Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Playstation 3 Blu-ray -elokuvasoittimena osa 1

Konsolista elokuvatoistimeksi

Pelikonsoleita on jo vuosien ajan kehitetty monipuolisiksi multimedialaitteistoiksi, joilla voisi pelaamisen ohella nauttia myös muusta digitaaliviihteestä, kuten elokuvista, musiikista ja erilaisista verkkopalveluista. Sonyn edellinen konsoli, Playstation 2, olikin julkaisuaikanaan suhteellisen edullisena DVD-soittimena omalta osaltaan edistämässä uuden elokuvien jakeluformaatin leviämistä pelaamista harrastaviin kotitalouksiin. Uuden sukupolven pelikonsolinsa, Playstation 3:sen myötä Sony on laajentanut laitteensa multimediaominaisuuksia. PS3-pelit tulevat Blu-Ray-levyillä, jota tarjotaan myös uudeksi DVD-levyn korvaavaksi elokuvien teräväpiirtoformaatiksi. Julkaisustaan lähtien PS3 on ollut edullinen BD-soitin muiden vastaavien maksaessa reilusti toista tuhatta euroa. Vaikka syksyn 2007 aikana markkinoille on tullut entistä edullisempia BD-toistimia, Playstationin hinta/laatu-suhde on säilynyt erinomaisena ja varsinkin sekä peleistä että elokuvista kiinnostuneille PS3 pysyy yhä kilpailukykyisenä monitoimikoneena. Markkinoille syksyllä 2007 tulleen edullisemman, hieman karsituista toiminnoistaan huolimatta elokuvakäyttöön hyvin soveltuvan pienemmällä kiintolevyllä varustettu malli edesauttaa omalta osaltaan Sonyn konsolin pysymistä varteen otettavana vaihtoehtona ensimmäistä teräväpiirtoleffatoistinta valittaessa. KonsoliFIN ja FilmiFIN testailivat, kuinka hyvin Sonyn Playstation 3 toimii BD-elokuvien toistimena.

Tarjoushinnoiteltuihin DVD-versioihin verrattuna elokuvien teräväpiirtoversiot ovat suhteellisen kalliita. Suomessa BD-julkaisut seuraavat DVD-formaatin 1990-luvun loppupuolen markkinointia hinnoittelussaan, ja maksavat lähes 30 euroa - usein jopa huomattavasti ylikin. Ennen hintatason romahtamista, katse kannattaakin kääntää kohti ulkomaita. Lukuisat luotettavat nettikaupat tarjoavat teräväpiirtoelokuvia suomalaisten alennus-DVD:iden hinnoilla. Useissa kaupoista on myös kampanjatarjouksia, jossa halvimman kappaleen saa kaiken lisäksi kaupan päälle. Mikäli suomenkielinen tekstitys ei ole välttämättömyys, kannattaa katse ehdottomasti kääntää ulkomaille. Tosin tämäkään ei ole täysin ongelmaton ratkaisu.

Hinnoittelun ohella teräväpiirtoelokuvien nousua on hidastamassa kilpailutilanne. Muun muassa Sonyn markkinoiman Blu-Ray-formaatin rinnalla elintilasta kamppailee Microsoftin ja Toshiban markkinoima HD DVD -formaatti. Microsoftin Xbox 360 -konsolille on saatavana lisävarusteena HD DVD -levyjä lukeva ulkoinen asema. Kaksi kilpailevaa teräväpiirtoformaattia tulevat todennäköisesti pysymään markkinoilla vielä pitkään, ja epävarmuus lopullisesta voittajasta luo epävarmuutta potentiaalisten kuluttajien keskuudessa. Jotta tilanne ei olisi liian yksinkertainen, osa elokuvien tuotantoyhtiöistä on ainakin toistaiseksi sitoutunut jompaan kumpaan leiriin, joten esimerkiksi Sonyn organisaation tuottamia filmejä ei nähdä HD DVD -formaatissa ja vastaavasti Universalin tuotteita ei ole saatavana BD-levyinä. Jomman kumman teräväpiirtoformaatin valinneiden harmiksi suosikkielokuva voidaan julkaista ainoastaan kilpailevan leirin soittimille sopivassa formaatissa.

Aluekoodit teräväpiirron aikakaudella

DVD-aikakaudella ulkomaantilauksia hankaloittaa levyihin ja soittimiin asennettu aluekoodijärjestelmä, joka estää katsomasta väärän alueen levyjä. Siis eurooppalaisella DVD-soittimella ei voi katsella amerikkalaisia DVD-levyjä, ja toisinpäin. Levyihin asennettu aluekoodaus on kuitenkin vapaaehtoista ja käytännössä monet julkaisijat ovat levittäneet ainakin osan elokuvistaan kaikissa soittimissa toimivina aluekoodittomina versioina. Käytännössä aluekoodattujen elokuvien suuren määrän takia joutuu varmistamaan jokaisen DVD-julkaisun aluekoodauksen tilan erikseen. Kätevin ratkaisu ongelmaan on koodivapaan soittimen hankkiminen.

Maailman jakaminen markkina-alueisiin jatkuu osittain myös teräväpiirtoelokuvien aikakaudella. Vaikka HD DVD -formaatissa ei aluekoodaus olekaan käytössä, BD-elokuvissa aluekoodaus on yhä mukana vapaaehtoisena ominaisuutena. Markkina-alueet ovat kuitenkin formaatin vaihdoksen yhteydessä muuttuneet hieman ja DVD-aikakauden kuuden alueen sijasta maailma on jaettu kolmeen osaan. DVD-levyissä Euroopan kanssa samaa aluetta oli mm. Japani. BD-formaatissa Japani ja Amerikka on siirretty samaan alueeseen A ja Eurooppa kuuluu B-alueeseen Australian kanssa. Kolmanteen, ns. C-alueeseen kuuluvat muun muassa Kiina ja itäinen naapurimme Venäjä. Näin Yhdysvallat ja Kanada, joista uudempiakin elokuvia saisi muuta maailmaa aiemmin ja edullisemmin, jäävät harmittavasti eurooppalaisen elokuvaharrastajan näkökulmasta katsottaessa ’väärään markkinointialueeseen’. Elokuvia ulkomailta tilattaessa on siis yhä muistettava tarkistaa, toimiiko juuri se haluttu julkaisu omalla konsolilla. Ainakaan toistaiseksi PS3-konsolia tai muita BD-soittimia ei ole mahdollista modata koodivapaiksi. Toisaalta BD-levyissä olevan edistyksellisen kryptauksen johdosta ilo aluekoodivapaasta DB-soittimesta voisi jäädä lyhytaikaiseksi, sillä julkaisijat voivat muuttaa uusien BD-julkaisujen salausavaimia, jolloin voidaan määrittää, ettei koodivapaaksi määritetyllä soittimella enää voi katsoa uusia BD-julkaisuja.

Mikäli haluaa käytettäväkseen mahdollisimman laajan elokuvavalikoiman edullisimpaan hintaan, varmin ratkaisu olisi hankkia erilliset soittimet sekä A- (Amerikka, Japani) että B-alueiden levyille. Nykyisillä soitinten hinnoilla se ei kuitenkaan ole erityisen taloudellinen ratkaisu. Millainen on teräväpiirtoisten elokuvien tarjonta, mikäli hyllyssä teräväpiirtotelevision ohella lojuu Suomesta ostettu PS3? Suomessa elokuvavalikoima on toistaiseksi varsin suppea ja muutamat tarjolla olevat elokuvat ovat varsin arvokkaita. Vaikka elokuvia alkaa ilahduttavasti jo saada jo hieman huokeampaan alle 30 euron hintaan, laajamittaisemmasta hintojen pudotuksesta tai alemyynneistä voi toistaiseksi ainoastaan haaveilla. Osittainen vastaus ongelmaan on yllättäen löytynyt Australiasta, missä leffojen hintataso on hieman Euroopan vastaavaa alhaisempi ja sikäläisissä nettiliikkeissä on ollut jopa kaksi yhden hinnalla tyylisiä tarjouksia. Ongelmia aluekoodienkaan kanssa ei ole, sillä Australia kuuluu Euroopan kanssa samaan markkinointialueeseen. Osassa sikäläisistä BD-levyistä löytyy myös suomenkielinen tekstitys. Vielä edullisemmin elokuvia löytyy Amerikan mantereelta, mutta tuolloin on katsottava tarkkaan, että haluttu julkaisu on koodivapaa.

Tuuletustehoa hiljaisuuden kustannuksella

Helppokäyttöisyyden ohella pelikonsolien yleistymisessä elokuvakäytössä toisena merkittävänä kynnyskysymyksenä on ollut niiden äänekkyys. Elokuvia katseltaessa ylimääräinen melu voidaan kokea erityisen häiritsevänä ja tunnelmaa latistavana tekijänä vähäisemmänkin melun noustessa esiin elokuvan hiljaisissa kohtauksissa. PS3 ei tee poikkeusta tässä suhteessa. Käyttäjäkokemusten perusteella konsolin äänekkyys on osittain yksilöllinen ominaisuus. Lähes äänettömien konsolien ohella liikkeellä vaikuttaa olevan huomattavasti äänekkäämpiä yksilöitä. Toisaalta äänekkyys ja sen häiritsevyys ovat osittain subjektiivisia käsityksiä. Mikä yhdestä käyttäjästä voi tuntua tuskin huomattavana huminana, voi toisesta tuntua lähes sietämättömältä melulta.

PS3-konsolissa pääasiallinen melunlähde on tuuletin. Konsolin tuulettimessa on yhdeksän nopeustasoa, ja tuuletustehoa säädellään tarpeen mukaisesti. Hiljaisimmillaan hitaimmalla tuuletustasolla konsolia voi pitää lähes äänettömänä, tuulettimen huminan voi kuulla vain hiljaisessa ympäristössä konsolin vieressä. Raskaammassa kuormituksessa ja lämpimässä ympäristössä tuuletustehoa nostetaan tarpeen mukaan melun lisääntyessä samaan tahtiin. Elokuvakäyttö ei periaatteessa kuormita konsolia erityisen runsaasti, joten tuulettimen tulisi normaalisti pyöriä alimmilla nopeuksilla.

Testiympäristössämme käytössä ollut julkaisupäivänä ostettu, 60 gigan kiintolevyllä varustettu konsoli on selvästi hiljaisempi vaakaan asennettuna. Pystyyn nostettuna tuuletin nosti kierroksiaan nopeasti jääden pysyvästi äänekkäämmäksi. Mitä ilmeisimmin kysymys on yksilöllisestä ominaisuudesta, jonka perusteella ei voi tehdä pidemmälle meneviä yleistäviä johtopäätöksiä puhumattakaan suosituksista konsolin asennukseen. Kaiken lisäksi ero tuntui korostuvan kesähelteiden reilusti yli 30 asteen lämpöiseksi kuumentamassa kotiteatterihuoneessa, jolloin pystyasennettu konsoli kohosi tyhjäkäynnilläkin kuudennelle tai jopa seitsemännelle tasolle. Tuolloin PS3 voitti äänekkyydellään reippaasti niin Xbox 360 -konsolin kuin varsin äänekkään tietokoneenikin. Lämpötilan laskiessa lähemmäksi inhimillisempiä lukemia konsolin eri asentojen vaikutus melutasoon supistui huomattavasti, mutta testiyksilö pysyi pykälää hiljaisempana vaaka-asennuksessa. Joka tapauksessa konsoli kannattaa sijoittaa avoimelle paikalle, josta kuuma ilma pääsee virtaamaan pois antaen tilaa jäähdytysilmalle. Konsolia ei siis kannata laittaa esimerkiksi ahtaaseen suljettuun kaappiin. Tämä sääntö pätee luonnollisesti kaikille konsoleille niiden pääasiallisesta käyttötarkoituksesta riippumatta.

Normaalisti PS3 on huomattavasti hiljaisempi kuin pelaajien keskuudessa yleisesti DVD-toistimena käytetty Playstation 2, ja kolmoskonsolin hiljaisuus korostuu erityisesti elokuvakäytössä. Leffan pyöritys ei vaadi koneelta huipputehoja, joten tuuletin pysyttelee maltillisissa kierroslukemissa. Käytännössä pidemmässä testauksessa konsolin melutaso oli keskimäärin samaa luokkaa testiympäristön näyttölaitteena toimineen Sanyo PLV-Z4 -videoprojektorin kanssa, joskin konsolin hieman korkeataajuisempi ääni tuntui hieman häiritsevämmältä. Testiryhmä ei kuitenkaan häiriintynyt hieman kauemmas katselupaikasta sijoitetun konsolin melusta edes elokuvan hiljaisempien kohtausten aikana.

Lisävarusteena kaukosäädin

Konsolin mukana ei varsinaisesti tule kaukosäädintä, vaan se on erikseen ostettava lisävaruste. Playstationin langatonta peliohjainta voi käyttää langattomana kauko-ohjaimella, jolloin perustoimintojen ohjaus onnistuu kätevästi. Peruskäyttö on varsin yksinkertaista ja Playstation 2 -konsolilla DVD-leffoja katsoneille logiikka on tuttu. Useimmin käytettyjä perustoimintoja voi käyttää suoraan peliohjaimen avulla ja tarvittaessa näytölle saa laajemman valikon. DVD-elokuvista poiketen valtaosa nykyisistä Blu-Ray-levyistä ei käynnisty alkuvalikkoon, vaan elokuva alkaa automaattisesti heti, kun levy syötetään koneeseen. Mikäli konsolin kieliasetukset on asetettu, yleensä myös halutut puhe- ja tekstityskielet valitaan automaattisesti. Haluttaessa ääniraidan tai tekstityksen vaihtaminen onnistuu kuitenkin näppärästi joko konsolin valikon tai BD-levyillä olevan läpinäkyvän submenun avulla.

Normaaleihin pöytämallisiin soittimiin tottuneille käyttäjille peliohjaimella ja menuvalikolla toteutettu käyttölogiikka saattaa tuntua vieraalta ja vaatia totuttelua. Mielenrauhan ja käyttömukavuuden kannalta kaukosäätimen hankkiminen voi olla kannattava investointi. Myös haluttaessa esimerkiksi surffailla lisämateriaalin ja elokuvan välillä, vertailtaessa erilaisia ääniraitoja tai kuunnellessa kohtauksittain kommenttiraitoja ja vastaavan kohtauksen normaalia ääniraitaa tai muuten halutessa käyttää levyn toimintoja monipuolisemmin voi peliohjaimella toteutettu käyttöliittymä tuntua hieman kankealta. Kaukosäädin, jossa on omat näppäimet miltei kaikille tarvittaville toiminnoille, helpottaa elämää huomattavasti. Kaukosäätimen bluetooth-ominaisuus lisää käyttömukavuutta mahdollistamalla operoinnin kuuntelupaikalla ilman, että säädintä tarvitsee suunnata konsoliin päin. Taustavalon puuttuminen mustasta kaukosäätimestä tosin hankaloittaa käytön sujuvuutta yökatselun tai hämärävalaistuksen aikana.

Liitännät

Parhaan äänen ja kuvan kannalta laite kannattaa liittää HDMI-kaapelilla, joka kykenee kuljettamaan sekä äänen että kuvan samaa letkua pitkin. Optimitilanteessa vahvistin ymmärtää ottaa äänet HDMI-liitännästä ja osaa edelleen lähettää kuvan näyttölaitteelle. Käytännössä se edellyttää suhteellisen uutta vahvistinmallia, sillä HDMI-liitännät ovat audiolaitteissa varsin uusi ilmestys. Monissa halvemman luokan vahvistimissa on kytkintyyppiset HDMI-liitännät, eli vahvistin ainoastaan edelleen lähettää signaalin näytölle osaamatta purkaa siinä kulkevia ääniä. Tässä tilanteessa äänet on siirrettävä vahvistimelle optisella kaapelilla. Tuolloin ei kuitenkaan saada käyttöön BD-levyjen uusia ääniformaatteja täysimääräisesti. Toistaiseksi suhteellisen harvinainen, mutta todennäköisesti tulevaisuudessa yleistyvä Dolby TrueHD -ääniraita puretaan ennen vahvistimelle lähettämistä. Tähän tarvitaan HDMI-liitäntää, sillä optisen kaapelin kautta on mahdollista lähettää pakkaamatonta PCM-ääntä ainoastaan kaksikanavaisena. Samoin tullaan menettelemään DTS Master Audio -formaatin kanssa, kun sen tuki lisätään Playstationin ohjelmistoon myöhemmissä päivityksissä. Optisella kaapelilla em. formaateista vahvistimelle lähetetään niiden DTS, tai Dolby Digital -järjestelmiä vastaava ydin, core, jonka vanhemmatkin kotiteatterivahvistimet osaavat toistaa. Varsinaiseksi ongelmaksi muodostuvat levyt, joissa on mukana ainoastaan PCM 5.1 -ääniraita. Näistä monikanavaäänen saa vain HDMI-liitännän kautta ja optisen kaapelin avulla voi kuulla ainoastaan kaksikanavaisen äänen. Tämän kaltaiset levyt ovat onneksi harvinaisia ja toivottavasti jäävät pelkäksi kuriositeetiksi. Tällä hetkellä ainakin Yhdysvalloissa julkaistu Sopranos-sarjan kuudennen tuotantokauden ensimmäinen pakkaus on varustettu ainoastaan PCM 5.1 -ääniraidalla.

Elokuvat on tallennettu BD-levyille 1080p-resoluutiossa. Mikäli käytössä ei ole täysresoluution teräväpiirtonäyttöä, PS3 osaa skaalata olevan kuvamateriaalin alaspäin esimerkiksi 720p-resoluutioon. Konsoli lähettää kuvan korkeimmalla mahdollisella näytön ymmärtämällä resoluutiolla perustuen konsolin asetuksissa tehtyihin määrityksiin näyttölaitteesta. Luonnollisesti optimitilanteessa näyttö tukee 1080p-resoluutiota, mutta parhaimmillaan BD-elokuvat näyttävät DVD-vastineisiin verrattuna selkeästi tarkemmilta ja väreiltään kirkkaammilta jo esimerkiksi 720p-resoluution näyttölaitteella katsottuna.

Teknisesti PS3 on kilpailukykyinen ja suhteellisen edullisesti hinnoiteltu BB-soitin. Varsinkin kaukosäätimen kanssa käyttömukavuus on normaalien BD-soittimien luokkaa. Konsolin etuna on mahdollisuus tuoda laitteeseen uusia ominaisuuksia ohjelmistopäivitysten muodossa. Hyvänä esimerkkinä tästä on 18.12. ilmestyvä PlayStation 3:n ohjelmistoversio 2.10, jonka mukana Blu-ray-toisto päivittyy Blu-ray-profiilin version 1.1 mukaiseksi. Päivitys mahdollistaa HD DVD -formaatista tutulla BD-levyillä kuva kuvassa -tekniikalla toutetut erikoisominaisuudet. Kyseinen teknologia on vasta tulossa normaaleihin BD-soittimiin. Ulkonäöstä voidaan olla montaa mieltä ja erikoisen kokonsa vuoksi se ei oikein sovi muiden AV-laitteiden kanssa samaan räkkiin. Joka tapauksessa konsoli on laitettava pinon päällimmäiseksi avaraan tilaan, eikä alle kannata laittaa erityisen kuumana käyviä laitteita. Tällä hetkellä Blu-Ray -elokuvia toistavaa laitetta hankkivan kannattaa harkita myös Playstation kolmosta yhtenä vaihtoehtona kilpailukykyisen hinta/laatu-suhteensa vuoksi.

Listaus Blu-Ray-levyjen aluekoodauksista:
http://bluray.liesinc.net/

Galleria: 

Kommentit

Hieno artikkeli kaikenkaikkiaan, xbox 360 omistinkin jo ja mietin kovasti ostanko HD-DVD aseman sille vai en. PS3 kiinnosti myös lähinnä juuri Blu-ray soittimena, mutta parempi se on vain odottaa hintojen alenemista ja tämän uuden formaattisodan voittajaa. Pelikonsolia kun en kummastakaan laitteesta kaipaa enää. Tuo Blu-rayn aluekoodijärjestelmä myös tökkii vastaan.

Ainakin vielä nykyään Bluray-leffoja löytyy vaikka kuinka paljon sellaisia, joissa ei ole aluerajoituksia. Taitavat aluerajoitetut Blurayt olla melkeinpä vähäisempiä määrältään kuin ei rajoitetut, tuolta löytyy ihan listaa:

http://bluray.liesinc.net/

Saa nähdä muuttuuko tilanne tulevaisuudessa, toivottavasti ei.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi