Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Duke Nukem 3D



Julkaisija: 3D Realms Kehittäjä: 3D Realms
Julkaisupäivä: 24.9.2008 Lajityyppi: Toiminta
Pelaajia: 1, Live 2-8 Live-tuki: Pelituki, tuloslistat
PEGI-suositus: 18+ Hinta: 800 pistettä (10 euroa)
Koko: 118 Mt Muuta:

Duke Nukem 3D oli kiistatta menneen vuosikymmenen kuumimpia nimiä. Vuonna 1996 julkaistu kohuräiskintä käsitti siekailematonta väkivaltaa, karskia kielenkäyttöä ja – tottakai – tissejä. Toimintasankari Duke herätti kansassa kauhua ja ihastusta, mutta ristiriitaisesta vastaanotosta huolimatta (tai juuri sen takia) tämän kovanaamojen kunkun legenda on jäänyt elämään.

3D Realms puhalsi uutta hehkua Duken liekkiin väläyttämällä vuosi sitten Duke Nukem Forever -traileria, joka sai monen fanin sormet syyhyämään. Pelin nimestä väännetty ikuisuusprojekti ei kuitenkaan osoita valmistumisen merkkejä, mutta huoli pois, sillä Live Arcadeen on ilmestynyt vieroitusoireita lievittävä lääke. Nyt vajaan viidentoista vuoden tauon jälkeen avaruushirviöt ovat valmiina hyökkäykseen. Maailma voi pelastua vain yhden miehen (ja steroidipurkin) voimalla. Let's rock.

Duke Nukemin Live Arcade -versio tarjoaa pelattavaa pitkäksi aikaa. Alkuperäisen 28 kentän lisäksi paketista löytyy myöhemmin julkaistut (The Plutonium Pak) 11 lisäkenttää. Kampanjan läpäisyyn kuluu yksin räiskiessä noin kymmenisen tuntia, mutta Co-Op-tilassa ajan voi miltei puolittaa. Yhteen nettisessioon saa seitsemän kaveria mukaan, mikä helpottaa Battlelordin ja muiden loppupomojen teilaamista. Ja onhan porukassa pelaaminen toki monin verroin hauskempaa, kunhan se "kaveri" vaan ei veisi kaikkia aseita ja panoksia. Muihin pienempiin uudistuksiin lukeutuvat ohjaimen tärinätuki, MIDI-laadun musiikki ja mahdollisuus kelata aikaa taaksepäin kuoleman koittaessa.

Ensimmäistä kertaa Nukem-maailmassa päästään kokeilemaan kahdeksan pelaajan nettipeliä. Dukematchiksi nimetty pelimoodi arpoo gladiaattoriporukalle jonkin yksinpelin kartoista, minkä jälkeen taistelu voi alkaa. Tappomatsit ovat kovatempoisia räimeitä, joissa odotettu elinaika on alta viidentoista sekunnin. Unreal Tournament III:n toimintaa muistuttava Dukematsailu olisi ollut vähemmän sekavaa meininkiä, mikäli juoksumoodi (Run-mode) olisi otettu pois. Nykyisellään voitto on karttatuntemuksen ohella lähinnä tuurista kiinni, sillä kaikki pelaavat "pompi villisti liipasin pohjassa" -taktiikalla.

Duke Nukem 3D mahdollistaa aikamatkan 90-luvun puolivälin tietämille FPS-pelien alkuvuosille, ja yhdessä Doomin kanssa se on XBLA-valikoiman kovimpia räiskintäspektaakkeleja. 800 pistettä on sopiva hinta niillekin, joille Duken buutsit eivät ole alkuunkaan tutut. PC-pelin veteraaneille kyseinen nostalgiatrippi on pakollinen kokemus.

       

Galleria: 

Kommentit

Jos en nyt aivan väärin muista, tuli aikoinaan pelattua useastikin serkkujen kanssa duken deatchmatchia, joten tuskin mistään uudesta jutusta on kyse... Muutenkin toivoisin näihin ladattavien pelien katsauksiin lisää lihaa luitten ympärille, tosin se seikka, ettei näille anneta keinotekoisia pisteitä on plussaa.

@ JDelwynn

8 nettipelaajan deathmatcheja ei ole ollut ennen. Duke 3D:ssä oli 1v1tappomatsi ja mahdollisesti jotain modeja.
Sitäpaitsi; en kai nyt sellaista kirjottaisi, jos se ei pitäisi paikkaansa...?

---
Täysimittaisia arvosteluja kirjoitetaan ainoastaan täysimittaisista peleistä. Syynä hyvin yksinkertaisesti se, että 70 euron kiekon ostaminen on aivan eri juttu kuin kympin XBLA-lataus. Aika ei riitä kaikkeen, ja sen vuoksi pienemmät julkaisut saavat pienempää huomiota.

Point taken. Kaippa pitäisi ensin ottaa asioista selvää, ennen kuin rupeaa väittämään omaa muistiaan ehdottomaksi totuudeksi.

Edit: Itse pelistä vielä sen verran, että ei taida microsoft ollakaan niin tarkka tuosta widescreenistä, kuin luulin. Ei luulisi olevan kauhea vaiva päivitellä moottoria sen verran, että saataisiin kunnollinen widescreen.

Minäpä muistan elävästi kun yläasteen tietokoneluokassa hakkasimme useamman pelaajan LAN-matseja. Kahdeksan pelaajan deathmatch oli olemassa suoraan myyntipakkauksesta (koska alkuperäiseltä levyltä pelin aina asensimme pelisessiota varten) IPX-protokollaa käyttäen. Ja aikanaan mahalaskun tehnyt TEN (Total Entertainment Network) mahdollisti jopa netin yli räimimisen. TEN-tukikin oli myyntiversiossa sisäänrakennettuna.

Joo sen tiesin, että LANilla voi pelata, mutta täytyy tunnustaa, että ei ollut mitään tietoa TEN-verkon mahdollisuuksista (siis NETTIpelaamisesta). Oma muisti ei kyllä säteile yhtään.

Tulipahan tuokin sitte munattua...

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi