Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

MySims

Rakas EA:n väki,

Yrititte viedä Sims-sarjaa uuteen suuntaan syksyllä Wiille julkaistulla MySimsillä. Vaikka paljon olisi voinut parantaakin, saitte aikaan keskinkertaisen tuotoksen, jonka pelaaminen ei ollut aivan silkkaa tuskaa. Täytyy kehaista myös uskallusta irrottautua sarjan kaavasta, sillä teitähän pidetään tietyissä piireissä vain päättömästi jatko-osia massatuottavana jättiläisenä. Jos haluatte päästä tästä maineesta eroon, voisitte seuraavaksi harkita sitä, ettette tunkisi jokaista peliä kaikille mahdollisille alustoille. Puhun nyt tietysti MySimsin DS-versiosta, joka tuntuu suoraan sanoen vain Wii-pelin nimellä ratsastavalta rahat pois -käännökseltä.

Paperilla MySimsin taskuversio ei ole varmaankaan kuulostanut huonolta. Periaatteessa pelin ideahan on sama kuin konsoliversiossa, eli tavoitteena on nostaa rapistuva kyläyhteisö kukoistukseen. Harmi, ettette saaneet hommaa toimimaan kannettavassa muodossa yhtä hyvin kuin Wiillä. Eräs Wiin MySimsin suurimmista valteista oli mahdollisuus rakennella itse taloja ja huonekaluja, mutta DS-versiosta jätitte tämän kokonaan pois kenties alustan rajoitusten takia. Rakentelu vain sattui olemaan hyvin keskeinen osa peliä, ja ilman sitä jäljellä on vain puolivillainen sosiaalisimulaattori.

Sims-kantasarjan monimutkaisista suhdekuvioista ei ole siis tietoakaan, ja ainoan sosiaalisen kanssakäymisen tavoitteena on yrittää saada keskustelukumppani hyvälle tuulelle valitsemalla tilanteeseen parhaiten sopiva vaihtoehto. Esimerkiksi nyyhkyttelijää rohkaistaan, murheitaan tilittävää kuunnellaan ja lopuksi naureskellaan yhdessä, kun hetki tuntuu sopivalta. Lisäksi hommaa painostaa aikaraja, jonka umpeudettua vastapuolen hermot pettävät ja piristys epäonnistuu. Tämä ei ehkä kuulosta jännittävältä, koska se ei todellakaan ole sitä.

Kunnollisten tavoitteiden puuttuminen on pelinne ongelmista suurimpia. Epämääräinen "pelasta kaupunki" vain jättää pelaajan harhailemaan sinne tänne ja tekee pelaamisesta ärsyttävän epäselvää. Tämäkös on sitä tekemisen vapautta? Ette oikeastaan motivoi pelaajaa juuri mitenkään. Kaupungin tason kasvattaminen lähinnä tuo sinne uusia hahmoja, joiden kautta aukeaa lisää kauppoja, alueita ja minipelejä. Kaupoista voi ostaa vaikkapa vaatteita tai huonekaluja, mutta kaikki tuntuu aivan yhdentekevältä. Oman pelihahmon tai kämpän koristelun lisäksi pelaaminen onkin pääasiassa satunnaista alueelta toiselle poukkoilua tärkeitä hahmoja etsiskellessä. Seuraavasta etapista saattaa joskus olla jotain vihiä, mutta harhailua on tiedossa paljon.

Yrititte luoda illuusiota ajankulusta viikonpäivillä ja vaihtuvilla vuorokaudenajoilla. Tämäkin oli varmasti oikein hyvä idea suunnitteluvaiheessa, koska kenellekään ei tainnut tulla mieleen, mitä ongelmia se voisi aiheuttaa. Eri aikoina hahmot ovat eri paikoissa ja reagoivat pelaajan tekemisiin eri tavalla, joten pelin edistämiseksi on ravattava ympäri kaupunkia ja juteltava satunnaisesti kaikille - jonkun kanssa saattaa joskus tapahtua jotain tärkeää. Yleensä riittää, että vain käydään puhumassa tietylle hahmolle oikeaan aikaan, eikä kaavaa ole rikkomassa kuin muutama minipeli. Harmi vaan, että minipelit ovat turhan ankeita ja kankeita. Ainoastaan pelin loppupuolella avautuvan kasinon muutamaa korttipeliä jaksaa pelata pari kertaa ensikokeilua enemmän, muut ovat lähinnä välttämätön paha.

Vaikka käsikonsoleilla on tietyt rajoituksensa esimerkiksi äänipuolella, äänisuunnittelua ei silti kannata jättää puolitiehen. Melko tavanomaiset pilipalitaustamusiikit vielä menettelevät, mutta kehitystiiminne kannattaisi seuraavalla kerralla kiinnittää enemmän huomiota myös yksinkertaisiin äänitehosteisiin. Jostain syystä kaksi pimpelipom-ääntä, joita kuullaan erityisen paljon valikoita selaillessa, onnistuvat ärsyttämään allekirjoittaneen tärykalvoja sanoinkuvailemattomalla menestyksellä. Kuvapuoleen on sentään panostettu hieman enemmän, eikä pelin 3D-grafiikka ole suinkaan ruminta, mitä DS:llä on nähty. Hahmoissa ei ikävä kyllä ole samanlaista särmää kuin Wii-versiossa.

MySimsin DS-painos on valitettavan hyvä esimerkki väkisin käsikonsolimuottiin pakotetusta konseptista. Wiillä peli oli yksinkertaisuudestaan huolimatta yllättävän hauska, mutta pikkuveliversio ei vangitse lainkaan samanlaista fiilistä. Kyseisen pikkukaupungin kohtalo ei vain alkanut kiinnostaa useiden pelituntien jälkeenkään, eikä pelikokemuksessa tunnu olevan syvyyttä juuri parin euron kännykkäpeliä enempää. Jos joskus satun kokemaan suunnatonta tarvetta hoivata jotain kyläpahasta, suuntaan suosiolla kohti Animal Crossingia. Siinä on sentään myös nettipeli.

Hyvää jatko(-osien tehtailu)a!
kaba / KonsoliFIN

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi