Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Onnea, Xbox. 1v.!

Alkupuhe

Vuosi sitten Xbox rynnisti Euroopan markkinoille suuren fanfaarin ja ilotulituksen saattelemana. Microsoftin ensimmäinen konsoli sai Yhdysvalloissa yllättävän positiivisen vastaanoton. Sonyn ja Nintendon hallitessa Japanin kansan konsolimarkkinoita, ei sieltä odotettu suurta menestystä, vaikka sinnekin rymisteltiin hypen saattelemana. Julkaisu ei mennyt aivan odotetulla tavalla, mutta se ei Microsoftia lannistanut. Seuraavana Eurooppa. Jopa täällä Suomessa järjestettiin julkistamistilaisuus, jossa myös kävi Suomen pelimedian kovimmat nimet. Ensimmäisen päivän myyntitiedot kertoivat sekä hyviä että huonoja lukuja.

Alkutaipale oli Xboxille kivinen, mutta pian sen suosio kasvoi, tosin markkinoille tuli myös toinen seuraavan sukupolven konsoli. Nintendo Gamecube julkaistiin vajaat kaksi kuukautta Xboxia jäljessä, mutta GC:n suosio oli odotettavissa. Alan ammattilainen vastaan ensikertalainen, tulos ennustettiin Gamecuben puolesta, mutta kukaan ei arvannutkaan miten kävisi. GC:n julkaisun ollessa lähellä Microsoft leikkasi radikaalisti Xboxin hintaa ja lahjoitti vanhaan hintaan ostaneille kaksi peliä ja ohjaimen. Hyväntekeväisyyttä? Kenties, mutta erittäin viisas teko miltei puolittaa Xboxin hinta. Normaalit Matti Meikäläiset ja Pertti Perusinsinöörit, jotka seuraavat konsolien menoa vähemmän, ostavat konsolin joko hinnan tai hypen takia. PS2:lla onnistui hype ja Sony kääri Suomessa melkein vuoden noin 3000 markkaa per konsoli. "Pleisteissön" oli käsite konsolille. Pintaa syvemmälle katsovat valitsevat jonkin toisen konsolin.

Playstation 2:n kasvattaessa huimaa suosiotaan ja ollessa katu-uskottavuuden inkarnaatio kävivät Microsoft ja Nintendo kamppailua konsolien toisesta sijasta. Puoli vuotta julkaisujen jälkeen Microsoft ilmoitti tuovansa markkinoille Sega-bundleksi tituleeratun paketin, jossa oli kaksi kenties odotetuinta Sega-peliä: Jet Set Radio Future, odotettu jatko-osa Dreamcastilta tutuksi tulleelle Jet Set Radiolle sekä Sega GT 2002, Gran Turismo -sarjan varteenotettavin haastaja. Sega-bundlet myivät erinomaisesti ja Euroopassa jouduttiin monessa liikkeessä vastaamaan "ei ole", jos bundlea mieli. Xbox saavutti Euroopassa ja Yhdysvalloissa myynnillään toisen sijan ja paras oli vasta edessäpäin.

Kun katsoo vuoden aikana tapahtunutta ja tullutta, on Microsoft tehnyt erinomaista työtä ensikertalaiseksi, kun vastassa on kaksi kovaa, joista toinen on ollut alalla jo muutaman sukupolven ajan. Verkkopelaamisen kannalta katsottuna Microsoftin kuviot ovat parhaiten selvillä ja kirkkaasti kehittyneemmät kuin Sonylla tai Nintendolla. Järjestyksellä ja sulavuudella on kuitenkin hintansa, sillä Xbox Live vaatii laajakaistayhteyden ja sen lisäksi sillä on kuukausimaksu. Tästä huvista moni on valmis maksamaan, mutta Microsoft ei ajatellut yhtä asiaa täysin loppuun Euroopan osalta. Euroopassa alle puolella ihmisistä on luottokortti ja luottokorttia vaaditaan heti alussa, jotta Live-palveluun pääsee rekisteröitymään. Ja ihan kuin tämä ei riittäisi, Microsoft ei julkaise Liveä kaikissa Euroopan maissa - kuten Suomessa.

Xboxin vuosi näytti hienolta, tosin huippupelejä olisi voinut julkaista tasaisemmin, kuin "aalloissa". Ensimmäinen aalto oli julkaisu, jossa rynnistivät mm. Halo, Dead or Alive 3, Project Gotham Racing ja Oddworld: Munch's Odyssee. Toinen tuli lähempänä joulua, silloin tuli myös ensimmäiset Live-pelit: Unreal Championship, Mech Assault, Ghost Recon, Transworld Snowboarding sekä kaunein peli ikinä, Splinter Cell. Nyt hitit ovat alkaneet tasaantua ja Panzer Dragoon Orta, Shenmue 2 ja Metal Gear Solid 2: Substance ovat tämän vuoden ensimmäiset todelliset hitit. Kokonaisuudessaan ensimmäinen vuosi oli onnistunut ja tuleva näyttää vielä paremmalta. Loistavia pelejä, tietty Live-tuella, mikä sen parempaa?

-Unreal-Hawk

Seuraava ->>

Kirjaudu kommentoidaksesi