Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Football Manager 2008

Sohvaperunasta huippuvalmentajaksi

Lontoossa majaileva Sports Interactive -pelitalo on jo pitkään valmistanut parhaat jääkiekko- ja jalkapallomanageripelit. Se on erityisen tunnettu legendaarisesta Championship Manager -sarjastaan, jonka ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1992. Viimeinen Sports Interactiven kehittämä Championship Manager  julkaistiin vuonna 2003. Sen jälkeen sarja jäi Eidoksen haltuun. Alkuperäiset tekijät siirtyivät valmistamaan Football Manageria, mielikuvituksettomasti nimettyä peliä, jonka lähdekoodista suurin osa pohjautuu juuri Championship Manageriin.

Football Manager 2008 on kaikkiaan sarjan viides julkaisu ja kolmas Xboxeilla. Xbox 360 -käännös sisältää PC-pelin kaikki ominaisuudet sulavaa ohjausjärjestelmää ja toimivaa verkkopeliä lukuunottamatta. Se on ikävää, sillä suurin osa virtuaalisen jalkapallovalmentamisen viehätyksestä on perustunut hiiren ja näppäimistön saumattomaan yhteispeliin. Useimmat toiminnot hoituvat ohjaimellakin, mutta ne ovat usein näppäinyhdistelmien ja monen valikon takana. On ärsyttävää, ettei valikoita pysty selaamaan ristiohjaimella. Analogitatin kanssa saa olla tarkkana, että osuu oikean vaihtoehdon kohdalle. Uusi Football Manager ei näistä ongelmista huolimatta ole pelikelvoton Xbox 360:lla. Se vain kärsii verrattuna näppärään PC-versioon, joka on valtavasta valikkomäärästään huolimatta huippuluokkaa etenkin käyttöjärjestelmänsä osalta. Strategiapeliksi tämä uusi käännös on kohtalaisen onnistunut.

Potkut

Football Managerissa pääsee leikkimään kokonaisvaltaista jalkapallovaikuttajaa, eli sekä valmentamaan että manageroimaan. Valmentajana valitaan harjoitusohjelmat, taktiikat, kentälle pääsevät pelaajat ja pönötetään otteluiden aikana vaihtopenkin edessä. Managerina hierotaan jatkosopimuksia, pelaajakauppoja ja huolehditaan muustakin tympäisevästä. Useimmat velvollisuudet pystyy sälyttämään apuvalmentajan tai muiden palkkalistalla olevien kontolle, mutta tällä taktiikalla ei pitkässä juoksussa pärjää. Oikea jalkapallomoguli hoitaa kaiken itse ja hoitaa pytyn palkintokaappiin. Jos homma ei syystä tai toisesta kuitenkaan suju, seurajohto alkaa uhkailemaan potkuilla ja monottaa lopulta managerin pellolle.

Ensin pelissä valitaan joukkue, sitten otetaan muutama harjoitusottelu, ja vasta sen jälkeen päästään tositoimiin. Kenttätapahtumiin ei pääse vaikuttamaan. Nurmella nelistää joukko kahden värisiä palloja, jotka toimivat oikeiden urheilijoiden korvikkeena. Vaihtoja voi suorittaa, taktiikkaa muuttaa ja pelaajia haukkua, mutta kentälle ei pääse kirmaamaan. Peli on kuitenkin kiinnostava, sillä valmentaminen ei ole pelkkää kentän laidalla seisomista, kuten televisiosta katsotuista otteluista voisi kuvitella. Kulisseissa tapahtuu koko ajan. Jalkapallojoukkueesta huolehtiminen on täysipäiväistä työtä. Joukkueen luotsaaminen mestaruuteen on monen harmaantuneen hiuksen takana.

Aloittelevalle valmentajalle riittää työpaikkoja, sillä mukana on valtava määrä sarjoja Euroopasta, Pohjois- ja Etelä-Amerikasta, Aasiasta ja Australiasta. Maajoukkueista mukana ovat kutakuinkin kaikki, jotka potkivat vähänkään virallisemmin palloa. Kuka voisi vastustaa luotsaamasta vaikkapa Papua Uusi-Guinean tähtisikermää kohti mainetta ja mammonaa? Maajoukkueita ohjatessa voi samalla hypätä myös nuorisojoukkueiden peräsimeen. Uusia tulokkaita ovat viime vuoden pelistä puuttuneet Ranskan liiga ja Hollannin maajoukkue. Viimeistä kauttaan oikeassa elämässä pelaava legendaarinen saksalaismaalivahti Oliver Kahn on tosin valitettavasti edelleen nimeltään Jens Musterman.

Pelaajien ja joukkueiden määrä on melkoinen ja useimmat ovat mukana oikeilla nimillään, logoillaan ja paidoillaan. Tämä vaatii tietysti muistia. Kehnoimmilla tietokoneilla peli latailee käsittämättömiä aikoja, mutta Xbox 360:lla urakka hoituu siedettävän nopeasti. Tämä on osoitus tekijöiden halusta panostaa konsoliversioon. Mukana on myös uusi vinkkijärjestelmä. Se on näppärä vaihtoehto niille, jotka eivät ole Football Managereita aiemmin pelanneet. Näppärä apuri antaa pelaajalle halutessa vinkkejä perusasioista, kuten kontrolleista, sekä esimerkiksi taktiikan suunnittelemiseen liittyvistä hienouksista.

Vielä yksi ottelu

Football Manager 2008:n grafiikka ei ymmärrettävästi ole kovin ihmeellistä, sillä pelissä on lähinnä valikkoja. Musiikkia ei ole ja ääniefektitkin koostuvat yleisön tasaisesta kohinasta. Peli ei todellakaan ole mikään tekninen huippusuoritus. Uusi verkkopelikin kärsii ongelmista. Pelaajia ei ole linjoilla nimeksikään ja otteluita ennen joutuu odottamaan pitkiä aikoja, ennen kuin linjan toisessa päässä oleva aloittelija saa taktiikat ja kokoonpanot kohdalleen. Ikävää on myös se, että otteluiden aikana saa pitää niin pitkiä taukoja kuin haluaa. Jonkinlaiset rajoitukset olisivat tarpeen.

Football Manager 2008 on käännetty konsoleille melkein niin hyvin kuin on mahdollista. Verkkopeli kärsii pienistä ongelmista, eikä ohjattavuudessa ole kehumista, mutta muuten peli toimii yhtä hyvin kuin tietokoneella. Jotain tutusta addiktiivisuudesta kertoo, että Xbox 360 -pelinkin parissa pelit venyivät usein pikkutunneille. Vielä ehtii ottamaan yhden ottelun ennen nukkumaanmenoa...

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi