Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

World Snooker Championship 2007

Urheilupelien massamarkkinoilla tunnetuimmat nimikkeet jalkapallosta jääkiekkoon jyräävät vuodesta toiseen suosituimpien sporttijulkaisujen listalla. Vuosikymmenten saatossa liikunnallista lajityyppiedustusta on laajennettu tasaisesti lähes jokaiseen suuntaan, mutta monikaan ei ole selvinnyt ensiesiintymistään pidemmälle. Biljardipeli World Snooker Championship on mielenkiintoinen poikkeus joukossa, sillä vuoden 2000 alussa startannut marginaaliyleisön pelisarja nauttii edelleen vahvaa suosiota faniyhteisönsä keskuudessa. Uusin WSC jatkaa linjallaan pienin uudistuksin, mutta kuinka taipuu ensidebytointi Playstation 3:lle?

Kaikenkattavaa pöytiintarjoilua

World Snooker Championship 2007 on monipuolisen sisältönsä ansiosta vaativammankin biljardiystävän makuun. Pelejä löytyy perinteikkään poolin (kasi- ja ysipallo) ja itse snookerin lisäksi näitä kahta veikeästi yhdistelevän Hybridin, temppulyönteihin keskittyvän Trickshotin sekä edellämainittuja eräpohjaisin haastein niputtavan Golden Cuen voimin. Pussitustaitojaan pääsee kaikkien pelivaihtoehtojen kohdalla kokeilemaan tosielämää mukailevissa maailmanmestaruussarjoissa, joissa vastaan asettuu lajin kovimmat nimet pelikannessa poseeraavasta Ronnie O’Sullivanista alkaen.

Herrasmiesmäisen elegantin pöytäpelin suosio on enenevässä määrin nousussa, mutta monelle sen säännöt ovat edelleen yhtä hepreaa. Tiivistetysti snookerissa on kyse pisteiden keräämisestä ja näiden pisteiden kautta voitettavista eristä (freimi), jotka ovat avain koko ottelun voittoon. Viisitoista punaista palloa sekä kuusi väripalloa toimivat pistetehtailun työvälineitä, joita vuorotellen upottamalla tyhjennetään pelipöytää, kunnes jäljellä ovat vain väripallot. Nämä pussitetaan lopuksi arvojärjestyksessä, tarkistetaan pisteet ja määrätään erän voittaja. Yhdellä lyöntivuorolla saavutettua pistemäärää kutsutaan breikiksi. Maksimibreikki eli pöydän putsaus on 147 pisteen arvoinen suoritus. Eliittipelaajilta tämä temppu onnistuu parhaimmillaan useita kertoja turnauksen aikana.

Snooker sisältää lukuisia teknisiä ja taktisia osa-alueita, joiden vaikutuksesta tai niitä hyödyntämällä pelaaja voi muuttaa pelin luonteen täysin päälaelleen. Esimerkiksi hyökkäävä pallotykitys voi muuttua vaikeissa paikoissa nopeasti reunavalleja hipoviin puolustaviin turvalyönteihin, joissa pelisilmää ja tarkkuutta vaativa kepinkäsittelytaito punnitaan. Nämä asemasotatilanteet ja niistä koituvat virheet pistejakoineen voivat olla erävoiton kannalta vähintäänkin yhtä ratkaisevia kuin itse pussituksetkin. Korkea paineensietokyky sekä yleinen taitotaso määrittelevät pitkälti lajin kuninkaat kuoripojista.

Hehtaarikepillä pallon päälle

World Snooker Championship 2007 luovii toteutuksen lähelle simulaatiomaista linjaa tukeutumalla biljardipelien tavanomaiseen pelimekaniikkaan, joka sulauttaa ohjaimen näennäisen luonnolliseksi osaksi virtuaalipelivälinettä. Sopivia kamerakulmia löytyy useita suorasta silmänäkymästä lintuperspektiiviin, joita kaikkia voi kieputtaa vapaasti ylä- sekä sivusuunnassa parhaan lyöntiaseman saavuttamiseksi. Lyöntikulmalle (neliö) ja kierteille (ympyrä) löytyy havainnollistavat pikkuikkunat, joiden kautta tarvittavien erikoisvetojen säädöt voidaan tehdä. Itse lyönti suoritetaan joko analogisesti tuuppaamalla oikeaa tattia vertikaalisuuntaan sopivalla voimakkuudella tai manuaalisesti painamalla ristiä voimakkuusmittarille ja määrittämällä lyöntitaso tatin kautta.

Sujuvan pussituksen ja peli-ilon tielle asettuu poikkiteloin analogitattien korostunut herkkyys sekä kuollut rekisteröintialue liiketunnistuksessa pienimpiin hienosäätöihin, jotka yhdessä muodostavat tarpeetonta luistelua pelattavuuteen. Yliviritettyihin tatteihin on alkuun vaikea saada kontrolloitua tuntumaa ja pieniä korjauksia saa tehdä useita kertoja ennenkuin haluttu lyöntikohde saadaan tarkalleen jyvälle. Onneksi aloittelija- ja keskivertopelaajalle on tarjolla avustavaa nuolta osumapallon sekä lyöntipallon jatkoliikkeen hahmotusta varten, jolloin osumakohtia ei tarvitse arpoa ja huonosta lyönnistä kärsiä. Säädettävä herkkyys tateille olisi silti tehnyt hyvää nykyiselle hehtaarisiveltimelle.

World Snooker Championship 2007:n ulkoinen presentaatio jäljittelee tosielämän otteluiden televisoitua muottia pelaajien lyöntitunnelmia ja reaktioita taltioiden, mikä toimii lähtökohtaisesti hyvin. Brittiläisen kehitystiimi Blade Interactiven graafisella osastolla ei olla kuitenkaan liiemmin vuodateltu hikikarpaloita tasaisen ruudunpäivityksen tai kasvomallinnusten osalta, sillä molemmista paistaa vahvasti edellisen konsolisukupolven ylijäämäleima. Monipuoliset peliklubit ja hallit yleisöineen ovat sen sijaan teemaan hyvin sopivia, samoin minimalistiset pallojen heijastusefektit pelkistetyllä pelipöydällä. Audiopuolesta vastaa asiansa toimittavat biljardikolinat, yleisön ambienttinen taustasorina ja pökkelöinä kommentaattoreina pelaajaa alituiseen irratoivat snooker-suuruudet Steve Parris, John Parrot ja John Virgo.

Lajiharrastajan kakkosvalinta

Codemastersilta pari vuotta sitten Segan julkaisulistalle siirtynyt World Snooker Championship on alansa veteraanisaaga, joka tarjoaa snooker-harrastajalle pitkäikäistä herkkua lukuisten pelien, turnausten sekä kattavan lisenssitukensa ansiosta. Mestaruussarjojen lähes sata virallista ammattipelaajaa, joista kolmasosa on peliin saakka mallinnettu, saavat paatuneemmankin HC-pelaajan suuta vienoon hymyyn persoonallisten hahmoeditorioptioiden ohella. Blade Interactiven kokemustaustaa vasten onkin vaikea ymmärtää, miten juuri tärkein osa-alue, etenkin aloittelijapelaajat huomioiden, on jätetty puoliviimeistelyn tasolle. Jouhevaa pelattavuutta olisi nostettu monta pykälää ylöspäin huolitelluilla tattikontrolleilla.

Vaikka moninpeli sekä verkkopelipuoli hakuineen toimivatkin sutjakkaasti ja moitteetta, aktiivisia pelaajia ei ollut testihetkellä ruuhkaksi asti. Tämä yhdistettynä korkeahkoon aloituskynnykseen ja soolosnuukkeroinnin haastavaan vaikeustasoon saattavat pelästyttää ujommat untuvikkokepittäjät isompien viheriöpelien ääreen puttailemaan. Pelimekaanisista vajavaisuuksistaan ja vähemmän loistokkaasta presentaatiostaan huolimatta World Snooker Championship 2007 on biljardikansan tämän hetken toimivin pakettiratkaisu.

Galleria: 

Kommentit

Lisättäköön ylimääräisenä huomiona/puutteena lajin luonteeseen kuuluva paineensietokyky-elementti, jonka sisällyttäminen mukaan olisi nostanut WSC 2007:n pelillistä profiilia huomattavasti ylöspäin. "Stress"-paineensietokykymittari tms. voisi vaikuttaa pelaajan otteisiin riippuen omista lyönneistä, epäonnistumisista ja vastaavasti hivenen myös vastapuolen otteista. Tämä toisi velmua lisäulottuvuutta otteluihin.

Vähän vastaavankaltainen systeemi on "confidence/itseluottamus"-mittarina käytössä mm. Tiger Woods -sarjassa. Toivottavasti tämä elementti yleistyisi peleihin vahvemmin tulevaisuudessa.

Miljoonat kiiiitokset näiden harvinaisempien pelien arvosteluista! Nämä ovat kultaakin kalliimpia.

Nimenomaan, tällaisestakaan tekeleestä en ole kuullut oikeastaan mitään.

Ps. Uusimmasta Tiikeristäkin olisi mukava lukea arvostelua, itse ainakin tykkään aivan skymbällä, vaikka golf ei sinänsä kiinnostakaan.

Ois voinu grafiikkaan panostaa. Noi otsakurtut näyttää ihan viillon jäljiltä ja toisessa kuvassa äijän käsivarsi on "vähän" turvoksissa

Tämä meinasi olla ensimmäinen ps3 pelini :),mutta valitsin sega rallyn.

itse peliin:oon pelannut kaverilla joten paljoa en tiedä, mutta graffat ovat ihan ookoot ja pelaaminen on kivaa.

tuomio: 8-

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi