Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Madden 06

EA Sportsin urheilupelit ovat rantautuneet myös uuden sukupolven konsoleista ensimmäiselle, Xbox 360:lle. Amerikkalaista jalkapalloa pääsee tällä kertaa pelailemaan sekä yksittäisissä otteluissa että uramoodissa, eikä näihin pelimuotoihin ole mitään radikaaleja muutoksia edes yritetty tehdä. Mukaan on kuitenkin heitetty myös Superstar-uramoodi, jossa keskitytään enemmän oman pelaajan luomiseen. Futaajan taidot ja kyvyt määräytyvät esimerkiksi valittujen vanhempien ja älykkyystesteissä pärjäämisen mukaisesti. Kaikkea ei kuitenkaan pysty saavuttamaan kerralla, vaan luotu pelaaja on kompromissi eri ominaisuuksien välillä.

Yksinpelin lisäksi Madden tarjoaa myös perinteistä moninpeliä samalla laitteella maksimissaan neljän pelaajan kesken. Livessä taitojaan pääsee mittelemään kahden pelaajan välisissä otteluissa. Vaikka mitään mullistavaa ei olekaan kehitetty, toimii kokonaisuus hyvin. Live-peleissä ei esiinny suurempia ongelmia, mitä nykyisillä pelaajamäärillä sopiikin odottaa. Luonnollinen kehitysaskel seuraavaan versioon olisikin useamman pelaajan mahdollistavat Live-ottelut.

Pelattavuus on selkeästi yksi Maddenin vahvuuksista. Pelitilanteesta riippuvasta näppäinasettelusta johtuen muistettavaa on aluksi todella paljon, mutta peruskontrollit oppii parissa minuutissa. Erityiskehut peli ansaitsee hyvästä syöttöjärjestelmästään, joka on kokenut ensimmäisiä konkreettisia uudistuksia kymmeneen vuoteen ja on kuitenkin onnistunut säilyttämään perusluonteensa muuttumattomana. Pelinrakentajan katsetta voi kääntää oikealla tatilla ja ruudulla näkyvillä näppäimillä valitaan syötön kohde.

Keisarin uudet vaatteet

Uusien konsoleiden alkutaipaleen menestykseen vaikuttaa todella paljon suurelle yleisölle kohdistettujen pelien tekninen laatu. EA Sportsin urheilupelit ovatkin juuri siksi tärkeässä asemassa Microsoftin Xbox 360:n julkaisun jälkeisinä kuukausina. EA Sportsin vuoden 2005 loppupuolella julkaisemat promootiokuvat uudesta Maddenista antoivat luvan odottaa todella paljon pelin tekniseltä toteutukselta. Odotuksiin on pystytty osittain vastaamaan, vaikka parannettavaa seuraaviin versioihin vielä jääkin. Pelin grafiikasta pistää ensimmäisenä silmään tekstuurien tarkkuus ja hahmojen yksityiskohtaisuus. Aiemman sukupolven Maddeneihin verrattuna uutukaisessa on käytetty polygoneja jokaiseen pelaajaan yli kymmenkertainen määrä. Tämän lisäksi merkittävämpiä uusia hienouksia ovat erittäin tarkasti mallinnetut stadionit ja pahvinukke-syndroomastaan vihdoin eroon päässyt yleisö, joten visuaaliseen lopputulokseen voi olla sangen tyytyväinen. Kuten uuden sukupolven konsolilta sopii odottaa, ei pelissä esiinny lainkaan hidastelua tai tahmausta.

Pelin äänimaailma jakaa todennäköisesti kohdeyleisön mielipiteitä rankalla kädellä. EA:lla on ilmeisesti päätelty, että musiikkia on paras laittaa mukaan mahdollisimman paljon. Sinällään paikkansa pitävä oivallus vesitetään totaalisesti sillä, että lähes kaikki kappaleet ovat toinen toistaan muistuttavaa autotallipoppia ja -räppiä. Voi vain ihmetellä, mitä EA Sportsilla on tapahtunut parin viime vuoden aikana: vielä muutamia versioita sitten ääniraidat yllättivät lähes järjestään positiivisesti. Onneksi tilalle voi vaihtaa musiikkia kiintolevyllä olevista omista kokoelmista.

Vaikka Madden 06:n musiikki aiheuttaakin karmaisevan pettymyksen, onnistuu sen sijaan kokonaan remontoitu selostussysteemi jättämään positiivisen mielikuvan. Käytännössä uudistus tarkoittaa sitä, että vanha selostaja on saanut poistua takaovesta katsomon puolelle. Aktiivisemman kaverin kehään heittäminen luo peliin täysin uutta tunnelmaa erityisesti siksi, että juttujen laadukkuus on säilynyt vähintään vanhalla tasolla. Lisäksi immersiota syventävät pelaajien väliset keskustelut ja taktiset huutelut ennen pallon pistämistä pelattavaksi.

Edeltäjiensä linjoilla

Ensi kertaa rapakon takaiseen jalkapalloon tutustuvat kompastunevat aluksi korkeahkoon oppimiskynnykseen. Monimutkaisten sääntöjen ja taktiikoiden sisäistäminen vaatii parin tunnin verran pelaamista. Taktisten hienouksien ymmärtäminen ja hyödyntäminen vaatii toki vielä enemmän aikaa pelin parissa. Vanhempia versioita pelanneet tuntevat olonsa taatusti kotoisaksi, sillä itse taktiikoiden valitseminen tapahtuu täsmälleen edellisvuosien tapaan.

EA:n urheilupeleille tyypillisesti Maddenin vaikeustason saa säädettyä juuri sopivan haastavaksi. Helpoimmillaankin peli tarjoaa näennäistä vastusta kuitenkaan jyräämättä aloittelijaa, mikä on omiaan parantamaan motivaatiota pelaamisen jatkamiseksi. Vaikeimmillaan kone antaakin jo vastuksen, vaikka se ei pystykään täysin korvaamaan ihmispelaajaa. Aiempiin versioihin nähden kehitystä on kuitenkin tapahtunut parempaan suuntaan.

Madden 06 muistuttaa todella paljon edeltäjiään. Parista edellisestä versiosta pitäneet ovat tyytyväisiä myös uuteen peliin, mutta valitettavasti uutuuden viehätystä ei tällöin irtoa juuri nimeksikään. Vaikka amerikkalainen jalkapallo olisikin lajina täysin uusi ja tuntematon, on Madden mukavaa viihdettä lumien sulamista odotellessa. Lopputalven aikana kartutettuja virtuaalitaitoja voikin sitten hyvillä mielin lähteä kokeilemaan myös käytännössä heti olosuhteiden niin salliessa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi