Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Reipasta robottimeininkiä Metal Armsin malliin

Julkaisija: VU Games Kehittäjä: Swingin' Ape Studios
Julkaisupäivä: 21.4.2008 (5.12.2003) Lajityyppi: Toiminta
Pelaajia: 1 Live-tuki: Ei ole
PEGI-suositus: 12+ Hinta: 1200 (n. 14,4 euroa)
Koko: 1,61 Gt Muuta: Xbox Originals -peli

Metal Arms: Glitch in the System onnistui jouluna 2003 varmasti livahtamaan monen pelaajan tutkan alta. Tuntemattoman Swingin’ Apes Studiosin kehittämä toimintapläjäys ei saanut paljoakaan huomiota mediassa ennen julkaisuaan, eikä se koskaan saavuttanut varsinaista hittistatusta. Joku saattaakin ihmetellä, miksi moinen tekele on valittu Xbox Originalsiin, josta puuttuu vielä Halo 2:n kaltaisia hittejä.

Vastaus on yksinkertainen: hyvät pelit eivät vanhene koskaan. Metal Armsin perimmäiset suunnitteluratkaisut ovat suurimmaksi osaksi niin onnistuneita, että toimintaan sujahtaa mukaan nykyäänkin riemulla. Peliä voisi kuvailla omaperäiseksi sekoitukseksi Ratchet & Clankia ja Haloa. Tarinassa pääosaa näyttelee salaperäinen Glitch-droidi, joka on hyvisten puolella robottiplaneetta Iron Staria runtelevassa sodassa. Droidien tilanne on huono, mutta synkistelemään pelissä ei aleta. Siitä huolen pitää nokkela huumori, jota olisi voitu viljellä vielä anteliaammin.

Metal Armsissa on omat selkeät vikansa. Kamera seuraa hahmoa liian läheltä, mikä vaikeuttaa ympäristön hahmottamista ja tasohyppelyä. Taisteluita sekoittaa entisestään aggressiivinen tähtäysavustus, joka kannattaa heti kytkeä pois päältä. Glitchin asearsenaali on loppujen lopuksi varsin pieni ja mielikuvitukseton, eikä Ratchet & Clankin kaltaisia hervottomia ratkaisuja nähdä. Vihollisia omalle puolelle käännyttävä kranaatti ja vastustajien hallitsemisen mahdollistava tykitin ovat tarjonnan kohokohdat. Muut aseet keskittyvät siihen olennaiseen eli vihollisten tuhoamiseen ilman suurempia yllätyksiä.

Nämä viat eivät silti onnistu estämään hauskanpitoa. Toiminnasta tekevät sujuvaa hyvät yksityiskohdat ja puhdas ampumisen hauskuus. Koska viholliset ovat robotteja, voi pelaaja ampua vihollisilta raajat irti ilman, että ikärajoja vahtivat viranomaiset säikähtävät. Huvittavia repliikkejä heittävät, päättömästi ravaavat ja kirjaimellisesti kädettömät viholliset tuovat sopivasti persoonallista ilmettä taistelukentälle. Metal Arms osaa muutenkin palkita ja koukuttaa, sillä useat viholliset tiputtavat tuhouduttuaan tiivisterenkaita, joiden avulla voi ostaa uusia aseita sekä päivityksiä ja panoksia vanhoihin. Sinne tänne piilotetut mikrosirut puolestaan kannustavat tutkimaan jo läpäistyjä kenttiä, sillä niitä keräämällä avautuu uusia moninpelikarttoja.

Metal Armsin taikasana on vaihtelu. Yli 40 kenttää kattava kampanja heittelee ympäristöstä toiseen sellaisella vauhdilla, että samoissa maisemissa harvoin viihdytään kolmea tasoa kauempaa. Lisäksi tehtävien luonne vaihtelee yllättävän paljon, vaikka yleensä tarkoituksena onkin edetä pisteestä A pisteeseen B ja tuhota matkalla mahdollisimman paljon vihollisia. Väliin on ripoteltu sopivissa määrin kenttiä, joissa ohjataan esimerkiksi jättimäistä robottia tai kaahaillaan konekiväärillä varustetulla ajokilla. Kentät ovat sopivan lyhyitä, sillä niiden läpäiseminen kestää harvoin edes 20 minuuttia. Varsinaista tasohyppelyä peli ei sisällä kuin hyppysellisen. Tasaisesti kasvava vaikeustaso kuitenkin pakottaa taktikoimaan, joten aivottomaksi räiskinnäksi peliä ei sovi kuvailla. Huonolla tavalla lisää haastetta luovat harvakseltaan sijoitellut tallennuspisteet.

Glitchin seikkailun viihdyttävyys ei siis nojaa mihinkään trendi-ilmiöön, repäisevään ulkoasuun tai ihmeelliseen innovaatioon vaan puhtaasti peruslaadukkaaseen suunnitteluun. Jäin silloin vuosia sitten mielenkiinnolla odottamaan jatko-osaa, sillä laadukas moninpeli ei sisällä tukea Xbox Livelle. Potentiaalia hauskoihin mättöihin olisi ollut, joten kehittäjien katoaminen Blizzardin syövereihin Starcraft Ghostin kehitystyön loputtua harmittaa.

Metal Arms on paikkansa Xbox Originalsissa ansainnut. Peli on käytännössä sama kuin silloin 2003 jouluksi julkaistu tuote. Xbox 360 onnistuu emuloinnissa kiitettävästi, vaikka kuva repeilee ja ruudunpäivitys nytkähteleekin joskus. Vastaavanlaista pakkausta ei Microsoftin uudelle konsolille ole tehty, eikä pelin tarvitse hävetä lainkaan Live Arcade -tarjonnan rinnalla. Se on raikas tuulahdus lähimenneisyydestä – hauskaa ja haastavaa pelattavaa puhtaimmillaan.




Galleria: 

Kommentit

Tämän pelasin jo ensimmäisellä Xboxilla läpi, mielettömän hyvä 3rd person räiskintä! Omalla listallani pääsee jopa Conkerin eteen, joka mielestäni puuskutti eteenpäin lähinnä huumorillaan, ollen muuten suhteellisen tuskallinen ja rasittava pelattava.

Ehdottomasti kannattaa ostaa. Huomauttaisin kuitenkin, että vaikeustaso on kuitenkin kova, että itkuhan niissä viimeisissä kentissä alkaa tulla... Ulkonäöstä huolimatta kyseessä ei ole lastenpeli, vaan ihan HC-räiskintää. Olen omasta mielestäni ja netin peliseuran perusteella kokenut räiskintäpeleissä ja silti Glitch oli välillä jopa normaalilla vaikeustasolla hermoja kiristävän vaikea. Tämä kuitenkin on omasta mielestäni osaksi vain hyvä asia ja jokaisen kentän jälkeen on tunne, että pääsinpäs läpi, olen hyvä.

Lisäksi korjaan sen verran, että tuo kuvan repeily oli olemassa jo ensimmäisellä Xboxilla.

[edit] Sen verran myös kysyisin, että kuinka paljon GameCube-versio eroaa Xboxin versiosta, jos jollakulla on tietoa? Muistelisin ainakin, että PS2-versio oli täyttä kuraa.

Minulla ei ollut oikein minkäänlaista muistikuvaa siitä, repeilikö alkuperäinen peli Xboxilla, joten hyvä, että siihen saatiin korjausta. Näemmä Hakso the Rottakin aikoinaan arvostelussaan asiasta mainitsi. Joillakin verkkosivuilla ongelma kuitenkin listattiin emuloinnin piikkiin.

Vaikeustasosta sen verran, että peli on toki haastava, mutta toisaalta se pistää pelaajan miettimään, ja miettimällä tässä pelissä pärjää. Kannattaa siis hyödyntää nimenomaan koko asearsenaalia, eikä vain puskea silmittömästi päin. Näin vaikeakin tilanne saattaa yllättäen tuntua helpolta. EMP- ja Recruiter-kranaatit yhdistettynä tuohon ritsaan ovat ehdottoman huikea kombinaatio. Ympäristöjä tutkimalla näitä kranaatteja löytää kyllä tarpeeksi, jotta niitä uskaltaa käyttää. Tarvittaessa droidikauppiailta saa lisää tarvikkeita.

Minusta tämä on ehdottomasti parempi kuin Xboxin Conker, sillä en pelillisesti tykännyt lainkaan Raren tekeleestä. Huumoria riitti, mutta en tahtonut jaksaa tahkota kyseistä peliä edes läpi.

Arcane:
Itselläni on cube-versio ja melkein yhtä hyvän näköinen sekin on,
eikä pahempia kuvan repeileyä tai fps tippumista ole.
Suosittelen kaikille.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi