Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Art Academy: Atelier

Oletko aina haaveillut taidemaalarin urasta, mutta asunnostasi ei liikene tilaa maalaustelineelle tarvikkeineen? Haluaisitko harjoitella hiilellä töhertämistä, mutta et halua liata käsiäsi? Mikäli vastaat kyllä, voi Art Academy: Atelier olla hakemasi Wii U -nimike.

Atelier-lisänimellä kastettu nimike on sarjan ensimmäinen muillekin kuin taskukonsoleille julkaistava osanen. Alustaksi valikoitunut Wii U sopii tähän rooliin hyvin, kiitos kosketusnäytöllisen GamePad-ohjaimen. Lopputuloksena onkin varsin mainio nimike taiteilun opiskeluun ja työstämiseen.

Piirrän ja maalaan ja varjostan vain

Homman nimi on käyttää konsolin ohjaimen näyttöä kanveesina, jolle piirtää ja maalata stylus-kynällä. Näillä välineillä taidetta ei tarvitse lähteä tekemään aivan kylmiltään, sillä tarjolla on nippu oppitunteja, jotka opettavat käyttämään eri instrumenttien laajaa valikoimaa. Oppituntien luennoitsijana toimii Vince-taiteilija Bacon-koiransa avittamana. Hahmo ei puhu ääneen, mutta luettavaa tekstiä tulee kiitettävä määrä aiheen kuin aiheen ymmärtämiseksi. Opetuksen aiheet eivät keskity vain ja ainoastaan Art Academyn eri välineiden käyttöön, vaan mukaan mahtuu esimerkkejä suurten taiteilijoiden merkkiteoksista, väriopista sekä piirtämiseen liittyvästä apukeinoista. Tiesittekö, että siristelemällä silmiä hahmottaa paremmin piirrettävän kohteen varjoisat alueet?

Oppitunnit jakautuvat useampaan osaseen, joissa keskitytään tiettyihin tulevan taide-elämyksen osa-alueisiin. Esimerkiksi kyniä käytettäessä ensin hahmotellaan ääriviivoja, sitten piirretään tarkemmat muodot, seuraavaksi lisätään väriä ja lopuksi lisätään yksityiskohdat. Apuna näissä vaiheissa voi käyttää näytölle läväytettävää ruudukkoa, josta pystyy mallintamaan televisionäytöllä näkyvän mallikuvan suhteita omaan tuherrukseen verrattuna.

Vince toimii taidematkan oppaan lisäksi myös esipiirtäjänä ja -maalaajana, sillä hän kehittelee teostaan ennen kuin pelaaja pääsee itse kokeilemaan kulloisiakin työvaiheita. Taiteillessa onkin mahdollista katsoa televisioruudulta alkuperäisen mallin lisäksi myös Vincen tähänastista teosta esimerkin toivossa. Tämä on toimiva ratkaisu, sillä moniosaisissa ja laajoissa töissä voi helposti unohtua mitkä kaikki kohdat tarvitsivat senhetkisen työkalun huomiota.

Opetus eri työvälineisiin on paikallaan, sillä valikoimaa piisaa vaikka muille jaettavaksi. Valikoima on laajentunut sitten sarjan aiempien osien, sillä tarjontaa on kynien, pastellien, erilaisten maalien sekä hiilien saroilla. Aloittelijoiden kursseja riittää seitsemän useine minioppitunteineen, kun taas kehittyneempiä tekniikoita sisältäviä opetustuokioita on neljä lukuisine minikursseineen. Lisäksi valittavana on eri työvälineisiin keskittyvät kurssinsa. Nämä Vincen johdattamat kokonaisuudet voivat kestää pitkään sohvalla istuvan taitelijan taidoista ja keskittymislahjoista riippuen. Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, sillä tilanteen pystyy tallentamaan kesken kaiken myöhempää jatkamista varten.

Kun mä hiilellä tuhersin, oli ilta ihanin

Oppituntien lisäksi taidetta pääsee toki vääntämään myös täysin tyhjästä tai itse valitsemastaan mallista. Täysin tyhjästä voi aloittaa haluamansa alustamateriaalin sekä värin kanssa, minkä lisäksi haluamansa työvälineet pääsee valitsemaan oman mielensä mukaan. Mikäli omasta mielikuvituksesta ei keksi sopivaa näkymää töherrettäväksi, on nimikkeessä mukana yli 50 eri kuvaa käytettäväksi mallina. Nämä fotot tsrjoavat kuvamateriaalia eri esineistä, eläimistä, maisemista ja ihmisistä, joten valmismateriaalia riittää. Mukana paketissa on myös muutamat maisemat, joista pystyy rajaamaan ja zoomaamaan haluamansa näkymän tai yksityiskohdan mallina käytettäväksi.

Mikäli valmismateriaali ei miellytä, niin lisää saa käyttöönsä SD-kortin avulla. Kun kortille luotavaan kansioon tuikkaa omia valokuviaan, voi mallina käyttää vaikka otosta omasta nenästä.

Hän on pastellivärien virtuoosi

Erityisen viehättävä pieni lisä Art Academy: Aterielissä on sen galleriatoiminto. Pelaajat pääsevät käyskentelemään ympäriinsä kolmiulotteista näyttelytilaa, jonka seinät voi ripustaa täyteen itsetehtyjä taideteoksia. Yksi seinä on omistettu piirroksille, jotka pääsee jakaa kaikkien konsolia käyttävien kesken. Oma taulukokoelma ripustettuna virtuaalisille seinille lämmittää mieltä, etenkin jos on tyytyväinen omaan työn jälkeensä.

Kuvat vievät kiitettävästi tilaa. Wii U:n muistiin tallennettaessa hiemankin yksityiskohtaisemmat töherrykset voivat ahmaista itselleen yli kymmenen megaa. Tämä johtuu siitä, että konsolin kovalevylle talletettavat kuvat pitävät sisällään mahdollisuuden katsoa tehdyn työn videomuodossa. Tämä klippi sisältää jokaisen vedon, jonka pelaaja on styluksellään konsolin näytölle tehnyt. Näitä videoita voi halutessaan ladata Youtuben ihmeelliseen maailmaan. Yksi tämänmoinen video on katsottavissa arvostelun lopusta.

Omia teoksiaan voi myös siirtää .jpg-muodossa SD-muistikortille, mikä on myös mainio lisä. Ja jotta taiteen jakaminen ei jäisi vain näihin kahteen vaihtoehtoon, on tarjolla myös mahdollisuus julkaista kuvia Nintendon sosiaalisessa Miiverse-palvelussa. Pelin päävalikko sisältääkin Miiverse-kuvakkeen, josta pääsee näppärästi ihastelemaan muiden orastavien taiteilijoiden tuotoksia. Miiversen ja Youtuben lisäksi muita sosiaalisia verkostoja ei valitettavasti suoraan tueta.

Sain maalia sormiin, sen pyyhin salin seiniin

Koska mikään ei ole ikinä täydellistä, niin on Art Academyn Wii U -inkarnaatiossakin pientä napisemista. Musiikkimaailma on kovin kapea klassisine ja eteerisine sävellyksineen, vaikka ne sopivat tunnelmaltaan hienosti taitelija-ateljeeseen. Musisointia ei kuitenkaan päästä kuulemaan kesken omien piirtelyiden, vaan niiden käyttö rajoittuu oppitunteihin ja eri valikoihin. Kyniä, maaleja ja muita työvälineitä styluksellä käytettäessä tuotoksesta lähtee asiaankuuluvia raapustus- ja läträysääniä. Sen erikoisempaa korvaherkkua ei ole tarjolla.

Mahdollisia virheitä päästään korjaamaan yhdellä napinpainalluksella, joka poistaa viimeisimmän piirros- tai maalausjäljen. Valitettavasti tämä toiminto muistaa vain yhden viimeisimmän muutoksen kuvaan, joten useampia mokia joutuu fiksaamaan pyyhekumin tai päällemaalaamisen avulla. Tämä harmittaa etenkin niissä tilanteissa, joissa GamePadin ruutu ei ole aivan niin tarkasti mukana, kuin mitä haluaisi. Pieniä kämmejä sattui ainakin tälle arvostelijalle, mutta onneksi vain todella harvoin.

Maalatessa haluttua värisävyä joutuu metsästämään parhaimmillaan pitkään, mutta on se silti helpompaa, kuin tehdä samaa oikeiden maalisävyjen kanssa. Konsolin näytöllä varustettu ohjain toimii vallan mainiosti kanveesina, mutta välillä ruudun toivoisi olevan vieläkin isompi. Tämänkin asian kanssa selviää, mutta eniten närkästystä kuitenkin aiheuttaa omien taideteosten jääminen kauas oppituntien malliesimerkeistä. Tästä asiasta ei tosin pysty periaatteessa syyttämään itse nimikettä, sillä kaikki onnistumisen työkalut löytyvät Art Academyn työkalupakista. Mutta kyllä se silti nyppii, ja kovasti.

Kokonaisuudessaan uusin Art Academy: Atelier on oiva paketti, joka sisältää monenmoisia työkaluja käytettäväksi. Piirtäminen on sujuvaa ja parhaimmillaan myös erittäin viihdyttävää. Tuotosta ei ehkä ole suunnattu rautaisille taideammattilaisille, mutta se sisältää kiitettävän määrän aineistoa, jolla päästää oma sisäinen amatöörikuvittaja vauhtiin.

Galleria: 

Kommentit

Tuo on hauska tuo Youtube video.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi