Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Arvostetuimmat arvostelut (tai parhaiten klikkihoratut)

Jopa tänä Youtuben ja TikTokin aikakautena tekstimuotoisillekin peliarvosteluille löytyy oma yleisönsä. Aina lukijoita ei houkutella pelkästään ajankohtaisilla tai ristiriitaisia tunteita herättävillä peleillä, vaan joskus raflaava otsikko toimii tehokkaana kärpäspaperina. Millä reseptillä arvostelut sitten ovat keränneet klikkejä vuonna 2023?

Totuus kiihottaa

Jos foorumi-innostuksesta voi jotain päätellä, viime vuoden ylivoimaisesti kiinnostavin peli oli Bethesdan hartaudella työstämä Starfield. Risto Karinkannan kynäilemä arvostelu nousi kuitenkin tilastoissa vasta kahdeksanneksi eniten luetuksi arvosteluksi. Kädenlämpöiset neljä tähteä eivät jaksaneet houkutella vihaajia sen paremmin kuin puolestapuhujiakaan barrikadeille. Lisäksi arvostelun julkaisuhetkellä peli oli ollut jo muutaman päivän ajan Game Pass -kansan käsittelyssä ilman eri maksua, joten ehkä into kanavoitui kritiikin kritisoimisen sijaan omaehtoiseen avaruusseikkailuun.

Foorumiaktiivisuus ei muutenkaan tuntunut korreloivan arvostelukiinnostuksen kanssa. Vuoden toiseksi keskustelluin peli oli kotimainen mestariteos Alan Wake 2, mutta sen arvostelu löytyy listoilta vasta sijalta 32. Kolmanneksi eniten keskustelua herättänyt Diablo IV puolestaan kipusi arvostelumuodossa 24:nneksi luetuimmaksi.

Suomalaisuudesta puheen ollen: kärkikymmenikköön onnistui kiilaamaan yksi kotoisasta maaperästä ponnistanut tuotos, Frozenbyten Trine 5.

Hyvin otsikoitu on puoliksi tehty

Vähän tuntemattomammankin pelin arvostelu voi houkutella silmäpareja, jos otsikko on muotoiltu riittävän kiinnostavasti, mikä ei varmaan keltaisen lehdistön tai joidenkin videopelisivustojen täkyihin tarrautuneita yllätä. Ainakin itselleni vieraaksi jäänyt Shadows Over Loathing nousi melkein palkintopallille, kun otsikossa oli otettu esiin vähän yllättävämpi kuriositeetti, eli päähenkilön nimi.

Kakkos- ja kolmossijat menivät jopa jossain määrin provokatiivisille Lords of the Fallenin ja Redfallin arvosteluille, joista molemmista vastasi Joonatan Itkonen. Paikoin aika kipinöiväksi käynyttä keskustelua ei jatkettu arvostelukommenteissa vaan foorumilla.

Joonatan pokkaa myös kultamitalin, sillä vuoden luetuin arvostelu on miekkosen kirjoittama essee Ubisoftin tasapaksusta lisenssipläjäyksestä Avatar: Frontiers of Pandora. Vaikka peli ei aivan onnistunut osumaan samaan julkaisuikkunaan elokuvan kanssa, arvostelu veti KonsoliFINiin paljon uusia kävijöitä.

Rallista roolipeliin

Kärkikymmenikkö koostuu aika monipuolisesta kattauksesta pelejä. Edellä mainittujen lisäksi joukkoon mahtuu vähän nuoremmalle väelle tarkoitettu Ryhmä Hau -aiheinen peli, EA:n ostaman lisenssin varaan rakennettu WRC-ralli, Harry Potter -maailmaan sijoittuva Hogwarts Legacy sekä monissa yhteyksissä vuoden parhaaksi mainittu Baldur's Gate -sarjan tuorein tuleminen.

2023 oli erinomainen vuosi sekä pelien että peliarvostelujen puolesta, ja KonsoliFIN pitää yllä tekstimuotoisten arvostelujen kunniakasta perinnettä jälleen vuonna 2024. Lukemisiin!


Tässä vielä KonsoliFINin vuoden 2023 suosituimmat arvostelut -kymmenikkö:

  1. Hetkinen, tämähän on Far Cry! (Avatar: Frontiers of Pandora)
  2. Vässähtänyt valtakunta, josta ei löydy mitään uutta (Lords of the Fallen)
  3. Tämä peli on kuiviin imetty raakile – annetaan sen kuolla rauhassa (Redfall)
  4. Ei taida koskaan videopelissä olla ollut näin hyvin/huonosti/tyhmästi/höpösti nimettyä päähahmoa (Shadows Over Loathing)
  5. Ei pidä laskea pöllöjään ennen kuin ne ovat laskeutuneet (Hogwarts Legacy)
  6. Tässä on portti, jonka haluat avata monta kertaa (Baldur's Gate 3)
  7. Virallinen lisenssi ei istu rallilegendojen harteille aivan toivotulla arvokkuudella (EA Sports WRC)
  8. Vastaako Starfield massiivisia odotuksia? Kyllä vain, ainakin melkein (Starfield)
  9. Uusin Ryhmä Hau -peli tavoittaa alkuperäissarjan tunnelman mainiosti avoimen maailman seikkailussa (PAW Patrol World)
  10. Velho, varas ja ritari menivät mets… ei, vaan tähän mennessä pelisarjansa parhaimmalle reissulleen (Trine 5: A Clockwork Conspiracy)

Teemaan liittyvät muut jutut

Kirjaudu kommentoidaksesi

Pelikeskustelu