Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Kaasua, komisario Peppone!

Steamin Early Accessista ponnistanutta Dirt Rallya hehkutettiin pari vuotta sitten rallipelien kuninkaaksi. Paalupaikka oli ihan ansaittu, sillä kaahailun autenttisuus puri moniin. Nyt samaa hattutemppua kokeilee vastikään julkaistu kekseliäästi nimetty Dirt 4. Uutukainen rakentaa kokemuksen pääasiassa perinteisen rallin ympärille mutta tarjoaa myös arcademaisempaa räimettä.

Aluksi valitaan omaan tyyliin sopiva taso. Sisukkaimmille kuskeille luotu simulaatiomuoto poistaa kaikki tasoitukset eikä juuri pyytele anteeksi. Gamer-vaikeusaste taas lupailee letkeämpää rellestystä, vaikka kokemusta voikin muokata itselle sopivampaan suuntaan. Asetuksiin ei oikeastaan tarvitse koskea, mutta ainakin ratti ja polkimet -yhdistelmä vaatii tiettyjen vipujen kääntämistä päälle. Manuaalivaihteiden käyttö tuo aluksi juuri sopivan määrän haastetta, joka tekee ajosta miellyttävämpää.

Asfalttiprinssi mä oon

Vaikka arvostelu on kirjoitettu lähestulkoon vain Gamer-vaikeusasteen pohjalta, tarjoaa Dirt 4 silti myös sillä saralla tarpeeksi haastetta. Kisojen aikana apukuski huutelee vierestä ohjeita, joita noudattamalla pitäisi selvitä tiukemmista kurveista. Nuottien tulkitseminen on suhteellisen yksinkertaista: mitä suurempi luku ruudulla paistaa, sitä loivempi seuraava mutka on. Kokeneille kuskeille ohjeistus on tuttua, mutta uusille bensalenkkareille kurvien lukeminen saattaa osoittautua aluksi hankalaksi. Onneksi asetuksia muuttamalla vieressä istuvan luottopakin saa laulamaan hieman ennakkoon. Näin tilanteeseen osaa varautua paremmin lentämättä pöpelikköön.

Dirt 4:n kisaolosuhteet vaihtelevat polttavasta asfaltista hyiseen lumeen ja soraan, mikä tuo ajamiseen mukavaa haastetta. Esimerkiksi ojaan päin kaartuva tie sekä vesisade tekevät rallista ajoittain hyvin vaikeaa. Varsinkin yöaikaan ajattevat kisat osoittautuvat todella haastaviksi, sillä näkyvyys heikkenee huomattavasti.

Roolipeleistä vaikutteita

Ralli on pääasiassa todella hyvin toteutettua. Ajotuntuman autenttisuudesta on hankala sanoa mitään, mutta päristely tuntuu aidolta niin ratilla ja polkimilla kuin ohjaimellakin. Dirt 4 ei ota itseään myöskään liian vakavasti, sillä perinteisen rallin ohella päästään kisailemaan Mad Max -tyylisillä rantakirpuilla. Ajaminen eroaa paljon tavallisilla teillä runnomisesta, ja kyseessä on enemmänkin romurallin tapaista ilottelua. Adrenaliinia ei nostateta kuitenkaan muita tuhoamalla, vaan ajamalla mahdollisimman hyvin.

Romurallia esiintyy myös uratilan haastekisoissa, mutta muuten keskitytään vain ralliin. Uralla edetään suoriutumalla hyvin ja keräämällä uusia sponsoridiilejä. Kannustumien avulla tiimiinsä voi palkata insinöörejä ynnä muuta henkilökuntaa, jotka pitävät huolen auton kunnosta. Rahan lisäksi kuski kerryttää myös pistesaldoaan, mikä nostaa tasoja korkeammalle. Tasojen nousu parantaa mahdollisuuksia ostaa entistä parempia osia pirssiinsä.

Yksinpelin lisäksi Dirt 4 sisältää moninpelin, jonka monipuolisuus tekee kokemuksesta pitkäikäisen. Mukana ovat viikottaiset, kuukausittaiset ja päiväkohtaiset haasteet, joita tahkoamalla kivutaan tilastoissa entistä korkeammalle. Pisteiden vertailu ei ole vain alustakohtaista, vaan verrattavat luvut poimitaan yhteen sumppuun kaikilta julkaisualustoilta.

Moninpelikarkeloihin löytyy usein helposti kanssakisaajia, mutta pelaajien korkea taso saattaa lannistaa untuvikon nopeasti. Lähtökohtaisesti kentille ei ole mitään asiaa ennen kuin yksinpeliä on tahkottu tarpeeksi kauan. Voittaminen tuntuu suoraan nettikahinoihin liittyville hyvin kaukaiselta haaveelta. Rantakirpuilla kisaaminen tuo sentään hieman lohtua, koska radat ovat anteeksiantavaisempia.

Älä tuomitse kirjaa kansien perusteella

Sarjaan vasta tutustuville aloituskynnystä on madallettu sisällyttämällä mukaan lyhyt ajokoulu, jonka vinkeillä mutkien ei pitäisi tuntua enää niin hankalilta. Viehkeä naisääni opastaa kuinka esimerkiksi tiukkaa kurvia kannattaa lähestyä, minkä jälkeen sama tehdään itse perässä. Monien toistojen kautta rallikuninkuus on astetta lähempänä.

Ulkoasunsa puolesta Dirt 4 ei ole silkkaa ilotulitusta. Maasto näyttää auringonpaisteessa jopa hieman karulta. Tilanne paranee kuitenkin sääefektien ansiosta, ja esimerkiksi vesisade sekä lumi tuovat mukanaan silmäkarkkia. Autojen mallinnukseen on luonnollisesti panostettu ja ne näyttävätkin upeilta. Myös vaurionmallinnus vaikuttaa toimivan hienosti. Kokonaisuutta säestää menevä musiikkiraita, jolla kuullaan muun muassa The Chemical Brothersia.

Loistava kokonaisuus

Dirt 4 on lähestyttävämpi tekele kuin sarjan aiempi iteraatio, mikä johtuu pitkälti Gamer- ja Simulation-tiloista. Se tarjoaa rallikansalle pitkäikäistä viihdettä, joka paranee entisestään kaikkien jippojen oppimisen jälkeen. Uusinta osaa voi suositella varauksetta, vaikka peli ei välttämättä hirveästi uudistakaan perusrallia.

Kirjaudu kommentoidaksesi