Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Battlefield 3

Battlefield. Tuo nimi tuo varmasti kaikille mieleen jotain. Toivottavasti jonkun positiivisen mielikuvan. Itselleni tuosta ytimekkäästä nimestä tulee mieleen juuri, mitä tuon sanan suomennos pitääkin sisällään: taistelutanner täynnä mitä erilaisempaa jalkaväkeä niin tarkka-ampujista lääkintämiehiin - unohtamatta tietenkin sitä, mikä tekee taistelutantereesta taistelutantereen: kulkuneuvot. Tankkeja, jeeppejä, hävittäjiä ja kaikkea siltä väliltä.

Ruotsalaisen Digital Illusionsin maineikas sotapelisarja on edennyt jo kolmanteen osaansa. Ennen tätä viimeisin peli, Battlefield 2, oltiin julkaistu jo 2000-luvun puolivälissä. Päälle viisi vuotta sitten peli keräsi niin mainetta kuin kunniaakin. Peli oli arvostelu- ja myyntimenestys. Battlefield-sarja oli kuitenkin pitkään pelkkää PC-pelaajien herkkua. Vuonna 2008 julkaistu Battlefield: Bad Company oli tekijän DICE:n ensimmäinen konsolivaltaus. Bad Company -sivusarja sisälsi ensimmäistä kertaa nyt myös kunnollisen yksinpelikampanjan ja uutuutena hehkutettiin tuhoutuvaa ympäristöä. Letkeä meininki jatkui vielä Bad Company 2:ssa, jonka nimeen usea yhä vannoo. Se lupasi ja se toimitti. Mutta se historiikista. Nyt viimein on koittanut se hetki, että itse pääsarja tekee debyyttinsä konsoleilla. Battlefield 3 on saapunut.

Pelintekijät ovat kuitenkin varttuneet peliensä lomassa ja he ovat oppineet pelaajilta, mikä toimii ja mikä ei. Battlefield 3:a ei voi oikeastaan verrata edes Battlefield 2:een, sillä DICE on ammentanut soppaansa ainesosilla niin Bad Company -sarjasta kuin itse pääsarjastakin. Molemmilta puolilta on otettu parhaat jyväset ja pelaajille tarjoillaan maistuva hybridi. BF3 kehitettiin tällä kertaa PC pääkehitysalustana, mikä näkyy myös konsoliversioissa - kompromisseja on täytynyt tehdä: PC:n 64 pelaajan määrä on konsoleilla vain BFBC2:sta tuttu 24. Samalla kenttiä on supistettu, jotta ne eivät tuntuisi liian tyhjiltä. Loogisesti myös graafinen ilme on kärsinyt. Konsoliversioista löytyy kuitenkin myös jotain, mitä tietokoneilla ei nähdä: kunnollinen serveriselain, Origin-vapaus ja lisäkivaa tuovat trophyt/achievementit. Moni mieltää myös ilmavempeleillä lentelyn helpommaksi konsoleiden padi-ohjaimella.

Battlefield-sarjan edellisen pelin BF: Bad Company 2:n tapaan Battlefield 3 tarjoaa niin yksinpelikampanjan kuin moninpelinkin. Yksinpelissä ollaan siirrytty astetta vakavampaan tunnelmaan: Bad Company -sarjan veijarimeininki loistaa poissaolollaan. Jotkut huokaisevat helpotuksesta. Olen itse puolueeton: pidin BFBC2:n yksinpelistä niin kuin myös uusimpien Call of Dutyjen action-täytteisistä yksinpelipläjäyksistä. BF3:n yksinpeliä voi kuvata yhdellä adjektiivilla: kohtalainen. Realistisempi meno saa aikaan tylsähköjäkin jaksoja, kun BF:n kilpakumppani luo jatkuvasti henkeäsalpaavia - joskin epärealistisia - "läheltä piti" -tilanteita. BF3:n viisituntisen yksinpelin menee läpi kohtuullisen mielellään, mutta upeaa soolokokemusta hakevan kannattaa jättää peli suosiolla kaupan hyllylle ja hypätä mielummin vaikka Modern Warfaren kelkkaan.

BFBC2 toi isohkon (maksullisen) Onslaught-lisäsisältöpaketin mukana pelisarjaan ihka ensimmäisen yhteistyötilan. Co-op oli kuitenkin ympätty peliin vasta jälkikäteen, mikä näkyi niin tekoälyssä kuin peliyhteyksien toimimisessa. Varsinaisia tehtäviäkään ei tarjottu, tavoitteena oli vain päästä paikasta A paikkaan B tappaen läjäpäin vihollisia siinä välillä. Battlefield 3 tuo sarjaan ensimmäisen kunnollisen co-op-tilan. Yksinpelin tapahtumiin liittyvän taustatarinan tarjoava yhteistyötila sisältää kuusi tiivistä, mutta samalla valitettavan lyhyttä kahden hengen voimin verkon yli pelattavaa tehtävää. Viisitoistaminuuttiset tehtävät vaihtelevat toisistaan kiitettävästi. Parissa missionissa hiippaillaan, kun taas toisessa tehtävässä päästään taisteluhelikopterin puikkoihin, kaverin istuessa ampujan paikalla. Co-op tarjoaa hupia muutamaksi tunniksi. Co-opin kautta avattavat aseet varsinaisen moninpelin puolelle sekä yritykset mennä tehtävät läpi hiljaa hiipien kaverin kanssa mikrofonilla kommunikoiden ovat yhteistyötilan parasta antia. Valitettavaa, että tehtäviä oli loppujenlopuksi niin vähän.

Battlefield on aina ollut moninpeli. Tämä osio pelistä ei petä tälläkään kertaa. BF3 lunastaa kaikki ne odotukset, mitä "muinainen" Caspian Border Gameplay -traileri lupasi. Monipuoolisia ja hienoja karttoja, paljon avaraa maastoa tankeille ja ilmatilaa hävittäjille. Jokaisesta kentästä löytyy myös ahtaampia sisätiloja, joten monipuolisuudesta ei ainakaan ole puutetta. 24 pelaajaa tuntuu juuri sopivalta määrältä useimpiin karttoihin, mutta laajimmat kentät saavat toivomaan 32 pelaajaa. Pelimuotoina BF3:ssa pyörii perinteinen lippujen valtaus eli Conquest, uutuutena tavallinen Team Deathmatch ja BFBC2:n suosikkimuoto Rush. Squad Deathmatch ja Squad Rush ovat squad-pohjaisia variaatioita isoveljistään. Yhdeksän toisistaan täysin poikkeavaa moninpelikarttaa pitävät huolen siitä, että pelaaminen ei ala kyllästyttämään vähään aikaan. Lisäksi pelin Limited Edition -version omistajat pääsevät ensi kuussa käsiksi neljään BF2:sta remasteroituun klassikkomappiin.

Hyppäys aiempiin BF-peleihin näkyy myös teknisesti. Täysin uusittu Frostbite-pelimoottori saa edelleen aikaan dynaamisesti hajoavia ympäristöjä, mutta nyt kaikki on entistä näyttävämpää. Onkin erittäin tyydyttävän tuntuista hoidella kerrostalon asunnon ikkunassa leiriä pitävä vihollisten tarkka-ampuja pamauttamalla koko talon edusta päreiksi yhdellä singon laukauksella. Taposta saatujen pisteiden ilmestyessä ruutuun ja seinän palasten kolistessa maahan, tulee myös huomanneeksi pelin todella fantastisen äänimaailman. Aseiden äänet on kohdillaan ja niillä ampuminen tuntuukin oikein miehekkäältä. Sodan tuntu on kohdillaan tovereiden huutaessa vieressä niin jalkojen juuressa lojuvaa kranaattia kuin nurkan takaa lähestyvää tankkia, ja aseiden laulaessa iki-ihanaa serenaadiaan. Tovereista puheen ollen: moninpelin party-systeeminä toimivat squadit eivät ikävä kyllä toimi aina moitteettomasti. Välillä samaan peliin ryhmän kanssa liittyessä osa squadista heitetään vihollistiimiin tasapainon vuoksi osan jäädessä rannalle ruikuttamaan - eli serverin täyttyessä joutuvat jäämään serverin kuvitteelliseen jonoon. Pahin ilon tappaja on kuitenkin jo julkaisusta asti vaivanneet mikkiongelmat. Myöskään yhteysongelmilta ei ole vielä vältytty, mutta pahimpaan hätään on jo saatu jonkinlainen purkkaviritelmä päivityksen myötä.

Kulkuneuvot ovat suuri osa Battlefield-pelien taikaa. Taistelemaan pääsee niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Jeepit toimivat oivina kulkuvälineinä etenkin Conquestia pelatessa. Tankeilla voi hoidella jeepit yhdellä tarkalla osumalla. Tankkeja vaanii yläilmoissa ohjuksia syöksevä kopteri. Mutta mikä on tuo piippaus, jonka kopterin lentäjä kuulee ohjaamostaan? Takavasemmalta lähestyvällä hävittäjällä on lukitus sinuun. Aivan, kukaan ei ole turvassa. Jokaiselle löytyy niin saalis kuin saalistaja. Kulkuneuvot ovat hyvin balanssissa ja ennen kaikkea, niillä kulkeminen on mukavaa. Kulkuneuvoilla on myös massaa. Tankilla voi esimerkiksi jyrätä heikompien betoniseinien läpi kuin se olisi vain paperia.

Massasta puheen ollen... Pelihahmon liikkuvuus on nyt täysin erilainen verrattuna mihin tahansa muuhun aiempaan Battlefield-peliin. Silmistä kuvattu kamera heiluu Mirror's Edgen tyyliin realistisesti juostessa, hyppiessä ja tähdätessä. Katsoessasi alaspäin näet myös pelihahmosi vartalon. Et ole siis nyt vain pelkkä leijuva kamera vaan ihan oikea virtuaalinen sotilas, jonka jokainen liike on otettava huomioon taistelussa. Nyt ei kannatakaan aina lähteä kiipeämään aidan yli, jos vihollinen on lähellä, koska siinä kiivetessä ja kameran samalla luonnollisesti heiluessa on vaikea erottaa, missä vihollinen lymyää. Hahmojen animaatiot on lainattu EA Sportsin urheilupeleistä ja liikehdintä näyttääkin erittäin realistiselta. Etenkin ryömiminen on toteutettu FPS-näkymästä erittäin mallikkaasti. Niin, BFBC2:n yksi pahimmista puutteista onkin korjattu: sotilas pääsee nyt halutessaan syleilemään maata.

Kerättävää ja avattavaa moninpelissä riittää. Hahmoluokkia on tällä kertaa neljä: Assault, joka toimii nyt lääkintämiehenä, Engineer eli taistelukenttämme kunnioitettava pioneeri, Support eli se panoksia jakava ja raskasta konekivääriä mukanaan kantava heebo ja viimeisenä Recon, joka toimii pääsääntöisesti tarkka-ampujana, mutta voi myös halutessaan napata kouraansa vaikkapa haulikon ja suunnata kohti lähitaisteluja. Jokaisella luokalla pelaaminen on oma juttunsa ja se lisääkin pelin elinikää reippaasti. Rankkeja moninpelissä on noustavana yhteensä 145. Tekemistä sen viimeisen rankin eteen kyllä löytyy, vain harva sinne luultavasti pääsee. Jatkuvasti uusia aseita, tavaroita ja kustomointimahdollisuuksia avaava moninpeli palkitsee pelaajaa lähes kaikesta tiimille hyödyllisestä pelaamisesta. Vihollisia ei tarvitse edes tappaa ollakseen serverin listojen kärjessä: jo pelkän tulituen antamisesta ja tietenkin esimerkiksi lippujen valtaamisesta palkitaan pisteillä. Oman tiimikaverin herättämisestä henkiin palkitaan yhtä paljolla pisteitä kuin mitä vihollisen taposta saa. Nämä seikat kannustavat tiimipelaamiseen ja sitä Battlefield 3 ennen kaikkea on.

Lyhyesti todettuna Battlefield 3 on tämän vuoden kovimpia pelejä ja ehdoton sotamoninpelien helmi. Laaja skaala kulkuneuvoja, laajoja karttoja ja sadat kokemuspisteiden myötä avattavat asiat pitävät mielenkiintoa yllä kiitettävän pitkään. Yksinpelin osalta peli on melko vaisu, mutta kelvollinen kuitenkin. Co-op on hyvää viihdettä tutussa seurassa, mutta sisältö on karmaisevan suppea. Kokonaisuudessaan BF3 on teknisesti erinomainen lukuunottamatta melkoisia yhteys- ja mikkiongelmia, mutta sisältönsä määrällä moninpeli vie koko potin kotiin. Viisi helposti ansaittua tähteä.

Kirjaudu kommentoidaksesi