Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Shadow Complex

Julkaisija: Live Arcade   Kehittäjä: Chair Entertainment / Epic Games
Julkaisupäivä: 19.8.2009   Lajityyppi: Toimintaseikkailu
Pelaajia: 1   Live-tuki: Tuloslistat, ladattava sisältö
PEGI-suositus: 16+   Hinta: 1200 pistettä (noin 14,4 euroa)
Koko: 835 Mt   Muuta: Arvostelukappaleesta kiitokset Microsofitlle

Termiä Metroidvania käytetään kuvaamaan toiminnallisia kaksiulotteisia seikkailupelejä. Metroid ja Castlevania loivat perusteet lajityypille, joka ei ole kolmiulotteisen vallankumouksen jälkeen kotikonsoleilla ylitarjonnasta kärsinyt. Chair Etertainmentin Shadow Complexin julkistaminen osana Microsoftin E3-lehdistötilaisuutta tulikin pienenä – mutta varmasti positiivisena – yllätyksenä pelaajille.

Shadow Complex pohjatuu kehittäjien ja Orson Scott Cardin luomaan universumiin, jossa Yhdysvallat on ajautumassa sisällissotaan. Card kynäilee aiheesta parhaillaan jatko-osaa Empire-romaanilleen. Lisäksi suunnitelmissa on laajentaa tuotemerkki myös elokuvien maailmaan. Pelissä sankarin viitan pukee ylleen Jason Fleming, joka sekaantuu suureen tapahtumaketjuun viattoman kiipeilyretken seurauksena. Miehen tyttöystävä kaapataan ja viedään jättimäisen maanalaisen rakennelman uumeniin.

Jonkinlaisesta sotilaskoulutuksestaan huolimatta Jason ei ole varustautunut sotaan, joten selviytyminen vaatii aluksi varovaisuutta ja ajattelua. Pelaaja koukutetaan tunkeutumaan syvemmälle kompleksiin onnistuneella vaihtelulla tutkimisen ja taisteluiden välillä. Valtava yhtenäinen pelialue sisältää paljon houkuttelevia koloja koluttavaksi. Taskulampun heilutteleminen kannattaa, sillä valokeila paljastaa ilmastokanavia, kattoluukkuja tai muita kohteita, jotka voi sopivalla aseella raivata tieltään. Monet salapaikat pääsee koluamaan kuitenkin vasta myöhemmin vanhaan hyvään malliin.

Varjokompleksista pelaajan käyttöön tarttuu parempien aseiden lisäksi liikkuvuutta merkittävästi edistäviä apuvälineitä, kuten esimerkiksi vedenalaiset seikkailut mahdollistava naamari. Suurin osa löydettävistä esineistä ei kuitenkaan anna Jasonille uusia taitoja. Sen sijaan ympäristöihin on piilotettu muun muassa 30 kranaattien maksimimäärää lisäävää pakettia. Vastaavat keräilykohteet tuntuvat hieman tyhjänpäiväisiltä, kun pommivarasto ei käy lähellekään tyhjää muutaman päivityksen jälkeen. Keräileminen ja nurkkien koluaminen jaksaa silti koukuttaa.

Pelaajalle jaetaan lisäksi kokemuspisteitä taistelujen ja tutkimisen perusteella. Jokainen taso parantaa hahmon yhtä perusominaisuutta, kuten esimerkiksi tarkkuutta. Joka kymmenes nousu puolestaan tarjoaa jonkin sortin erityispalkinnon. Järjestelmä toimisi huomattavasti tehokkaammin, jos kokemuspisteiden karttumisesta olisi tehty näkyvämpää ja näin myös palkitsevampaa. Nyt ruudun alakulmassa epämääräisesti täyttyvä palkki ja sen yläpuolelle ilmestyvä kerroin jäävät usein huomiotta.

Pelimekaniikka kehittyy mainiosti kykyjen karttuessa. Alun varovainen eteneminen muuttuu vähitellen vauhdikkaammaksi hyökkäämiseksi, kunnes Jasonista tulee lähes Master Chiefin kaltainen taisteluhaarniskaan sonnustautunut supersotilas. Samalla tavallisten rivivihujen seuraan liittyy isolla tykillä tai mellakkakilvellä varustettuja korstoja, mutta nekin jäävät lopulta auttamatta jalkoihin. Kovimmin hanttiin pistävät kookkaat sotakoneet, joiden kanssa otetaan yhteen ihailtavan suoraviivaisissa ja näyttävissä pomotaisteluissa.

Shadow Complex on rakennettu pitkälti perinteitä kunnioittaen, mutta nykyteknologian ansiosta mukaan on uskallettu ahtaa jotain lajityypille uutta. Vaikka Jason liikkuu vain kahdessa ulottuvuudessa, saattavat viholliset väijyä myös syvyyssuunnassa, joten pelaajan on usein katsottava suojapaikkansa harkitummin. Muutamassa kohtauksessa kuvakulma kääntyy hahmon olan taakse pelaajan tarttuessa tykkitorniin. Parhaimmillaan kolmiulotteiset ympäristöt tuovat toimintaan huomattavasti lisäpontta.

Ulottuvuuksilla kikkailu aiheuttaa myös eniten itkua ja hampaiden kiristystä. Pelaaja ei voi pyörittää tattia kuin yhdessä tasossa, joten peli joutuu avittamaan tulituksen suuntaamisessa. Hieman arvaamattomasti toimiva järjestelmä tekee tähtäämisestä tarpeettoman hankalaa, jos ruudulla on vähänkään enemmän vihollisia. Selvimmin ilmiön huomaa niissä tiukoissa tilanteissa, joissa jokaisen luodin olisi parempi osua kohteeseen.

Tähtäämisen sujuessa pysyy toiminta messevänä. Räjähdykset viskovat vihulaisia räsynukkeina kaiteiden yli, kun taas luodit pudottavat huutavat uhrit polvilleen. Paikoin pelaaja voi hyödyntää ympäristöön kätkettyjä vaaroja, kuten erittäin innovatiivisia räjähtäviä tynnyreitä tai sähkökaapeleita. Lähitaistelussa Jason pistää vastustajat kanveesiin purkitetuissa animaatioissa Steven Seagalilta opituin keinoin. Vihollisten viereen hiippaileminen on turhankin helppoa, sillä keskivertojaffaa tyhmemmät soturit eivät usein tahdo huomata keskellä huonetta pönöttävää vierasta.

Hurautin Shadow Complexin läpi noin viidessä tunnissa ensimmäisellä kerralla, mutta tuolloin keräsin kaikista mahdollisista esineistä vain vähän yli puolet. Loppu iskee varsin yllättäen. Fiilis kertoo enemmän tarinasta, joka jää ainakin kirjaan tutustumattoman kannalta köyhäksi. Seikkailu on selvästi suunniteltu useampia läpäisykertoja varten, mistä kielivät siihen kannustavat saavutukset ja haasteet. Varusteet joutuu etsimään aina uudelleen, mutta kokemustasot välittyvät kierrokselta toiselle. Kaikkien tavaroiden hankkiminen venytti uusintayrityksen peräti seitsemään tuntiin, kiitos muutaman kinkkisemmän kätkön ja aivojen vajaatoiminnan.

Kampanjan ohella pakettiin kuuluu tukullinen haasteita, jotka liittyvät Jasonin eri kykyjen hyödyntämiseen. Pikkutarkka nysvääminen nostaa esille kontrollien lievän kömpelyyden. Kyse ei ole kuitenkaan dramaattisesta ongelmasta, joten tehtävät jaksaa puskea läpi ilman ranteiden viiltelyä. Saavutusten osalta maininnan ansaitsee niiden erinomainen integrointi. Pelaaja pysyy jatkuvasti selvillä omasta edistymisestään sekä kavereidensa edesottamuksista. Saavutuksiin liittyviä tilastoja pidetään yllä myös niiden saamisen jälkeen, mutta järjestelmän olisi voinut toteuttaa vielä laajemmaltikin.

Shadow Complex toimii malliesimerkkinä Unreal Engine 3:n kyvyistä pienemmissä sovelluksissa. Yksityiskohtaiset ympäristöt näyttävät tyylikkäiltä etenkin valaistukseltaan, eikä merkittäviä teknisiä ongelmia ilmene. Audiovisuaalista toteutusta vaivaa muun pelin tapaan kuitenkin lievä omaperäisyyden puute. Polttavimmin tämä näkyy Nathan Draken kadonnutta veljeä muistuttavassa päähahmossa. Jasonia ääninäyttelee kaiken kukkuraksi Nolan North, jonka veijarimaisuuksista alan pikku hiljaa saada tarpeekseni.

Chair Entertainmentin uutukaisen peruskonseptit ovat tuttuja klassikoista, joiden tasolle se ei aivan yllä. Onnistuneen moderni toteutus, lajityypin vähäinen tarjonta ja vajaan 15 euron hintalappu tekevät tarjouksesta kuitenkin erittäin houkuttelevan. Ladattavaksi ”pikkupeliksi” Shadow Complex sisältää kiitettävästi viihdearvoa, jonka lunastamiseksi kannattaa tosin varautua useampaan pelikertaan. Live Arcaden kesä saa näin erinomaisen päätöksen.

Galleria: 

Kommentit

Tästä artikkelista tuli jotenkin sellainen fiilis, että peli ei kuitenkaan ihan lunastanut odotuksia? Mä olen ekaa rundia vetämässä ja varmaan 10h takana eikä vieläkään läpi. Olen tosin kolunnut kaiken läpi jo nyt, tai yrittänyt siis. Älytön koukutus ja jaksaa vaan vääntää - vaikka olisi tärkeämpääkin tekemistä välillä... :)

Hienosti toteutettu sivuittain scrollaava seikkailu- ja räiskintäpeli, joka on uskollinen old-school 2d-veljilleen, mutta tuo kuitenkin erittäin paljon uutta. Ja tämä XBLA-peli? Kyllä, vaikka parempi kuin useat normaalit 60€ maksavat 360-pelit.........

Odotukset olivat pelin suhteen minimissä, kun Chairin edellinen peli, Undertow, jäi kuitenkin aika vaisuksi loppupeleissä. Ehkä vähän turhankin paljon välttää tuota hehkuttamista ja pysyä naama näkkärillä, mutta kyllä minä tästä pelistä pidin ja pidän edelleen. Tuskin olisin muuten lähtenyt tuota kampanjaa välittömästi uusimaan.

Live Arcadessa taso vain on ollut niin hurjaa viime aikoina, että jokaisen pelin kehuminen tuntuu jo melkein koomiselta. Ehdottomasti kannattaa 2D-toimintapelien ystävien katsastaa.

En muuten ole koskaan päässyt perehtymään näihin Metroidvanioihin, joten siinä mielessä tästä ei irtoa minulta minkäänlaisia nostalgiasäväreitä. Jos videot kiinnostavat, kannattaa suunnata tuonne mediapuolelle: http://www.konsolifin.net/media/media/1141/Shadow-Complex-XBLA/

Mä en digannut Undertowsta oikeastaan yhtään, vaikka kaunis se oli. Muistaakseni?

XBLA:n taso on viime aikoina ollut kyllä jäätävä. Jaksaisin (ja olen jaksanutkin) vääntää yksistään esim. Worms 2:a, Trials HD:ta ja Shadow Complexia tunteja ja tunteja, mutta joutuu aina vaihtamaan välillä toiseen huippuun. Ja voin luvata, että taso ei laske kun päästään syksyn puolelle ;)

Mutta hyvä peli kyllä. Ärsyttävää, että en pääse pelaamaan tätä nyt viikkoon... :)

ps. Joo en Paavi viitsinytkään muuten ottaa sulta apuja siihen ongelmaan ja ratkaisin sen itse. Tuli parempi mieli!! Puhakin soitteli tuossa yhtenä iltana ja kyseli apuja. Shadow Complex -huumaa liikkeellä...? :D

Pelialalla kaikki ilmeisesti tuntee toisensa.. :)

Tätä on monesti kehuttu Xboxin parhaaksi latauspalvelun peliksi eikä suotta. Varjokompleksin tutkiminen on kiehtovaa puuhaa. Salakätköjen ja uusien kykyjen löytäminen on koukuttavaa. Peliin on saatu mukavasti vaihtelua, että peli ei ole vain saman asian toistamista uudelleen. Pelattavuus on hiottu kohdalleen lisäämällä haastetta pikkuhiljaa pelin edetessä. Pelistä ei löydy valittamisen aihetta.

Pisteet: 5/5

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi