että peli on hyvä ja sen parissa viihtyy. Aivot nyt saavat aika varmasti virikkeitä muutenkin.

Tulee jotenkin mieleen nämä Better Life yms. lafkat, jotka mainostavat miten koko elämänlaatu paranee kun vedät parit magnesiumit päivässä naamariin. Joo ei niistä napeista haittaakaan ole, mutta mutta...

Ärsytti muutes tossa kyseisessä pelissä se että kun yritti kirjoittaa jotain numeroita, peli saatoi tulkita ne ihan eri numeroiksi. :D

Tässä toisenlainen tutkimus, "Oppimispeli treenaa aivot lukuvalmiuteen".

https://www.jyu.fi/ajankohtaista/arkisto/2010/04/tiedote-2010-04-21-13-1...

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi