Kysymyksiä TotemBallin kehittäjälle

TotemBall sai kunnian olla Xbox 360:n ensimmäinen Live Vision -kameralla pelattava peli. Se on täysin kolmiulotteinen viidakkoseikkailu, jossa kasataan soittopalikoista toteemipaalua pallolla rullailevan päähahmon päälle.

XCN haastatteli pelin kehittäneen Strange Flavour Gamesin Aaron Fothergilliä.

Esittelisittekö Strange Flavour Gamesin?

Aaron Fothergill: Johdan yritystä veljeni Adamin kanssa. Aloitimme tekemällä pelejä Macille, mutta konsolipelit olivat aina suunnitelmissamme. Viime aikoina olemme työskennelleet lähinnä TotemBallin parissa Xbox 360:lla, ja se on meidän fokuksemme tällä hetkellä. Teemme todennäköisesti kuitenkin vielä lisää Mac-pelejä.

Kuinka TotemBall sai alkunsa?

AF: Teimme muutama vuosi sitten pelin nimeltään Toy Sight, joka hyödynsi Macin web-kameraa. Se sai hyvän vastaanoton, mutta Macin pelimarkkinat ovat melko kapeat. Kun Microsoft oli alkamassa etsiä pelejä Live Vision -kameralleen, jonkun on täytynyt ohjata heidät meidän juttusille. Saimme puhelun viime vuoden alussa ja he kysyivät, haluaisimmeko työskennellä Xbox 360:lla. Se oli lievästi shokeeraavaa, mutta ajattelimme, että tietysti haluamme. Sitten kävimme tavanomaista paperisotaa ja kehitysyksiköistä oli pulaa, mutta onnistuimme lopulta saamaan yhden. Ryhdyimme pakertamaan jotain konsolin tyypilliselle kohdeyleisölle, joka koostui 15-vuotiaista aktiivipelaajista. Vision-kameran kehittyessä tajusimme kuitenkin, että kyse on enemmän sosiaalisesta, koko perheen pelaamisesta. Onneksi olimme jo ajatelleet TotemBallia.

Eli työskentelitte jo pelin parissa?

AF: Emme oikeastaan. Se oli pikemminkin vain yksi niistä järjettömistä ideoista, joita keksii kolmelta aamuyöllä. Halusimme sisällyttää peliin musiikkia ja ympäriinsä liikkumista. Kolme viikkoa ennen E3:a pistimme kaiken muun jäihin ja rupesimme työstämään TotemBallia. Onnistuimme saamaan demon messuille, mutta siitä ei ollut aikaa nostaa meteliä. Oli silti hienoa nähdä se siellä! Sittemmin olemme paiskineet pitkiä päiviä saadaksemme pelin valmiiksi.

Onko TotemBall suunnattu lapsille?

AF: En sanoisi niin. Olemme yrittäneet luoda pelin, joka vetoaa kaikkiin lapsista satunnais- ja aktiivipelaajiin. Yksinkertaisen ohjaustavan ansiosta peli sopii laajalle yleisölle, mutta uskon sen uudelleenpeluuarvon ja saavutusten tyydyttävän myös kovimpia pelaajia. Useimmat kentät ovat myös melko suoraviivaisia, mutta kaikkien salaisuuksien löytäminen vaatii joidenkin kinkkisten paikkojen selvittämistä.

TotemBall on siinä mielessä epätavallinen liikepohjainen peli, että se on kolmiulotteinen.

AF: Kyllä, TotemBall on ensimmäinen täysin kolmiulotteinen tasoloikkaseikkailu, jota pelataan vartalonliikkeillä. Ennen Wiin virallista julkistusta olimme hieman huolissamme, että se vaimentaisi ääntämme jollakin samantapaisella, mutta olemme edelleen omalaatuisia! Halusimme todella tehdä jotain erilaista kuin olemassa olevat liikepohjaiset pelit. Peli suunniteltiin yksinomaan Xbox 360:lle ja halusimme sen olevan aidosti uuden sukupolven veroinen. Olimme lisäksi oivassa asemassa, koska pelin tiedettiin alusta alkaen olevan ilmainen, joten tunsimme voivamme tehdä kokeellisia ratkaisuja. Vastaavaa peliä ei ole aiemmin tehty, koska sen on ilmeisesti uskottu olevan liian vaikeaa. Toivottavasti TotemBall ei vain osoita, mihin Live Vision kykenee, vaan myös näyttää kehittäjille, millaisia uusia pelejä he voivat luoda. Tapaan ajatella, että se avaa kokonaisen uuden pelityypin.

Miten ohjausjärjestelmä toimii?

AF: Helppoa: Kädet levitetään ruudun molemmin puolin oleviin ohjaimiin. Kun käsiä liikuttaa ylös ja alas, ohjaimet liikkuvat niiden mukana. Jos vain oikeaa kättä nostaa ylös, hahmon oikea laita kiihdyttää – ja päinvastoin. Pelaaminen muistuttaa hieman panssarivaunulla ajamista!

Eivätkö kädet väsy pelatessa?

AF: Väsyvät, mutta pelissä on kerättäviä lepotaukoesineitä, jotka antavat lepuuttaa käsiä tietyn ajan.

Mitä muita kerättäviä esineitä pelissä on?

AF: Kuten muissakin tasoloikkapeleissä, TotemBallissa on runsaasti kerättäviä esineitä. Pääosassa ovat kuitenkin toteeminkappaleet. Niitä kerätessään pelaaja rakentaa pelin taustamusiikkia. Palikat itse asiassa tallentuvat pelaajan mukana tulostauluille, joten jokaiseen on liitetty hieman musiikkia!

Kuuluuko pakettiin lainkaan minipelejä?

AF: Halusimme välttää tavanomaisia minipelejä, jotka mielletään osaksi liikepohjaisia pelejä. TotemBallissa on kuitenkin useita lisäpelimuotoja. Ensimmäisenä on vapaapeli, jossa voi tutustua ympäristöihin ja pitää hauskaa ilman turhia kommervenkkeja. Kahdelle pelaajalle on yhteistyötyyppinen jongleeraus. Siinä toinen pelaaja ohjaa hahmoa ja toinen jongleeraa toteeminkappaleilla painelemalla peliohjaimen näppäimiä. Jos kaveri pudottaa kappaleen, hahmo pysähtyy hetkeksi ja aikaa kuluu. Kokonaisuuteen kuuluu myös flipperi, joka on melko itsestään selvä lukuun ottamatta käsien heilautuksin hallittavia lapoja. Tosipelaajille pakettiin on rakennettu haastetila, jossa on käytössä vain yksi elämä ja peli on läpäistävä aikarajan puitteissa. Se on todella vaikeaa. Olen onnistunut siinä, mutta vain nipin napin!

TotemBallissa on Xbox 360:n ensimmäinen kuntoiluun perustuva saavutusmerkintä.

AF: Kyllä! Fit Player -saavutus haastaa pelaamaan TotemBallia 20 minuuttia käyttämättä lepotaukoja tai pysäyttämättä peliä. Siihen kykenevä saa mukavan saavutusmerkinnän – ja kipeät lihakset!

Mitä muuta työstätte Live Vision -kameralle?

AF: Työskentelemme kahden muun Vision-kamerapelin parissa. Ensimmäinen hyödyntää kameraa Unon tavoin esittääkseen muut pelaajat, eikä sitä pelata vartalonliikkein. Toista voi pelata kameralla, vaikkakin harkitsemme kamerapelaajien asettamista vastakkain peliohjainta käyttävien kanssa. Se on mielenkiintoista pelitasapainon kannalta. Meidän on varmistettava, että kameraa käyttävät saavat tiettyjä etuuksia. Itse asiassa aloittaessamme TotemBallin kehitystä ajattelimme, että meidän olisi ehkä mahdollistettava peliohjaimen käyttö, ja kauhistuimme tasapaino-ongelmista. Uskomme kuitenkin pystyvämme ratkaisemaan ne uudessa pelissä. Haastetta ainakin piisaa ja siitähän me pidämme!

Voitteko kertoa yksityiskohtia uusista peleistä?

AF: Valitettavasti en! Tässä vaiheessa en voi sanoa niistä mitään, mutta kaikki paljastetaan pian.

Uskotteko Live Vision -kameran valoisaan tulevaisuuteen?

AF: Ehdottomasti. On niin monia asioita, joita voi tehdä, kun peliin lisää kameran. Tiedän esimerkiksi yhden taiteilijan ja peliohjelmoijan, joka on keksinyt liimata teippiä seinään, ottaa siitä kuvan kameralla ja käyttää kuvaa tasoloikkapelin kenttänä. Sellaisia mielenkiintoisia uusia ideoita kamera mahdollistaa, joten olen innokas näkemään, mihin se meidät vie.

Kiitos ajastasi, Aaron!

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi