Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Gangs of London (PSP) -ennakko

Julkaisija: SCEE
Kehittäjä: SCEE (London Studio)
Julkaistaan: 1.9.2006
Pelaajia: 1 (1-5 hotseat)
Muuta: Testissä oli huhtikuun 2006 ennakkokoodi, versio 0.06. Kiitokset tästä Nordisk Filmille.

Gangs of London on karukielisen ja väkivaltaisen The Getaway -sarjan PSP-vesa. Kyseessä on eräänlainen tiimitoiminnallinen jengipeli edellisten juonellisten, yhden päivän tapahtumia seuraavien hurjastelupätkien sijaan. Sisältömäärältään tämä pienelle UMD-levylle pakattu Gangs of London päihittää yllättäen sekä ensimmäisen Getawayn että sen jatko-osa Black Mondayn reilusti.

Peliin on jälleen mallinnettu melkoinen siivu Lontoota vapaasti rellestettäväksi. Kaupunki näyttää päivin illoin uskottavalta ja varsin hyvältä käsikonsolillakin, eritoten nähtävyyksiin on kiinnitetty huomiota (St. Paul’s on mainio). Samoin liki realismia tavoitteleva graafinen ilme on siirtynyt mallikelpoisesti PS2:lta, eikä testiversion ruudunpäivitys nikotellut lainkaan. Hahmo- tai kulkuneuvomalleissa ei ilmene pahemmin valitettavaa - tämän laajuisessa pelissä ne ajavat asiansa. Piirtoetäisyys näyttää tunnettuja kohteita ja Thames-joen reunaa pitemmällekin, mutta kaupungilla ajaessa kuva piirtyy vajaan korttelin joka suuntaan.


 

Katujengejä Englannissa? Futishuligaaneja korkeintaan. Lontoon Sohonkin nähneenä en voi väittää huomanneeni paikan päällä lainkaan jengitoimintaa, eivätkä mutkaa kantaneet kuin poliisit, mutta jos paikalliset kehittäjät näin väittävät, niin kai se on uskottava. Joka tapauksessa Gangs of Londonin pääpelimoodissa esitellään tuon kuuluisan kaupungin laitapuolen menot. Pelaaja saa valita jenginsä viidestä erilaisesta vähemmistöpossesta, joihin kuuluvat niin Water Dragon Triad -kiinalaispoppoo kuin venäläisten Zakharov Organisation, peruscockney Morris Kane Firm, arabialaismainen Talwar Brothers ja vanhastaan aiemmista osista tutunoloinen yardiegangstajengi EC2 Crew. Nämä järjestöt eroavat paitsi ulkonäöltään myös autoiltaan, asevalinnoiltaan ja muilta piirteiltään, kuten aggressiivisuudeltaan sekä kovuudeltaan.

 

Kullakin kerholla on kaupungissa oma alueensa, jota sitten puolustetaan ja laajennetaan tarpeen mukaan. Esimerkiksi ylittäessä oman territorionsa rajat voi GTA-tyyliin helposti saada autoonsa uusia tuuletusaukkoja, sen verran intohimoisia nämä lontoolaiset kollit ovat. Jannut vielä kantavat tykkiä avoimesti jopa Buckinghamin palatsin tienoilla, mikä on vähintään absurdia. Tässä pelimuodossa toimistaan ei saa päättää aivan niin vapaasti kuin jäljempänä esiteltävässä strategiamoodissa, vaan pelaajalle annetaan kerrallaan tietty määrä tehtäviä, joiden suoritusjärjestyksen saa valita ja joita läpäisemällä Lontoon jengien voimatasapainot muuttuvat. Vaikka valintansa voi tosiaan tehdä viiden ryhmittymän väliltä, ovat kriminaaliduunit silloin tällöin kullakin samat - vain pelattavat hahmot ja aseet vaihtuvat.

Kaikki pelin yli 60 tehtävää on valmiiksi jaoteltu eri kategorioihin, joihin lukeutuvat muun muassa takaa-ajot, pakenemiset ja hyökkäys-, suojelu-, kuljetus-, nouto- sekä pelastushommat. Selvittäessään oman alueensa välikohtauksia saa sitten toiminnalleen auki muita jengiseutuja. Tehtäviä ennen ja jälkeen sekä muita avainhetkiä siivitetään sarjakuvaruuduilla, joita tukee tuttuun tapaan autenttisen rääväsuinen ääninäyttely. Muutoin testiversion äänimaailma koostui kaupungin hulinasta, renkaiden vinkunasta, aseiden paukkeesta ja tunnelmamusisoinnista, jota korvaamaan ei saada vieläkään paikallisradiototeutusta.

Toiminnassa roikkuu mukana tehtävästä riippuen yhdestä kolmeen tiimikaveria, joita voi käskeä vaikka yhtä kerrallaan muutamalla komennolla esimerkiksi jäämään paikoilleen tai syöksymään eteenpäin. Lisäksi ohjattavaa hahmoa on mahdollista vaihtaa lennosta.

Varsinainen ohjaus on näppärästi sijoiteltu PSP:lle. Takanäppäimistä strafetetaan eli hahmo ottaa sivuaskeleita ja muuhun liikkumiseen käytetään ristiohjainta tai analogitattia. Autossa ensin mainituilla kurkitaan taaksepäin ja kytketään käsijarru. Koska vihollisia tulee vastaan vain yhdellä tasolla, ei pelissä tarvitse tähtäillä. Ampuminen ja muut väkivaltateot hoituvatkin rämpyttämällä X-näppäintä, joka käynnistää eräänlaisen räiskintätilan näyttäen viholliset punareunaisina. Gangs of London rikkookin tässä aiempien Getaway-pelien realismia hakevaa linjaa, sillä nyt ruudulla näkyvät myös jopa elinpalkit panosmäärineen kaikkineen. Aiemmissa osissa raivostuttaneet hiiviskelykohtaukset tekevät jälleen paluun, ja hahmo siirtyy nappia painamalla hiippailumoodiin.

Autolla ohjaukseen saa ajoapuja, joten tällä kertaa tehtävien läpäisy ei jääne niin helposti kaahailutaidoista kiinni. Pirssit käyttäytyvät melko arcademaisesti eli sivuluisut ja nopeat väistöt onnistuvat nopeudesta riippumatta. Mielenkiintoisena yksityiskohtana tarjolla on ensimmäistä kertaa sarjan historiassa auton sisäinen näkymä oikein ratin ja kojelaudan kera, mikä luo uudenlaista kuvaa virtuaali-Lontoossa ajeluun.

Sitten tulee runsasmääräinen extrasisältö. Vapaakaahailu-, kilpa-ajo- ja taksimoodien lisäksi löytyy niin nähtävyyksien turistivalokuvausta kuin zombie-lahtausta sekä mellakanlietsontaa että -hallintaa. Kaikissa näissä haasteissa on lukuisia tasoja ja kohteita suoritettavaksi. Varsinaiseen jengiteemaan liittyy hieman Risk-lautapelin tapainen Gang Battle, jossa pääsee koplajohtajan rooliin päättämään joukkojen siirtelystä ja alueiden valtauksesta. Lontoon kartalle on kampanjamoodin tavoin lajiteltu alueittain kaikki viisi kriminaaliryhmittymää, joista jokainen tavoittelee vastustajiensa päätukikohtien herruutta. Gang Battlessa jopa viisi ihmispelaajaa voi ottaa jengin johdettavakseen, sillä toiminta on perinteiseen hotseat-tyyliin vuoropohjaista - PSP kiertää osanottajilla. Moodissa on jännästi taktiikkaa mukana, kun vuorollaan voi antaa vain kolme komentoa, joten joukkojensa sijoittelua ja vastapuolen toimia häiritsevien korttien käyttöä saa miettiä tarkkaan.

Muita minipelejä löytyy The Pub -valikon takaa. Gangs of Londoniin on sisällytetty yllättävän laadukas ja addiktoiva Darts-tikanheittely sekä kaksikin versiota kasipallosta, jotka vetävät vertoja jopa World Snooker Challenge 2005:n vastaaville. Näiden lisäksi pääsee hypistelemään mustavalkoista The Getaway -matopeliä ja Skittles-keilailua.

Gangs of Londonista on muodostumassa mielenkiintoinen paketti PSP:n omistajille. Getaway on siirtynyt hienosti käsikonsolimuotoon ja näyttää tarjoavan todella mukavasti pelattavaa. Sen päämoodi ei vain tunnu aivan Liberty City Storiesin veroiselta, mutta PSP:lla on ehdottomasti tilaa molemmille. Harmi vain, että sarja joutuu jälleen syksyllä tälläkin alustalla kilpailemaan uusimman GTA:n, Vice City Storiesin kanssa. Lisää tunnelmia Lontoon kaduilta sitten syyskuussa arvostelun merkeissä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi