Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Tom Clancy's Rainbow Six Vegas 2

Rainbow Six Vegas haastoi onnistuneesti Gears of Warin vuoden 2006 joulumarkkinoilla. Paheiden kaupunkiin sijoittuva taktinen taistelu nojasi Microsoftin oman eepoksen tavoin vahvasti suojautumiseen. Las Vegasin karkeloissa asenne oli kuitenkin astetta realistisempi, vaikka sarjan juurilta oltiin ajauduttu kauaksi. Tuorein painos vie sateenkaarikuusikkoa vielä piirun verran arcademaisempaan suuntaan.

Rainbow Six Vegas 2 syventää edeltäjänsä tarinaa pukemalla pelaajan iskuryhmää johtavan Bishopin tetsariin. Tapahtumat käynnistyvät reilusti ennen ensimmäisen osan cliffhangeria, ja juonikuvio nidotaan nättiin pakettiin vasta lopussa. Tasoltaan tarina on tuttua Tom Clancy -huttua, joka ei saa kylmiä väreitä aikaiseksii. Käänteitä riittää, mutta tapahtumat eivät jaksa kiinnostaa hahmojen jäädessä etäisiksi. Pelistä puuttuvat myös Call of Duty 4:n huippuhetkien kaltaiset tunnepiikit ja tavallisesta sisällöstä selkeästi poikkeavat osuudet.

Kukapa pelaisikaan Tom Clancyn tuotoksia juonen takia? Ei niin kukaan. Pelimekaniikaltaan Rainbow Six Vegas 2 on taattua tavaraa. Taisteluissa suojautuminen säilyy elintärkeänä elementtinä niin selviytymisen kuin tunnelmankin kannalta. Pelaaja vastaa oman henkikultansa ohella tiimikavereistaan, joita voi komennella sujuvan käyttöliittymän avulla esimerkiksi liikkumaan tiettyyn kohteeseen tai puhdistamaan huoneita kranaattien tukemana.

Vaikeimmalla vaikeustasolla taisteluissa käyttää tulivoiman lisäksi päätään, sillä terroristit osaavat suojautua ja vaihtelevat tuliasemiaan tarvittaessa. Mitään taktisia neroja viholliset eivät suinkaan ole, vaan terroristit luottavat edelleen tappavaan tarkkuuteen ja miesylivoimaan. Toisinaan tekoälyn ohjastamat viholliset ja tiimikaverit sortuvat ylilyönteihin hyökätessään täysin suojaamattomana. Itsetuhoisen käyttäytymisen takia eteen tulee tilanteita, joissa joukkuekaverit on parempi jättää takalinjoihin, sillä omien pelastaminen hektisen tulituksen keskeltä onnistuu harvoin. Useammin kaverit on kuitenkin parempi laittaa edeltä epäilyttävään tilanteeseen – pelaajan kuolema nimittäin tarkoittaa tallennuspisteeseen palaamista.

Joukkue, asento!

Pelin rytmitys on pääasiassa onnistunut hyvin, sillä eteneminen vaihtelee sujuvasti huoneiden taktisesta tyhjentämisestä pitkillä käytävillä taistelemiseen. Pelaajalla on jatkuvasti käsitys siitä, mihin suuntaan olisi tarkoitus mennä. Osaltaan tämä luo ikävän tunteen putkessa juoksemisesta. Vaihtoehtoisia etenemisreittejä olisi voitu tarjota tehtävien aikana enemmän, sillä loppua kohden putkimeininki alkaa hieman hapottaa. Nykyisellä kenttäsuunnittelulla myös tarkkuuskiväärien käyttö jää sangen vähälle. Varsinaisia pullonkaulatilanteita kampanjaan on rakennettu muutamia. Näitä hinkatessa tallennuspisteiden sijoittelu saa turhautumisen nousemaan pintaan, sillä panosten poimiminen siitä samasta laatikosta tai keskustelun seuraaminen kymmenettä kertaa ei kuulu minun käsitykseeni sujuvasta pelikokemuksesta. Tallennuspisteiden välejä on sentään lyhennetty.

Tunnelman kannalta tärkein yksittäinen tekijä on Rainbow Six Vegas 2:ssa äänimaailma. Aseiden pauke on jälleen toteutettu esimerkillisesti, joten pyssyistään saa välittömästi hyvän tuntuman. Fiilistä parantavat sopivan hillitysti liioitellut osumareaktiot: veri roiskuu ja ruumiit mätkähtävät maahan räsynukkeina. Visuaalisesti peli on edelleen yksinkertaisen kliininen, vaikka räiskintä ammentaa koodinsa Epicin Unreal Engine 3 -teknologian pyhästä lähteestä. Todistetusti toimivassa pelimoottorissa riittäisi vielä lisää potkua henkselien paukutteluun. Vaikuttavuutta vähentävät aikaisempaa arkisemmat ympäristöt, jotka eivät pursua edellisosan tavoin glamouria. Vaihtelun kannalta tämä on järkevä ratkaisu, mutta toisaalta peli menettää osan vähäisestä omaperäisyydestään.

Tehtävistä erityismaininnan ansaitsee Vegasin messukeskukseen sijoittuva kenttä, jossa tulitaistelut käydään Major League Gaming -tapahtuman kulisseissa. Kehittäjät ovat hauskasti hyödyntäneet teemaa terroristien keskusteluissa, joita kannattaa pysähtyä kuuntelemaan, ennen kuin syöksyy huoneeseen rynnäkkökivääri laulaen. Muutenkin vihollisten repliikit ovat mukavan huumoripitoisia.

Huonot suoritukset uusitaan

Lisää karttoja

Rainbow Six Vegas 2:n moninpeli sisältää yli kymmenen karttaa, joista moni on tuttuja sarjan ystäville. Viihdyttävää verkkopeliä on tiivistetty aikaisemmasta luomalla kentistä ahtaampia ja lisäämällä toiminnalle polttopisteitä.

Kenttätarjonta ei kuitenkaan rajoitu pelkkään pelilevyn sisältöön, sillä Ubisoft on julkaisusta lähtien tarjonnut verkon kautta kaksi lisäkenttää. Klassisen Street-kartan saa, kun linkittää Ubisoft-käyttäjätunnuksensa Live-tiliinsä.

Comcast-niminen kenttä puolestaan avautuu ladattavaksi syöttämällä pelin valikoissa koodi Comcast Faster Extras-osiosta löytyvään kohtaan.

Suuri osa Rainbow Sixin konsoliversioiden viehätystä on ollut moninpeli, eikä uusin osa ole poikkeus. Edellisessä Vegasissa verkkopeli tarjosi mainiota viihdettä, mutta toteutus jätti jonkin verran toivomisen varaa. Osa lapsuksista on periytynyt jatko-osaan. Yhteistyötilaa on korjattu asiallisesti, sillä nyt juonikuvioita ei tarvitse kaverin kanssa pelatessa jättää tyystin väliin. Toveri voi loikata mukaan aikaisempaa joustavammin, mutta kolikon kääntöpuolena pelaajamäärä on rajoitettu kahteen. Tuttuun tapaan myös Terrorist hunt -tehtäviä pääsee vääntämään verkossa. Terroristien lahtaamiseen keskittyvät välipalat tarjoavat mukavan haastavaa mäiskettä kaverien kanssa mätettäväksi, eivätkä ne yksinpelinäkään täysin turhia ole.

Varsinaisen kilpailullisen verkkopelin toteutus jää kaivelemaan kaikista eniten. Seuranhakujärjestelmää ei ole merkittävästi muutettu sitten ensimmäisen Rainbow Sixin. Ranked-matsien pelaaminen on epäkäytännöllistä puuhaa, kun pelaajan on itse haettava uusi peli edellisen päätyttyä. Mittelöt ulkomaalaisten kanssa vieläpä kaatuvat yleensä jäätävään verkkoviiveeseen, mutta suomalaisten keskinäiset koitokset ovat edelleen maukkaita. Kahdesta uudesta pelimuodosta Team leader tuo mukanaan mielenkiintoisen lisämausteen toimintaan: joukkue saa uusia miehiä kaatuneiden tilalle, kunhan tiimin johtaja säilyy hengissä. Pelimuoto vaatii sopivaa tasapainottelua hyökkäävän ja puolustavan pelityylin välillä.

Edellisestä osasta tuttua P.E.C.-järjestelmää on viety niin ikään eteenpäin. Nyt pelaaja käyttää samaa hahmoa yksin- ja moninpelissä. Kokemuspisteitä kertyy, vaikka hinkkaisi samaa kohtaa kymmenen tuntia putkeen, joten etenemistä tapahtuu aina jossain suhteessa. Uusi sotilasarvo avaa uusia varusteita hahmolle. Lisää syvyyttä ja toisaalta arcademaisuutta järjestelmään tuovat A.C.E.S.-pisteet, joita jaetaan kolmessa kategoriassa: rynnäkkö, lähitaistelu ja tarkkuus. Rynnäkköpisteitä irtoaa, jos kaataa terroristeja esimerkiksi räjähteillä tai suojan läpi. Lähitaistelusta palkitaan luonnollisesti lähietäisyydeltä tehdyt tapot ja suojasta sokkona ampumiset. Tarkkuuspisteitä annetaan hyvistä kaukolaukauksista ja pääosumista. Keräämällä tarpeeksi tietyn luokan pisteitä aukeaa pelaajalle kyseiseen kategoriaan sopivia aseita. Järjestelmä toimii, mutta luokat eivät ole täysin tasapainossa, eikä aina ole selvää, millä perusteella jaetaan juuri tiettyjä pisteitä.

Taakse poistu!

Rainbow Six Vegas 2 osoittaa, että kehittäjät osaavat kuunnella fanejaan. Esimerkiksi yhteisön vaatima juoksutoiminto saatiin tällä kertaa mukaan ja moninpeliin on sisällytetty joukko klassikkokarttoja. Toisaalta yhteisöllisiä ominaisuuksia ei ole nimeksikään. Verkon keskustelualueilla on myös purnattu paljon pelin ongelmista ja bugeista. Joillakin on esimerkiksi jäänyt kokonaan saamatta saavutus pelin läpäisemisestä vaikeimmalla vaikeustasolla. Minulle taasen ei annettu lainkaan gamerscorea ensimmäisestä ylennyksestä, sillä taistelijani kohosi suoraan spesialistiksi ensimmäisen osan tallennuksen pohjalta. Pahempiin ongelmiin en itse törmännyt, mitä nyt konsoli jäätyi pari kertaa yrittäessäni liittyä mukaan verkkokarkeloihin.

Loppujen lopuksi Rainbow Six Vegas 2 jättää suuhun valjun jälkimaun. Peli tuntuu lähinnä lisälevyltä, mikä johtunee pelin lyhyestä kehitysajasta. Sarjaan aikaisemmin tutustumattomille uusin Rainbow Six tarjoaa menevää mäiskettä taktisin maustein. Kovimmille faneille puolestaan vähäiset uudistukset riittänevät. Muiden kannattaa miettiä kahdesti, onko päivitykselle todella tarvetta. Verkkorintamalla Call of Duty 4 ja Halo 3 jättävät nimittäin sateenkaarikuusikon nielemään keväisen kaupungin pölyä.

Galleria: 

Kommentit

En kyllä tajua miksi tekijät eivät laittaneet vaan kaikkia R6 Vegas 1:sen moninpeli karttoja mukaan. Olisi ollut kiva lisä. :)

Ihan asiallinen arvostelu. Vielä olisi voinut mainita miinuksina moninpelin respaus ja sen tuomat ongelmat itse pelissä, äänibugit etc.

Liian hyviä arvosteluja saanut tämä peli muilla foorumeilla ja tämäkin arvosana siinä ylärajoilla(itse ajattelen moninpelin kantilta). Näin keskeneräisen pelin tuominen markkinoilla pitäisi olla rangaistava teko.

Tämä peli tulee jäämään(ellei patchi pelasta) taka-alalle hyvinkin nopeasti, vaikka tällekin pelille toki oma pelaajakuntansa löytyy.

Se on hankala näistä bugeista mainita sen kummemin, jos niitä itse ei havaitse selkeästi. Myönnän, että moninpelin testaaminen jäi tietyistä seikoista johtuen tarkoitettua vähemmälle, mutta en siltikään ala antaa liikaa painoarvoa muiden puheille. Lopussa halusin kuitenkin osoittaa olevani tietoinen siitä, että pelin ongelmista on noussut pienoinen kohu, mutta omalla kohdalla varsinaiset bugit jäivät vähälle. Muistan tuon äänibugin Rainbow Six Vegasista (jos nyt puhumme samasta bugista), mutta en törmännyt siihen kakkosessa.

En kyllä ymmärrä bugeista urputtamista tässä tapauksessa lainkaan. Ainakaan X360 versiosta jos on kyse. Siis koko ajan julkaistaan pelejä joissa on oikeasti pahoja bugeja. En ole tässä törmännyt kuin joihinkin pieniin äänen jumitus bugeihin ja tekoälyn jumiin jäämiseen muutamia kertoja. Keskeneräistä nähnykkää...

Bugeja on ehkä vähän liikaakin tässä pelissä. Pari kertaa on pelikin pysähtyny bugin takia, joten piti reloadata checkpointti. Todella buginen peli, mutta hyvä sellainen. En voi paljoa puhua Pelaaja vastaan pelaaja osastosta, koska olen vaan Terrorist hunttia ja storyä pelannu.

Bugisuus on verraten normaalia ubin peleissä (vrt. Ass. Creed), joten niistä ei pitäisi olla aivan tyrmistynyt.
Toki on ikävää, kun GamerScore jää saamatta vaikka sen eteen työskentelisi hiki hatussa.

YP sucks, mutta moninpeli on entistäkin parempi. Ja sehän tämän pääpointti on.
Mielestäni kasi on aika nappiarvosana. Ykkösosaa pelaamattomille tässä on loistopaketti, tosin epic fail -tägin saa kampanjan rajoittaminen 2 pelaajan cooppiin. x_x

Joo, siis itse puhelen vain versus moodista. Esimerkiksi eilen pelailin n. 45min ja koko aikana löytyi vain yksi peli, missä ei ollut äänibugia. Ja bugihan tulee siis sillon kun peli lagaa, se on tullut itselle selväksi. Mutta vihreällä pingillä olettaisi pelin sujuvan AINA jouheasti, mutta eilen tuli taas todettua, että näin ei siis ole. Suomalaisten kanssa pelatessa peli rullaa kuin unelma, mutta mielestäni se ei vaan riitä. Pitäisi pystyä starttaamaan konsoli, ottamaan pari casualpeliä livessä, nauttimaan niistä ja poistumaan. Nyt tämä ei onnistu koska nettikoodi(tai joku muu) niin syvältä.

Kapu

Mun mielestä yksinpeli olihyvä , en huomannu bugeja mutta emmä niitä etsinykkää. Eihän tää oo samanlainen kuin COD-pelien yksinpelit mut hyvä se silti oli.Mä tykkäsin tästä jopa enemmän kuin vegas ykkösen yksinpelistä. Mut se olis ollut hienoo että ois pystynyt itse tekeen jätkän kasvot tms. juurta jaksaen luoda kokonaan uuden hahmon. En tiä oisko menny liian ropeks jos olis vaikka alusta saakka voinu tehä jätkän jolle joku luokka (kui kestävä kui nopee eli rynnäkkö tai tiedustelija tms.) mut ei se sit kai oo RS:n tapasta. Se oli kans plussaa että oli Raven Shield faneille tuttu kenttä.:) (presidio)

HUOM!

Päivityksessä on korjattu Private First Class -achievement, eli ladatkaa päivitys!
Nyt PFC:n 10 GamerScore-pistettä saa veteraanikin. Jeah! ^^,

p4nnus
"En tiä oisko menny liian ropeks jos olis vaikka alusta saakka voinu tehä jätkän jolle joku luokka (kui kestävä kui nopee eli rynnäkkö tai tiedustelija tms.) mut ei se sit kai oo RS:n tapasta"

Kaveri ei ole pelannut aivan ekoja Rainbow Six-sarjan pelejä? :)

Hoho, juu. Itse muistan pelanneeni lähiverkossa joskus '98. Paljon on peli muuttunut siitä. Tulipa tämäkin ostettua uuden Xboxin kaveriksi ja tuskin maltan odottaa päästä pelaamaan.

Hyvä arvostelu!

Itse en ollut mitään Rainbow Sixejä pelannut, joten ajattelin tämän hommata, lähinnä moninpelin vuoksi. Oman hahmon muokkaus on hauskaa, ja saa vaikka minkälaista tyyppiä tehtyä. Hauskaa on myös se, ettei levutus ole liian nopeaa, kuten vaikka CODissa, jossa ei mennyt kauankaan korkeimman rankin saamiseen. Toisaalta nuo A.C.E.S. -jutut antavat nopeasti XP:tä, vaikka joka toisesta tasosta saakin aseen.

Yksinpeli ei ollut mitään erityistä, mutta kuitenkin hauskaa. Kavereita oli hauska komennella. Äänellä ohjaus toimi myös yllättävän hyvin, vaikka joskus kun hengitti suu lähellä mikkiä, peli vetäisee siitä käskyn "Go, go, go!". Terrorist Hunt -tehtävät ovat myös todella hauskoja, varsinkin neljällä pelaajalla ja realistic -vaikeustasolla. Useaan kertaan saa yrittää ennen kuin pääsee jonkin kentän.

Moninpeli taas on ihan uskomaton. Halo 3 ja COD 4 eivät enää jaksa innostaa, mutta tämä on jotain mahtavaa. Kentät ovat hauskoja, itse pidän eniten Kill Housesta, CQB Trainingistä ja Villasta. Pelimuodoista eniten olen pelannut Total Conquestiä, tuntuu ettei porukka paljon muita pelejä hostikaan. Pahin ongelma moninpelissä tuntuu kuitenkin olevan lagi. Yksi viidestä tuntuu olevan lagista kuraa, vaikka olisikin valinnut matsin jossa on pingit vihreällä. Punaisiin ei kannata mennä ikinä.

Kontrollit olivat aluksi hankalat, tai ainakin tuo tähtäys. Call of Dutya paljon pelanneena meinasi aluksi aina painaa LT:tä tähdätäkseen, mutta sitten muistikin että se oli oikea tatti. Noh, nyt on totuttu, harmiksi vain boksi hajosi, kun oli peliä vasta vajaat neljä päivää kerennyt pelaamaan. Plööh.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi