Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Theescapists2

: The Escapists

Xboxin latauspelien massasta on välillä vaikea löytää kiinnostavia pelejä. Kulunut vuosi kuitenkin yllätti lukuisilla laadukkailla nimikkeillä, joita ei juuri lehtien kansissa tai arvioissa näy. Olen pyrkinyt tuomaan näitä piilotettuja helmiä esiin. Zigguratista ja Plague Inc: Evolvedista kirjoitin arviotkin, mutta The Escapistsin arvostelu näyttäisi jäävän haaveeksi.

The Escapists

The Escapists ei ole helppo peli. Söpö pikseligrafiikka kätkee sisälleen yllättävän syvällisen vankilasimulaattorin. Tarkoituksena on paeta eritasoisista vankiloista käyttäen apuna kaikkea, mitä nyt vankilassa käsiinsä sattuu saamaan. Löytyneistä esineistä voi nikkaroida lapioita, avainmuotteja, tiiliä, aseita, julisteita ja muuta hyödyllistä. Myös vankitoverit ja vartijat voivat olla oleellisessa roolissa oman paon toteutuksessa. Vartijoita pystyy lahjomaan ja jotkut vangit käyvät kauppaa tavaroilla. Peli ei opasta juuri mitenkään, joten yritys ja erehdys ovat parhaat keinot oppia.

Huomasin jo heti alussa, että kannattaa pitää matalaa profiilia ja pysyä hyvissä väleissä muiden vankien kanssa. Vartijat eivät kiinnitä huomiota hiljaisiin hissukoihin, mikä helpottaa oman paon suunnittelua huomattavasti. Esimerkiksi sellitarkastuksiin joutuu todella harvoin, mikäli välttää tappeluita ja noudattaa päiväohjelmaa.

[[{"attributes":{},"fields":{}}]]Jokainen päivä alkaa ja loppuu nimenhuudolla. Päivän aikana muun muassa ruokaillaan, kuntoillaan, käydään suihkussa sekä työskennellään. Töitä ei välttämättä pääse/joudu tekemään mikäli paikkoja ei ole vapaana tai törttöilee itselleen potkut. Paikan voi järjestää esimerkiksi sabotoimalla pyykkivastaavan päivän ja nappaamalla siitä työn itselleen. Vankilassa vankilan säännöillä.

Vankilapakoa voisi kuvailla kolmivaiheiseksi. Tärkeimmät ovat suunnittelu ja toteutus. Kolmantena tulee sitten itse pako, joka sekin voi mennä mönkään monella tavalla. Ensimmäinen pakoyritykseni epäonnistui, koska en ottanut huomioon vartijoiden yökiertoa. Tyhjä selli herätti huomiota ja jäin kiinni ennen kuin kerkesin edes ulos rakennuksesta. Seuraavalla kerralla osasin tehdä sänkyyni harhautusnuken.

Kuinka kestäviä ovat kanttiinin muovilusikat?

Suunnittelu kannattaa aloittaa tutkimalla vankilaa kartoittaen eri vaihtoehtoja. Tässä vaiheessa mielessä pyörii monia kysymyksiä. Menisinkö ilmastointikanavan kautta katolle vai yritänkö kaivaa tunnelin? Missä ovat lukolliset ovet ja kenellä vartijoista on avain mihinkin? Mistä sähköaita sammutetaan? Kuinka kestäviä ovat kanttiinin muovilusikat?

Toteutus on erittäin kriittinen vaihe paljastumisen kannalta. Kaikki täytyy tehdä salassa yön pimeinä tunteina tai piilossa keskellä päivää. Todistusaineiston kätkemisen merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa. Vessanpönttö on erinomainen piilotuspaikka, mutta siihen ei mahdu kuin kolme esinettä kerrallaan. Tunnelin kaivamisesta tullut ylimääräinen hiekka on hyvä jemmata vaikkapa sellikaverin yöpöydän laatikkoon. Hiekan voi vetää toki pöntöstäkin, mutta vaarana on putkien tukkiutuminen ja tulva, mikä tietysti herättää huomiota. Paljastuminen vie pelaajan eristysselliin ja kaikki palaa taas alkupisteeseen. Tunnelit täytetään ja työkalut takavarikoidaan, joten huolellisuus on tärkeää.

The Escapists on järjettömän vaikea, tai sitten olen vain huono. Olen nimittäin edennyt vasta toiseen vankilaan, jossa kaivan ikuisuusprojektiksi osoittautunutta tunnelia. Muuta järkevää ratkaisua en keksinyt, vaikka yritin myös ne epätoivoiset keinot. Vartijan kolkkaaminen ja avainten vieminen tuntui hyvältä ajatukselta, mutta huonostihan siinä kävi. Jonain päivänä kokeilen sitä uudestaan ja aion onnistua. Toistaiseksi jatkan tunnelini kaivuuta etsien hyviä jemmoja kaikelle sille ylimääräiselle hiekalle.

Kirjaudu kommentoidaksesi