Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Microsoft Europe: unohtakaa fyysiset mediat

Microsoftin Euroopan viihdeyksikön varapresidentti Chris Lewis kannustaa internet-yhteyksien palveluntarjoajia parantamaan nopeusluokkiaan reilusti nykyistä korkeammaksi. Syyksi hän antaa digitaalisen sisällöntuoton kasvamisen lähitulevaisuudessa sekä luonnollisesti oman yhtiönsä tarjoaman jakeluväylän.

- Näkemykseni on selvä ja tiedän, että sen jakavat muutkin Microsoftilla: digitaalilataukset ovat täällä ja nyt. Yhä laajempi joukko pelaajista nauttii muun muassa elokuvansa Xbox Liven Video-kauppapaikan kautta. Tulevaisuudessa ihmiset valitsevat digitaalisen tallenteen fyysisen median sijaan, ennustaa Lewis.

Lewis otti lausunnollaan kantaa myös formaattisodan voittaneen Sonyn Blu-rayn mahdollisuuksiin digitaalisen jakelun vastavoimana, pitäen sinisädeformaattia vain jarruna digitaaliselle mediasiirtymälle. Varapresidentti tyrmää lisäksi suoralta kädeltä Blu-ray-lisälaitteiden saapumisen Xbox 360:lle millään mahdollisella aikavälillä.

Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer näkee Blu-rayn mahdollisuudet avoimemmin. Ballmerin mukaan formaattia tuetaan jo nyt muun muassa Windows-käyttöjärjestelmän alaisten Blu-ray-soitinten laiteajureissa ja näin tehdään myös jatkossa muillakin tavoilla, missä on vain "järkeä". Xbox 360:n lisälaitteeksi ei tosin hänkään ole Sonyn sinisädesoitinta promotoimassa.

Galleria: 

Kommentit

Ei erityisen avoin katsontamalli viihteellisen sisällöntuoton tulevaisuuteen, mutta näkökantojahan saa vapaasti esittää.

Sikäli myös mielenkiintoinen kommentti digitaalisen sisällöntuottamisen puolesta, että se tapahtuu yllättäen HD-DVD:n maatumisen jälkeen. Näinköhän samaa mieltä oltaisiin, mikäli Toshiban ja Microsoftin oma "tulevaisuuden media" olisi vielä voimissaan. Ovelien markkinointimiesten markkinointipuheet vaihtelevat markkinatilanteen mukaan...

Niin ja tänne Pohjolan perukoillekin jos joskus herran vuonna panostetaan ko. Video-kauppapaikan sisältöön, niin ehkä siitä käyttäjienkin innostus saattaisi nousta. Tai sitten ei.

Koko HD-DVD:n kelkkaan meno saattoi olla vain Microsoftin tapa jarruttaa edes hieman Blu-rayn tuloa markkinnoille ja se mitä tällä on pedattu on ollut siirtyminen median digitaaliseen jakeluun. Kyllähän digitaalinen jakelu tulee vielä voittamaan fyysiset mediat väistämättä, mutta tähän saattaa mennä paaaaaljon aikaa, ennen kuin kuluttajat ovat valmiita luopumaan siitä luontoakin kuormittavasta fyysisestä pakkauksesta, jota on - ah - niin ihana hypistellä. :)

Vähemmän puhetta ja enemmän tekoja kehiin. Helposti voisi olla samaa mieltä jos videoiden vuokraus toimisi täälläkin samalla tavalla kuin Amerikassa. Jos kerran meinaavat panostaa digitaalisen jakelun levittämiseen, se pitäisi tuoda myös pienemmille markkinoille eikä vain tuottoisimmille.

Corca: On tuo Liven leffapalvelu tainnut olla pikkaisen isompi bisnes Microsoftille kuin HD-DVD. Ja oikeassahan nuo ovat, verkkojakelu tulee, ja hyvä niin.

Joo ja tulkoot näillä nopeuksilla. Onhan se kiva ladata esim. MGS4:sta(50gb blueray, ok kärjistetty esimerkki :P), kun 8 megasellakin, joka on Suomessa jo kova yhteys niin menee vuosi ladata. Ja tulee ne pelit boxillakin kasvamaan tulevaisudessa.

"On tuo Liven leffapalvelu tainnut olla pikkaisen isompi bisnes Microsoftille kuin HD-DVD."

No heijadaah, Mr. Obvious. Ei tuon perusteella voi kuitenkaan sanoa yhtään mitään, kun latauspalvelu toimii (kovollisissa) Bokseissa ihan suorilta siinä missä HD-DVD-leffoja varten tarvitsi hankkia kallis HD-DVD-asema. Olisi reilumpaa verrata myyntitilastoja Xbox 360:lle pyörivät DVD-leffat vs. latauspalvelut. Ei taida siinä yhtälössä olla ladattavilla leffoilla mitään sanomista asiaan. :D

Oletetaan, että 360:n levyasema olisikin ollut HD-DVD eikä vanhentunut DVD-asema, tilanne olisi aivan varmasti päinvastainen.

Paolo: Alleviivasin vain sitä, että tuskin Lewis paukuttelisi digitaalisen jakelun puolesta yhtä vahvasti, mikäli HD DVD olisi vielä hengissä. Perinteinen fyysinen mediatallenne kun on. En siis ottanut kantaa siihen, kumpi bisnes oli kannattavampi. =)

Ja juu verkon kautta saatava sisältö on hieno homma. Silti toivon, että molemmat jakelutavat säilyvät mahdollisimman pitkään rinnan ja lopullinen valinnan vapaus jätetään kuluttajille.

Verkkojakelu on tullut jo. Viralliset ja kaupalliset kauppakanavat ottavat vielä ensimmäisiä haparoivia askelmia. Toivottavasti musiikin jakelusta olisi sentään opittu jotain.

FamaZ: "Olisi reilumpaa verrata myyntitilastoja Xbox 360:lle pyörivät DVD-leffat vs. latauspalvelut."
En ymmärrä? Reilumpaa kenelle? Miten tähän keskusteluun liittyy DVD?

Corca: "Alleviivasin vain sitä, että tuskin Lewis paukuttelisi digitaalisen jakelun puolesta yhtä vahvasti, mikäli HD DVD olisi vielä hengissä."

Ymmärsin kyllä, mutta minä taas tarkoitin sitä että MS on panostanut aina enemmän verkkojakeluun kuin HD-DVD:hen.
Ei pidä unohtaa että HD-DVD oli MS:lle vain yksi boxin lisävaruste, kun taas Liven Videomarketplace on ihan oikea bisnesmalli.

"Joo ja tulkoot näillä nopeuksilla. Onhan se kiva ladata esim. MGS4:sta(50gb blueray, ok kärjistetty esimerkki :P), kun 8 megasellakin, joka on Suomessa jo kova yhteys niin menee vuosi ladata. Ja tulee ne pelit boxillakin kasvamaan tulevaisudessa."

Ja mitähän hemmettiä sä selität?

Tämä on surullista, minä en oikein diggaa digitaalisesta tuotteesta. Menee mun kaikki keräilyharrastukset vituralleen sen takia. Mutta ymmärtäähän sen, kun fyysisessa tuotteessa on yli 50% hintaa joka menee muualle kun tuottajan ja tekijän taskuun. Puhutaan sadoista miljardeista dollareista rahaa, mitä mediabusiness pyörittää vuosittain.

Lataukset on jo täällä, ja elokuvateollisuudella rupeaa olemaan kiire mukautua tilanteeseen, tai käy kuten musiikkibisnekselle.

Eiköhän keräilijöille säily omat, keräiltävät painoksensa niin kauan kuin hampstereita riittää.

Ittelle on yhdenhailee onko sisältö bitteinä vai rojuna. Rojussa on se huono puoli, että sitä on jo muutenkin liikaa, eikä sen määrä ikinä tunnu vähenevän. Bittejä ei toisaalta voi myydä edelleen, joten sen pitäisi näkyä edes vähän hinnassa.

Vai unohtakaa fyysinen media okei. Mistäs sais ladattua kaiken sen mikä tällä hetkellä on fyysisenä mediana? M$ haaveet valloittaa mediajakelu on kyllä pelottavaa. Näillä näkymin 10-15 vuoden päästä voidaan puhua varteen otettavista latauspalveluista jotka toimivat helposti olohuoneessa striimaten HD-kuvaa ja tällöinkin Blu-Ray tai sen mahdollinen seuraaja pitää paikkansa vielä vuosia.

HD DVD oli Microsoftille tosiaan vain väline jarruttaa Blu-rayn läpilyöntiä markkinoille. Hämmentää kuluttajia formaattisodalla ja samalla työtä virtuaalijakelun puolesta. Ei kovin sievää, mutta tämähän on liituraidoille vain bisnestä, ja yksinomaan vain sitä.

Hyvin MS kuitenki jarruttaa digitaalista jakeluaan sillä ettei joka boxissa ole kovalevyä, sekä niiden suuri hinta että pieni tila.

Digitaalinen jakelu herättää myös seuraavia kysymyksiä.
Onko kuva&ääni laadullisesti BD painoksen veroinen? Paljonko halvempi leffa on verrattuna BDhen? Ladataanko pelkkä leffa vai myös mahdolliset lisämateriaalit, vai maksetaanko molemmista erikseen? Millaisella yhteydellä lataaminen on mielekkäämpää kuin hakea leffa kaupasta tai odottaa sen tippumista postiluukusta? Kuinka paljon sellainen yhteys vuodessa maksaisi? Kun leffa on kerran digitaalisena ostettu, voiko sen myydä uudelleen? Halpenevatko ladatavien elokuvien hinnat sitä mukaan kuinka kauan ovat olleet myynnissä?

Digitaalinen levitys on hieno homma, jos ajatellaan vaikkapa Steamin kaltaista palvelua. Pelit saa suoraan kotiinsa ja ne maksetaan kätevästi verkosta. Ne ovat aina ladattavissa mistä päin maailmaa tahansa. Myös erikoisemmat marginaalihitit kuten Psychonauts löytää yleisönsä helpommin netin kautta jaeltaessa kuin kaupan hyllyiltä.

Heikkona puolena taas on se, että lataamiseen tuhraantuu paljon aikaa, eikä pelaamaan pääse yhtä nopeaa, kuten levyversion ostaessa. Myös se, että hinnat tuppaavat olemaan Steamissa aika tapissa, vaikka samoja pelejä löytyy kaupoista huomattavasti halvemmalla, kuten karibu tuossa mietiskeli leffojen kohdalla.

BD-levyt tulevat olemaan vielä pitkään hyllyillä ja kohta normaalina varmuuskopiomediana. Rinnalle otan mielelläni vuokrauspalvelun elokuville, oli se nyt Applen, Microsoftin tai jonkun muun tahon tarjoama. Se johon minulla on helpoin päästä käsiksi voittaa. Kodista puuttuu 360-konsoli, joten tuhlaan rahani ennemmin HD-kanavapaketteihin.

"HD DVD oli Microsoftille tosiaan vain väline jarruttaa Blu-rayn läpilyöntiä markkinoille."

Voi olla, mutta tässäkin asiassa on syytä muistaa alku ja lähdökohdat, Toshiba, DVD-konsortio jossa asiasta väännettiin ennen kun oli kumpaakaan HD-formaattia jne.

Karibu: hyviä kysymyksiä joista suurin osa vastauksista lienee tällä hetkellä kuluttajalle kielteisiä. Ellei tapahdu jotain mullistavaa, niin myös käy. Vanhemmat sukupolvet ei ole sitä kenelle tuota myydään ja markkinoidaan pääsääntöisesti vaan nuoremmat, tämä mp3-sukupolvi jota ei oikeasti kiinnosta tippaakaan omistaa mitään konkreettista. Ja hintoja ei varmasti kukaan halua laskea, jos X-määrä euroja on kohderyhmän mielestä tarpeeksi halpa. Uusi sukupolvi myös pitkät välittää jälleenmyynnistä. Tavara on kertakäyttökulutuskamaa ja hintoja ei varmasti poljeta alas, kun mediayhtiöt näkevät mahdollisuuden saada koko kakku (tai enemmän) kun aiemmin -> kvartaalitalous saadaan jälleen pyörimään ja pidettyä entisestään rikastuvat osakkeenomistajat tyytyväisinä.

Edit: on digijakelussa se hyvä puoli, että se hidastaa ilmastonmuutosta. Mutta minä olen silti sen verran itsekäs, että haluan ostaa levyn hyllyyn vaikka maapallo tuhoutuisi.

Videovuokrauksen korvaajaksi digitaalijakelu on ihan pätevä vaihtoehto, mutta jos jonkun leffan haluan omakseni, niin kyllä haluan sen edelleen fyysisessä muodossa.

Komppaan Oliveria.

Latauspalvelut ovat ihan ok, mutta bitratea olisi kiva hilata vähän ylöspäin. Samoin olisi mukavaa jos nopeampien nettiyhteyksien hinnat tulisivat hieman alaspäin. Todennäköisesti laajentavat vielä TV-luvankin koskemaan myös nettiyhteyttä, kun lupien määrä putoaa. Onhan Yleisradiolla kuitenkin huomattava määrä tarjontaa myös netin välityksellä (ehehehehehehehehehe).

Noh, itse pysyttelen fyysisissä formaateissa, kunnes taso ladattavilla alkaa olla samaa luokkaa ja fyysisen median plasebo paremmasta kuvasta ja äänestä poistuu.

"Sikäli myös mielenkiintoinen kommentti digitaalisen sisällöntuottamisen puolesta, että se tapahtuu yllättäen HD-DVD:n maatumisen jälkeen. Näinköhän samaa mieltä oltaisiin, mikäli Toshiban ja Microsoftin oma "tulevaisuuden media" olisi vielä voimissaan. Ovelien markkinointimiesten markkinointipuheet vaihtelevat markkinatilanteen mukaan..."

Itseasiassa MS on jo kauan ollut tällä linjalla, tästä annettiin vihiä jo pari vuotta sitten jo itse herra Gatesin suusta ja videoiden vuokrauspalvelukin avattiin jo aikaa sitten.

"Onko kuva&ääni laadullisesti BD painoksen veroinen?"
Vaikka parempikin jos halutaan, sillä noissa ladattavissa leffoissa ei ole Blu-Rayn rajotteita, mutta ongelmaksihan tulee toki koko.

"Paljonko halvempi leffa on verrattuna BDhen?"
Parhaimmillaan reilustikkin halvempi kun Blu-Rayta, logistiikkaa, pakkausta jne. ei tarvita ollenkaan. Ainoastaa itse leffa ja kaistaa sen jakamiseen.

"Ladataanko pelkkä leffa vai myös mahdolliset lisämateriaalit, vai maksetaanko molemmista erikseen?"
Aivan liian aikaista alkaa tällaisia miettimään varsinkin kun tämä todennäköisesti jää leffastudioiden päätettäviksi.

"Millaisella yhteydellä lataaminen on mielekkäämpää kuin hakea leffa kaupasta tai odottaa sen tippumista postiluukusta?"
Tulevaisuuden juttu, sitten näemmme.

"Kuinka paljon sellainen yhteys vuodessa maksaisi?"
Siinä vaiheessa kun tämä on ajankohtaista niin varmaan perusnettiliittymän verran.

"Kun leffa on kerran digitaalisena ostettu, voiko sen myydä uudelleen?"
Riippuu ympäristöstä josta se on ladattu, tekijänoikeussuojauksista jne.

"Halpenevatko ladatavien elokuvien hinnat sitä mukaan kuinka kauan ovat olleet myynnissä?"
Miksi eivät halpenisi?

Itse olen sitä mieltä, että vaikka tässä olisi tonneittain etuja fyysiseen omistamiseen niin silti mielummin pysyisin tässä nykyisessä systeemissä, sillä olisihan se kiva omistaa jotain konkreettistakin.
Vuokraamisessa sen sijaan tämä voisi toimia erinomaisesti.

The Bladekillin vastauksiin: MS ja muut tekevät bisnestä, kaikki mahdolliset mainitsemasi skenaariot ovat toteutettavissa, mutta käykö todella näin (halvemmat hinnat jne.) kun ahneet firmat pääsevät rahan makuun, se minua ainakin henk. koht. epäilyttää. Hinta voisi periaatteessa olla jopa korkeampi digitaalisessa vuokrauspalveluissa, koska palvelun tarjoajat huomaisivat kuinka paljon "helpompaa" se on kotisohvalta pistää leffa tulemaan. Ei tarvitse itse lähteä ulos hakemaan elokuvaa: asiakas on valmis maksamaan siitä aavistuksen enemmän.

Ei taida mistään netin yleisistä videovuokrauspalveluista saada 1080p materiaalia pakkaamattomilla ääniraidoilla? Siispä, BD on valintani.

"Ja mitähän hemmettiä sä selität?"

Ehkä oli liian vaikeasti selitetty. Väännetään siis rautalangasta josset vihjausta oikeasti ymmärtänyt. Elikkä suurimmalla osalla Suomessa on varmaan joku 1-2meganen netti. Arvaappa kauan sillä kestää ladata yli 10gb pelejä? Jos edes täydellä kaistalla tulis koko ajan.

Ja toisekseen, niin jos tähän mennään niin se pelin hinta EI VOI olla sama kuin fyysisessä tallenteessa vai missä se "ilma" sitten on siinä pelissä?

Oliveria komppaan itsekkin.

Joopa joo. Kertokaahan ihmeessä miten meinaatte jaella 8K kuvaa jollain nettiliittymällä. Ei se HD resoluutio ole mikään kehityksen huipentuma. Kun aletaan puskemaan 4:4:4 kuvaa tai edes kompressoimatonta 4:2:2 kuvaa ulos ja minuutti on minmissään 2 GB alkaa netti yskiä eikä tossa olla kun 2K kuvassa. Totta kai joku Micro$oft haluaa softatalona pitää kaiken mahdollisen materiaalin pois fyysisiltä medioilta, jotta voisi mahdollisimman hyvin kontrolloida miten kuluttaja käyttää ja kokee tulevaisuuden viihdepalvelut.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi