Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Testissä Hori T.A.C. 3 -hiiriohjain

Konsolistien ja PC-pelaajien iltapuhteisiin kuuluu mielipiteiden vaihto ”naapurin” laitteistosta. Oli padiin sitten miten tykästynyt tahansa, faktaa on se, että hiiri vie voiton tarkkuudessa. Tänä räiskintäpelien valtakautena PlayStation 3:n analogitikuttelu on joutunut koetukselle Frag FX:n ja muiden hiiriadaptaatioiden edessä. Japanilainen lisälaitevalmistaja Hori iskee Tactical Assault Commander 3 mukaan pyssyleikkeihin. 

TAC 3 -ohjain koostuu langallisista laserhiirestä ja ristiohjaimella varustetusta mininäppäimistöstä. PS3:een kytkettävä USB-kaapeli rajaa pelipisteen maksimietäisyyden kolmeen metriin. Huomautettakoon, että TAC 3 sopii muotoilunsa ansiosta vain oikeakätisille. Ohjainlaitteiden pitokohdat, kuten hiiren kyljet, on päällystetty nahkeahkolla kumiseoksella tarkoituksena parantaa otetta kämmenten hikoillessa. Laatikosta paljastuu vielä kovapintainen hiirimatto. Ehtaa vanhaa koulukuntaa siis. Matto on kuitenkin tarkkaan pelikäyttöön aivan liian pienikokoinen, kevyt ja huonolaatuinen. 

Mininäppiksellä hoidetaan leijonanosa ohjailusta. WASD-muotoon järjestellyt nuolipainikkeet imitoivat Dualshock-padin vasemman tikun liikkeitä. Kahdeksansuuntaista liikkumista tukee kävelykytkin, joka vastaa tatin kallistamista puoliasentoon. Tätä tarvitaan hiiviskelypuuhissa. Tähtäysherkkyyttä kolmiportaisesti säätävä kytkin on sijoitettu näppiksen takalaitaan. Sitä ei imeisestikään ole tarkoitettu pikakäyttöön. Vasurin näpit hallitsevat lisäksi Start- ja Select-namikoita sekä viittä vapaasti ohjelmoitavaa painiketta. Pienenä miinuksena yhtään näppiksen nappia ei kuitenkaan jää vapaaksi. Esimerkiksi pikkusormen ulottuvilla on vain yksi painike. Myös näppäimien painallustuntumassa olisi toivomisen varaa. Pitkien näppäinhattujen liike tuntuu hivenen tahmealta erityisesti yläasentoon palautuessa. Kokonaisuutena mininäppis on kuitenkin toimiva kapistus.

           

Hiiri antaa hyvän ensivaikutelman painollaan. Pelihiiret vaativat rautaisannoksen sisuksiinsa, jotta liikkeiden tasaisuus ja millintarkkuus voi säilyä. Muotoilultaan rotta ei eroa kovin paljon Logitechin MX-jokakotimallista, mutta ulkomitoiltaan hivenen pienempi siimahäntä sopii moneen (oikeaan) käteen. Hiiren kaikkien painikkeiden toiminnot ovat vaihdettavissa. Todettakoon selvyyden vuoksi, että TAC3 ei kuitenkaan mahdollista näppäinyhdistelmien sitomista yhteen painikkeeseen. Kyse on ainoastaan eri näppäinten justeerailusta keskenään. Eri näppäinasetuksille ei ole tallennusmahdollisuutta. Jos hiiren designia pitäisi jotenkin parantaa, siirtäisin pikakytkimen rullapainikkeen etupuolelle. Pikanamikalla saa kameran kääntymään tuplanopeudella...mutta kuka nyt haluaisi pyöriä ympäriinsä villisti ennen tappavan laukauksen pamauttamista.

TAC 3:n on raudan puolesta pätevä paketti. Muutamat pikkunillitykset unohtuvat nopeasti, kun pelit alkavat – sillä silloin todelliset ongelmat tulevat esiin. TAC3:n kuten muidenkin vastaavien ohjainten hankinta perustuu tarpeeseen voida tähdätä nopeammin, luonnollisemmin ja tarkemmin. On suorastaan murheellista todeta, että juuri tähtäämisen kohdalla Horin rotta vipeltää loukkuun. Vaakatasossa ristikon heiluttelu onnistuu vielä kohtalaisesti, mutta pystysuunnassa tähtäin puoltaa välillä suuntaan jos toiseen. Viistosti liikuttaminen taas näyttää portaiden piirtämiseltä: yksi piiru sivulle, yksi alas, yksi sivulle ja niin edelleen. Takkuilu korostuu hitaissa liikkeissä, niin sanotussa mikrotähtäämisessä. 

       

Syy tähtäysongelmiin on ohjelmoinnissa. Hiiren liikkeet emuloivat peliohjaimen oikean analogitikun liikkeitä. TAC 3:n kohdalla tämä on optimoitu huonosti. Suorituskyky vaihtelee hieman pelistä toiseen: testiräiskinnöistä Battlefield 3 tökki selvästi enemmän kuin Black Ops 2 tai Crysis 3. Tämä johtuu siitä, että ohjaussysteemien kuollut alue (deadzone) ja muut parametrit vaihtelevat pelistä toiseen. Sellaista nimikettä ei löytynyt, jossa tähtäily tuntuisi yhtä luonnolliselta kuin tietokoneella. Samaan hengenvetoon on todettava, että pelissä kuten Counter Strike: Global Offensive, josta tähtäysavut puuttuvat, hiiren kanssa on helpompaa. 

Laadukasta ja hiirityöskentelyä vaativan täytyy laittaa rahaa likoon. Sijoituskohde voisi löytyä XIM-tuoteperheestä, jotka muistuttavat jo enemmän minitietokoneita kuin adaptereita – valitettavasti myös hinnan suhteen. Eri pelit eri ohjaussysteemeineen vaativat kuitenkin tarkkaan räätälöidyt asetukset, jotta hiirulainen liikkuu luontevasti. Laatu maksaa. Budjettiluokassa Frag FX hoitaa hiirustelun selvästi TAC 3 huokeampaan hintaan. Satkun maksava Tactical Assault Commander 3 on omimmillaan vain niissä näppiskäsissä, joissa led-taustavalon ja urbaanin maastovärin tuoma tyylikkyys on valttia.

Kiitokset arvostelukappaleesta Easyzone:lle.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi