Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Puzzle Quest: Challenge of the Warlords

Julkaisija: D3Publisher of America Kehittäjä: Infinite Interactive
Julkaisupäivä: 10.10.2007 Lajityyppi: Älypelit
Pelaajia: 1-2, Live 2 Live-tuki: Pelituki, tuloslistat
PEGI-suositus: 3+ Hinta: 1200 pistettä (noin 14 euroa)
Koko: 140 Mt

Live Arcadessa on julkaistu yksi jos toinenkin älypeli. Bejeweledit, Luminesit ja Zumat saavat kuitenkin nyt väistyä kun Puzzle Quest: Challenge of the Warlords valtaa myös Xbox 360:n älypeliherruuden. Harvoin nimittäin ilmestyy pulmapelejä, jotka herättävät kiinnostusta kuten Puzzle Quest. Eihän sitä nyt joka päivä pääse älypelissä valtaamaan kaupunkeja, nuijimaan örkkejä ja pelastamaan koko valtakuntaa suurelta pahalta.

Varoitus: Tämä tuote aiheuttaa riippuvuutta

Puzzle Questin perusidea on sama kuin esimerkiksi hävyttömän suositussa Bejeweled-älypelissä. 10 kertaa 10 ruutua kooltaan oleva ruudukko on täynnä erivärisiä palikoita, joista tulee muodostaa yhdellä siirrolla kolmen, neljän tai viiden samanvärisen mittaisia suoria. Yksinkertaisuus on usein hyve, mutta siinä missä muilta älypeleiltä menee tässä kohtaa palikat väärään kurkkuun, Puzzle Quest lyö lisää kierroksia koneeseen. Tämän takia lienee syytä käydä pelin säännöt pikaisesti läpi.

Puzzle Questissa pelataan aina vastusta vastaan, ja pelin voittaa se kumpi saa vähennettyä vastuksen elämäpisteet nollille. Elämäpisteiden vähentämiseen tavallisin tapa on yhdistää ruudukossa olevia pääkallosymboleita. Toinen keino on hyödyntää pelin taikajärjestelmää, johon virtaa saa keltaisista, sinisistä, punaisista sekä vihreistä palikoista. Lilan väriset tähdet puolestaan nostattavat pelaajan kehittymiseen tarvittavia kokemuspisteitä ja kultakolikot tuovat lisää rahaa kassaan. Taikajärjestelmässä riittää valinnanvaraa, sillä manavoimia voi hyödyntää aina alkaen yksinkertaisista parannustaioista ja päätyen suoranaiseen peliruudukon sekoittamiseen. Kultaa pääsee hyödyntämään hahmon varustuksen sekä linnoitustensa parantamiseksi. Muutamia muitakin jippoja on mahdutettu pakettiin, joten Puzzle Quest on jo pelkän pelattavuutensa ansiosta älypelien ystäville suositeltava tuttavuus.

Taikuudella on suuri rooli, ja usein ottelut ratkeavatkin sen tehokkaaseen hyödyntämiseen. Kun tavallisella pääkallokombolla saa vahingoitettua vihollista vain muutamalla elämäpisteellä, aiheuttaa kunnon taiat moninkertaisesti tämän määrän aihetta päänsärkyyn. Myös oikeilla varusteilla on vaikutusta menestykseen, mutta pitkälti pelit ratkaistaan kuitenkin puhtaasti pelilaudalla. Vaikka Bejeweledin kaltaisissa peleissä on aina oma roolinsa myös tuurilla, Puzzle Questissa voi oikeasti pärjätä myös taidolla. Tekoälykin pelaa ainakin suurimman osan ajasta rehellisesti, vaikka välillä hävittyään haluaa syyttää kaikkea muuta kuin itseään. Kummallistahan se on, kun taiottuasi taian joka aiheuttaa vahinkoa vastustajalle joka kerta kun saat lisävuoron, noita maagisia neljän kiven yhdistelmiä ei vaan tule mistään. Paitsi kun taikasi vaikutus lakkaa. Pienestä marmatuksesta huolimatta ei kuitenkaan voi puhua peli-ilon pilaajasta.

Pelattavana on kuitenkin tavallisia älypelejä laajempi yksinpelitila, eli aidolla juonella varustettu tarinatila. Pelaaja aloittaa ritarioppilaana, joka tempaistaan keskelle valtakuntaa uhkaavaa kriisiä, kun pimeyden voimat hyökyvät rajojen yli. Tarinaa kuljetetaan pitkin valtakunnan karttaa erilaisten tavoitteiden perässä, ja pelattavaa riittääkin 150 tehtävän verran. Pelkkää putkimaista juonen perässä etenemistä on maustettu vapaavalintaisilla sivutehtävillä. Pelin pikkupuzzleilla on onnistuttu tuomaan pientä vaihtelua ja täten Puzzle Questin parissa viihtyy helpommin myös pitkiä aikajaksoja. ”Yksi puzzle vielä” on hyvin tyypillinen ilmiö Puzzle Questin äärelle jymähtäneiden keskuudessa. Teitä on varoitettu.

Tosin pitkäkestoinen käyttö saattaa pidentää ikää

Puzzle Quest on niin mainio paketti ollakseen pelkkä älypeli, että tekisi mieli nauraa. Mainio pelattavuus on kuorrutettu kauniilla 2D-grafiikalla ja pelin värikkyys välittyy mainiosti kotisohvalle saakka. Jopa kliseisyyteen asti on toistettava, miten hiottu kokonaisuus on käsillä. Kun grafiikka toimii ja on sen lisäksi kaunista katseltavaa, niin pelatessa ei jää kaipaamaan muka hienoja 3D-kikkailuja vaan nauttii joka hetkestä. Ainoina miinuspuolena graafisessa toteutuksessa on selkeä hiomattomuus putkitelkkareille. Vanhan mallisilla televisioilla kun ei meinaa pelin kartasta saada kunnolla selvää.

Äänipuolelta pelissä ei ole ihmeempää sanottavaa. Toimintaa säestää fantasiateemainen musiikki, joka yllätyksekseni ei alkanut ainakaan vielä testiaikana edes ärsyttämään, mikä lienee jo jonkin sortin saavutus. Ääninäyttely pelistä on unohdettu tyystin, mutta sitä ei jää kaipaamaan.

Uutuutena käsikonsoliversiohin verrattuna Live Arcaden Puzzle Quest tuo mukaan verkkomoninpelin. Kaksinpelithän ovat tosin onnistuneet ennenkin, mutta verkosta vastuksia löytää mutkattomasti ja peli osaa tasapainottaa eri hahmojen eroja jossain määrin, vaikkakin pelihahmojen varusteilla ja taioilla on suuri merkitys myös Liven puolella pärjäämisessä. Verkossa pelaaminen on kuitenkin teknisesti erittäin toimivaa ja kaikin puolin hauskaa.

Puzzle Quest vaikuttaa massiiviselta pienen budjetin peliltä, joka osaa ilahduttaa ja josta on helppo nauttia. Vaikka kyseessä on pelkkä älypeli, se tarjoilee yllättävän monimutkaista pelattavaa, mutta sopii silti myös lyhyempikestoiseksi huviksi. Puzzle Quest: Challenge of the Warlords on vuoden 2007 älypelien kuningas. Ongelmanratkaisujen ystäville kyseessä on takuuvarmaa hupia, mutta jos genre ei muuten uppoa, niin tuskin tämäkään tekee poikkeusta.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi