Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Phantasy Star Online Episode I & II

More than a pheeling

Phantasy Star on yksi harvoista roolipelisarjoista, jotka mahtuvat samaan virkkeeseen Final Fantasyn ja Dragon Questin kaltaisten alan klassikkojen kanssa. Segan tekele juontaa juurensa viidentoista vuoden taa. Master Systemillä ja MegaDrivella genreä hallinnut saaga katkesi neljänteen osaan ja painui unohduksiin. Pari konsolia kokeneemman Segan ilmoitus Phantasy Star -perintöä jatkavasta online-pelistä herätti veteraanit talviuniltaan. Japanilaisvalmistajan tuorein laite oli siitä pätevä, että sen kyljestä löytyi modeemi, jolla konsoli olisi Internet-valmis. Väylä tietoverkkoon avautui liittämällä Dreamcast puhelinlinjaan. Ominaisuudelle kaivattiin käyttöä, joten Phantasy Star -universumi kaivettiin naftaliinista. Sen ympärille oli tarkoitus rakentaa maailmanlaajuinen yhteisö.

Ehdittyään aikanaan markkinoille Phantasy Star Onlinesta sukeutui toimiva nettipeli. Reaaliaikainen mättäminen poikkesi suuresti vuoropohjaisista edeltäjistään, mutta verkkoympäristössä systeemi oli elementissään. Peli sai vielä myöhemmin päivityksen kakkosversion muodossa. Phantasy Star Online on osoittanut pitkäikäisyytensä kestämällä rintamalla Dreamcastia kauemmin. Viimeisimpänä liikkeenään se on rantautumassa Nintendon ja Microsoftin konsoleille. GameCube-painokseen on koottu Phantasy Star Online kaikessa loistossaan lisänään alkuperäistarinan rinnalle kyhätty uusi episodi.

Manitbois

Kukkaro on kovilla Phantasy Star Onlinen kanssa. Pakollisiin lisälaitteisiin kun kuuluu omasta Internet-yhteydestä riippuen GameCuben pohjaan liitettävä laajakaista-adapteri tai modeemipalikka. Toki peliä voi pelata verkkoon yhdistämättäkin neljän hengen kimpassa, mutta siihen tarkoitukseen on parempiakin vaihtoehtoja. Phantasy Star Online nojaa yhteistyöhön ja netistä poimittu seura on aina yhtä lailla haaste kuin pelin tehtävätkin. Peliaika ei ensimmäistä kuukautta lukuun ottamatta ole sekään ilmaista. Hinnaksi kaavaillaan yhdeksää euroa 30 päivää kohti ja maksu hoituu luottokortilla.

Online-tila on jaettu Euroopan, Amerikan ja Japanin aluksiin, joiden auloissa solmitaan pelisessiot. Jos mielii merta edemmäs kalaan, on television tuettava 60 hertsin tilaa, sillä PAL-taajuus rajoittaa taistelutoverit eurooppalaisiin. Ennen kuin pääsee pelikentälle temmeltämään, on luotava hahmo. Ammatin saa valita kolmesta erilaisesta. Metsästäjät hallitsevat lähitaistelun, rangerit pystyvät kaukohyökkäyksiin ja Force-tyypit taitavat taian käytön. Eri rodut mukaan lukien vaihtoehtoja hahmon luokaksi on kaksitoista. Puvustusta ja naamavärkkiä voi muokata tietyin rajoituksin erottuakseen joukosta. Hahmoja voi luoda useamman, mutta näiden ylläpito syö aikaa. Phantasy Star Online noudattelee tuttuja roolipelisääntöjä eli hahmoa kehitetään kokemuspisteitä keräämällä leveli kerrallaan. Tasoisiaan pelikumppaneita löytää verkosta, offline-tilassa kavereille on vaikeampi tarjota kyvykkäitä hahmoja.

Niin kaunis on maa

Tapahtumapaikka on Ragol-planeetta, jonne ihmiskunta on aikeissa perustaa siirtokunnan. Ensimmäistä tutkimusalusta seurannut Pioneer 2 epäonnistuu yrityksissään saada kontaktia maan pinnalle. Sen sijaan se joutuu todistamaan edeltäjänsä tuhon. Pelaaja lähetetään etsimään asutusta Ragolilta. Juoni on melko heppoinen. Taistelut käydään korkeintaan neljän ryhmissä. Kommunikointi tiimin kesken tuottaa vaikeuksia. Viestien naputtelu ohjaimella on hidasta eikä tarjotuilla symboleillakaan saa sen paremmin sanomaa perille. GameCubeen on saatavilla näppäimistöjä, mutta ilman sellaista kumppanien tekemisiin on vaikea puuttua.

Ohjaimesta kolme nappia on varattu taistelujärjestelmälle. A on sähäkkä perusisku ja X hidas mutta tehokas hyökkäys. B kuuluu myös kustomoitavaan käyttöliittymään. Liipaisinyhdistelmällä toimintoja on tuplasti. Oikeaan tahtiin painamalla näppäimet tuottavat erilaisia komboja. Taustatukea antaa MAG-niminen pikkurobotti, joka kerää taitoja siinä missä itse sankarikin. Kamppailut eivät ole niitä sujuvimpia, mutta tarpeeksi kiivaita, jotta kämmenpohjat hikoavat. Lyönnit ja plasmapyssyn räiskeet suuntautuvat lähimpään viholliseen kehnon lukituksen avulla. Hirviöt eivät tahdo pysyä kuvaruudussa, vaan kamera seuraa hahmoa tehden puolustustyöskentelyn hankalaksi.

Grafiikkaa ei ole siistitty juurikaan entisestään, mutta se on erittäin tyylitietoista jälkeä. GameCubesta olisi totuuden nimissä saanut runsaammin tehoja irti, sillä sumu häiritsee vähän näkymää, mutta katseen kestävää grafiikkaa saa aikaan vähemmilläkin eväillä. Scifi-hengestä huolimatta uskottavuudesta ei tingitä. Maisemat vaihtuvat tiheistä rämeiköstä rappeutuneisiin kaupunkeihin ja kuvankauniiseen luontoon. Musiikki ei ole turhaan kerännyt ylistystä. Teema on yksi hienoimmista lajissaan. Ääninäyttelyä ei pelissä kuulla, vaan keskustelut käydään Online-osuuden tapaan puhekuplien välityksellä. Audiotausta on turhan vaimea, vaikka musiikki pitääkin tunnelman tiiviinä.

Offline-peliksi Phantasy Star Onlinesta ei ole. Tehtävät ovat turhan irtonaisia ilman suvantovaiheiden yli kannattelevaa tarinaa. Verkossa koitokset ovat massiivista mittaluokkaa, etenkin jos joukkio osaa asiansa. Peli häikäisee huolitellen tehdyillä maisemilla, joissa on vaihtelevuutta. Ilmapiiristä luodaan tarpeen tullen uhkaava tai rauhoittava. Roolipelien ystäville Phantasy Star Online on omiaan tuomaan viihdykettä. Tiukkaan tahtiin etenevät taistot paikkaavat etevästi tyypillistä vuorottelua. Huijarit eivät ole vielä keksineet keinoja Phantasy Star Onlinen näpelöimiseksi.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi