Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Onnea, Xbox. 1v.!

Microsoft julkaisi Xboxin Euroopassa yhdessä vakuuttavan pelikatraan kera. 20 julkaisupeliä sisälsivät vaihtelevia tuotteita niin teemallisesti kuin myös laadullisesti. Kokonaisuudessaan julkaisupelit olivat kuitenkin aivan toista luokkaa kuin PlayStation 2:n vastaavat.

Kirkkaimpana tähtenä kaikille tulee varmaankin mieleen suosiossa suorastaan kylpevä Halo: Combat Evolved, jonka oli alun perin tarkoitus ilmestyä PC:lle ja Macille. Microsoftin ostettua Bungie 1st party -kehittäjäkseen, peli siirtyi luonnollisesti Xboxille. Ja hyvä niin, sillä kyseinen sci-fi-räiskintä on varmaankin myynyt enemmän Xboxeja kuin muut julkaisupelit yhteensä. Pelaajien ja kriitikoiden ylistämä räiskintä loisti niin tekniikallaan, juonellaan, moninpelillään kuin myös yllättävän hyvin padille sovitetulla pelattavuudellaan. Pelin laadusta kertoo jotain se, että Halo keräsi lukuisia vuoden peli -titteleitä ja se on ensimmäisenä konsolipelinä yltänyt iGamesin kuukausittaiselle 20:n pelatuimman verkkopelin listalle – vaikkei pelissä virallisesti edes ole tukea internet-moninpeleille!

Muita hyvin menestyneitä Microsoftin julkaisupelejä Xboxille olivat Dreamcastin Metropolis Street Racerin epävirallinen jatko-osa Project Gotham Racing, joka ajon tyylikkyydestä palkitsevan Kudos-järjestelmänsä ansiosta keräsi sekä ihailua että ankaraa vastustusta, upean näköinen ja erilaisia rallityyppejä yhdistelevä RalliSport Challenge, outoa huumoria sekä puzzleja sisältävä seikkailupeli Oddworld: Munch Oddysee sekä varteenotettavaa lumilautailua tarjoava Amped: Freestyle Snowboarding. Kolmansien osapuolien julkaisupelitarjonnan parhaimmistoa esittivät graafisesti häkellyttävä Tecmon mätkintäpeli Dead or Alive 3, Segan Jet Set Radio Future, joka cell-shade-grafiikkansa ansiosta erottui selvästi muista julkaisupeleistä, ja Activisionin Tony Hawk's Pro Skater -sarjan kolmas osa.

Valitettavasti todella lupaava alku jäi vain aluksi, sillä kevät ja kesä eivät muutamista mielenkiintoisista peliuutuuksista huolimatta tarjonneet riittävästi laatupelejä tukeakseen Xboxin myyntiä. Niinpä konsoli hinnanalennuksista huolimatta kärsi myynnillisesti tuona aikana rankasti. Syksyynpäin mentäessä Microsoftin kannalta tukala tilanne alkoi kuitenkin hiljalleen helpottamaan – olihan loppuvuodeksi kaavailtu monenmoista hittipeliä.

Joulumyyntiin tähtäävän laatupelisarjan voidaan katsoa alkaneen jo lokakuussa, jolloin julkaistiin Konamin menestyksekkään kauhupelisarjan toinen osa Xboxille. PS2-versiota teknisesti parempi ja enemmän pelattavaa tarjoava Silent Hill 2: Inner Fears jättää tuskin ketään kylmäksi – varsinkaan yön pikkutunteina pimeässä huoneessa suurehkolla TV:llä Dolby Digital -äänijärjestelmällä koettuna. Tätä seurasivat Eidoksen suosittu ”palkkamurhaajasimulaatio” Hitman 2: Silent Assasin ja Microsoftin futuristista kaahailua sisältävä Quantum Redshift, jota oli kehittämässä lukuisia menestyksekkään Wipeout-sarjan tekijöitä. Kuun Xbox-tarjontaa täydensivät mukavasti myös Ubi Softin taistelua ja eräänlaista joukkueurheilua yhdistelevä Deathrow, Eidoksen TimeSplitters 2, joka varsinkin moninpelillään keräsi itselleen kannattajia, Electronic Artsin legendaarisen Need for Speed -sarjan uusin tuotos NFS: Hot Pursuit 2, Codemastersin huippusuositun Colin McRae Rally -sarjan kolmas tuleminen ja ne EA Sportsin pakolliset vuosipäivitykset NHL-, Fifa- ja Madden-sarjoihin.

Jos monilla pelibudjetti alkoi jo tuossa vaiheessa olemaan tiukoilla, oli se vasta alkulaukaus marraskuun pelitarjonnalle. Sega Soccer Slam heti kuun alkupuoliskolla toi mukavaa kontrastia aitoa jalkapalloa kuvaaviin futispeleihin nähden ja sitä seurasivat lähes välittömästi Segan vastike Gran Turismo 3:lle: Sega GT 2002 ja omaperäisyydellään mielenkiintoa herättänyt, tosin hivenen heikosta suunnittelusta kärsinyt Blinx: The Time Sweeper. Alkutalven extreme-peleistä vastasivat Activisionin Tony Hawk's Pro Skater 4 ja kotimaista tuotantoa oleva, Infogramesin julkaisema Transworld Snowboarding. Roolipelaajia mielytti varmasti The Elder Scrolls III: Morrowindin saapuminen viimeinkin myös Eurooppaan. Kuun loppupuolisko oli kuitenkin toimintapeleistä pitävien juhlaa. Aluksi Microsoft tarjoili PC:llä menestyneiden MechWarrioreiden kevennetyn version MechAssaultin, sitten Phantagram julkaisi hivenen enemmän japanilaiseen tyyliin mechejä kuvaavan Phantom Crashinsa, EA jopa yllättävän hyvän James Bond 007: Nighfirensä ja Infogrames Unreal Championshippinsä.

Marraskuun, ja ehkä koko loppuvuoden odoteuin Xbox-peli Tom Clancy's Splinter Cell kruunasi kuitenkin lopullisesti pelitarjonnaltaan vahvan marraskuun. Metal Gear Solidien kaatajaksikin kehuttu hiippailuun painottuva Ubi Softin Splinter Cell pelitti Xboxilla juuri sillä tasaisen varmalla laadulla, joka takasi myös Halolle valtaisan menestyksen. Peli hipoi täydellisyyttä aina grafiikasta kontrolleihin varmistaen samalla Xboxille murskavoiton Nintendon GameCubesta joulumyynneissä.

Joulukuu olikin kahteen edelliseen kuukauteen nähden jo huomattavasti hiljaisempi, mutta joulumyyntiin ennätti silti vielä mm. PC:ltä konsoleille käännetty sotasimulaatio Tom Clancy's Ghost Recon, toiseen maailmansotaan sijoittuvaa räiskintää tarjoava EA:n Medal of Honor: Frontline, futismanageroinnista pitävien iloksi julkaistu Eidoksen Championship Manager: Season 02/03 ja kirjaimellisesti päätöntä toimintaa sisältävä Take-2:n Serious Sam, joka on koottu PC:lle julkistettujen SS: The First Encounterin ja SS: The Second Encounterin sisällöistä.

Alkukevät on totutusti hiljaista aikaa pelijulkaisuiden osalta, eikä vuosi 2003 tehnyt tässä poikkeusta. Tammikuu ei käytännössä tuonut mukanaan mitään kovin tärkeää julkaisua Xboxille, mutta helmikuun tarjonta toi kauppoihin mm. tulevaisuuden sotaan sijoittuvaan Battle Engine Aquilaan, erittäin kaunista ja omaperäistä rata-autoilua sisältävän Apexin ja veristä mätkintää tarjoavan Mortal Combat: Deadly Alliancen. Maaliskuun alkupuolella kauppoihin saatiin erittäin odotettu Konamin vastaus Splinter Cellille: Metal Gear Solid 2: Substance ja Segan ToeJam & Earl III: Mission to Earth.

Nyt kun Xboxin ensimmäisen vuoden pelitarjonnan merkittävimmät tekeleet on kerrattu, olisiko aika vilkaista nopeasti tulevaisuuteen? Lupauksia ensimmäistä vuotta paremmasta vuodesta antavat muun muassa vielä maaliskuussa yksinoikeudella Xboxille ilmestyvät Segan menestyksekkäitä sarjoja jatkavat Panzer Dragoon Orta ja Shenmue II. Myös Capcomin hardcore-mech-simulaatiolta Steel Battalionilta sopii odottaa hyvää viihdettä – varsinkin kun peliä ei myydä ilman siihen tarkoitettua massiivista ohjainta, jonka takia paketin hintalappu asettunee päälle 200€:n.

Xboxin vähäistä party-pelivalikoimaa tulee huhtikuussa paikkaamaan Kung Fu Chaos ja varsin väkivaltaiselta kuulostava Tao Feng: Fist of the Lotus yrittää riistää Xboxin mätkintäpelien valtikan DOA3:n käsistä. Tao Fengissä luvataan hahmojen luiden murtuvan, ihon ruhjeutuvan, hurmeiden roiskuvan ja ympäristöjen tuhoutuvan. Toivottavasti pelattavuus vain saadaan kohdalleen ja uramoodista löytyisi enemmän pelattavaa kuin DOA3:ssa. Viime vuotta parempaa kesätarjontaa sopii odottaa, kun touko- kesäkuussa ilmestyy Xboxille mm. Return to Castle Wolfenstein: Tides of War, varsin lupaavalta roolipeliltä vaikuttava Star Wars: Knights of the Old Republic, Midtown Madness 3, yhdeksi viime vuoden parhaista PC-peleistä palkitun Mafian konsolikäännös ja jo vuonna 2002 julkaistavaksi tarkoitettu tiimipohjaista toimintaa sisältävä Brute Force.

Tarkalta julkaisuajankohdaltaan vielä määrittämättömät, mutta tämän vuoden aikana luvatut Raren Kameo: Elements of Power, ID Softwaren Doom III, Microsoftin Project Gotham Racing 2 ja Amped 2 sekä monet muut pitävät varmasti Xboxin suosiota yllä. Varsinkin loppuvuodeksi kaavailtu Fable voi olla sellainen peli, joka toistaa Halon ja Splinter Cellin menestystarinan. Toivoa sopii, että Lionhead Studiosin alaisuudessa ja kuuluisan pelisuunnittelijan Peter Molyneuxin valvovan silmän alla Big Blue Boxilla kehittyvä roolipeliprojekti täyttää kaikki sille asetetut odotukset. Myös vuoden 2004 puolella julkaistavat Halo 2 ja Sudeki lupaavat hyvää, vaikka nyt on ehkä hieman liian aikaista viedä spekulaatioita niinkin kauas, kun peleistä on vielä niin vähän tietoa julkistettu. E3-messujen jälkeen olemme kuitenkin todennäköisesti tässä asiassa viisaampia...

-Hakkiz

<<- Edellinen Seuraava ->>

Kirjaudu kommentoidaksesi