Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Trials HD

Julkaisija: Microsoft Game Studios Kehittäjä: RedLynx
Julkaisupäivä: 12.8.2009 Lajityyppi: Ajopeli
Pelaajia: 1 Live-tuki: Tuloslistat, karttajako
PEGI-suositus: 16+ Hinta: 1200 pistettä (15 euroa)
Koko: 584 Mt Muuta:

Suomalainen pelitalo RedLynx, joka on aiemmin teroittanut kynsiään kännykkäpelien saralla, on nyt siirtynyt myös Live Arcaden reviirille. Pojat ovat päättäneet tulla mukaan ryminällä, sillä tuttu PC-hitti (Miniclip-selainpelisivuston ykkösnimi) Trials saapuu Xboxin latauspalveluun. Mistään suorasta käännöksestä ei ole kyse, vaan nykystandardien mukaisesti peli saa ylleen teräväpiirtokatteet sekä rataeditorin. Trials HD on silti pohjimmiltaan se sama tuttu prätkäpeli, jota useimmat meistä ovat joskus tietokoneella kokeilleet.

Jos moottoriurheilun piiriin kuuluva trial on lajina vieras käsite, käydään nopeasti läpi sen idea. Trialissa yritetään läpäistä esterata moottoripyörän selässä koskettamatta jalalla maahan. Prätkät ovat enduromallin näköisiä mutta paljon keveämpiä ja riisutumpia. Oikean pyörän selkään hyppääminen tuottaisi varmasti vaikeuksia, mutta onneksi RedLynx suo pelaajille oikotien esteratojen valtiaaksi Trials HD:n kautta. Pärrän ohjaaminen on paperilla hyvinkin simppeliä. Vasemmalla tatilla hallitaan kuskin vartaloa. Liipaisimista löytyvät sekä kaasu että jarru. Siinä koko homma. Helppoa kuin kokiksen juonti? Luepa eteenpäin.

Erilaisia ratoja löytyy yli viisikymmentä. Nämä on lajiteltu viiteen eri vaikeustasoon. Parin ensimmäisen luokituksen alle kuuluvat kierrokset menevät helposti perusajoa harjoitellessa. Keskivaikea pistää kuskin jo pieneen pinteeseen monikerroksisilla reiteillään. Varsinainen hyppäys tapahtuu Vaikea-osastolle siirryttäessä, ja tämä näkyy Retry-näppäimen toistuvissa painalluksissa sekä minuuttilaskurin siirtymisessä viiden pahemmalle puolelle. Äärimmäisen vaikea Xtreme-taso ottaa viimeistään koviltakin trialkuskeilta luulot pois. Xtremen kenttien läpäisy kertoo todellisesta osaamisesta, eivätkä aiemmin haastaviksi koetut Hard-kentät tunnu sittemmin enää miltään. Kirjaimellisesti pirullinen Inferno II (se vaikein rata kaikista) vaati meikäläiseltä reilut 50min tahkoamista, noin 800 uudelleenyritystä sekä ohjaimen rikkoutumisen.

Suurten tunteiden aiheuttaminen kertoo omalla kohdallani pelin vaikuttavuudesta, useimmiten hyvällä tavalla. On aivan eri asia selvittää vaikkapa Mass Effectin tähtitarinaa tuolin reunalla istuen kuin pelata silmät sumussa jotakin täyttä kuraa saavutusten toivossa. Kokemuksia on molemmista ääripäistä. Muistan hyvin pelihetket helsinkiläisen kaverini kanssa, kun tahkosimme alkuperäistä Gears Of Waria hermot käryten. Ohjaimet lensivät, vastustajia haukuttiin ja käytös oli muutenkin eläimellistä. Joku satunnainen ohikulkija olisi varmasti luullut, ettei kummallakaan meistä ollut hauskaa. Joka tapauksessa molemmat palasimme samaan nettipelihelvettiin useita iltoja peräkkäin, sillä ylipääsemättömien haasteiden äärellä onnistumisen tunne on ainutlaatuinen. Samanlainen onnistumisen tunne vaikuttaa Trialsissa. Aiemmassa kappaleessa sivutun Inferno II -rallin suorittaminen ja siitä aiheutuva onnistumisen fiilis – kaiken tuskan jälkeen – purkautui villinä tuuletuksena. Eikä ketään edes ollut näkemässä. Jälkeenpäin voi todeta, että vastaavaa kokee harmittavan harvoin pelien parissa.

Minkä takia sitä sitten jaksaa yrittää? Onhan aina mahdollisuus vaihtaa rataa tai miksei peliäkin. Silti jokaisen kaatumisen jälkeen haluaa kokeilla vielä yhden kerran. Pelaskelimme Trialsia kaveriporukalla samalta sohvalta ja aina kun tuli vuoronvaihdon aika, pääsi ohjainta pitelevältä kuin vaistomaisesti: ”Vielä yksi veto”. Nämä kolme sanaa tiivistävät Trials HD:n erinomaisesti. Porkkanana omien aikojen hiomiseen toimii kilpailu Live-kaverien kanssa, ja kun RedLynxin tekemät valmiit radat alkavat loppua, voi jokainen luoda, muokata, tallentaa ja jakaa omia kenttiään todella monipuolisen editorin avulla. Ainoaksi miinuspuoleksi merkkaan kenttien jako-ominaisuuden jäämisen ainoastaan kaverien väliseksi, mikä toisaalta edesauttaa motskarifanien verkottumista nettiyhteisöissä. Mahdollisista teknisistä rajoitteista huolimatta olisin ehdottomasti toivonut maailmanlaajuista latauspalvelua kotikutoisille radoille.

Arviolta viidentoista euron eli 1200 mikkipisteen hinta voi tuntua aluksi kiskonnalta, kun Trials 2 Second Editionin on voinut imuttaa Steam-palvelusta kympillä. Täysin ymmärrettävä pointti, mutta HD-versio on, kuten mainittu, paljon muutakin kuin vain grafiikkapäivitys. Lisähupia tarjotaan taitopelien (Skill Games) puolella, joissa koetellaan keulimistaitoja sekä volttien hallintaa. Vertailu kaverien tuloksiin on äärimmäisen helppoa, sillä pelkkien listojen sijaan frendien suoritukset näkyvät pisteinä peliruudulla. Kilpailuhenkisille tämä XBLA-hitti on joka sentin arvoinen. Liven käyttäjäyhteisön arviokaan ei jätä kylmäksi; täydet viisi tähteä 1000 suomalaisen mielipiteen keskiarvona. Trials on myös niitä harvoja pelejä, joissa saa nauttia onnistumisen tunteesta puhtaimmillaan. Ja ennen kuin unohdan: onnea Marathon Man -saavutuksen metsästykseen! Lienee Live Arcade -pelien kaikkien aikojen vaikein.

           

           

Galleria: 

Kommentit

Jaa-a. Inferno II on vaatinut minulta jo yli tuhat yritystä sekä useampia tunteja, enkä vieläkään ole päässyt läpi. Tuo kohta, jossa täytyy hypätä yhdestä vinosta lankusta toiseen ja saada siinä vielä jotenkin sen verran vauhtia, että prätkä lentäisi siihen nuijan päälle, on aivan naurettava. Jos yrität täysillä, mopo pomppaa suoraan jousituksen takia pois alustalta ja putoaa räjähteiden päälle, jos menet hiljaa saat ehkä pienellä munkilla pidon alustaan, mutta vahti ei sitten riitä mihinkään. Joku kultainen keskitie pitäisi löytää, mutta kun ei niin ei.

Ohjain ei sentään ole vielä hajonnut, mutta saattaapi sekin fakta muuttua tulevaisuudessa. ;)

EDIT: Ai niin, se tärkein unohtui. Eli loistava fiilispohjainen arvostelu, tällaisia pelejä ei kylmän arkistoimasesti saakaan arvioida.

Voisin suositella vähän kirkkainta kärkeä huonompien (>top 50) videoiden syynäämistä, jos eteen tulee mahdottomalta tuntuva este. Parhaassa tapauksessa näet oitis miten pulmakohta ylitetään suht varman päälle.

Ei tuo Inferno II ole edes kovin vaikea. Vaikka onhan se kyllä. Peli on kyllä harvinaisen erinomainen.

Joohanh, jos luulet että toi kohta on vaikee, niin odota että pääset siihen viimeseen esteeseen tosta kentästä, on muuten paljo vaikeempi. Omasta mielestä toi sun kuvailema este oli kyllä melkein liian helppo.

Supa:
Oikeassa olet tosiaan. Paitsi tuossa "liian helppo"-fraasissa, este ei ole kyllä helppoa nähnytkään. Mutta toisaalta olenkin Trialsissa suoraan sanottuna paska. Lohduttaduin siihen tunteeseen, että tuo yllämainittu olisi ollut vaikein ja sitten helpottaisi, mutta nyt päästyäni sen läpi on vastassa vieläkin vaikeampia pippureita.

Cubase:
Katsoisin mielelläni, mutta sehän olisi ikäänkuin spoilaamista. Ei tykkää.

Huomio huomio, tiedotus!

JOOHANH PÄÄSI INFERNO II:DEN LÄPI. LAHJOITUKSIA, ONNITTELUJA SEKÄ IMARTELEVIA VIESTEJÄ OTETAAN VASTAAN.

Supa: Tarkoitatko sitä vikaa hyppyä jossa keskellä on viel lankku edessä? Sehän on ehkä yks helpoimmista infernon esteistä. Normi paikalteen hyppy mikä opittiin jo hardin tutoriaaleis.

Omasta mielestä aivan ylivoimaisesti pelin vaikein este on Going Up kentässä ylämäessä oleva laatikko eli kun ollaan hypätty alhaalla niitten rakettien/räjähteiden yli niin siitä heti seuraava este.

"Omasta mielestä aivan ylivoimaisesti pelin vaikein este on Going Up kentässä ylämäessä oleva laatikko eli kun ollaan hypätty alhaalla niitten rakettien/räjähteiden yli niin siitä heti seuraava este."

Itse jäin nimenomaan tohon jumittamaan. En ole sen koommin hirveästi pelannut koska muuta pelattavaa on ollut paljon ja lukio vie valtaosan ajasta.

Itse arvostelusta: Joohanhin kanssa samoilla linjoilla eli tälläisiä pelejä pitää arvostella juurikin fiilispohjalta. Erinomainen arvostelu.

"Huomio huomio, tiedotus!

JOOHANH PÄÄSI INFERNO II:DEN LÄPI. LAHJOITUKSIA, ONNITTELUJA SEKÄ IMARTELEVIA VIESTEJÄ OTETAAN VASTAAN."

Vaikka kiitosten ja onnittelujen kerjääminen tuntuukin miusta vastustettavalta niin ONNEKSI OLKOON! Itse kanssa Inferno II:ssa siinä vinojen lankkujen ja nuijan kohdassa ollut pisimmillään, kyllä se vielä joku päivä menee :D

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi