Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Kolmas katujalkapallo suuntaa luovuuteen


Electronic Artsin urheilupelijaoston vauhdikkaisiin arcade-nimikkeisiin keskittyneen BIG-tavaramerkin alla on tehtailtu vajaan kymmenen vuoden aikana kaksi kovaa hittipelisarjaa. Vuosituhannen alussa räväkästi debytoineet lumilautailu SSX ja koripalloilu NBA Street ovat molemmat ehättäneet ansiokkaasti jo neljänteen osaansa. Jalkapallosarjat NFL Street ja FIFA Street eivät ole menestyneet yhtä vakuuttavasti, mutta kummallekin löytyy fanipohjansa kevyemmän vaihtoehtofutailun nimissä. EA Tiburonin työstämää NFL Street -kvartettia lukuun ottamatta edellä mainitut sekä useimmat muut Electronic Artsin sporttisaagat ovat lähtöisin EA Canadan jättipajasta.

KonsoliFIN käsitteli tuoreeltaan FIFA Street -sarjan kolmannen osan Xbox 360- ja Playstation 3 -versiot tupla-arvostelussaan. Mikäli peli kiinnostaa, kannattaa jatkoksi lukea pääsuunnittelija Justin Sheffieldin mietteitä XCN-verkon tuottaman haastattelun kautta FIFA Street 3:n graafisesta ulkoasusta, uusituista kontrolleista sekä merkittävimmistä eroista lisenssiviheriöllä pelattavaan isoveljeensä.

Minkä vuoksi FIFA Street 3 kannattaa mielestäsi ostaa tavallisen jalkapallopelin sijaan?

JS: FIFA Street 3 on hyvä valinta, jos haluaa pelata kavereiden kanssa vaikkapa hetken ennen (tai jälkeen) illanviettoon lähtöä. Se on nopea, hauska ja tarpeeksi yksinkertaisesti pelattava arcade-futis ilman tavallista jalkapallopeliä hidastavia taktiikoita tai muita yksityiskohtia. Pidän FIFA- ja Pro Evolution Soccer -sarjoista, mutta FIFA Street 3 toimii omaan makuun paremmin varttitunnin pelihetkiin kaverin kanssa.

Millä tavalla markkinoisit FIFA Street 3:a niille, joille pelisarja on entuudestaan tuntematon?

JS: FIFA Street 3 päästää pelaajansa maailmaan, jota harvoin pääsee näkemään oikealla stadionilla - kaikki tähtipelaajat suorittamassa häikäisevän komeita pallotemppuja ilman rajoituksia tai paitsioita. Taktisten ja strategisten paineiden sekä vaativan manageroinnin puuttuessa FIFA Street 3:ssa on kyse vain ja ainoastaan hauskanpidosta temppupohjaisen katujalkapallon pyörteissä. Hyvää vastapainoa tavalliselle jalkapalloilulle.

Pelin visuaalinen ilme näyttää jokseenkin eksoottiselle. Kertoisitko tästä hieman lisää?

JS: Tunnetut tähtipelaajat ovat jo sankareita useimmille meistä futisfaneista väläytellessään osaamistaan kansainvälisillä jalkapalloareenoilla. Halusimme saada heidät tekemään vielä yliluonnollisempia temppuja, liikkeitä ja taidonnäytteitä pallon kanssa, joten heidän ulkonäkönsä nostettiin samalle tasolle muun toiminnan kanssa. Taiteellisesta näkökulmasta katsottuna sarjakuvamainen lähtokohta vastasi parhaiten hakemaamme toteutustyyliä.


Mitkä muut asiat ovat muuttuneet graafisen ulkoasun lisäksi?

JS: FIFA Street 3:ssa esittelemme ensimmäistä kertaa pelisarjassa ominaisuuksiin perustuvat katujoukkueet, jotka on koottu pelaajien fyysisten perusmittojen ja kykyjen mukaan. Joukkueina löytyy muun muassa The Finishers (viimeistelijät), The Playmakers (pelintekijät), The Enforcers (kovistelijat) ja The Tricksters (kikkailijat). Joukkueita voi vapaasti rakentaa myös itse mieltymystensä mukaan. Erilaisia pelaajia löytyy yhteensä 250.

Suunnittelimme myös kontrollit ja kenttäpelin kokonaan uusiksi. Ohjaustapa pallotempuissa nojaa "napauta ja pidä" -systeemiin, missä yksi oikean tatin tuuppaus saa aikaan yhden harhautuksen ja pohjassa pitäminen aktivoi pidemmän liikesarjan. Tämän lisäksi temput muuttuvat pelipaikasta riippuen - avoimessa tilassa tapahtuu täysin eri pallotemppu kuin seinän tai vastustajan lähellä. Vasemmalla liipaisimella avataan vielä lisää temppusarjoja, kun ne yhdistetään oikean tatin omiin harhautusliikkeisiin.

Y-napilla mahdollistimme pallon vapaan pompottelun jalalla, polvella ja päällä tasapainottelupysäytyksen kera. Tästä kikkailusta on myös pelillistä hyötyä, sillä syöttyä vastaanottaessaan Y-nappi ja tatin suuntaaminen jatkaa syötön näyttävästi ilman kautta menosuuntaan ilman maatasolla tapahtuvaa "ruuhkaa". Kombinaatioita on lukuisia ja näen vieläkin uusia temppuyhdistelmiä, vaikka olen työskennellyt pelin parissa jo yli puolitoista vuotta!

Käytitte Ronaldinhoa yhtenä liiketunnistusmallina pelissä. Kertoisitko minkälainen hän oli apulaisena?

JS: Hienoin asia mielestäni on, että Ronaldinho on säilyttänyt lapsenmielisen innokkuutensa jalkapalloon. Hän rakastaa pelata jalkapalloa, ja hän rakastaa leikkiä pallon kanssa. Siinä missä monet liikekaappaukset on tehty peliin tarkkaan suunnitellusti ja täsmällisellä koreografialla, Ronaldinhon kohdalla meidän tarvitsi vain painaa liiketunnistusohjelman tallennusnappi päälle ja heittää pallo hänelle. Ronaldinho on täysin omassa elementissään pelivälineen kanssa liikkeestä ja tempusta toiseen. Täydellinen valinta FIFA Street 3:een.


Onnistuuko pelissä näyttävien akrobaattiliikkeiden tekeminen Niken ja Adidaksen TV-mainosten malliin?

JS: Ehdottomasti onnistuu. Emme tallentaneet liiketunnistuksella pelkästään maailman parhaita jalkapalloammattilaisia ja katupelaajia toimessaan, vaan tueksi mallinnettiin voimistelijoita, parkour-harrastajia sekä taistelulajispesialisteja. Voin vakuuttaa, että FIFA Street 3:sta löytyy tukuttain liikkeitä, joita et ole nähnyt missään jalkapallopelissä aiemmin.

Mikä on oma suosikkijoukkueesi pelissä?

JS: Sen täytyy olla Englanti. Mikä hyökkäyskaluston syvyys! Rooney maalaa mistä vaan, Gerrard suoriutuu paremmin kuin unelmieni Valioliigaotteluissa ja Joe Cole on niin hyvä, että välillä unohdan hänen pelaavan Chelsean riveissä. Ja Crouch - katsokaa nyt häntä, mies on tehty tätä peliä varten.

Löytyykö hienojen maalisuoritusten uusintoihin tallennusmahdollisuutta?

JS: Uusintojen tallennusmahdollisuutta emme valitettavasti tällä kertaa sisällyttäneet mukaan. Maalitapahtumaa voi tosin uusintahetkellä katsoa rajattomasti uudestaan muutaman eri kuvakulman kautta.


Miten verkkopeli on toteutettu?

JS: Verkkomoninpeliä voi pelata kaikilla offline-pikapelin voittoasetuksilla, joihin kuuluvat maalit, maalierot, aikaraja, puskut ja volleyt sekä pelit Gamebreaker-tehosteilla tai ilman. Playground Picks on häpeämättömästi lainattu viimeisimmän maailmancupin Adidas-mainoksesta, jossa kaksi lasta leikkikentällä valitsevat vuorotellen pelaajia omiin joukkueisiinsa ennen ottelua. World Challenge puolestaan mahdollistaa yksinkertaisen verkkoliigan rakentamisen, jossa omaa maajoukkuetta nostetaan maailmantilastossa ylöspäin muiden verkkopelaajien joukkueita vastaan. World Challenge on huomattavasti suoraviivaisempi kuin FIFA 08:n verkkoliiga, sillä FIFA Street 3:ssa toteutus on vauhdikkaamman arcade-tyylin mukainen. Kaikki pelityypit on mahdollista pelata rankattuna tai ilman tilastointia.

Ottaen huomioon FIFA Street -sarjan pelaajien vähäisen määrän, oletteko harkinneet lisätä mukaan verkkopeliä, jossa jokaista joukkueen pelaajaa voisi ohjata ihmispelaaja?

JS: Tämä on jo mahdollista FIFA Street 3:ssa! Poislukien maalivahdit voit pelata kahdeksan ihmispelaajan kanssa verkossa kattaen kaikki kenttäpelaajat molemmista joukkueista.

Onko verkkopelin lisäksi joitakin uusia ominaisuuksia, jotka parantavat FIFA Street 3:n uudelleenpeluuarvoa?

JS: Sen adrenaliiniryöpytyksen lisäksi, mikä saavutetaan parhaan kaverin päihittämisen jälkeen? Vakavasti puhuttuna, verkkopeli itsessään tarjoaa parhaan uudelleenpeluuarvon. Uudet ominaisuus- ja kykypohjaiset katujoukkueet pelaajineen tuovat osaltaan myös syvyyttä jatkopelaamisen.

Voiko pelissä luoda oman pelaajan?

JS: Ylikorostetun ulkoasun viilaamiseen ja pelattavuuden sekä pelituntuman hiomiseen kuluneen ajan vuoksi emme saaneet pelaajaeditoria tänä vuonna peliin mukaan.


Voimmeko odottaa
FIFA Street 3 -tyylistä sarjakuvamaista toteutusmallia ilmestyväksi EA Canadan muihinkin olemassa oleviin arcade-urheilupelisarjoihin? Esimerkiksi SSX:ään tai NBA Streetiin?

JS: Tästä en ole varma. Pidän todella taiteellisesta lähestymistavasta, jolla saimme pelaajat näyttämään suuremmilta sankarihahmoilta kuin realistisemmat simulaatiovastineensa. Tähän nojaten olisi loogista tehdä sama muihinkin arcade-tyylisiin peleihimme. Aika näyttää.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi