Haastattelussa Xbox-pomo Peter Moore

Englantilaissyntyinen Peter Moore on kokenut myyntimies. Toimittuaan muun muassa Reebokilla ja Amerikan Segan johdossa – ja lanseerattuaan onnistuneesti Dreamcastin – Moore siirtyi vuonna 2003 Microsoftille. Sittemmin hän on nopeasti noussut yhdeksi ohjelmistojätin korkea-arvoisimmista henkilöistä. Moore vastaa nykyisin Xbox 360:sta maailmanlaajuisessa mittakaavassa.

KonsoliFIN onnistui saamaan miehen haastattelun XCN:n välityksellä.

Onko PS3:n myöhästyminen muuttanut joulusuunnitelmianne?

Peter Moore: Tavoittelemme edelleen mainiota joulusesonkia Euroopassa. Alueella on vielä useita maita, joissa vasta juurrutamme brändiämme. Erityisesti Etelä-Euroopan maat Italia, Portugali ja Kreikka ovat alueita, joilla voimme rakentaa brändiämme enemmän kuin olisimme voineet, jos Sony olisi ollut markkinoilla.

Mitään ei ole varsinaisesti muutettu. Olimme omistautuneet olemaan vahvoja Euroopassa tänä jouluna. Yksi osa sitä on hyvien pelien esittäminen. Monet jälleenmyyjät tekevät tarjouspaketteja, joiden uskon kiinnostavan kuluttajia. Eli mitään ei ole varsinaisesti muutettu, dramaattisesti.

Olette ilmaisseet halunne laajentaa Xboxin markkinoita, mutta kilpailijoillanne on edelleen enemmän lisävarusteita hyödyntäviä satunnaispelaajien pelejä.

PM: Tutkimme mahdollisuuksia ja todennäköisesti toisena tai kolmantena vuotena voimme tarjota vastineita Singstarin, Buzzin ja Guitar Heron tapaisille peleille. Tulevaisuudessa teemme myös paljon hauskoja juttuja julkaisemallamme kameralla. Pelasin World Series Pokeria eräänä päivänä ja siirsin kasvoni jakajan päähän digitaalisesti. Oli huvittavaa nähdä itsensä pelaamassa pokeria – istua vain lokoisasti ja kas, olin pokeripöydän ääressä. Tutkimme asiaa ja ehdottomasti toisena ja kolmantena vuotena [korjaamme tilannetta]. Ymmärrämme, että Euroopassa lisävarusteisiin nojaavat pelit ovat tärkeä osa kokonaisuutta.

Molemmat käsivartesi on tatuoitu – mihin seuraava menee ja mikä se voisi olla?

PM: [Nauraa.] Minulla ei ole enempää käsiä, joten en ole varma, mihin kolmas voisi tulla! Ehkä pitää vain odottaa ensi vuoteen nähdäksemme, mitä voimme tehdä.

Mitä pelejä henkilökohtaisesti odotat seuraavalta vuodelta?

PM: Voi pojat, onpa vaikea kysymys. Alkajaisiksi Banjo oli hauska ja kaikki pitivät ideasta, että se palaisi kuvioihin neljän tai viiden vuoden hiljaiselon jälkeen. Viva Piñataan olen panostanut paljon, ja 4Kidsin animaatiosarjan suhteen tiimimme ovat olleet mainiot. Olemme mielissämme katsojaluvuista Yhdysvalloissa ja Kanadassa ja yritämme saada sarjan Eurooppaan niin pian kuin mahdollista. Ei liene vaikeaa sanoa Gears of War. Rupesin jo huolestumaan, ettei [pelin pääsuunnittelija] Cliffy esittelisi lainkaan moottorisahatoimintaa, koska demossa oli pari kuivaa läpijuoksua. En tiedä kuinka tarkasti katsoitte demoa, mutta hän oli vaikeuksissa. Huomasitteko hänen voimiaan? Se osoittaa, kuinka hyvä peli on. Sitä pelaa kaveri, joka tuntee sen kuin omat taskunsa. Siinä tapahtuu niin valtavasti. Seuratessanne tapahtumia hän uskoakseni ohitti pari hätätietä, koska tulitus oli niin rankkaa, ettei hän päässyt niihin. Juuri sen takia peli loistaa. Siinä voi vain taistella ja hän saattoi käyttää kovaa vaikeustasoa. Se on haastava peli. Olen erittäin onnekas omistaessani mukavan kotiteatterin tilaäänien kera ja tiedän pelin iskevän kovaa – todella kovaa.

Microsoft Game Studios on hankkinut viime aikoina joitakin arvostettuja kehittäjiä. Kuka on seuraavaksi vuorossa?

PM: Jos mielessämme olisi joku tietty, emme sanoisi nimeä ääneen. Mutta uskon olevamme tyytyväisiä nykytilanteeseen. Ajatellaan vaikka Ensembleä. Toivottavasti nautitte Halo Warsin pikku maistiaisesta [X06-lehdistötilaisuuden] lopussa. Lionhead, Rare, Bungie – meillä on hyvältä tuntuva kokoelma studioita. Turn 10 on ajopelistudiomme, joka kehittää Forza Motorsportia. Meillä on myös mainioita suhteita, syviä suhteita, ulkopuolisten studioiden kuten Biowaren, Bizarre Creationsin, Epicin ja Silicon Knightsin kanssa. Joidenkin studioiden hankkiminen on tarpeellista, mutta joidenkin kohdalla hankinta ei tuo lisäetuja yhteistyöhön nähden. Olemme hyvin tietoisia nykytilanteesta studioidemme laadun suhteen. Emme suunnittele tällä hetkellä lisähankintoja. Olemme tyytyväisiä sisäisten kehittäjien ja hyvien suhteiden yhdistelmään.

Harkitsetteko [Xbox Liven] Gold-jäsenyyden muuttamista ilmaiseksi, kun PS3:n tiettävästi ilmainen verkkopalvelu on julkaistu?

PM: Teidän tulisi tiedostaa eräs hyvin selkeä asia: Gold-jäsenille palvelun antama kokemus suhteessa sen hintaan tarjoaa hyvän vastineen rahalle. Seuraan keskustelualueita paljon ja näen muiden Xbox Live Gold -jäsenien puhuvan enkä koskaan kuule valitusta siitä, ettei palvelu olisi 60 dollarin vuosimaksun veroinen.

Mutta muuttuvatko markkinat, kun kilpailija tarjoaa ilmaista palvelua?

PM: Ilmainen verkkopalvelu on mielenkiintoinen asia – onko se todella ilmainen verkkopalvelu? En usko, että on. Mutta sanovatko he, etteivät kolmannet osapuolet veloita käyttäjää verkkoon pääsystä? Meillä on neljän vuoden etumatka. Lisäksi kyseessä on ohjelmistoasia ja olemme hyvä ohjelmistoyhtiö. On vain odotettava ja katsottava, mitä he tarjoavat. Olet Xbox Liven jäsen, etkö vain? Sitten tiedät, miten hyvä Xbox Live on. En ole varma, pystyisikö Sony kopioimaan sen. He selvästi yrittävät. Imitaatio on suurinta imartelua. Katsokaa kaikkea, mitä olemme saaneet aikaan. Mutta Xbox Livessä piilee syvä kokemus, jota ei voi toteuttaa vain sormia napsauttamalla: saavutukset, Microsoft-pisteet, maailmanlaajuinen palvelu, rakentamamme datakeskukset ympäri maailmaa, joka peliin sisällytetyt saavutukset. Viime aikoina olemme saaneet lukea uutisia, ettei se ja se PS3-peli tuekaan PS3:n verkkopalvelua. En murehdi siitä, ennen kuin todella näen sen.

Miten 360 ja Zune asettuvat yhteen?

PM: Meillä on pitkäaikainen visio yhdistettyyn viihteeseen. Aiomme ehdottomasti maksimoida Xboxin, Zunen ja Vistan yhdistämisen ja kaiken sen, mitä alustat tarjoavat. Toistaiseksi meillä ei kuitenkaan ole valmiita suunnitelmia. Ostamansa Zunen voi liittää Xboxiinsa kuin minkä tahansa MP3-soittimen ja kuunnella siltä musiikkia. Kerromme varmaankin tulevaisuudessa lisää Zunen integroimisesta entistä syvemmälle. Olisi typerää jättää mahdollisuus hyödyntämättä, kun käsissä on Xboxin tehokkuus ja tiedämme, mitä se voi tehdä alustalle ja kuluttajalle. Se on meidän kolmas piste digitaalisessa elämäntavassa. Mutta tiedättehän puheet iPodin tappajasta – Zunesta on keskitytty tekemään mainio mediasoitin, hyvä videolaite ja lopulta meillä on sille suurempikin visio, mutta emme voi tässä vaiheessa puhua siitä.

PS3:n häämöttäessä horisontissa miten aiotte säilyttää puhtinne ensi vuodeksi?

PM: On hyvä, että joulusesongin jälkeen on tulossa paljon pelejä, kunhan rupeamme vain paljastamaan julkaisuaikoja: Forza, Crackdown, jota toivoin pystyväni esittelemään eilen [lehdistötilaisuudessa] mutta meillä ei ollut aikaa, Mass Effect, Too Human, Shadowrun. Tuloillaan on edelleen myös eräs Halo 3. Olemme tyytyväisiä joulutarjontaan, mutta on oltava yhtä mielissään siitä, että tasainen pelivirta jatkuu sesongin jälkeenkin. Se on tärkeää, sillä tasaista virtaa ei ollut tänä vuonna. Eräs viime joulusesongin ylitykseen liittyvistä haasteista oli se, ettei meillä ei ollut kovia pelinimikkeitä painiskellessamme laitteistopulan kanssa. Maaliskuussa saimme Ghost Reconin, mikä auttoi. Sen jälkeen oli hiljaista Dead Risingin, Saints Row'n ja Yhdysvalloissa Maddenin julkaisuun asti. Emme halua kokea puutetta uudelleen varsinkaan silloin, jos PS3 on markkinoilla ja rupeaa keräämään voimiaan.

Eli pelit ovat kaikki kaikessa?

PM: Kyllä, kyllä. Mikseivät olisi? Onhan se nätti laatikko ja tekee monia hienoja juttuja, mutta jos sille ei ole mainioita pelejä, en tiedä mitä sen pitäisi sitten tehdä. Suoraan sanoen tämä strategia erottaa meidät pääkilpailijoistamme tällä hetkellä.

Julkaistessanne Xbox 360:n odotitteko Live Arcaden osoittautuvan menestykseksi?

PM: Odotimme, mutta emme yhtä hyvin kuin se on menestynyt. Se on ollut ilmiömäinen. Eilisiltana Doomin ilmestyminen oli iso asia. En tiedä tarkkoja latausmääriä, mutta ne ovat valtavia.

Mitä haluatte Live Arcadeen tulevaisuudessa?

PM: Haluan jatkaa pelivalikoiman kasvattamista. Live Arcadeen on kehitteillä runsaasti pelejä.

Julkaistaanko siellä vanhoja PC-pelejä, kuten esimerkiksi Dungeon Keeper?

PM: Esimerkin mukaisesti joitakin nimikkeitämme voisi kyllä lähestyä ajattelemalla, että se olisi mainio Live Arcade -peli. Tämä ei ole lupaus. Dungeon Keeper ei ole meidän omaisuuttamme, mutta olen varma, että EA julkaisisi sen meidän puolestamme. Kun EA osti Bullfrogin he todennäköisesti saivat nimikkeen. Vastaavia esimerkkejä on kymmeniä. Näitte reaktion Sensible Socceriin. Maailmassa on niin monia pelejä, joiden Arcade-versiosta ihmiset villiintyvät. Se on suuri mahdollisuus Live Arcadelle. Se on suuri mahdollisuus herättää vanhat pelit henkiin.

Miten [Xbox 360:lla] menee Japanissa vuoden jälkeen?

PM: Alku on ollut hidas. Markkina-alue on haasteellinen, mutta olemme siellä pitkällä tähtäimellä. On uskottava, että Blue Dragon ja Lost Odyssey ovat sellainen kaksikko, joka pystyy kääntämään kurssin.

Mitä jos ne eivät menesty odotusten mukaisesti?

PM: On vain yritettävä jotain muuta. Japani on tärkeä markkina-alue niin monella tapaa ja monesta syystä. Olemme tehneet tarpeeksi omia virheitämme, kun emme tarjonneet japanilaisia kiinnostavaa sisältöä, mutta nyt meillä on sitä. Olemme amerikkalainen yhtiö, joka suuntaa Sonyn ja Nintendon kotikentälle yrittäen erottua joukosta. Ensimmäisessä sukupolvessa olimme vaikeuksissa, mutta tässä sukupolvessa uskon mahdollisuuksiemme olevan paljon paremmat. Meidän on käsiteltävä japanilaisia markkinoita ei vain kuluttajatasolla, vaan koko ekosysteemin mittakaavassa, ja siihen kuuluvat myös kustantajat. Omistautumisemme Japaniin näkyy usein eri muodoissa, ja tässä tapauksessa katsoessamme Capcomin suuntaan näemme Inafune-sanin Dead Risingin ja Lost Planetin syntyvän omistautumisemme tuloksena. Molemmat ovat muuten loistavia pelejä.

Milloin voimme odottaa kuulevamme uusista japanilaispeleistä?

PM: Meillä ei ole [niitä] suurta määrää, mutta eilinen lupaukseni Blue Dragonin ja Lost Odysseyn tuomisesta Eurooppaan oli vilpitön. Mielestäni molemmat ovat upeita pelejä. Meidän on käännettävä ne ja varmistuttava, että ihmiset ostavat niitä. Niiden kääntäminen ei ole halpaa, koska ne ovat varsin syviä roolipelejä ja vaativat paljon käännöstyötä. Jos olemme halukkaita tekemään näin, pelaajien on paras ostaa niitä, koska muuten--.

Pelaajat vaikuttavat olevan kiinnostuneita Japanin myyntiluvuista. Pitäisikö länsimaisten olla yhtä kiinnostuneita kuin ovat?

PM: He näkevät gaijin-yhtiön [suom. ulkomaisen yhtiön] astuvan Japanin markkinoille. Siihen liittyy varmasti vähän vahingoniloa. Jopa mahtava Microsoft painii vaikeuksissa tunkeutuessaan kyseiselle alueelle. Pohdin Japania tuhat kertaa viikossa. Kolmena ja puolena Microsoft-vuotenani olen kuitenkin oppinut, että se on yhtiö, joka ei luovuta helpolla. Japani on tärkeä alue monesta syystä ja olemme siellä pitkällä tähtäimellä.

Mitä mieltä olet E3:n kutistamisesta?

PM: Suoraan sanoen pidän sitä välttämättömänä. Minä jos kuka tiedän, miten paljon E3:een – ja erityisesti tämän vuoden tapahtumaan – upotettiin. Liiketoimintamahdollisuudet siellä ovat lähes olemattomat. Kulutamme E3:een mielettömät summat rahaa, mutta investointimme ei ole tuottoisa. Kaikki yhtiöt olivat yhtä mieltä siitä, että homma oli lopulta riistäytynyt käsistä eikä tapahtumaa oltu tarkoitettu sellaiseksi kuin se oli. Seuraavana kesänä E3:lle on jonkinlainen vastine, mutta se ei ole sellainen kuin ennen – naurettavan kallis.

Paljon kiitoksia ajastasi, Peter!

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi