Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Live Arcade -pelit testissä, osa 2

Xbox 360:n merkittäviin uudistuksiin kuulunut Live Arcade -palvelu on kasvanut jo 32 pelin suuruiseksi. Se on alkanut kiinnostaa yhä kasvavassa määrin myös pelialan isompia nimiä ja retrojulkaisuiden trendi on ollut suorastaan tyrmäävä. Pac-Man, Street Fighter 2 ja viimeisimpänä Dig Dug, puhumattakaan vielä tulevaisuudessa piileksivistä Sensible Soccerista ja Mortal Kombat 3:sta, kertovat selvää kieltä tämän konseptin suosiosta.

Vaikka tässä toisessa osassa käydään vielä läpi paljon tuntemattomia pelejä, on mukaan mahtunut yksi klassikko, mikä kuvaa paljon Live Arcaden suosion kasvua. Räiskintäpelien kenties tunnetuin nimi, id Softwaren DOOM, ilmestyi juuri viime kuussa pidetyn X06-tapahtuman aikaan kuin puskista. Retropeleistä on luvassa enemmän juttua seuraavassa osassa, joka julkaistaan piakkoin.

Live Vision -kamera julkaistiin Suomessakin äskettäin, ja ensimmäinen tämän ympärille rakennettu peli on ilmainen TotemBall johon tutustuimme tuoreeltaan. Muista peleistä jutussa on keskitytty Arcaden virkistäviin poikkeuksiin. Mukaan on päässyt kuulapeli Marble Blast Ultra, kevystrategia Outpost Kaloki X ja tasoloikka Wik: Fable of Souls.


DOOM

Kehittäjä id Software
Julkaisija
Activision
Julkaisupäivä
27.9.2006
Lajityyppi Toiminta
Pelaajia
1-4
Live-tuen tyyppi
Tuloslistat, moninpeli, ladattava sisältö
PEGI-suositus 15+
Hinta 800 pistettä

Doom ei esittelyjä kaipaa. Alun perin 1993 julkaistu räiskintä mullisti omalla tavallaan maailman ja saapui X06:n kunniaksi yllättäen Live Arcadeenkin rankaisemaan kaikkia. Pelaamaan päästään ensimmäinen seikkailu helvetin esikartanoissa. Uusjulkaisu on kaikilla osa-alueillaan uskollinen alkuperäiselle aina ihanan räikeitä grafiikoita ja riipiviä musiikkeja myöten. Tunnelmallaan Doom pieksee siis edelleen monet modernimmatkin räiskinnät. Johtuneeko sitten nostalgiasta vaiko muikeista 5.1-äänistä.

Kontrollit toimivat Xbox 360:lla kuin unelma, kun vertikaalisesta tähtäyksestä ei tarvitse huolehtia. Lähinnä aseiden vaihtaminen on tuskastuttavan hidasta. Valikot taasen hoitavat tehtävänsä mallikkaasti, vaikka pikatallennuksia hieman kaipaamaan jääkin.

Pelattavaa riittää yksinpelaajille monta kymmentä kenttää, joita värittävät kolkosti ääntelevien hirviölaumojen lisäksi erilaiset pulmat. Yleensä kyse on vain oikeiden vipujen painelemisesta ja avainten löytämisestä. Kartoille on myös ripoteltu salapaikkoja, jotka aukeavat vähän huolellisemmalle soturille. Siinä missä kampanja on kyllä nautinto pelata läpi, jää se hieman jatko-osiensa varjoon kenttäsuunnittelussa.

Livettäjiäkään ei ole unohdettu. Aina yhtä mukavien tulostaulujen lisäksi Doom tarjoaa enintään neljälle pelaajalle tappomatseja sekä mahdollisuuden taistella kentät yhteistyössä läpi - myös jaetulla ruudulla. Erillisiä moninpeliareenoita ei ole, joten kaikki kartat eivät sovellu kovin hyvin frägin metsästykseen. Toiminta on silti vauhdikasta ja ennen kaikkea hauskaa. Yhteistyömoodista puolestaan syö hieman ideaa se, ettei elämiä ole rajoitettu millään tavalla, vaan pelaajat pääsevät jatkamaan kuoleman jälkeen kentän alusta. Saavutuksiakaan ei voi kaverien kanssa pelatessa tienata. Hupia riittää silti, eikä suomalaisseurassa taistellessa ongelmia teknisellä puolella yleensä ilmene.

Doomin selvimpiä heikkouksia ovat 800 pisteen hinta sekä kaksipiippuisen haulikon sisältävät jatko-osat, jotka pesevät esikoisen paremmilla kartoillaan ja uusilla hirviöillään. Toivottavasti nekin nähdään tulevaisuudessa Live Arcadessa, sillä Final Doomin reilut 60 kenttää houkuttaisivat ja pahasti.

- Paavi


Marble Blast Ultra

Kehittäjä Garage Games
Julkaisija
Garage Games
Julkaisupäivä
26.1.2006
Lajityyppi Äly ja pulma
Pelaajia
1-8
Live-tuen tyyppi
Tuloslistat, moninpeli
PEGI-suositus 3+
Hinta 800 pistettä

Marble Blast Ultraa voisi ilkeästi haukkua Garage Gamesin mainion Torque-pelimoottorin grafiikkademoksi, mutta silloin ei olisi katsonut pintaa syvemmälle. Toki sen lisäksi, että Marble Blast on hauska pelata, se myös näyttää upealta Live Arcade -peliksi.

Marble Blast Ultrassa on ideana kuljettaa oma kuulansa läpi 60 erilaisen kentän, jotka on jaoteltu kolmeen eri vaikeustasoon. Siinä missä helpoimmista ei ole haastetta vähänkään pelanneille, alkaa viimeisen tason kentät kyykyttämään jo kokeneempiakin. Kentät eivät ole järin pitkiä yksittäin, mutta suuri lukumäärä kasvattaa kokonaispeliajan suhteellisen pitkäksi. Tavoitteena on aina löytää tiensä maalipaikkaan, mutta maaliin ei pääsee vasta kun on kerännyt kaikki kentän timantit, jos niitä sattuu kentässä olemaan. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta on hauskaa alusta loppuun.

Pelimekaniikaltaan Marble on mainio. Periaatteessa riittää kun vain liikuttaa kuulaansa, mutta tämän lisäksi sitä voi hyppyyttää sekä siihen voi laittaa kierrettä. Varsinkin kierteillä kuulan saa menemään hurjaa vauhtia ja vaikeimmissa tasoissa alkaa peli vaatia myös tämän hallitsemista. Lisähaastetta luovat eri materiaaleista kasatut pinnat, joilla kuula kiitää. Peruslaatoilla on suhteellisen helppo ohjata joka suuntaan, mutta jäällä ei pysähtyminen meinaa onnistua millään ja metallilaatoilla pääsee helpommin kiipeämään jyrkkiä mäkiä. Eri taitojen hyödyntäminen onkin avainasemassa pelin läpäisyn kannalta. Lisämaustetta soppaan heittävät vielä erilaiset kertakäyttöiset erikoisvoimat, joita löytää kentältä lojumasta.

Yksinpelin ohella peli tarjoaa myös Liven kautta tapahtuvaa moninpeliä. Maksimissaan kahdeksan pelaajan kisailussa on tarkoituksena keräillä mahdollisimman monta timanttia pelikentältä. Perushauska kisailu kaipaisi kuitenkin ehkä rinnalle vielä muita pelimuotoja. Kun ääni- ja musiikkipuolella ei ole valittamista, voi Marble Blast Ultraa suositella koko sydämestään. Tässä on kenties Live Arcaden tämän hetken paras peli.

- NviperO


Outpost Kaloki X

Kehittäjä Ninja Bee
Julkaisija
Ninja Bee
Julkaisupäivä
2.12.2005
Lajityyppi Strategia
Pelaajia
1
Live-tuen tyyppi
Tuloslistat, ladattava sisältö
PEGI-suositus 3+
Hinta
800 pistettä

Outpost Kaloki X oli kenties Live Arcaden eriskummallisin julkaisupeli, ja on sitä edelleen. Strategiapelejä ei ole totuttu näkemään konsoleilla, joten tätä peliä odotettiin mielenkiinnolla. Siitäkin huolimatta, että strateginen puoli oli jäämässä erittäin kevyeksi. Tarkemman tutkiskelun jälkeen voisi todeta, että Outpost Kaloki X on kevytstrategia, eräänlainen Simsistä vaikutteita ottanut avaruusasemasimulaatio.

Avaruusaseman hoitaminen koostuu sähkön jakelun, rahavirtojen sekä vihollisuhkien hoitamisesta. Ensimmäistä voi kasvattaa rakentamalla lisää voimaloita, rahaa saa puolestaan rakentamalla kauppoja ja vihollisia torjutaan tietysti tykeillä. Mielenkiintoiseksi pelin tekee avaruusaseman moduulipaikkojen rajallisuus. Välttämättä kaikkea ei siis voi rakentaa, vaikka kuinka tekisi mieli. Jokaisessa tehtävässä on lisäksi tavoitteensa, oli kyse sitten riittävän suosion tai rahamäärän saavuttamisesta tai vaikkapa tietyn rakennelman pystyttämisestä.

Pelattavaa Outpost Kaloki X tarjoaa "suoraan paketista" kaksi kampanjaa sekä pinon skenaarioita. Lisämaksua vastaan kauppapaikalta voi vielä ladata yhden kampanjan sekä lisää skenaarioita. Kampanjoista toinen keskittyy sotimiseen ja toinen bisnekseen ja ne eroavat mukavasti toisistaan. Myös tarinoita kuljetetaan sangen toimivalla juonella, joskin sopiva pienstudiototeutus paistaa pelistä läpi. Moninpeliä ei OKX:ään ole lisätty lainkaan, joskaan eipä se konseptin tämänkaltaiseen toteutukseen juuri sopisikaan.

Pelin musiikit ansaitsevat erikoismaininnan. Big Band -tyyliset kappaleet ihastuttavat ja ehkä joitakin myös vihastuttavat niiden jäätyä päähän soimaan. Pelattavuus kun on kunnossa, sisältöä on tarpeeksi ja ulkoinenkin puoli näyttää mukavalta, kannattaa OKX:ää kokeilla mikäli se on aikaisemmin livahtanut tutkan alta. Toivottavasti Ninja Bee tekee pelille vielä joskus jatkoa ja hivenen suuremmassa mittakaavassa. Avaruusasemasimulaattori verkkopelinä kuulostaisi vallan mielenkiintoiselta.

- NviperO


TotemBall

Kehittäjä Strange Flavour
Julkaisija
Microsoft Game Studios
Julkaisupäivä
4.10.2006
Lajityyppi Tasoloikka
Pelaajia
1-2
Live-tuen tyyppi
Tuloslistat
PEGI-suositus 3+
Hinta
ilmainen
Muuta Vaatii Live Vision -kameran

Microsoftin on jo pitkään odotettu käyvän kilpasille Sonyn EyeToyn kanssa. Xboxin web-kameraa ei nähty koskaan länsimaissa, mutta Xbox 360:lla on Live Visionin ilmestyttyä kamerapeleille edellytykset.

Ensimmäinen Visionin liikkeentunnistuskykyjä käyttävä peli on ilmainen TotemBall. Kyseessä on yksinkertainen tasoloikkapeli, jossa seikkaillaan kolmiulotteisissa viidakkomaisemissa. Pelaaja ohjaa pallolla pyörivää hahmoa, jonka päälle kerätään toteemipaaluksi erilaisia musiikkia soittavia palikoita – samalla tulee siis rakennettua pelin intiaanihenkistä taustamusiikkia. Etenemistä hidastavat ovet, jotka avautuvat vain tietynkorkuiselle toteemipaalulle. Näin kenttiä ei voi oikopäätä rullailla alusta loppuun. Lisäpisteitä ansaitaan metsästämällä pistekertoimia ja timantteja.

Kameran varaan rakennettu pelimekaniikka on toteutettu siten, että käsillä säädellään ruudun kumpaankin laitaan asetettua vesiputousta. Käsien nostaminen ylös saa pallon liikkumaan eteenpäin, taaksepäin kuljetaan laskemalla kädet alas ja kääntyä voi kallistelemalla käsien muodostamaa suoraa. Hyppiä hahmo osaa automaattisesti.

TotemBallin ongelma on se, ettei pelaaminen ole hauskaa. Kentät rupeavat toistamaan itseään nopeasti, ovien avaamiseen vaadittavien paalujen kasaaminen käy pitemmän päälle rasittavaksi ja peliasento vetää käsivarret hapoille. Perimmäisenä harmina on kuitenkin ohjauksen kankeus. Se korostuu ikävästi kenttien tarkkuutta vaativissa kohdissa, joissa jo pienet virheet riittävät hukuttamaan hahmon veteen. Huono valaistus tai häiriöitä luova tausta vaikeuttavat rullailua entisestään.

Pelaamisen vaivalloisuuden vuoksi lisäpelimuodotkaan eivät jaksa kiinnostaa. Tarjolla olisivat vapaapeli, yhden elämän haastetila, musiikkiin keskittyvä soittopalikoiden yhdistely ja flipperi. Näistä jälkimmäinen on mukavin, mutta ei hyödy kamerasta kunnolla. Lisäksi pakettiin kuuluu kaksinpeli, jossa toinen pelaa normaalisti kameralla ja toinen jonglööraa palikoiden kanssa painelemalla oikea-aikaisesti peliohjaimen painikkeita.

Ilmaisuutensa ansiosta TotemBall on lataamisen arvoinen Live Visionin hankkineille. Muihin Xbox 360 -peleihin nähden pelin tunnelma on ihastuttavan persoonallinen. Se ei kuitenkaan yksin riitä syyksi rynnätä kameraostoksille.

- Hakkiz


Wik: Fable of Souls

Kehittäjä Reflexive Entertainment Inc.
Julkaisija
Reflexive Entertainment Inc.
Julkaisupäivä
15.12.2005
Lajityyppi Tasoloikka
Pelaajia
1-4
Live-tuen tyyppi
Tuloslistat
PEGI-suositus 3+
Hinta
800 pistettä

Live Arcadessa ei ole ensimmäisen vuoden aikana vielä yllättäen julkaistu kovin montaa tasoloikkaa. Wik ja tulevissa Live Arcade -jutuissa käsiteltävänä oleva Cloning Clyde ovat käytännössä ainoat perinteisemmät genren edustajat. Onneksi laatu korvaa määrän. Wik: Fable of Souls on yksi Live Arcaden helmistä.

Päähahmo Wikin tehtävänä on suojella kotimetsäänsä asettuneita Grub -otuksia ötököiltä ja muilta ilkimyksiltä. Tarina aukeaa hiljalleen pelin edetessä ja onkin suurin eteenpäin ajava voima. Läpipääsyyn ja tarinan etenemiseen riittää otusten pelastaminen, mutta Liven tuloslistoilla laskettavia pisteitä kertyy paitsi pelastetuista otuksista, myös kentistä kerätyistä kolikoista. Pelin ulkoasu, hahmosuunnittelu ja musiikit toimivat hyvin tarinan mystisyyden tukena ja ovatkin kauttaaltaan tyylikkäästi suunniteltuja.

Wikin omaperäisyys käy ilmi heti pelin alussa, koska se on pelattavuudessa. Wik ei kävele eikä kieri, vaan hyppii ja roikkuu kielellään kuin Tarzan oksalta toiselle. Kielensä avulla Wik myös suojelee Grubeja sekä syö ötököitä. Kaikkia ilkimyksiä ei voi syödä ilman haittavaikutuksia, jolloin pitää käyttää aseina kelpaavia käpyjä tai vaikka muita hyönteisiä.

Yksinpeli on jaettu tarinaan, haaste- sekä bonustehtäviin ja pelattavaa onkin yhteensä yli 120 tehtävän edestä. Valitettavasti alun jälkeen tehtävät alkavat väkisinkin toistamaan itseään, vaikka vaihtelua onkin yritetty luoda. Ilman tarinan koukuttavuutta peli luultavasti jäisi nopeasti kesken. Moninpeliä on tarjolla vain samalla koneella, ja siinä kilpaillaan kolmessa eri pelimuodossa. Fire Pit pistää pelaajat keräämään pisteitä alaspäin rullaavassa kentässä, jossa pohjalla on tulimeri alati odottamassa putoavia pelaajia. Tag on Wikin versio hipasta. Viruksessa yksi pelaaja aloittaa aina sairaana ja koittaa tartuttaa taudin kaikkiin muihin pelaajiin. Mielenkiintoiset pelimuodot olisivat pääseet oikeuksiinsa Live-tuella, joka nykyisellään pelistä puuttuu.

Wik on omituisuudessaan mainio ja ehdottomasti tarkastamisen arvoinen Live Arcade -peli. Sitä on vaikea arvioida, koska todennäköisesti sitä joko rakastaa tai vihaa. Ainakin itseeni teos upposi, eikä AIAS (The Academy of Interactive Sciences) kuulu myöskään sen vihaajiin. Wik kun nappasi järjestön arvostetun "Downloadable Game of the Year 2006" -palkinnon.

- NviperO

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi