Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Gamescom: Guardians of Middle-Earth


Gamescom-messujen tarjontaa tutkiessa saattaa tulla ähky: räiskettä ja varman päälle pelaavia jatko-osia puskee joka suunnasta. Kaikki pelit eivät kuitenkaan onneksi valahda samaan kategoriaan. Yksi tällaisista projekteista on Warner Gamesin Guardians of Middle-Earth. F.E.A.R.-räiskinnöistä tunnetun Monolithin takoma teos yrittää tuoda PC:llä huippusuositun Massive Online Battle Arena - eli MOBA-lajityypin pelejä konsoleille, eikä yritys ole ensitestin perusteella lainkaan hassumpi.

Genren muiden pelien tapaan Guardians of Middle-Earthissa kilpailullinen pelaaminen on se tärkein juttu. Korkeuksista kuvatuissa matseissa yhteen ottaa kaksi enintään viiden pelaajan joukkuetta. Varsinaisista strategiapeleistä poiketen kukin saa ohjattavakseen vain yhden hahmon. Lisäksi taistelukentällä vipeltää kasapäin tekoälyn käskyttämiä sotureita, jotka vain marssivat pitkin ennakkoon määrättyjä polkuja kohti vihollisjoukkueen tukikohtaa. Tavallisesti reittejä on kolme kappaletta, mutta mukana on myös yhden polun kaaoskenttiä.

Perusmosurit eivät yksinään saa aikaiseksi kummoista vahinkoa pelaajien sankarihahmoille, mutta reittien varsille asetellut tykkitornit pistävät kovemmankin konkarin kyykkyyn alta aikayksikön. Pelaajien tehtävänä on raivata tietä omille joukoilleen niittämällä sekä vihollistaistelijoita, -torneja että -sankareita. Voitto irtoaa keräämällä vastustajia enemmän pisteitä aikarajan puitteissa tai tuhoamalla heidän tukikohtansa.

Aihevalintaan sopivasti pelihahmoja on poimittu Keski-Maan historiasta yli 20 kappaletta Gandalfista, Klonkusta ja Sauronista lähtien. Lisää on luvassa ainakin Hobitti-leffan kunniaksi. Jokaisella sankarilla on käytössään perusisku sekä neljä erikoiskykyä, jotka on jaettu konsoliohjaimen perusnäppäimille. Niittämällä vihollismassoja ja aiheuttamalla muuten vain harmia vastustajille tilille ropisee kehityspisteitä, joiden karttuessa voi puolestaan avata uusia kykyjä sekä päivittää vanhoja. Matsien välillä tasot nollataan ja kehittäminen alkaa alusta.

Pelattavat hahmot luokitellaan geneerisiin perustyyppeihin, vaikka jokaisella omat uniikit kykynsä onkin. Sankareista esimerkiksi Gandalf voi moukaroida vihollisjohtajia tehoiskulla, mättää rivisolttuja kovalla kädellä, vahvistaa hetkellisesti puolustustaan tai tehdä laajan kantaman erikoishyökkäyksen. Kehittäjien mukaan yksi Guardians of Middle-Earthin erikoisuuksista on Tactician-luokka, jonka taistelijat keskittyvät häiritsemään vihollisia erilaisilla ansoilla.

Vaikka MOBA-lajityypin pelit eivät olisikaan tuttuja, ei Keski-Maan mättökestejä kannata jättää väliin. Testitilaisuudessa peliin pääsi kehittäjien suosiollisella opastuksella nopeasti sisään. Näennäisen yksinkertainen ja suoraviivainen pelimekaniikka osoittautui yllättävän koukuttavaksi kilpailullisessa tilanteessa. Kun erikoiskyvyillä on omat vahvat puolensa ja latautumisaikansa, joutuu iskujaan miettimään vähän tarkemmin. Hiidenraivolla vihollispuolustuksia päin rynnäköiminen tuottaa ikävän lopputuloksen. Liian ankarasti kuolemista ei kuitenkaan rankaista, sillä lähtöalueelle pääsee palaamaan matsin mittaan pitenevän tauon puitteissa.

Guardians of Middle-Earthiin kuuluvat oleellisesti yhteistyö tiimin sisällä ja eri johtajahahmojen vahvuuksien yhdisteleminen. Toisinaan eteen tulee tilanteita, joissa viholliset pääsevät vyöryttämään ylivoimalla. Tällöin fiksu velho vetäytyy puolustustorninsa tuntumaan keräämään kokemuspisteitä ja vahvistamaan hahmoaan. Kyse ei ole suinkaan pelkästä näppien hakkaamisesta, vaan mukana on aimo annos taktikointia, ja menestyminen vaatii hyvää tilannekuvan hahmottamista.

Visuaaliselta osastoltaan Guardians of Middle-Earth näyttää latauspeliksi tyydyttävältä. Pelaaja hahmottaa helposti omien iskujensa kantaman ja muun oleellisen informaation, vaikka toisinaan ruudulla viliseekin mukavasti tehosteita. Kuuluttaja ja erilaiset ilmoitukset pitävät pelaajan kartalla matsin tapahtumista. Tunnelmapuolesta vastaavat puolestaan muun muassa Gandalfin legendaariset "You shall not pass!" -huudot. Elokuvista tuttuja ääniä ei sentään näin pieneen projektiin ole kalasteltu.

Kahden matsin kokeilun perusteella on tietenkin mahdoton sanoa, kestääkö Guardians of Middle-Earthin pelimekaniikka pitkäkestoista jauhamista. Hahmokehityksen rajaaminen yksittäisten otteluiden sisälle tuo koitoksiin mukavaa tavoitteellisuutta ja haasteellisuutta. Kilpailullisesta painotuksesta huolimatta myös yhteistyömatseja tekoälyä vastaan voi pelailla. Vaikka League of Legendsin kaltaista menestystä lienee vielä turha odottaa, näyttäisi Guardians of Middle-Earth istuttavan MOBA-pelityylin lupaavan liukkaasti konsolimuottiin. Jos ei muuta, voi siitä tulla ainakin hyvä porttihuume PC-puolen väkevämpään kamaan.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi