Kauan eläkööt piñatat!

Viva Piñata on Raren ja Microsoftin massiivinen yhteistyöprojekti. Tuotenimike kattaa 4Kids-kanavan TV-sarjan, näköisleluja ja pian ilmestyvän Xbox 360 -pelin. Viva Piñata jakaa samoja piirteitä huippusuositun Pokémonin kanssa.

Pelin tuottaja Chris Kimmel kertoo piñatasaaren elämästä XCN:n haastattelussa.

Viva Piñatan kanssa oli pienoisia ongelmia Leipzigin Games Convention 2006:ssa. Mikä siellä meni vikaan?

Chris Kimmel: Laitteisto ei ollut paras mahdollinen, joten meidän piti nopeasti tehdä muutoksia. Vaikeudet kumpusivat debug-koneiden sijaan esittelyyn käytetyistä Xbox 360:n myyntiversioista, jotka estivät vuorovaikutuksen kiintolevyn kanssa. Olimme juuri lisänneet uuden automaattitallennusominaisuuden, joka tuotti ongelmia. Saimme kuitenkin asiat selvitettyä ja show-vieraat antoivat hyvää palautetta Viva Piñatasta.

Viva Piñatan idea kuulostaa monimutkaiselta. Mistä kaikki alkaa?

CK: Kirjaimellisesti hiekasta. Pelaaja saa aluksi pienen puutarhan, joka on oikeastaan vain hiekkalaikku. Ennen se oli hämmästyttävä, kuuluisa paikka, mutta on sittemmin päässyt ränsistymään. Jäljellä on vain rojua, rikkaruohoa ja – kuten arvaatkin – hiekkaa. Pelaajan muokatessa vaatimatonta puutarhansa sen rajat työntyvät yhä kauemmas ja kauemmas, kunnes käsissä on rönsyilevä piñataparatiisi. Se voi tietysti kuulostaa melko pelottavalta, että hiekkalaikku käsketään palauttamaan loistoonsa, mutta siksi pelissä on joukko hahmoja pelaajan apuna.

Mitä kyseiset hahmot tekevät?

CK: He tarjoavat neuvoja, palkitsevat vaivannäöstä ja auttavat tiettyjen askareiden kanssa. Esimerkiksi Leafos on ensimmäinen hahmo, jonka pelissä tapaa, ja hän antaa heti kättelyssä Piñatatietosanakirjan. Se kerää tietoa pelaajan omistamista piñatoista ja antaa vihjeitä uusien houkuttelemiseksi. Lisäksi se listaa kaikki puutarhassa olevat piñatat ja esittää niiden arvon, joten pelin edetessä kirja on erittäin arvokas apuväline. Jotkut toiset hahmot kasaavat rakennelmia, parantavat sairaita piñatoja ja niin edelleen.

Yritättekö vedota mahdollisimman laajaan yleisöön?

CK: Meillä on pelille kolme pääkohderyhmää: lapset, satunnaispelaajat ja naiset. Markkinointiponnistukset on suunnattu pääasiassa lapsille. Sen vuoksi ääninäyttely on hyvin tärkeää, koska kohdeyleisön nuorimmat eivät osaa lukea hyvin ja haluamme tehdä pelin mahdollisimman yksinkertaiseksi ja ymmärrettäväksi heille. Käännämme tekstit ja äänitämme puheen yli kymmenelle eri kielelle, mukaan lukien Euroopan kielille, japaniksi, kiinaksi ja koreaksi.

Eivätkö kokeneet pelaajat voi sitten nauttia Viva Piñatasta?

CK: Se on tärkeää. Markkinoimme peliä nuorille, satunnais- ja naispelaajille, mutta se on itse asiassa tehty kaikille. Peli on siinä määrin joustava, että siitä voivat nauttia sekä kokemattomat pelaajat että karaistuneet konkaritkin. Se on juuri niin monimutkainen kuin pelaaja haluaa. Maailmassa on vielä paljon ihmisiä, jotka ovat sisimmässään lapsenmielisiä ja jotka muistavat pelanneensa nuoruudessaan Nintendon ja Raren pelejä. Olemme kiinnostuneita vetoamaan juuri kyseisiin ihmisiin.

Mitä puutarhassa on tehtävä ensimmäiseksi?

CK: Ensimmäinen työkalu, johon pelaaja pääsee käsiksi, on lapio. Se on vanha ja rämäkuntoinen, mutta silti tärkein työkalu läpi Viva Piñatan. Pelin edetessä lapio paranee. Lapion saatuaan pelaaja rupeaa muokkaamaan kovaa hiekkaa luodakseen pehmeää kasvualustaa, kaivaa rikkaruohot pois ja rikkoo tiellä olevat romut.

Missä vaiheessa piñatat tulevat kuvioihin?

CK: Piñatat vaativat tietyt olosuhteet tullakseen puutarhaan. Onneksi ensimmäinen puutarhaan tuleva piñata, Whirlm, etsii isoja laikkuja tuoretta maaperää. Kaikki piñatat on nimetty karamellilaatujen mukaan. Whirlm on mansikkapyörrettä muistuttava mato ja Bunnycomb-jäniksessä on hunajakennomakeisen näköä. Mehiläinen on Buzzlegum, hevonen Horsetachio ja niin edelleen. Piñatan houkutteluun kuuluu neljä vaihetta. Ensimmäiseksi piñata tulee houkutella maailmaan. Toinen vaihe on saada se astumaan puutarhan rajojen sisäpuolelle täyttämällä piñatan vaatimat olosuhteet niin hyvin kuin mahdollista. Kolmannessa vaiheessa asiat käyvät mielenkiintoisiksi, kun piñatasta pyritään tekemään puutarhan asukas. Villit piñatat ovat mustavalkoisia, mutta niiden muuttaessa puutarhaan ne saavat kirkkaat värinsä ja pelaaja voi nimetä ne, valita yksittäisiä otuksia ja käskeä niitä minne mennä. Viimeinen vaihe on saada piñatat rakastumaan, jotta ne lisääntyisivät.

Pelissä kasvatetaan piñatoja?

CK: Juuri niin. Puutarhaan ilmaantuu vain kaksi villipiñataa [kutakin lajia]. Jos niitä haluaa lisää, piñatat on saatava romanssin pyörteisiin. Onnistuakseen pelaajan on annettava piñatoille mukava paikka, jossa asettua taloksi. Leafos tarjoaa Whirlm-taloa alkuun pääsemiseksi. Kun sille on löytynyt sopiva paikka, rakentaja ilmaantuu paikalle ja pystyttää talon. Sen jälkeen pelaaja voi esitellä piñatat toisilleen. Kaikki piñatat ovat sukupuolettomia, joten pelissä ei tarvitse huolehtia poikien ja tyttöjen parittamisesta. Seuraava askel on läpäistä pieni minipeli, jotta piñatat rakastuisivat toisiinsa. Minipeli on erilainen joka piñatalajilla ja sen vaikeustaso kasvaa pelin edetessä. Whirlmien kohdalla toinen täytyy vain ohjata toisen luo pienessä rakkaussokkelossa. Onnistumista seuraa romanssitanssi. Piñatat vetäytyvät taloonsa, mutta pelaaja pääsee mukaan seuraamaan tanssia. Joka piñata-lajilla on uniikki tanssityyli ja musiikki. Whirlmit ovat funk-tyylisiä, karhut pitävät surf-rytmeistä ja koirat tanssivat skottilaisittain.

Sitten saadaan piñatavauva?

CK: Kyllä. Piñatat eivät tosin synny elävinä, vaan Storkos tuo ne munassa. Kuoriutumiseen menee tovi, joten siinä ajassa munan ehtii toimittaa kaverille Xbox Liven kautta. Tai sitten voi odottaa ja lisätä piñatan omaan puutarhaansa. Jos Whirlmin-poikasen antaa kuoriutua, Sparrowmint on yllättäen kiinnostunut asettumaan puutarhaan.

Miten muuten kuin nimeämällä piñatojaan voi muokata?

CK: Omille piñatoille voi antaa korvamerkin, joka sisältää nimen ja alkuperän kaltaista informaatiota. Eräs pelin hienoimmista ominaisuuksista on piñatojen vaihtokauppoihin liittyvä omistajainseuranta. Se pitää kirjaa, minne omat kasvatit kulkeutuvat piñatauniversumissa, kun ne siirtyvät pelaajalta toiselle Xbox Livessä. Piñatojen ulkonäköä voi muokata monenmoisilla lisävarusteilla, kuten selkälaukuilla ja laseilla.

Voiko piñatojen väritystä muunnella?

CK: Ei voi. Värit ovat hyvin tärkeitä, koska ne alleviivaavat eritasoisten piñatojen välistä kehitystä. Esimerkiksi ponilla on selkeästi erilainen väritys kuin hevosella, ja haluamme varmistua väriteemojen pysyvän samanlaisina.

Selvä, eli puutarhassa on Whirlmin-poikanen. Miten sinne houkutellaan lisää piñatoja?

CK: Whirlmin-poikasen myötä puutarhaan ilmaantuu Sparrowmint. Kaikki piñatat eivät nimittäin ole kiinnostuneet vain puutarhasta. Joitakin kiinnostaa toiset piñatat. Pelaajan tehtävänä on selvittää, kuinka houkutella molemmat [lajit] puutarhaan, jotta se vetäisi puoleensa entistä enemmän piñatoja. Esimerkiksi käärme luikertelee puutarhaan, jos siellä on paljon rehevää heinikkoa. Se ei kuitenkaan asetu asukkaaksi ennen kuin voi syödä hiiren. Pelaajan on siis keksittävä, miten saisi hiiren puutarhansa asukiksi ja pysymään riittävän rauhallisena, jottei se livistäisi käärmeeltä pakoon. Pelissä eteneminen vaatii ekosysteemin tasapainottelua ja piñatojen pitämistä niin onnellisina kuin mahdollista.

Onko pelissä rahayksikköä?

CK: Kyllä vain. Romua rikkoessaan pelaaja kerää suklaakolikoita. Kun kyläkauppa aukeaa, sieltä voi ostaa siemeniä, työkaluja ja jopa palkata työntekijöitä auttamaan puutarhanhoidossa. Lisäksi piñatojen vaihtokaupoista on mahdollista ansaita rahaa. Joka piñatalle puutarhassa on määritelty arvo, joten niiden kasvattamisesta ja kauppaamisesta voi tulla melko tuottoisa liiketoimi.

Toimiiko vaihtokauppasysteemi Xbox Livessä?

CK: Xbox Liven välityksellä pelaaja voi lähettää kavereilleen objekteja ja piñatoja omasta puutarhastaan. Lähetettävät tavarat pakataan isoon laatikkoon, jossa kaveri vastaanottaa ne. Ominaisuudesta tulee todella hieno, koska jos pelissä jää jumiin eikä pysty houkuttelemaan tiettyä piñatalajia, kaveria voi pyytää lähettämään tarvittavia otuksia. Pelissä voi myös aiheuttaa epäjärjestystä pakkaamalla laatikkoon jotain, josta kaveri ei välttämättä pidä, kuten hapanpiñatoja.

Hapanpiñatoja? Ovatko ne pahoja?

CK: Hapanpiñatat ovat ilkeitä piñatoja. Ne ovat kirkkaan punaisia, joten ne erottaa helposti hyvistä piñatoista. Hapanpiñatat ovat hyvin tuhoisia. Ne rikkovat aitoja ja rakennuksia puutarhassa, aiheuttavat riitoja asukkien välillä, sairastuttavat muita piñatoja ja yleisesti ottaen tekevät pelaajan elämästä vaikeaa.

Mitä muita suunnitelmia teillä on Xbox Liven varalle?

CK: Tällä hetkellä kerromme vain vaihtokauppajärjestelmästä, mutta meillä on suuria suunnitelmia. Itse asiassa voin paljastaa peliin tulevan myös Xbox Live -haasteita silloin tällöin. Ne näkyvät ruudun alareunassa. Sinne saattaa ilmestyä esimerkiksi kysymys ”Piñatatehdas tarvitsee kolme Horsetachiota syntymäpäiväjuhlille – voitko toimittaa ne?”. Jos kysymykseen vastaa myönteisesti, peli antaa aikarajan vaadittujen piñatojen tuottamiselle. Xbox Live järjestelee parhaat osanottajat käytetyn ajan ja ansaittujen pisteiden perusteella. Ominaisuus on mainio kilpailuhenkisille pelaajille.

Voiko kaverin puutarhassa piipahtaa Xbox Liven välityksellä?

CK: Tutkimme mahdollisuutta.

Piñatoja yleensä lyödään pesäpallomailalla. Voiko näin tehdä pelissä?

CK: Pelissä ei ole pesäpallomailaa, mutta omia piñatojaan voi särkeä. Siitä huolimatta kyseessä on positiivinen peli ja piñatojen rikkomisesta on seurauksensa.

Onko ohjausmalli pidetty mahdollisimman yksinkertaisena, jotteivat lapset ja satunnaispelaajat kokisi sitä luotaantyöntäväksi?

CK: Ehdottomasti. Se on hyvin yksinkertainen ja perustuu vain muutamiin pääkontrolleihin ja napinpainalluksiin. Opasteet näkyvät ruudulla koko ajan. Elämäsimulaattoreihin ja mikromanagerointiin tottuneet löytävät pelistä kuitenkin paljon syvyyttä. Aloittelevat pelaajat voivat palkata apuvoimia hoitamaan kaikkia pikku juttuja, joita puutarhassa on seurattava, jotta he voisivat keskittyä hauskanpitoon.

Kuinka monta eri kasvilajia ja puuta puutarhaansa voi istuttaa?

CK: Pelissä on suurin piirtein 50 eri kasvilajia ja puuta kerättävänä. Niitä voi ostaa kyläkaupasta ja niillä kaikilla on käyttöä, vaikkakin puutarhan kannalta jotkin ovat toisia hyödyllisempiä. Pelaajan on kantapään kautta opittava, mitä tulisi pitää silmällä. Lisäksi ostetut siemenet houkuttelevat erilaisia piñatoja puutarhaan. Esimerkiksi porkkanat vetävät puoleensa Bunnycomb-jäniksiä ja nauriit Mousemallow-hiiriä. Siemenen istuttaminenkaan ei ole niin yksinkertaista, että vain hautaa sen maahan ja jää odottelemaan tuloksia. Siementä on kasteltava, jotta se kasvaisi!

Suunnitteletteko hyödyntävänne Live-kauppapaikkaa?

CK: Meillä on ehdottomasti suuria suunnitelmia kauppapaikalle. En voi vielä puhua niistä, mutta ladattavaa materiaalia tulee paljon saataville.

Miten TV-sarja liittyy peliin?

CK: Sarjan jokaisessa jaksossa on kaksi kertomusta, jotka molemmat sisältävät pelivinkkejä. Esimerkiksi yksi jakso saattaa kertoa yksisarvisen houkuttelusta, ja jos sellaisen haluaa puutarhaansa, pelissä on toteutettava samat olosuhteet.

Kuinka peli päättyy?

CK: Viva Piñatalla ei ole loppua. Pelissä on 60 eri piñataa kerättävänä, ja se vaatii merkittävää ajallista panostusta – erityisesti kun rupeaa käsittelemään hapanpiñatoja sekä eri piñatalajien välisiä suhteita. Ankat ja hanhet eivät esimerkiksi pidä toisistaan, joten ne on pidettävä erossa toisistaan, jos puutarhan haluaa pysyvän rauhallisena!

Kiitoksia ajastasi, Chris!

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi