Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

NBA Live 2003

XboxFINin äskettäin arvostelema FIFA 2003 oli Electronic Arts Sportsilta varsin laadukas taidonnäyte vahvasti realismiin pyrkivästä suuntauksesta ja tämä onnistuikin viemään futis-sarjaansa paljon edellisvuosien "päivityksiä" pidemmälle, kohti aidompaa esikuvaansa, jalkapalloa. Piinapenkissä on nyt saman kehitystiimin NBA LIVE 2003 -koripallopeli ja tunnelmat eivät ole aivan samanlaiset. Mikäli EA Sportsilla on halu viedä urheilupeliensä realismisuuntausta aivan eri suuntiin, siinä onnistuttiin, sillä NBA LIVE 2003 on koris-simulaatiota vain hetkittäin.

Ja koriksemme tää, sisältää:

NBA LIVE 2003 tarjoaa perinteitä noudattaen up-to-date -pelaajarekisterin sekä päivitetyt kokoonpanot joukkuevahvuuksineen vuodelta 2002. Pelimuotoina jo NBA LIVE 2002:sta tutut Yhden ottelun matsi, Ura (Franchise), Kausi, Playoffsit, 1 vs 1(katukorista tyyliin yksi vastaan yksi) ja Harjoitusmoodi, eli ketään ei edelleenkään shokeerata uusilla peliominaisuuksilla. Näistä pelimuodoista Uramoodi (Franchise) on pelin sydän ja tarjoaa pelaajalle haastavimman ja pisimmän pelikokemuksen. Pelaaja käy läpi usean kauden pitkällisen pelirupeaman, jossa joukkueen managerointi nousee pääosaan pelaajan värvätessä ja vaihtaessa uusia pelaajia pitäessään myös huolta hankinnoistaan läpi kausien.

Tarpeen vaatiessa tietokoneen voi jättää hallinnoimaan pelaajan keskittyessä itse otteluiden klaaraaminen, tämä kuitenkin syö vahvasti Uramoodin koukkua eli kokonaisuuden hallintaa niin joukkueessa kuin sen ulkopuolellakin, joten managerointi kannattaakin tehdä itse jotta pelimuodosta saa kaiken irti. Uramoodi on huolella tehty ja pitää joukkueenhallinnasta ja pitkistä pelisessioista kiinnostuneen kuin kotonaan, vaikkakaan ei tarjoa hardcore-managerille aivostimulointia peruskauraa pidemmälle.

Erilaisia peliasetuksia NBA LIVE 2003 antaa säätää hyvinkin vapaasti aina erittäin monipuolisista äänioptiosta, kattavaan sääntö/peliasetuksiin saakka. Oikeastaan tekoälyn hienojakoinen balansointi välillä hyökkäys/puolustus, puuttuu. Vaikka tällaista optiota ei urheilupeleissä ole ikinä nähtykään, se olisi helpottanut tämänvuotisen EA-koriksen ylösnousemista sen suurimmasta sudenkauopasta, johon tullaan seuraavassa pelattavuus-osiossa. Pelaajatietoja/ominaisuuksia pystyy niinikään tarvittaessa muuttamaan rosterien pitämisessä tarvittaessa vaikka vuodesta toiseen ajan tasalla. Valikoissa selaaminen onnistuu tottumattomaltakin hyvin kuvan alaosassa olevien havainnollisten selainikoni-aputekstien avulla. Kaikkinensa helppokäyttöiset ja toimivat valikot, joiden alta paljastuu hyvin muokattavissa oleva pelirunko omaan pelityyliin sopivaksi.

Kiinnittäkää turvavyönne, painan turbonappia!

Vaikkei NBA LIVE 2003:lta odotakaan täysin simulaatiomaista pelattavuutta, kokonaispelitempo pudotti ainakin tämän arvostelijan testipenkiltä hetkeksi. Vauhti on kovaa ja pallo pomppii päästä päähän adrenaalinivirtaa säästämättä ja varsinainen ilo irtoaa kun painaa yleistä "simulaatiopelin tappajanamiskaa", turbo-nappia. EA ei edes yritä hämätä pelaajaa laittamalla näppäimen nimeksi vaikkapa "sprint" tai "run" ja hyvä niin sillä se ei läpi olisi mennytkään. Turbo on nimensä mukainen ja lähettää pelivälineen haltijan selkä kyyryssä mahtavaan tennarit tulessa-spurttiin, kuitaten koko kentän ajassa 2,8s jättäen Maurice Greenenkin satasen suoralla nuoleskelemaan sneakkereitaan(kärjistys). Peliin saa onneksi Simulation-realismin päälle joka jarruttaakin kaikkein karkeinta ylitehostetta pelivauhdissa, mutta tässäkin turbonamiska on melkoinen vauhdinlisääjä.

Ohjaimen kaikki näppäimet ovat käytössä ja kontrollit peruspelissä että erikoisliikkeitä tehdessä pysyvät hyvin hanskassa, vaikkakin Alley Oop-syöttö (valkoinen ylänamiska) ja Direct Pass-suorasyöttöjärjestelmä (musta ylänamiska) antavat harmaita hiuksia ajoittain ja vaativat totuttelua ja harjoittelua toimiakseen täysipainoisesti. D-Padillä valitaan neljästä valmiiksi kustomoidusta hyökkäys-tai puolustusformaatista/tyylistä, riippuen kumpaa ollaan tekemässä. Taktiikkaa valitessa tosin pitää liikkumispeukalo irrottaa tatista, joilloinka tiukoissa tilanteissa tehtävät kuviomuutokset voivat olla jo myöhäistä vastustajan upottaessa pelivälineen koriin. Tämän lisäksi taktiikoista on varsin vähän hyötyä kovan vauhdin ja puolustuspään tekoälyn heikomman aktiivisuuden takia, mutta antavat ainakin näennäisen strategiamahdollisuuden millä tyylillä peliä voi kulloinkin pelata. Ohjaimen värähtelyjä on käytetty mm. hyökkäystilanteissa varsin oivallisesti hyväksi ja myös hyökkäysajan viimeiset sekunnit on tehostettu värähtelyillä. Oiva lisä peliin.

EA Sportsin "Freestyle-vapaaohjaus" oikealla tatilla yhdessä vasemman liikkumistatin kanssa (Katso FIFA 2003-arviosta tarkempi kuvaus) on myös NBA 2003:ssa, ja toimii kertaluokkaa paremmin kuin viheriöversiossa. Erilaisia pieniä pallokikkoja on todella runsaasti ja jopa paikallaankin etsiessä sopivaa etenemis/syöttösuuntaa saa erilaisia hämäys/viivytysliikkeitä aikaiseksi. Erilaisia korinalusliikkeitä on myös aivan hillitön määrä ja komeat korit palkitaan jälkianimaatioilla, jotka tiukoissa paikoissa palkitsevat pelaajan jopa moninkertaisilla tyylitellyillä uusintahidastuksilla. Korin tekeminen onkin pelissä todella nautittavaa ja lisäksi palkitsevaa, mutta yksi iso asia nakertaa juuri tätä pelin huippukohtien nautittavuutta: Tekoälyttömyys tai sen armottomuus.

Pelatessa helpoimmalla vaikeustasolla tietokonetta vastaan on kuin pujottelisi harjoituskeppien ohi vastuksen ollessa olematonta tai statistista ja pistetaulu karttuu hurjalla tahdilla. Tekoälyruuvia kiristettäessä aivan tappiin joutuukin todelliseen pyöritykseen, jossa pelin puolustuspään heikkoudet lävähtävät päin kasvoja kuin kylmä rätti. Pakkikalusto on melkoisen inaktiivista ja toimivat lähinnä esteinä, jotka kohta ohitetaan. Omat tekoälypuolustajat hyppäävät harvakseltaan blokkaaman heittoa ellei sitä itse tee, ja vaikka puolustajillakin on käytössään Freestyle-vapaaohjaus joka antaisi lisää mahdollisuuksia estää/viedä palloa vastustajalta, on tilanne sama, harvinaista herkkua on tämän toteuttaminen omalta defensive half-porukalta. Onneksi reboundeihin omat tuntuvat reagoivan aktiivisemmin, tosin vastustajan pelaajat ovat tässäkin parempia. Tämän lisäksi tietokone pudottaa pitkiäkin heittoja armottomalla prosentilla ja korinalustilanteissa prosenttiosuus vain nousee. Tietokoneen tekemät pallonriistot ovat kaikista tappavimpia: riisto, pallo ylimmälle hyökkääjälle, spurtti korille, ja sukka heilahtaa vuorenvarmasti ellei ota virhettä. Keskimääräinen korin pussittamisprosentti on varmasti lähellä 75% joka on todella kovaa luokkaa kun puhutaan taktisesta joukkuepelistä.

Pelibalanssi on siis vahvasti hyökkäyspainotteinen ja vaikka puolustuspäässä olisi taitavakin pelaaja puikoissa, on kori paljon todennäköisempi vaihtoehto kuin blokkaaminen tai suora pallonriisto ja vastahyökkäys. Tietokonetta vastaan kannattaa kokeilla Starter- tai All Star-vaikeustasoja, jotka antavat tasapainoisempaa vastusta mitä tulee tekoälyyn. Ääripäät ovat aloittelijallekin molemmista päistään turhauttavia. Kaksinpelinä NBA LIVE 2003 on jopa erinomainen koripallopeli, jos arcadehenkinen ja kiivas pallonupotus innostaa. Kaksinpeleissä onnistuu myös pieni taktinen hyökkäys/puolustuspeli, jos molemmat antavat sille mahdollisuuden.

Ehdottomana yksityiskohtana miinuslistalla pitää mainita viime sekuntien pitkät heitot, jotka katkaistaan kylmästi kameran siirtyessä kohti tulostaulua ja seuraten samalla pukuhuoneisiin meneviä pelaajia kun sekuntikello näyttää nollaa...aika amatööriluokan munaus EA Sports:lta, mutta onneksi pisteet lisätään lopussa jos heitto onnistuu menemään koriin. Positiivisena tasapainona lisättäköön vapaaheitot, jotka ovat samalla laadulla tehty kuin vapaapotkut FIFA 2003:ssa, vaikkakin eri toteutuksella. Vapaaheitoissa ruutuun ilmestyy ristikko jonka sisällä horisontaalisuunnassa liikkuva pallo pitää saada keskelle ristikkoa, jonka jälkeen vertikaalisuunnassa liikkuvalle pallolle pitää tehdä samoin. Näiden kombinaatio on verrattavissa tähtäyskulmaan, jonka se muodostaa suhteessa koriin. FIFA 2003:n tapaan tässäkin odottaminen ja vitkuttelu johtaa stressiin ja sitä kautta pallon liikkeen kiihtymiseen. Kokonaisonnistuminen on luonnollisesti myös heittävän pelaajan taitotasosta kiinni. Vapaaheiton toteutus NBA LIVE 2003:ssa on esimerkillisesti tehty.

Siis osaatkos tehdä bolella tätä?

Kuten edellä mainitsinkin, pelissä on runsaasti eri tapoja ja tyylejä edetä korille pallon kanssa ja nämä kaikki on animoitu erittäin tyylikkäästi, jopa hieman ylilyödyillekin animaatioille on annettu tilaa. Koripallon ammattisanastoa huonosti tunnen, mutta sanotaan näin että erilaisia pallokikkailu/korinteko-animaatioita on enemmän kuin kerkiäisin niille suomenkielisiä vastineita järkevässä ajassa keksimään. Pelaajat itsessään on tehty kohtuullisen yksityiskohtaisesti, mutta mitään kovin häikäisevää polygonimäärää ei pelaajiin ole upotettu. Pelaajien liikkumisanimaatio sen sijaan saa hieman pyyhkeitä: Suunnanmuutoksia tehdessään pelaajat "liukuvat", jolloinka liikkumiset eri suuntiin tapahtuvat ikäänkuin jään päällä, ja muutenkin nopeat suunnanvaihtamiset liikkeestä ovat hieman kömpelön ja mekaanisen oloisia.

Lukuisia välivideoita tarjoillaan myös viljalti, osa vaihtopenkiltä tehdyistä videopätkistä on jopa humoristisia, tosin yksityiskohdilla tai animaation sulavuudella ei mässäillä. Parhaat välivideot nähdään ehdottomasti koritilanne- uusintoina, joissa on sitä asennetta...se pallo survotaan sinne sukkaan! Uusinnoissa on myös ääni luonnollisesti mukana, mutta tyypillinen karjahdus koria tehdessä muuttuu uusinnassa jopa puolikoomiseksi eläimelliseksi murahteluksi, originaaliuspinnat ehdottomasti tästä pikku kieli poskessa-lisästä.

Graafisella puolella pelikenttä kiiltää, varjot liikkuvat pelaajien alla ja yleisökin on suht aktiivisena mukana. Katsomoa tarkemmin seuraamalla huomaa kuitenkin, että katsojat omaavat varsin nykivän ja yksioikoisen tavan toimia tunnelman kohottajana. Kauempaa tarkasteltuna katsojatkin jo ajavat hyvin statistisen asiansa. Kokonaisuutena peli on graafisesti selkeän tyylikäs, joskin jää FIFA 2003:n yksityiskohtaisuudelle, eikä tarjoa tyylikkäitä valoefektejä tai muita huomiota herättäviä yksityiskohtia visuaalisella puolella.

Äänipuolella tarjotaan suht eläväinen Dolby Digital 5.1-äänimaisema. Yleisön pauhatessa niin edestä kuin takaakin, erinäiset yksittäiset katsojat ja valmentaja avautuessaan erottuvat hyvin muusta metelistä. Myös yleisö reagoi kiitettävästi eri tilanteisiin antaen ekstrakipinää pelitapahtumiin. Itse peliväline eli koripallo kuulostaa oikealle osuessaan levyriin, kenttään tai pelaajan käsiin. Tennareiden kitinäkin saatu mukaan kuten kuuluukin, hyvä. Selostajat eivät aina tahdo pysyä mukana johtuen kiivaasta pelitemmosta, mutta tunnelmaa lisäävä vaikutus parivaljakolla eittämättä on monipuolisen sanavarastonsa ansiosta. Ottelukuuluttajakin on hereillä ja antaa tarvittaessa oman lisänsä peliin. NBA LIVE 2003:n peliäänet ovat tasaista EA-laatua ja lisäävät hyvin pelaamisen fiilistä.

EA tarjoaa jälleen mahtavan arsenaalin kaupallista herkkua. Valikoissa soi niin Busta Rhymes kuin Snoop Doggy Dogkin monen muun artistin muassa tarjoten sohva-hopparillekin varsin laadukasta jamitettavaa sukanvenytyksen ohella. Muu presentaatio on vain välttämätön paha, josta alun heikkotasoinen pelivideo tästä todisteena. EA purkittaa kuitenkin pelin tyylikkääseen audiovisuaaliseen kuoreensa, kuten tämän vuoden muutkin EA Sports-tuotoksensa.

Sukkaan jäi

NBA LIVE 2003 on hyvin ristiriitainen tapaus. Se yrittää risteyttää simulaation ja arcaden onnistumatta kummassakaan, mutta tarjoaa kuitenkin molempien parhaita puolia suht toimivasti toteutettuna. Uramoodi toimii mainiosti ja antaa pelille syvyyttä jota se kipeästi kaipaakin. Pelillisinä miinuksina ratkaisevin on erittäin heikko puolustuspään organisoiminen ja erittäin vahvasti hyökkäykseen painottuva pelityyli. Tämä yhdistettynä nopeaan pelitempoon, mutta toisaalta varsin addiktiiviseen korintekemiseen ja siitä saatavaan pelinautintoon tekevät arvion tekemisestä varsin kiharaisen tehtävän. Simulaatiokoriksen ystäville ei peliä vakavien puutteidensa takia voi suositella kuin varauksin, mutta nopeatempoisen ja sukkaa vahvasti heiluttavan pelaajan käsissä tässä pelissä on jotain vahvasti koukuttavaa. Jos olet jouluksi hakemassa uutta urheilupeliä kaveriporukalla pelattavaksi ja teet sen pieni pilke silmäkulmassa, voi NBA LIVE 2003 olla juurikin oikea valinta.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi