Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Ninjataidon alkeita N+:n parissa

Julkaisija: Metanet Software Inc. Kehittäjä: Slick Entertainment Inc.
Julkaisupäivä: 20.2.2008 Lajityyppi: Tasohyppely
Pelaajia: 1-4, Live 1-4 Live-tuki: Pelituki, ladattava sisältö, moninpeli
PEGI-suositus: 3+ Hinta: 800 pistettä (10 euroa)
Koko: 49 Mt Muuta:

   

Feodaaliajan Japanin salamyhkäisyyden mestareita olivat ninjat, jotka hallitsivat niin vakoilun, salamurhaamisen kuin sodankäynnin taidon. Sittemmin nuorisokulttuuriin levinnyt ninjavillitys on vääristänyt näiden mustiin pukeutuvien yön sankareiden todelliset tarkoitusperät ja muokannut heidän imagoaan jopa niinkin pitkälle, että heitä on alettu vertaamaan ala-arvoisiin merirosvoihin. Ninjojen todellisen aatteen levittäminen on kuitenkin jo alkanut. Perinteisiin ninjutsun oppeihin perustuva ja autenttisista koulutusmanuskripteistä kasattu N+ näyttää kuinka oikeat ninjat koulutettiin vuosisatoja sitten vaarallisiin tehtäviin.

Pyhistä manuskripteistä on saatu kasaan huikeat 250 aitoa harjoitteluareenaa, joissa tulevan ninjaoppilaan taidot venytetään äärimmilleen. Fysiikan lakeja noudattava pelimoottori tarjoaa todellisia taidonnäytteitä akrobatian saralla, ja lukuisat ansat räjähtävistä miinoista sähköshokkeja antaviin robotteihin ja hakeutuvia ohjuksia ampuviin tykkitorneihin lähtien pitävät ninjakokelaan jatkuvassa liikkeessä. Millintarkka hyppiminen ja oikeaoppinen väistely palauttavat kasibittisen Nintendon aikaiset tasohyppelyt jälleen pelaajien tykö ilman ylimääräisiä kommervenkkejä. Xbox Live Arcade on saanut jälleen yhden loisteliaan tähden valikoimiinsa.

Parin vuoden takaisen Flash-pohjaisen PC-pelin paranneltuna versiona N+ tarjoaa simppelin ulkokuorrutuksen turvin sujuvan, hauskan ja hermoja raastavan aivonystyröiden stimuloijan. Maltillisen oppimiskäyrän avulla ninjan alkeet käydään äkkiä lävitse harjoitteluosiossa, mutta tositoimiin lähdetään heti kättelyssä ensimmäisestä episodista lähtien. Pelin 250:tä tasoa sisältää niin yksinkertaista akrobatiaa vaativia hyppelykenttiä, nopeatempoisia ja täsmällisiin liikkeisiin perustuvia kuolonralleja – terkkuja tasolle Master Control – sekä oikea-aikaista tasohyppelyä, jossa yksikin väärin ajoitettu hyppy tietää kokovartaloamputaatiota muikein partikkeliefektein. Jokainen episodi on jaettu viiteen kenttään, jotka pitää läpäistä saman aikarajan sisällä tai ninjarukka kokee räjähtävän lopun. Puolentoista minuutin aloitusrajaa pystyy lisäämään kenttiin ripotetuilla kolikoilla, jotka tuovat armonaikaa aina kaksi sekuntia. Kolikoita ei ole välttämätön kerätä tehtävien läpäisemiseksi, mutta tapissa oleva aika saattaa hankaloittaa viimeisistä kentistä selviämistä. N+ onkin puhdasta tasohyppelyorgiaa alusta lähtien, mistä kielii jo yksi sen saavutuksista; kuole tuhat kertaa (mikä saavutettiin ennen kuin ensimmäiset sata kenttää oli läpäisty toim. huom.).

Ohjaus on yksinkertainen. Vasemmalla tatilla liikutaan ja A:lla hypitään. Painalluksesta riippuen kyseessä on pieni loikka tai vastaavasti hieman korkeammalle yltävä hyppy, joiden oikeaoppinen käyttö on ratkaisu ongelmaan kuin ongelmaan. Umpikujaan joutuessa B-nappi toimii sisäisen pommin räjäyttäjänä ja nopeana Restart-nappina. Hypyn lisäksi pelihahmo osaa ottaa vauhtia seinistä sekä liukua näitä pitkin turvallisesti alas niihin tarrautuessa. Siihen loppuvat ninjan liikevalikoima – ei, kaikkien ninjojen EI tarvitse osata heittää heittotähtiä tai leikata vastustajaansa kahteen (tai useampaan) osaan. Aidohko fysiikanmallinnus pitää huolen kuitenkin siitä, ettei simppeli pelimekaniikka jää yksinkertaiseksi. Jyrkempää mäkeä alaspäin liukuessa kiihtyvyys nousee ja nopeasti lähestyvä vertikaalitaso vetää raajattomaksi. Huikeat uskonhypyt varmaan kuolemaan ovat kuitenkin ajoittain ainoa keino kentän läpäisyyn. Ero tuskallisen kuoleman ja mestarillisen ninjutsun välillä on kuitenkin oikeaoppinen lakien hyväksikäyttö ja avittavan tarttumapinnan saavuttaminen.

Mukana tulevat 250 kenttää tarjoavat haastetta ja monipuolisuutta jo pitkäksi aikaa, mutta lisäkenttiä hamuavien ei tarvitse odottaa kauaa. Pelin julkaisijana toimiva Metanet on luvannut huikean kuudensadan lisäkentän tulevan jaettavaksi lähikuukausina. Näistä kaksisataa ovat ilmaisia, ja kahdesta muusta paketista joutuu pulittamaan näillä näkymin 200 pistettä. Tämän lisäksi N+ sisältää myös helppokäyttöisen kenttäeditorin, mutta valitettavasti omia kenttiä ei voi pistää jakoon. Onnekseen tähänkin ollaan tekemässä korjausta ja seuraavan päivityksen myötä myös omien kenttien jakamisen pitäisi olla mahdollista, mikä pidentää peli-ikää käytännössä rajattomasti.

Yksinäisenä sutena ei kuitenkaan tarvitse kokoaikaa pelata, sillä uutena lisänä PC-kuomaansa nähden N+ sisältää myös moninpelin. Yhteistyötilaan, kisaan ja selviytymiseen jakautuva verkkopeli on ennen kaikkea hersyvän hauskaa. Tämä arvostelija ei ole kokenut niin hauskaa kimppakivaa kuin N+:n kisat sitten muinaisten aikojen shareware-mättöjen. Suorastaan mahdottomilta tuntuvien kenttien (kaikki ovat kuitenkin mahdollista läpäistä ilman kuolemaa) kilpailuhenkinen aikajuoksu toisia pelaajia vastaan ja kaiken maailman ansojen väistely yhtä aikaa nostaa pulssin korkeuksiin ja vääntää suun väkisinkin hymylle. Kuulokkeisiin kantautuvat manailut kaksintaistelun kiihkeimmässä vaiheessa vastustajan väärin laskelmoidun hypyn ajautuessa miinaan synnyttää aina pirullista mielihyvää. Selviytymispelimuoto, jossa pelaajien pitää pidentää elinaikaa keräämällä uudelleen ilmestyviä kolikoita, ei sen sijaan ole lähellekään niin antoisaa puuhaa. Yhteistyökentät vaativat taas saumatonta yhteistyötä ja ovat mahdottomia läpäistä ilman virheetöntä kommunikaatiota; seikkaa, jonka on satunnaisporukalla jokseenkin mahdoton saavutus. Tutussa kaveriporukassa sen sijaan coop-kentistä saa roimasti irti, mikäli nyt ehtii kisoista irtaantua.

N+ on selkeästi Live Arcaden parasta tarjontaa tällä hetkellä, ja takuuvarmasti hintansa väärti, jos tasohyppely genrenä vähänkään kiinnostaa. Kahden ja puolensadan mittainen aloitussetti riittää jo itsessään varsin pitkälle, mutta tulevaisuudessa häämöttävät reilu puolisen tuhatta uutta tehtävää sekä mahdollisuus jakaa ja vastaanottaa itse tehtyjä kenttiä pidentävät pelin ikää entisestään. Oletko sinä valmis kouluttautumaan todelliseksi ninjaksi?

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi