Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Onko 3D terveydelle haitallista?

Viime aikojen 3D-buumi elokuvissa, televisiossa ja videopeleissä on tuonut mukanaan myös huolen siitä, että kolmiulotteisen kuvan katseleminen voisi olla haitallista katsojille, etenkin lapsille. Viimeisimpänä keskustelua on synnyttänyt Nintendon 3DS-käsikonsoli, joka julkaistaan helmikuussa Japanissa ja maaliskuussa Euroopassa sekä USA:ssa.

Kolmiulotteisen kuvan katselemisen mahdollisilla terveysvaikutuksilla on suuri merkitys digitaalisen viihteen tulevaisuudelle, sillä 3D:stä on povattu seuraavaa "isoa juttua" ja viihde- ja kuluttajaelektroniikkateollisuus on satsannut siihen vahvasti. 3D:n käyttäminen eri medioissa on lisääntynyt nopeasti viimeisten parin vuoden aikana. Elokuvabisneksessä 3D teki läpimurron vuonna 2009, jolloin julkaistiin useita 3D-elokuvia, muun muassa maailman tuottoisimmaksi elokuvaksi noussut Avatar. Ensimmäiset 3D-televisiot tulivat markkinoille vuonna 2010, jolloin lähetettiin myös ensimmäiset varsinaiset 3D-televisiolähetykset. Viime vuonna 3D rantautui toden teolla myös videopeleihin: esimerkiksi Play Station 3:lle ilmestyi kesällä 3D-pelejä Sonyn ensimmäisen 3D-television lanseerauksen yhteydessä. Piakkoin julkaistava Nintendon 3DS on puolestaan ensimmäinen 3D-konsoli.

Viime vuonna Xbox 360:llä nähtiin muutama ja Play Station 3:lla toistakymmentä peliä, joita pystyi pelaamaan 3D-tilassa. Tänä vuonna ilmestyvistä peleistä esimerkiksi Crysis 2, Killzone 3 ja Uncharted 3 tukevat 3D:tä. 3D-pelaamisen tultua ajankohtaiseksi on pohdittu, millaisia vaikutuksia pitkillä, tuntikausia kestävillä 3D-pelisessioilla voi olla pelaajille.

3DS ja lapset

Keskustelua 3D:n mahdollisista terveysvaikutuksista käytiin pitkin viime vuotta. 3DS nousi asian tiimoilta parrasvaloihin ensimmäisen kerran kesäkuun E3-messuilla, joilla Nintendon Amerikan-johtaja Reggie Fils-Aime totesi, että konsolin 3D-näyttöön ei liity terveydellisiä haittoja, mutta neuvoi kuitenkin alle 7-vuotiaita lapsia olemaan käyttämättä sitä.
– Tulemme suosittelemaan, että oikein nuoret lapset eivät katso 3D-kuvia. Tämä johtuu siitä, että nuorten lasten silmälihakset eivät ole täysin kehittyneet. Sama ohjeistus on annettu 3D-elokuvien kohdalla, joten kyseessä on vakiokäytäntö, Fils-Aime sanoi Kotakulle ja muistutti, että Nintendo antoi samantyyppisen suosituksen myös julkaistessaan Virtual Boyn 1990-luvulla.


Seuraavan kerran asia nousi esille joulukuun lopussa, jolloin Nintendo julkaisi verkkosivuillaan tiedotteen, jonka mukaan alle 6-vuotiaiden lasten ei pitäisi antaa käyttää konsolin kolmiulotteisia ominaisuuksia. Syyksi annettiin se, että 3D lähettää eri kuvia katsojan oikeaan ja vasempaan silmään, ja tällä saattaisi olla haitallinen vaikutus lasten silmille, koska heidän näkönsä on yhä kehittymässä. 3DS:llä voi pelata myös perinteisessä 2D-tilassa, ja Nintendon mukaan vanhemmat voisivat tarvittaessa käyttää laitteen lapsilukko-ominaisuutta, jolla 3D-toiminto kytketään pois käytöstä.

Noin viikko Nintendon ilmoituksen jälkeen Amerikan silmälääkärien liitto julkaisi oman tiedotteen, jonka mukaan 3D ei ole välttämättä haitallista lapsille, päinvastoin: kolmiulotteisen kuvan katseleminen saattaa olla peräti hyödyksi aiemmin havaitsematta jääneiden näköhäiriöiden selville saamisessa.
"Jos 3D-kuvan katseleminen elokuvissa, televisiossa ja Nintendon 3DS:ssä on vaikeaa tai epämukavaa, se saattaa olla tärkeä merkki huomaamatta jääneistä näköhäiriöistä."

Amerikan silmälääkärien liiton mukaan alle 6-vuotiaat lapset voivat pelata konsolilla kohtuullisia määriä 3D-tilassa, jos heidän näkönsä kehittyy normaalisti. Hoitamattomina lasten näköhäiriöt johtavat usein oppimisvaikeuksiin koulussa, ja liiton mukaan ne kannattaakin hoitaa aina heti, kun ne ilmenevät.
"Koska näkökyky kehittyy heti syntymästä asti, on erittäin tärkeätä saada selville sellaiset näköhäiriöt, jotka voivat haitata Nintendo 3D:n katselemista nuorella iällä."

Kattavaa pitkäaikaistutkimusta
ei ole tehty

Ei ole olemassa tutkimuksia siitä, millaisia terveydellisiä vaikutuksia 3D-kuvan pitkäaikaisella katselemisella on ihmiselle. Kalifornian yliopistossa (UC Berkeley) on tosin tehty lyhyen aikavälin tutkimus, jonka mukaan kolmiulotteisen kuvan katseleminen voi aiheuttaa silmien rasitusta, päänsärkyä, väsymystä ja näön sumentumista. Tutkimuksen koehenkilöt olivat 18–30-vuotiaita.
– Altistimme ihmisiä 45 minuuttia kestävälle, melko intensiiviselle 3D-kuvan katselulle, ja se sai selvästi heidät kokemaan väsymystä ja tuntemaan olonsa epämukavaksi. Luulen, että pidempiaikainen katselu aiheuttaisi paljon enemmän epämukavuutta, sanoo tutkimuksen johtaja, professori Martin Banks Led Global Onlinen haastattelussa.

Lastentauti- ja silmätautiopin professori Lawrence Tychsen (Washington University in St. Louis) on tehnyt 3D-kuvan katselusta pidemmän aikavälin tutkimuksen apinoilla. Tutkimuksessa vauva-apinat katselivat kolmiulotteista kuvaa päivittäin kolmen kuukauden ajan. Koeapinoiden näkökyky ei kehittynyt muista apinoista poikkeavalla tavalla. Apinakokeista voidaan Tychsenin mukaan tehdä hyviä arvioita ihmissilmän kehittymisestä.
– 3D-kuvan katselemisella elokuvateatterissa tai videopeliä pelatessa ei pitäisi olla minkäänlaista vahingollista vaikutusta, Tychsen summaa New York Timesille.

Viime vuonna Korean viestintäkomissio teetätti tutkimuksen, johon osallistui runsaat sata 18–55-vuotiasta henkilöä. Tutkimuksen mukaan jo varttitunnin kestävä 3D-television katselu aiheutti suurelle osalle koehenkilöistä jonkinlaisia näköön liittyviä vaivoja. Myös yhdysvaltalainen ESPN-kaapelitelevisioyhtiö teetätti viime vuonna tutkimuksen, jossa aikuisia koehenkilöitä tarkkailtiin laboratorio-olosuhteissa. 3D-kuvan katselu ei vaikuttanut haitallisesti koehenkilöiden syvyysnäköön. Jotkut katsojat kokivat päänsärkyä ja silmien rasitusta, mutta ne vähentyivät useamman päivän ajanjaksolla, katsojien tottuessa 3D-kuvaan.

Asiantuntijat osin erimielisiä

Asiantuntijoiden keskuudessa ei ole yksimielisyyttä siitä, onko kolmiulotteisen kuvan katseleminen terveydelle haitallista. Julkisessa keskustelussa on esitetty erilaisia, osittain vastakkaisiakin näkemyksiä 3D:n terveysvaikutuksista.

Grafiikkaan ja 3D-näyttöteknologiaan erikoistunut professori Neil Dodgson Cambridgen yliopistosta uskoo Nintendon pelaavan varman päälle 3DS-ohjeistuksensa kanssa. Dodgson arvelee CVG:n haastattelussa, että mahdolliset 3D-kuvan katseluun liittyvät haitat koskisivat liki kaikkia 3D-järjestelmiä.
– Mutta emme tiedä, liittyykö asiaan oikeasti ongelmaa nuorten lasten kohdalla. Voisi kuvitella, että lapsia ei tulisi altistaa 3D-kuvalle pitkiksi ajanjaksoiksi ennen kuin heidän silmiensä kohdistamis- ja tarkentamismekanismit ovat täysin harjaantuneet, mutta en tiedä, mihin ikään mennessä tämän on määrä tapahtua. Asian kunnolliseen selvittämiseen liittyy se ongelma, että kukaan ei tee kokeita lapsilla, jos on olemassa pieninkin mahdollisuus, että heille saattaisi koitua pysyvää vahinkoa.


Game Pron haastattelussa Dodgson toteaa, että jos 3D:tä käytetään hillitysti, silmät eivät rasitu niin paljon. Pelien kohdalla tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että liikkuvat objektit eivät hyppää ruudulta silmille tai vetäydy liian kauas ruudulla.
– Pelisuunnittelijoiden täytyy oppia käyttämään 3D:tä asianmukaisesti. Tähän liittyy sen varmistaminen, että pelaajien näköä ei vahingoiteta liiallisella syvyysvaikutelmalla.

Silmälääkäri, apulaisprofessori Mark Borchert ei usko 3D:llä olevan mitään pysyviä haittavaikutuksia, mutta myöntää Gamasutran haastattelussa, että 3D:n vaikutuksista nuoriin lapsiin ei ole saatavilla varmaa tietoa.
– On ihmisiä, jotka tuntevat olonsa epämukavaksi 3D-kuvaa katsellessaan ja saavat siitä päänsärkyä tai silmärasitusta. Joissakin paljon harvinaisemmissa tapauksissa saattaa esiintyä pahoinvointia tai epätasapainon tunnetta. Mutta ei ole todisteita siitä, että 3D-kuva voisi aiheuttaa pysyvää haittaa näölle tai kyvylle käyttää molempia silmiä yhdessä.

Brittiläisen optikko- ja farmasiayrityksen toimitusjohtaja, optikko James Sutton arvioi, ettei kolmiulotteista kuvaa kannata katsella yli 1–1½ tuntia yhtäjaksoisesti.
– Elokuvateatterista tullessaan monet ihmiset sanovat käyttäneensä silmiään eri tavalla kuin normaalisti. Vaikka he eivät olekaan saaneet päänsärkyä tai voineet pahoin, he tietävät elokuvan katselun ottaneen koville. Heidän voi sanoa katselleen 3D-kuvaa liian kauan. Olisin huolissani, jos ihmiset katselisivat 3D:tä tuntikaupalla, Sutton toteaa VG247:n haastattelussa, mutta arvelee myös, että 3D:n synnyttämät haittavaikutukset tuskin kestävät pitkään.

Virtuaalitodellisuuden saralla uraauurtavaa työtä tehnyt keksijä-opettaja Mark Pesce pitää 3D:tä haitallisena. Hän työskenteli 1990-luvun alkupuolella Segan kanssa yhtiön kehittäessä virtuaalitodellisuuslaseja Mega Drive -konsolilleen. Kun tuote oli lähes valmis, Sega tutkitutti sen ulkopuolisella testaajalla. Pescen mukaan testeissä havaittiin, että kolmiulotteisiin virtuaaliympäristöihin liittyi haittoja: merkittävällä osalla käyttäjistä oli ongelmia syvyysnäön kanssa sen jälkeen, kun he olivat ottaneet lasit päästään. Pescen mukaan Sega hautasi testitulokset, eikä virtuaalitodellisuuslaseja koskaan julkaistu Mega Drivelle.

Pescen mielestä 3D saattaa sekoittaa katsojan syvyysnäön. Syvyysnäön palaaminen normaaliksi tapahtuu joillakin henkilöillä heti, toisilla siihen saattaa mennä esimerkiksi tunti.
– Yksikään kuluttajaelektroniikkayritys ei ole ajatellut asiaa loppuun saakka. Jos katselet 3D-televisiota olohuoneessasi illasta toiseen, se on todennäköisesti melko epäterveellistä, Pesce sanoo 3D Radarin haastattelussa.


Juuri virtuaalitodellisuuslaseista juontuu huoli 3D:n terveysvaikutuksista, arvelee aivojen ja näön toimintaa tutkinut professori Colin Clifford Sydneyn yliopistosta. Hän ei kuitenkaan pidä 3D-televisiota sen vaarallisempana kuin tavallistakaan televisioita. Virtuaalitodellisuuslaseissa oli pieni kuvaruutu kummankin silmän edessä. Laseja käytettäessä molempien silmien täytyi keskittyä hyvin lähellä olevaan pisteeseen samalla, kun aivot ottivat vastaan kuvia kohteista, jotka näyttivät olevan kaukana. Tämä saattoi sekoittaa aivoja.
– Koska 3D-televisiota katsellaan yleensä kauempaa, se ei todennäköisesti vaikuta siihen, kuinka silmät ja aivot hahmottavat syvyyden. Ihmisen näköjärjestelmä reagoi moniin eri ärsykkeisiin tulkitessaan nähtyjen asioiden syvyyttä. Ei ole todennäköistä, että yksittäinen ärsyke – 3D-kuva joka todellisuudessa heijastetaan tasaiselle pinnalle – sekoittaisi sitä, Clifford toteaa Sydney Morning Heraldissa.

Viihde-elektroniikkayhtiöt ovat
muistutelleet haittavaikutuksista

Nintendo ei ole ainoa yhtiö, joka on varoittanut kolmiulotteisen kuvan katseluun liittyvistä haittatekijöistä. Kun Toshiba julkisti viime vuoden lokakuussa maailman ensimmäisen 3D-television, jonka katselemiseen ei tarvita laseja, yhtiö suositteli Nintendon tavoin, että alle 6-vuotiaat eivät katselisi 3D-kuvaa, koska se saattaa vaikuttaa näon kehittymiseen.

Samsung muistutti mahdollisista 3D:hen liittyvistä terveysriskeistä julkaistessaan oman 3D-televisionsa viime huhtikuussa. Yhtiön mukaan muun muassa raskaana olevat naiset, vanhukset, epileptikot, univajeesta kärsivät ja alkoholin vaikutuksen alaisena olevat henkilöt ovat alttiimpia 3D:n haittavaikutuksille.

Julkaistessaan ensimmäiset 3D-videopelit Play Station 3:lle viime kesäkuussa Sony huomautti kolmiulotteisen kuvan voivan aiheuttaa silmien rasitusta ja väsymistä sekä pahoinvointia joillekin henkilöille. Yhtiö suositteli vanhempia kääntymään lääkärin puoleen ennen kuin he antavat nuorten lastensa pelata 3D-videopelejä.

Galleria: 

Kommentit

Tällaisia artikkeleja lisää ja roimasti, kiitos!

Loistoartikkeli...=)! Kiitoksia tästä! Noh, pian se mahdollinen silmien pilaaminen alkaa...25. päivä on lähellä jo...!

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi