Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Eilinen ei koskaan kuole

Seikkailupelit ovat muuttaneet muotoaan vuosien varrella, eikä legendaarisia osoita ja klikkaa -pelejä julkaista enää periaatteessa ollenkaan. Telltale-aikakauden teokset ovat enemmänkin interaktiivisia tarinoita, joissa pelikokemusta ohjaavat dialogivalinnat eivätkä itse pulmat. Espanjalaisen Pendulo Studiosin Yesterday Origins palaa ajassa hitusen taaksepäin. Ei aivan ensimmäisten LucasArtsin klassikoiden loistohetkiin, mutta niistä inspiraation napanneiden Broken Swordien alkulähteille. Lopputulos on mallikas yhdistelmä uutta ja vanhaa, huumoria ja synkkää mytologiaa.

Huominen on huomenna

John Yesterday ja Pauline Petit vaikuttavat normaalilta pariskunnalta. He omistavat antiikkikaupan Pariisissa ja elävät päällisin puolin onnellista elämää. Ainoa ero muihin kanssaeläjiin on päähenkilöiden kuolemattomuus. Hengettömyys ei ole heille lopullista, sillä molemmat heräävät miltei välittömästi takaisin henkiin iässä, jossa ensimmäisen kerran kuolivat. Siinä vaiheessa kun silmärypyt alkavat häiritä, on aika painaa omatoimisesti liipaisinta ja poistaa vuosien tuomat oheisvaikutukset. Johnin tapauksessa asia ei ole tosin yhtä yksinkertainen kuin Paulinella: kuolema pyyhkii myös kaikki muistot.

Yli 500 vuotta vanha John lähettääkin itselleen varmuuden vuoksi päivittäin muistutuksen taustastaan ja vuosisatojen tapahtumista. Muutaman mutkan ja yhden japanilaisen antiikkipatsaan avustuksella kaksikko vedetään mukaan etsimään myyttistä esinettä, jolla on suuri merkitys sankarimme historiassa. Kahdessa eri aikakaudessa kerrottu tarina avaa pariskunnan kuolemattomuuden taustoja, kertoo keskiaikaisten salaseurojen brutaaleista seremonioista ja yhdistää tämän kaiken nykyajassa tapahtuvaksi jännäriksi. Pääasiassa pelataan Johnin saappaissa, mutta Paulinen korkkarit tulevat myös tutuiksi Pariisin, New Yorkin ja Amsterdamin mukulakivikaduille vievän käsikirjoituksen aikana.

Elä kuin viimeistä päivää

Yhtäläisyydet Broken Swordiin eivät rajoitu pelkästään pääpariin taikka heidän kotikaupunkiinsa, Pariisiin. Juonikuviot pyörivät vahvasti uskonnon ja vanhojen mytologien ympärillä, aivan kuten esikuvassaan. Graafisestikin teoksessa on samaa käsin piirrettyä fiilistä, vaikka Yesterday Origins luottaa 2D-mallien sijaan kolmiulotteisiin hahmoihin. Dialogiin on upotettu omaperäistä huumoria, joka rikkoo neljättä seinää pelaajan kokeillessa epämääräisiä ratkaisuja tai yhdistelmiä.

Seikkailupeleille tyypilliseen tapaan ympäristöt on hyvä syynätä tarkasti esineiden ja apuvälineiden toivossa. Keskustelut sivuhahmojen kanssa johtavat päättelyihin, jotka oikeiden objektien kanssa ratkaisevat tilanteen jos toisenkin. Inventaario on kirjaimellisesti jaettu kahteen osaan: esineisiin ja tehtyihin havaintoihin. Suurin osa pulmista on haastavia mutta silti loogisia. Tärkeintä on muistaa tutkia haalimiensa tavaroiden lisäksi sivuhahmot ja heidän ulkomuotonsa.

Käyttöliittymä ei ole kovin intuitiivinen, joten esineiden tutkiminen ja asioiden yhdistely aiheuttaa aluksi harmaita hiuksia. Tarina alkaa tästä syystä rikkonaisesti, ja vaikeustaso tuntuu liian korkealta. Tätä korostaa vinkkijärjestelmän puuttuminen. Onneksi pienen opiskelun jälkeen niin pelaaminen kuin käsikirjoituskin imaisevat mukaansa. Teknisesti Pendulon nimike ajaa asiansa. Kaikki dialogi on ääninäytelty, ja vaikka joukkoon mahtuu muutama karikatyyrinen ranskalaisaksentti, jää lopputulos plussan puolelle. Välillä liikkuminen ja oikean esineen tarkasteleminen aiheuttavat haasteita, ja loppupuolella keskusteluissa kursori hyppi väärässä järjestyksessä dialogipuussa. Pienehköt pulmat eivät kuitenkaan haitanneet itse pelikokemusta saati turhauttaneet.

Haudan takaa

Yesterday Origins yllättää viimeistellyllä kokonaisuudellaan, jossa asiat etenevät tasapainoisesti tarinan ehdoilla. Kahdessa eri aikajanassa kerrottu pääjuoni lainaa mausteita oikeista historiallisista tapahtumista ja paikoista sekoittaen soppaan saatanallisia rituaaleja, salaseuroja ja Vatikaanin taustalla toimivia vääräuskoisia – omaperäistä huumoria unohtamatta. Paketin kruunaavat pääosin onnistuneet pulmat sekä värikäs ulkoasu. Pienet tekniset murheet ja muutamat epäloogiset puzzlet syövät pelattavuudelta terävimmän otteen, mutta vanhan koulukunnan seikkailupeleistä pitäville Yesterday Origins on ehdottomasti harkinnan arvoinen tuttavuus.

Kirjaudu kommentoidaksesi