Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

EA-pomo: Digitaalibisnes ohittaa pelilevyt jo tänä vuonna

Electronic Artsin johtaja John Riccitiello uskoo digitaalisesti tarjotun sisällön tuovan yhtiölle perinteisesti pakattuja pelejä enemmän liiketoimintaa jo tämän vuoden loppuun mennessä. Hänen mukaansa tästä on kiittäminen varsinkin mikromaksuja sekä "free-to-play" -pelimallia.

– Vuoden 2011 lopussa digitaalibisnes on isompaa kuin pakattujen pelien bisnes. Piste. Minulla ei ole siitä epäilystäkään. Ja uskoisin lisäksi, että keksimme keinon myydä pakattujen peliemme sisällön osina tilaus- ja mikromaksuin, Riccitiello suunnitteli.

– Katso mitä Warner ja Turbine tekivät Lord of the Rings Onlinen pelattavaksi maksutta. Vaikka uskon suurimman osan liikevaihdosta vielä tulevan 15 dollaria kuussa maksavilta premium-tilaajilta, luulen monien tulevan ilmaisuuden houkuttelemana ja päivittävän siitä eteenpäin. En ole varma, onko 15 dollaria hyvä diili, mutta se on eri asia, hän selvitti.

– Nämä bisnesmallit tulevat seisomaan omillaan ja tulemme olemaan tarkkoja, että hinnoittelu on sopivaa alustan ja pelisarjan mukaan. Käyttäjää kohti eniten tuottoa meille tuovat free-to-play -pelien maksavat asiakkaat. Voit tietysti kysyä, että miten ilmainen peli voi tuoda eniten rahaa, mutta meillä on asiakkaita, jotka ovat valmiita antamaan meille 5000 dollaria kuussa pelatakseen FIFA Ultimate Teamia. Ja se on ilmaista. Pieni, likainen salaisuutemme, Riccitiello paljasti.

Galleria: 

Kommentit

Minä ainakin ostan levymuodossa. Mutta jos joku tykkää niin se on jees. Jos ne digitaaliset kopiot maksaisivat paljon vähemmän, voisin niitä ostaa.

Digitaalikopiot tulevat tuskin koskaan olemaan huomattavasti vastaavia levyjä halvempia, sillä sisältö on se, mikä molemmissa eniten maksaa.
Pelilevyjen prässääminen, pakkaaminen, rahtaaminen ja varastointi ei muodosta kovinkaan montaa, jos ensimmäistäkään, euroa lopputuotteen hinnasta.

Kuluttajaltahan jää tietysti digitaalikopiosta myös pois mahdollinen jällleenmyyntiarvo, mutta se tuskin on pelijulkaisijalle mikään syy leikata omaa voittomarginaaliaan.

EDIT: Ja heh, Riccitiello oli näköjään ehtinyt ennustaa digitaalimarkkinoiden ottavan johtoaseman jo viime vuoden aikana. ;)

Samoilla linjoilla Oliverin kanssa, ei digitaalikopio tule merkittävästi edullisempi olemaan ihan hetkeen aikaan. Varsinkin kun nykyisin pelien tekemiseen käytetään järjettömät määrät massia. Toki rahtaus, vientimuodollisuudet ja pakkaaminen vaikuttavat hintaan, mutta kuten Oliver jo mainitsi tuskin puhutaan kovin monesta eurosta lopullisen tuotteen hinnasta.

Henkilökohtaisesti pidän digitaalisista julkaisuista siksi, että ne ovat saatavilla milloin tahansa ja ne voi ladata suoraan kovolle eikä tarvitse pyörittää mitään dvd/bluray rallia kun vaihtaa peliä. Varsinkin kun on 200/10mb netti alla niin joku perus 10gb peli tulee 10minuutissa. Ja tämä digiversion hankkiminenhan on oikein ekoteko jos sellaisesta välittää :) nuo pakkausmateriaalit yms kotelot kun on valmistettu öljystä. Taloudellisesti digiversion ostaminen ei tosiaan ole järkevää kun, peliä ei voi enää myydä eteenpäin käytettynä tai vaihtaa toiseen käytettyyn peliin.

Tuohon Riccitiellon ennustukseen en tosiaan usko ainakaan siihen että tämä tapahtuisi jo 2011, mutta mikäs siinä jos ennustaa samaa joka vuosi niin kai se joskus tärppää...

Aika optimisti, etten sanois.

Tässä arvioita pelilevyn hinnan muodostumisesta tuoreesta Eurogamerin artikkelista:

"If you bought a game in the run-up to Christmas and it cost £39.99 to buy, approximately £7 (17.5 per cent) went on VAT (that figure increased to 20 per cent as of 4th January), while £10.50 (27 per cent) went to the shop and £12 (30 per cent) to the publisher.

The rest goes on what's called cost of goods: the nuts and bolts of videogame publishing. 65 pence (two per cent) goes on distribution, £1.75 (four to five per cent) on marketing, and an £8 (20 per cent) licence fee goes to the platform holder (Microsoft, Nintendo or Sony). All these costs are paid for by the game's publisher. If a third-party is behind the game, approximately £3 goes to the developer, or 25 per cent of the publisher's revenue after deductibles, although developers are often paid in a series of advances as they meet milestones."

Lähde: http://www.eurogamer.net/articles/2011-01-10-where-does-my-money-go-article

Käytettyjen kauppa tuosta kärsii. Muuten en digitaalista kaupaa vastusta.

Itse en välitä digitaalisesta jakelusta, harrastan pelien keräilyä jonnin verran ja haluan nähdä ostetut tuotteeni hyllyssä. Kymmenen vuoden kuluttua voi sitten haikeana tutkiskella, mitä kaikkea sitä tuli "nuorempana" pelailtua. Toki olisi hienoa, jos levyn oston yhteydessä saisi samalle tuotteelle digiversion. Toisille pelit ovat hetkellisiä kulutustuotteita, toisille keräilyartikkeleita.

Miksi (kommentoijat) heti verrastetaan digijakelu pelkästään "Games on demand"-peleiksi. Digijakeluhan pitää sisällään kaikenmaailman DLC-paketit, ilmaispelit, mikromaksut yms. kikkareet. Digijakelu ei suoraan kilpaile levypelien kanssa, vaan myös kasvattaa "levyversion" peli-ikää.

Ei kiitos.

Oliver: "Digitaalikopiot tulevat tuskin koskaan olemaan huomattavasti vastaavia levyjä halvempia, sillä sisältö on se, mikä molemmissa eniten maksaa."

Tottahan tuo, mutta jos hinnat on varsin lähekkäin toisiaan, ostan aina ennemmin fyysisen kopion ihan levyllä, jota voi kuljetella ja säilyttää. Vain halvempi hinta yllyttäis ostaan digikopion.

Jotenkin tuntuu vaan omistavansa sen sisällön paljon varmemmin kun se on jossain ihan fyysisesti olemassa, kovalevyn sijaan.

Vahingossa kun pamahtaakin kovo/konsoli rikki niin sitä voipi kadottaa digitaaliset omistuksensa aika herkästi.. Vaikka eikös esim. PSN store kyllä lupaa että sen voi oston jälkeen sieltä ladata sit milloin vaan.. Mutta vain niin kauan kun PSN store on olemassa.

Joten ei kiitos tosiaan täältäkin.

Edit:

One-eyed-Jack: "Henkilökohtaisesti pidän digitaalisista julkaisuista siksi, että ne ovat saatavilla milloin tahansa ja ne voi ladata suoraan kovolle eikä tarvitse pyörittää mitään dvd/bluray rallia kun vaihtaa peliä. "

Tottahan tuokin kyllä. On niitä tullut kyllä itsekin ostettua tyyliin "Oho, tollanen, vois ladata" ja ilohan se on päästä heti pelaamaan. :)

Mut todella hyväks todetut pelit esim. ostan aina fyysisinä koska tiedän että haluan säilyttää ne kaaaaauan kauan kauan. Enkä jostain syystä luota siihen että digitaalinen omaisuus säilyy kauan, vaikka niin lupailtaiskin.

Kaikista ässin vaihtoehtohan ois se, että saisit ostettua pelin suoraan esim. psn storesta, lataisit sen ja pääsisit heti pelaileen ja levy tulis sitten postissa vähänniinkun varmuuskopioks. Now THAT I'd love.

Digitaalisiakopioita varmaan ainakin alkuun pyritään myymään edullisemmalla hinnalla. Jos katsoo vaikkapa Applen uutta Macille suunnattua App Storea, niin moni ohjelma on levyversiota huomattavasti edullisemmin kaupan.
Digitaalikopioista itseä mietityttää esim. PS3 Storesta ostettu Outrun, jos kiintolevy hajoaa ja tämän jo jakelusta poistuneen pelin haluaisi ladata uudelleen... Miten käy käytännössä..

Mika73: Vaikka jokin tuote olisi Storen valikoimista poistunut, voi sen silti ladata uudestaan Download listin kautta. Eli kaikki tuotteet, jotka ovat edes joskus olleet Storessa myynnissä, ovat kyllä taustalla olemassa, vaikka niitä ei enää olisikaan mahdollista ostaa.

Sarkasmi: Store-ostokset voi ladata max. viiteen eri PS3-järjestelmään kerrallaan. Sen lisäksi voit ottaa täyden backupin Pleikkarisi kiintolevyn sisällöstä ja palauttaa matskut sitä kautta, vaikka Storea ei enää olisikaan. Se ei tosin auta, jos itse konsoli hajoaa/vaihtuu.

"Digitaalisiakopioita varmaan ainakin alkuun pyritään myymään edullisemmalla hinnalla."

Ei todellakaan ole pyritty ainakaan viimeiseen viiteen vuoteen. En tiedä sitten, mitä pidät "alkuna".

Itse ostan verkosta ainoastaan PSN Storen pikkupelejä ja Steamin julkaisuja. Paljon kätevämpää ja halvempaa ostaa peli suoraan verkosta 20 € halvemmalla, ja saada se suoraan koneelle ilman pakkaseen lähtemistä.

Muuten tämä ei tule onnistumaan vielä vuosiin, täysimittaiset PS3-pelit ovat esimerkiksi aivan liian suuria lataukseen. Lataat 24 h yhtä peliä ja 3 tällaista täyttää koko kiintolevyn. Ei kiitos.

Ja mitä tulee vielä näihin EA:n "upeisiin" Play 4 Free-peleihin, niin ne eivät vain toimi rahanhimon takia. Battlefield Heroes oli ihan viihdyttävä kunnes EA yksinkertaisesti pakotti käyttämään oikeaa rahaa nostamalla aseiden hintoja niin, että saat pelata 8 h päivässä että voit pitää tavarasi.

uutisessahan puhutaan myös pc pelaamisesta jonka puolella digitaalinen myynti on todella kovaa

Vaikka itekkin keräilijä olen, olen silti alkanut kallistumaan digijakeluun yhä enemmän ja enemmän. On se vaan niin mukavaa kun ei tarvitse tuolilta nousta vaihtaakseen peliä, leffaa, biisiä tms. Peleihin (ja miksi ei muihinkin) olisi kyllä kiva saada jotkut digitaaliset kirjat ja muuta sälää, joka tekisi niistä uniikimman. Esim ps3 valikossa voisi tulla erilaisia "linkkejä" ruudulle, kun viet kursorin pelin kohdalle. Olisi myös ihan jees jos voisi ite organisoida digitaaliset pelit esim. genren tai ikärajan mukaan. Hienointahan olisi jos siihen saisi täysin vapaat kädet... puhun siis pleikkarista jos topikki pääsin katoamaan. Itellä varsinkin hieman jo kyrsii kun ps3 folderin takana yli 50 titleä, välillä saa hetken selata kunnes löytää pelin mitä etsi.

Täällä kun kauhistellaan digijakelun kalleutta, niin kannattaa vilaista millaista ruoho on digiaidan toisella puolella PC-laitumella, jossa Steam ja GOG etunenässä näyttää miten homma on hoidettava. Ei ole hinnalla pilattu, kun joulukuun tarjouksista ostin 70 eurolla 15 peliä, joista puolet alle puoli vuotta vanhoja. Käytännössä loppuvuodeksi pelattavaa(ihan kuin ehtisin pelatakin kaikkia ja vielä tuleviakin).

Toki PC:llä on kilpailuetu, kun konsoleilla rampauttaa valmistajien monopoli ja sen mukaiset hinnat.

Kannattaa vilkaista, vaikkei pelipuuceeta omistaisikaan. Valikoima ja hinnat saa herkemmän mielen nyyhkimään.

Pahamaineinen Michael Pachter muuten selvensi pelien konsolipelien hintojen rakentumista aika seikkaperäisesti videollaan viime vuonna:
http://www.gametrailers.com/video/episode-111-pach-attack/64278 (kohdasta 2:40 -->). Sivuaa myös Alan Wakea.

spineshank: Steam onkin ainut paikka josta ostan diginä, siis jos ei puhuta halvoista Arcade peleistä.

Ihan hyvä juttu toi digitaalinen peli muoto mutta silloin näistä peleistä saa lähes aina maksaa täyden hinnan kun pelejä ei saisi kaupoista missä on halvempaa/ alennus myyntejä

RauskuS: erittäin hyvä löytö!

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi