FUSE

PlayStationin yksinoikeusräiskintä Resistance-sarjasta tunnettu Insomniac on itsenäistynyt. Yksinoikeusjulkaisut ovat menneisyyttä. Tarinavetoinen fps on vaihtunut nelinpelattavaan kolmannen persoonan monialustaräiskeeseen. Fuse-nimestä tulee äkkiä mieleen Haze, joka myös perustui futuristiseen sotadopingiin ja joka painotti neljän pelaajan yhteistyömoodia. Insomniacin kehittäjät ovat puolestaan painottaneet, että mielleyhtymälle ei pitäisi antaa arvoa. Varmaan sen takia, että Haze oli unohdettavaa tusinatauhkaa.

Fusen tarina ei liene se kaikkein omaperäisin. Neljä palkkasoturia lähetetään keikalle huipputekniseen tutkimuskeskukseen. Ryöstöretken tiimellyksessä labrassa tutkittu mysteerimömmö päätyykin väärän pahisryhmän käsiin. Hyvät pahikset eli nelihenkinen iskujoukkomme ottaa elämäntehtäväkseen kuitata takaisin pahoille pahiksille. Näin alkaa seikkailu ristiin rastiin maailmaa aina tropiikista arktisille alueille saakka. Samalla pelastetaan maailma ja pari galaksia. Stereotyyppisen videopelijuonen täydentävät stereotyyppiset päähahmot, jotka pursuavat lentäviä lauseita ja ”viileän” käheitä ääniä. Suorastaan puistatti huomata, että ääninäyttelijä Jennifer Hale alias Mass Effectin naiskomentaja Shepard oli joutunut rapatalkoisiin mukaan. 

Pitkä tulilanka

Toiminta on tuttua selän takaa kuvattua suojasta suojaan röpöttelyä. Juju on Fuse-mömmön fuusioimissa aseissa, joita liikenee yksi palkkasoturia kohden. Päähenkilö Daltonin kannettava energiakilpi toimii myös pulssihaulikkona. Sivuhahmoilta löytyy jousipyssy räjähtävillä nuolilla, jäädyttäviä kristalleja ampuva rynkky ja pieniä mustia aukkoja loihtiva konepistooli. Tämän lisäksi kullakin sankarilla ja sankarittarella on kykypuu, josta saa avattua kokemustason noustessa parannuksia kuten isommat lippaat, nopeampi lataus ja niin edelleen. Yksi ryhmäläisistä oppii näkymättömyyden, minkä turvin voi kätevästi käydä nostelemassa kaatuneet tiimiläiset. XP-
pisteitä ropisee luonnollisesti vihujen teilaamisesta. Tarkoista pääosumista ja isoista ketjutapoista saa bonusta.

Superaseet ja -kyvyt ovat tehokkaimmillaan yhteiskäytössä. Shattergunilla jäädytetty vihulainen on helppo maali jousen kanssa kykkivälle tarkk'ampujalle. Vastaavasti Daltonin Magshield-kilpi päästää tiimikavereiden luodit lävitseen tehostaen niiden vaikutusta. Käytännössä tekoäly ei saa mitään aikaan, vaikka jäädytetty vihulainen patsastelisi täysin avopaikalla odottaen pääosumaa. Mikä rasittavinta, konttailevia tiimikavereita saa olla kokonaan parantamassa takaisin taistelukuntoon. Tekoäly osaa sentään nostaa katolleen kellahtaneen pelaajan, mutta toisiaan AI-kaverit eivät jelppaa. Vihulaiset taas eivät osaa kuin juosta määrätyille paikoilleen ja joko kurmottaa pelaajaa tai kykkiä välillä suojan takana. Vahinkoa mokomat kyllä tekevät. Isot ja pienemmät pomovastukset rynnivät suoraviivaisemmin päälle tarpeettoman suurien kestomittariensa turvin.

Märkää ruutia

Yksin räpättely käy nopeasti pännimään. Tekoälyn tulivoima ja tarkkuus tekee etenemisestä paikoin hidasta. Kenttäsuunnittelu toistelee samoja runkorakenteita eri tekstuureilla kuorrutettuna. Pientä piristystä tuo loikkaaminen AI-tiimikaverin maihareihin, mikä onnistuu suoraan lennosta. Vaihtelu virkistää, varsinkin jos ja kun fuusioaseen panokset yhdeltä loppuvat. Tiuha vaihtelu kuitenkin hidastaa loppupään tasonnousua ja parhaiden erikoiskykyjen avaamista, sillä tapoista ropiseva XP on hahmokohtaista. Vain tehtävien ja haasteiden suorittamisesta sekä keräilyroinasta plopsahtaa pojoja koko tiimille. Maksimitaso (35) on elinehto Echelon-pelitilassa, Fusen ”Horde-moodissa”, jossa taistellaan alati vahvistuvia vihollisaaltoja vastaan. Insomniacilta väitetään, että vihumäärä skaalautuu ihmispelaajien luvun mukaan, mutta tasapainotus jää kuitenkin hyvin minimalistiseksi. Sooloillessa käy äkkiä kylmät. Jaetun ruudun kakkospelaajan avulla meno oli huomattavasti helpompaa, kun kontalleen ammutun kamun sai noukittua pystyyn. Koko seitsentuntinen yksinpelikampanja on niin ikään splitscreen-tuettu.

Fuse on kelvollisimmillaan kavereiden kanssa. Fusen nettipeli sisältää matsihaun, johon voi turvautua akuutin kaverikadon käydessä. Porukassa hukkapätkätarinan sijaan voi keskittyä keskinäiseen jutusteluun ja räiskiä menemään siinä sivussa. Mikä tärkeintä, ihmispelaajien kanssa erikoiskykyjen ja -aseiden yhteiskäyttö onnistuu muun taktikoinnin ohella. Ensimmäisellä pelikerralla vaikein taso, Lethal, on lukittu. Fiksusti jos yhdellä porukasta on Lethal avattu, hän voi isännöidä pelin ja kutsua muut mukaan. Yksinäiselle sudelle se käy liiankin rasittavaksi, mutta ryhmässä eteneminen sujuu ja tuntuu paikoin jopa palkitsevalta. Kuudenkympin listahinta on liikaa, mutta syysale ja kolmannekseen leikattu hinta olisi jo kohdallaan.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi