Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

The Gathering: Max Payne 3


Max Paynen kolmatta osaa on saatu odottaa hyvä tovi. Remedyn melankolinen pyssysankari ehti välissä piipahtamaan valkokankaallakin, mutta ensi vuoden maaliskuussa Maxin olisi tarkoitus palata omalle reviirilleen. Max Payne 3:a ei kuitenkaan kehitä suomalaisstudio vaan tarjoilusta vastaa Rockstar Games. Alun perin vastuu projektista annettiin yhtiön Vancouverin-osastolle, mutta sittemmin mukaan on revitty resursseja myös muualta. Lopulta projektia mainostetaankin yksinkertaisesti Rockstar Studiosin tuotantona. Täysin vaille sanansijaa ei Remedykään ole jäänyt, sillä rokkitähdet ovat hakeneet nöyriltä pohjalaisilta hyväksyntää projektilleen.

Max Payne 3:n ensimmäiset kuvat ja trailerit aiheuttivat vahvoja reaktioita – etenkin suomalaisissa. Levitetyssä materiaalissa poseerasi kalju, hihattomaan paitaan sonnustautunut karju eteläamerikkalaisen pirteissä maisemissa. Tämä ei kuitenkaan ole sarjan kolmannen osan koko kuva. Paljon on muuttunut, mutta monet tutut elementit ovat edelleen tallella.

Isosta omenasta mätään mansikkaan

Maxin uraputki koki kovan notkahduksen sarjan toisen osan jälkeen. Hän jättäytyi sivuun poliisivoimista ja jäi märehtimään masentuneena asuntoonsa New Yorkissa. Eräänä päivänä paikalle saapuu kuitenkin vanha kaveri Brasiliasta. Hän kavahtaa löytäessään toverinsa viinan, kipulääkkeiden ja tyhjien pikaruokalaatikoiden keskeltä mutta uskaltaa kuitenkin pyytää tätä lähtemään yksityisen turvallisuusfirman leipiin Etelä-Amerikkaan. Luvassa olisi rahakkaita hommia rikollisten riivaamassa São Paolossa.

Pelin varsinainen tarina sijoittuu Brasiliaan, mutta täysin vaille lohdutonta New Yorkia ei jäädä. Maxin kovan kohtalon taustoja valotetaan takaumaosioilla Isossa Omenassa. Esittelytilaisuudessa annettiin maistiaisia molemmista ympäristöistä. New Yorkissa herra Paynea kiusasi mafiosoisukki, joka tulee koputtelemaan entisen etsivän ovelle poikansa surmaamisesta suivaantuneena. São Paolossa hän puolestaan suojeli rikollisjengien vainoamaa nuorta naista.

Molemmissa tapauksissa pelin toiminnan tunnistaa Max Payneksi: päähenkilö viilettää ruudulla pyssyt tanassa ja suorittaa hidastusten siivittämänä komeita manöövereitä. Vuosien saatossa kehittynyt tekniikka ruokkii tyylittelyä. Kerrostalossa lasit ja ikkunankarmit pirstoutuvat säpäleiksi, kun Max juoksee rappukäytävän halki. Käytävän päädyssä hän nojaa seinää vasten ja kurkistaa kulman taakse. Suojautuminen tuo uudenlaisen elementin vanhaan vauhdikkaaseen toimintaan.

Uudet tuulet puhaltavat näkyvämmin Brasiliassa, kun Max väijyy hylätyssä bussin ruhossa yhdessä suojattinsa kanssa. Romupihalle saapuu joukko aseistettuja jengiläisiä, jotka etsivät parivaljakkoa aktiivisesti. Pelaaja saa tilanteessa valita iskuhetkensä ja lähestymistapansa: ampuako rauhallisesti suojan takaa vai loikatako kalju lepattaen keskelle vihollisryhmittymää. Pelin asevalikko noudattaa hieman Red Dead Redemptionin tyyliin rengasmaista rakennetta. Kerralla mukana kulkee kaksi käsiasetta ja yksi isompi tussari. Pienempiä pyssyjä voi yhdistellä mielensä mukaisesti ja antaa niiden laulaa akimbona.

Täydeltä laidalta

Rockstarin edustajat korostivat, kuinka paljon pelin kehityksessä on kiinnitetty huomiota animaatioihin ja yksityiskohtiin. Käytännössä panostus näkyy niin päähahmon liikkeissä kuin tulitaisteluissakin. Max ei vaihda suuntaa kissamaisen ketterästi vaan siirtää painoaan uskottavasti jaloillaan pysähtyessään ja kiihdyttäessään uudelleen. Viholliset puolestaan reagoivat osumiin vaihtelevasti ja näyttävästi. Pääosumalla vastustaja kaatuu tantereeseen kertalaakista, mutta sarjatuli rintaan saa vihollisen hytkymään ja ottamaan askelia taaksepäin. Yksikin jengiläisparka lähtee juoksemaan pakoon Maxin tulitusta, kunnes luodit napsuvat selkämykseen ja vihulainen rojahtaa kompuroiden naamalleen asvalttiin. Jokaisen taistelukohtauksen viimeistä tappoa korostetaan luotikameralla ja hidastuksella, oli aseena sitten pistooli, haulikko tai tarkkuuskivääri. Laukausten jäljiltä vihollisiin jää sekä sisäänmeno- että poistumisaukko.

Toivioretken varrella vastaan tulee käsikirjoitettuja toimintakohtauksia. Brasiliassa Max hyppää kiinni katosta roikkuvaan vaijerikoukkuun ja liukuu hidastuksen saattelemana kohti vihollisia. Tynnyrit räjähtelevät railakkaasti ja viholliset kaatuilevat komeasti. Myöhemmin Paynen suojatti tarttuu linja-auton rattiin ja miehen tehtäväksi jää pitää ahdistelijat loitolla. Räjähdyksiä ei tälläkään kertaa säästellä. New Yorkissa käytäväammuskelua piristää rappuun yllättäen tupsahtava boheemi herrasmies haulikkonsa kanssa. Surrealistinen kohtaus päättyy lopulta itsemurhaan, kun vierailija räjäyttää itsensä mafiosojen piirittämänä. Maxin kulkiessa tapahtumapaikan läpi katkenneista seinälaudoista roikkuu lihanpaloja.

Täysin pelkkää aseiden pauketta Max Payne 3 ei kuitenkaan ole. Juuri kyseisen itsemurhakohtauksen jälkeen pelaaja voi hetkeksi rauhoittua tutkimaan henkensä riistäneen ihmisparan asuntoa. Rockstarin edustaja kertoo, että pelimaailmaa on lähdetty suunnittelemaan samoista lähtökohdista kuin yhtiön avoimen maailman megaprojekteja, vaikka kokemus onkin lineaarinen. Yksityiskohtia piisaa niin Maxin asunnoissa kuin aseissakin: pelaajien pitäisi voida poimia pyssyistä uniikit sarjanumerot.

Kipu hellittää, minä en

Max Payne 3:n nimikkoroolissa kuullaan edelleen James McCaffreyta, joka lainaa tällä kertaa peliin äänensä ja kasvojensa ohella liikkeensä. Rockstarin studiolla kohtauksia on nauhoitettu aidonkokoisten kulissien kera. Paikalle on raahattu esimerkiksi bussi autenttisuuden takaamiseksi. Vasta noin tunnin mittaisen esityksen puolivälissä välähti, mikä erottaa kolmannen Max Paynen selkeimmin edeltäjistään: pelien tavaramerkiksi kehittynyt sarjakuvatyylinen kerronta loistaa poissaolollaan. Joissakin välivideoissa haetaan edelleen samanlaista vaikutelmaa tehosteilla ja jakamalla ruutua useampaan osaan. Lisäksi Maxin repliikkejä kirjoitetaan ruudulle, kun kaiuttimista kuullaan miehen tutunoloista pohdintaa. Välivideoista siirrytään saumattomasti kamera-ajolla takaisin pelitilanteeseen. Ote on aavistuksen modernimpi ja Rockstarin tyylille uskollisempi kuin aikaisemmin.

Näytetyissä osioissa Max ei liikkunut yksin, vaan mukana oli käytännössä koko ajan joko suojeltava naikkonen tai vanha poliisituttu. Peleille pahamaineisia saattamistehtäviä ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä suojatti joutui hengenvaaraan lähinnä välivideoissa. Toimintaa puhkovat keskustelut auttanevat tuomaan peliin vaihtelua ja estämään jatkuvaan tykitykseen tylsistymistä.

Varsinkin suomalaisen pelaajan voi olla vaikea hyväksyä Max Paynen siirtymistä ulkomaisten kehittäjien hoivaan. Nähdyn perusteella luvassa pitäisi kuitenkin olla totuttua laatua Rockstarilta. Pakettiin kuuluu ensimmäistä kertaa myös moninpeli, mutta ilman sitäkin Max Payne 3:a kannattaa pitää silmällä.

Ennakkotilaisuudesta kiitokset Xbox Community Networkille.

Galleria: 

Kommentit

Mielenkiintoinen kirjoitelma, vahvisti sen että ennakkotilaan. Kiitos.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi