Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Create

Törmäytyskokeita

Fysiikan lait ovat mielenkiintoisia juttuja. Herra Newtonin idea liikkeen jatkuvuudesta taittui iloisempaan muotoon PC-klassikko The Incredible Machinea pelatessa. Vuonna 1993 valmistunut debyytti poiki lukuisia jatko-osia ja wannabe-kopioita, jotka ovat ehtineet jo uuden sukupolven taskulaitteille asti. EA:n Create luottaa vanhan pulmakulmakonseptin vetovoimaan, mutta jaksaako pieniksi suupaloiksi pilkottu peli viihdyttää kokonaisen sohvapelailusession ajan?

Alkuperäisen Incredible Machinen tavoin Create on fysiikkapohjainen ongelmanratkaisupeli, joka koostuu yli sadasta eri tehtävästä ja tusinasta kenttiä. Käytännössä kaikissa tehtävissä tulee liikuttaa esine paikasta A paikkaan B. Varsinainen haaste syntyy oikean kuljetusmenetelmän keksimisestä ja oikeiden palikoiden käyttämisestä: Bussi jaksaa kiivetä yli ensimmäisen ylämäen, mutta siitä ei ole hyppäämään rotkon yli. Mikroauto selvittäisi kuilun helposti muttei pysty puskemaan viimeistä painavaa laatikkoa tieltään, joten pienen kokeilun jälkeen citymaasturi paljastuu oikeaksi valinnaksi. Näin ensimmäinen este on selvitetty – ja ei kun seuraavan kimppuun. Vanha kunnon yritys ja erehdys -taktiikka puree edelleen.

Tehtäviä ratkoessa avataan jatkuvasti uusia ”työkaluja”, joita tarvitaan alati mutkistuvissa haasteissa. Edellä mainittu linja-auto ja muut kulkupelit olivat yksinkertaisempia esimerkkejä, loppupuolella päästään käsiksi kuuraketteihin ja isoihin pommeihin. Kahteen ulottuvuuten piirretyt tasot pitävät huolen siitä, etteivät aivot mene totaalisesti solmuun. Yhden pähkinän pureskelussa menee keskimäärin vartin verran. Kertaratkaisun jälkeen omaa suoritustaan voi vielä parantaa käyttämällä vähemmän esineitä tai läpäisemällä haasteen nopeammin, jolloin pistepussiin kilahtaa lisäkenttiä avaavia tähtiä. Mainittakoon, että samaa haastetta ei voi kuitenkaan ryöstöviljellä kerta toisensa perään. Aivokopan käyttö on siis sallittua ja jopa pakollista.

Taiteilijan vapaus

Tiukan aivotyön vastapainoksi Create tarjoaa mahdollisuuden leppoisampaan pelailuun, mikä tarkoittaa käytännössä elävän värityskirjan kanssa leikkimistä. Pelin jokainen taso on avoin luovalle hulluudelle. Maisemia voi värittää, muokata ja kansoittaa eläimillä, olioilla ja häppäsvärkeillä. Valikoimasta löytyy kaikkea pirtsakkaa ilmapalloista maailmanpyörään ja erilaisiin karhuihin. Pelattavien haastekenttien tehtaileminen onnistuu yksinkertaisilla työkaluilla yhtä helposti kuin värittäminen, ja omia luomuksiaan voi ladata EA:n palvelimille muun pelaajakunnan ihasteltavaksi tai kokeiltavaksi. Nettipalvelusta saa myös imaistua käyttäjien itse tekemiä kenttiä, eikä se edellytä erillistä nettipassia saati muuta maksua. Harmittavasti nettipuoli ei tue minkään valtakunnan moninpeliä.

Mitä pidemmän aikaa Createn kanssa leikkii, sitä selvemmin pelin sopimattomuus kotikonsoleille puskee esiin. Parhaimmillaan keskinkertainen grafiikka ja kolmen nuotin lastenlauluja soittava ääniraita laskevat viihdearvoa. Move-tuki tarjoaa vaihtoehdon perinteiselle padiohjaukselle, mutta muuvailu tuntuu lopulta turhan hitaalta ja kömpelöltä tavalta asetella palikat paikoilleen. Hiirellä tai Stylus-kynällä ohjailu onnistuu luontevimmin, mutta sitten pitää vaihtaa jo pelialustaa. Silloinkin sisältö alkaa tuntua puuduttavalta hyvissä ajoin ennen puolimatkan krouvia. Vaikka budjettiluokan julkaisu ansaitsee vähän enemmän liekaa, Create kuuluisi pikemminkin PSN Storen latauspalveluun. Vastaavanlaisella hinnalla EA:n aivojumpasta irtoaa vastinetta lyhyempiin pelihetkiin.

Galleria: 

Kommentit

Iäkkäämpien julkaisujen kaluaminen jatkuu. Saapa nähdä, miten kauan. Höhöö.

Jos wanhojen lukeminen sylettää, voi tsekata uunituoreen FEAR3-revikan.
http://www.konsolifin.net/xbox/arvostelut/575/

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi