Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Dreamcast Collection

Unelmatehdas

Vuonna 1998 markkinoille tullut Dreamcast oli hieno pelikonsoli, joka kärsi ulkopuolisen tuen puutteesta. Se asteli Mega Driven, Master Systemin ja Saturnin kaltaisten klassikkokoneiden jalanjäljissä, mutta ei pystynyt saavuttamaan niiden veroista menestystä. Dreamcastin huono myyntimenestys ajoi laitevalmistaja Segan pahoihin vaikeuksiin. Pian se alkoi tehdä ja julkaista pelejä aiempien kilpailijoittensa alustoilla. Tämä oli huono uutinen pelaajille, sillä ala hyötyy kaikesta kilpailusta. Samalla se oli kuitenkin hyvä uutinen niille, jotka eivät olleet päässeet aiemmin nauttimaan Segan tuotannosta.

Dreamcast Collection sisältää neljä edesmenneelle konsolille ilmestynyttä peliä. Pakettiin kuuluvat Sonic Adventure (1998), Sega Bass Fishing (1999), Crazy Taxi (2000) ja Space Channel 5: Part 2 (2002). Kaikki on julkaistu aiemmin useaan otteeseen, mutta nyt ne ovat saatavilla ensimmäistä kertaa samassa paketissa.

Nelinkertainen pettymys

Dreamcastin julkaisupeleihin kuulunut Sonic Adventure oli aikoinaan mainio tasohyppely. Nykyään se vaikuttaa pahasti vanhentuneelta, sillä karmaiseva kamerakäyttäytyminen ja huonosti suunnitellut tasot vetävät maton muuten kohtalaisen pelin alta. Kuvakulmaongelmat korostuvat, sillä Sonic Adventure on vauhdikas ja suurin osa kentistä on tarkoitettu päättömän nopeaan etenemiseen. Hahmo säntäilee tämän tästä kuolemaan pelaajan huomaamatta mihin suuntaan on tätä juoksuttamassa. Liika vauhti johtaa myös huonoon tasosuunnitteluun, sillä kentissä ei tarvitse käyttää päätään, vaan pelkkä eteenpäin hurjastelu riittää. Surkeuden kruunaavat riippakivinä toimivat lisähahmot, kuten Big the Cat ja Amy Rose. Heillä joutuu pelaamaan, vaikka Sonicilla on tämän tekeleen ainoat vähänkään kiinnostavat kentät. Sininen supersiili kerää jälleen kultarinkuloita, saa lisää juoksuvoimaa vauhtialustoista ja taistelee perivihollistaan Dr. Eggmania vastaan, mutta Sonic ei yksinkertaisesti ole kotonaan kolmiulotteisessa maailmassa.

Paketin toinen titteli on Sega Bass Fishing. Se on hidastempoinen kalastuspeli, joka tarjoaa hyvää vastapainoa nopeammille muille julkaisuille. Peliä varten kehitettiin aikoinaan tyylikäs onkilisäohjain, mutta sitä ei valitettavasti ole mukana tässä paketissa. Vonkaleiden narraaminen onnistuu toki Xboxin perusohjaimellakin, mutta tunnelma ei ole sama. Sega Bass Fishingin kolikkopelitausta johtaa myös vaihtelun puutteeseen ja nopeaan kyllästymiseen, eikä kalassa jaksa käydä muutamaa kertaa enempää.

Dreamcast Collectionin kolmannessa pelissä, Craxy Taxissa, on Sonic Adventuren tavoin paljon vauhtia ja vähän sisältöä. Pelissä ajetaan taksia San Franciscon mäkisessä kaupungissa ja kuljetetaan asiakkaita paikasta toiseen. Liikennesääntöjä ei noudateta, eikä ääniraidalla pauhaavan The Offspringin musiikki sekään rohkaise nostamaan jalkaa kaasulta. Vaihtelua ei vain ole tarpeeksi. Huristelu muuttuu nopeasti itsensä toistoksi, sillä mukana on vain yksi pelialue ja tutkittavaa on liian vähän. Crazy Taxi on kokonaisuutena tämän Dreamcast-valikoiman viihdyttävin peli, mutta taksin rattiakaan ei viitsi kauaa käännellä.

Viimeinen mukana olevista peleistä on erikoinen Space Channel: Part 2. Alkuperäinen Space Channel oli hyvä tanssipeli, mutta Dreamcast Collectioniin on jostain syystä päätetty lisätä ainoastaan sen kehnompi jatko-osa. Kyseessä on erikoinen rytmitekele, jossa ohjataan Ulala-nimistä naista ja kamppaillaan lannetta heiluttamalla ulkoavaruuden olentoja vastaan. Vain Japanissa on mahdollista kehittää peli, joka yhdistää lonkerohirviöt tarttuviin rytmeihin. Mukana menossa on myös Michael Jackson, pop-musiikin ehdoton kuningas, mutta hänkään ei onnistu pelastamaan Space Channel: Part 2:ta keskinkertaisuudelta.

Menetetty mahdollisuus

Dreamcastille julkaistiin monia mainioita pelejä, kuten Jet Set Radio, Phantasy Star Online, Shenmue ja House of the Dead 2. Näitä klassikkoja ei kuitenkaan kannata etsiä tästä paketista, sillä mukana on neljä keskinkertaisempaa julkaisua. Tekijöiden aivoituksia voi vain arvuutella, koska pieleen menneiden valintojen lisäksi Sega ei ole viitsinyt parantaa mukaan laitettuja pelejä millään tavalla. Audiovisuaalinen toteutus on aikansa elänyttä, ja etenkin paranneltua ruudunpäivitystä jää kaipaamaan. Sahalaidat, pop-up ja tökkiminen olivat aikoinaan jokapäiväisiä vieraita, mutta enää näin ei saisi olla. Dreamcast Collectioniin kuuluvat Crazy Taxi ja Sonic Adventure ovat lisäksi ostettavissa erikseen Xbox Live Arcadesta, joten tätä valikoimaa huonompaa vastinetta rahoille saa hakea.

Galleria: 

Kommentit

"Vain Japanissa on mahdollista kehittää peli, joka yhdistää lonkerohirviöt tarttuviin rytmeihin."

Totta. :D

Harmi tosiaan, että julkaisussa ei oikeasti ole yhtään kiinnostavaa peliä, eritoten tämän arvostelun jälkeen ei kiinnosta lainkaan. Toivottavasti julkaisisivat silti esim. shenmuen livessä.

Anteeksi pieni nillitys, mutta kuuluu luonteeseeni.

Saturn ei kyllä ollut mikään menestys. Wikipedian mukaan se myi 9,5 miljoonaa, DC sentään miljoonan enemmän. Kolmansien osapuolien tukikin oli oikeastaan aika jees kun vertaa vaikka juuri Saturniin. Merkittävistä länsimaisista julkaisijoista vain EA hyljeksi alusta saakka Dreamcastia.

Ja ai niin, Crazy Taxin käännöksessä ei käsittääkseni Offspring raikaa?

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi