Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Ennakkotesti: Halo 4 ja moninpeli

KonsoliFIN pääsi Microsoftin kutsumana kokeilemaan Halo 4:n moninpeliä ensimmäisten joukossa Suomessa. Testauksen perusteella sarjan ystävät voivat odottaa marraskuuhun jännityksellä mutta vailla huolta. Yhdysvaltalainen 343 Industries jatkaa silkkihansikkain siitä, mihin Bungie lempilapsensa jätti.

Testisessiossa pelattiin pääasiassa Free for all -tappomatsista johdettua Regicidea, jossa pelkkien tappojen sijaan pyritään keräämään mahdollisimman paljon pisteitä. Vaikka kaikki ovat yhtä lailla susia toisilleen, erityisen huomion Regicidessa saa pistekuningas, jonka sijainti näkyy jatkuvasti kanssapelaajille. Kruunatun tappamisen lisäksi bonuspisteitä saa myös pelkästä avustamisesta.

Regicide saattaa kuulostaa paperilla epäreilulta pistekuningasta kohtaan, mutta muutokset virkistävät vanhaa muottia. Erot perinteiseen FFA Slayer -pelimuotoon tekevät kärkikamppailusta entistä jännittävämmän ja taisteluista hektisiä. Vihollisen vihollinen ei ole ehkä ystävä, mutta pisteitä ajatellen voi olla järkevää hoitaa kuningas pois päiviltä ennen muita.

Halo 4:ssä yhteistyötila Firefight on korvattu Spartan Opsilla, jossa suoritetaan tarinavetoisia tehtäviä enintään neljän pelaajan kesken. Spartan Opsissa taistellaan supersotilaiden Majestic Squad -kvartettina, joka toimillaan tukee Master Chiefin taivalta itse yksinpelissä. Tehtävät ovat lyhyehköjä mutta vaativat enemmän yhteistyötä kuin sooloilua.

Yksi Halojen vahvuuksista on aina ollut pelimekaniikkaan sopiva kenttäsuunnittelu. Hieman ahtaan oloisen ja tummanpuhuvan Adriftin, valoisan Havenin sekä avaran ja suuren Longbow’n perusteella 343 Industries pysyy varsin uskollisena pelisarjan edellisille tuotoksille. Kahdessa ensimmäisessä taistelut keskittyvät pitkälti kentän keskustaan, jonka ympärille muu ympäristö on rakennettu. Longbow on sen sijaan iso tanner, jossa voi käydä mittaviakin taistoja Big Teamin tapaan.

Pelimekaniikka muistuttaa pitkälti Reachin vastaavaa. Merkittävin uudistus on todennäköisesti juoksupyrähdyksen muuttuminen valitusta Armor Abilitystä kaikille yhteiseksi kyvyksi. Lisäkyvykseen voi valita erikseen esimerkiksi hologrammin, rakettirepun, kilven näköisen energiasuojan tai Promethean Visionin. Siinä missä muut eivät välttämättä tarkempaa selitystä kaipaa, Promethean Vision näyttää viholliset esteiden ja seinien läpi. Kyseessä ei ole kuitenkaan täysin ylivertainen kyky, sillä suorassa näköyhteydessä Promethean Vision tuntuu lähinnä häiritsevän pelaamista.

Perinteisten Spartan- ja Covenant-aseiden lisäksi käytettävää tulivoimaa saadaan Promethean-sotilailta. Ensimmäiset tuntuvat melko samalta kuin Reachissä. Vaikka eri leirien aseet ovat sinänsä suhteellisen tasapainossa keskenään, tarjoavat Promethean-aseet vähän erikoisempia tuliluikkuja. Esimerkiksi lähitaisteluun tarkoitettu Scattershot vaikutti nopeasti kokeiltuna oivalta kilpakumppanilta spartalaisten haulikolle. Sticky Detonator sen sijaan sylkäisee tuhovoimaisen kranaatin, jonka voi räjäyttää kesken ilmalennon haluamassaan kohdassa.

Päivitetyn asearsenaalin lisäksi Halo 4:ssä voi räätälöidä joka pelimuotoon ja tilanteeseen sopivat Loadoutit, mikä tarkoittaa muun muassa eri aseyhdistelmien ja kranaattien tallentamista taisteluprofiileiksi. Pelaajan annetaan tehdä vaikkapa tappomatseihin sopiva yhdistelmä, jolla saa syntyessä käsiinsä Battle Riflen, pistoolin sekä kovat kranaatit. Call of Dutyjä mukaillen voi valita myös Perkejä muistuttavat Support Upgradet ja Tactical Packaget, joita jaetaan ansioituneille pelaajille. Esimerkiksi Shield Packagella suojat latautuvat nopeammin, Firepower Packagella lippaiden koot kasvavat ja Ordinance Dropilla taivaalta tippuu lisää aseistusta käyttöön.

Mainituista uudistuksista huolimatta Halo 4 tuntui täysin autenttiselta Halo-peliltä. Muutaman tunnin testaamisen perusteella jokaiselle fanille on jotakin. Riippuu pelimuodoista, miten muutoksia hyödynnetään ja miten paljon ne pelaamisen loppujen lopuksi vaikuttavat. Jos Reach miellytti, uusin tuskin jättää kylmäksi. Juuri Halo 4 -moninpelin ennakkotesti nosti esille vanhat tunteet ja muistot, joita vain ensirakkaudesta saa irti. Vielä vuosien jälkeen valitsen edelleen sinut, Master Chief.

Halo 4 julkaistaan Suomessa 6. marraskuuta 2012.

 

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi