FIFA 10

"Ötököitä löytyy vähän joka sorttia"

Electronic Artsin jokavuotisille urheilupeleille on kehittynyt viime vuosien aikoina jonkinlainen nimeämätön laatustandardi. Vuonna 2007 EA Sportsin kurssi kääntyi viimein nousuun ja siitä lähtien odotukset vuosipäivityspelejä kohtaan ovat kasvaneet. Fanien nälkä on kasvanut syödessä, kun videopelijätti on yltänyt jopa loistaviin tuloksiin laajalla säteellä Madden- , NHL- ja FIFA-rintamilla. Kolmikon viimeisenä syysmarkkinoille saapuu FIFA 10, jonka takakannessa luvataan yli viisikymmentä parannusta yksistään Manager Modeen. Suuret puheet ja suunpieksentä eivät ole ennenkään HC-pelaajaa hetkauttaneet, mutta FIFA 09:stä polveutuva "kymppi" pitäisi olla oletusarvoltaan hyvä peli. Tulipa kuitenkin todistettua, että luulo ei ole tiedon väärti.

On suorastaan ironista, että juuri uudistunut ja parantunut Manager Mode paljastuu pahiten rikkinäiseksi bugikeskittymäksi. Ötököitä löytyy vähän jokaista sorttia, mikä selviää EA:n foorumeille kirjailtua reilun kuudenkymmenen kohdan vikalistaa selailemalla. Itse tyydyn mainitsemaan ärsyttävimmät (vapaassa järjestyksessä): kaikki syöttöpisteiden tilastomerkinnät menevät maalivahdille, joukkueenjohto saattaa antaa negatiivista palautetta tai jopa kenkää managerille aivan käsittmättömissä tilanteissa, pelaajien lainaamissysteemi on aivan hajalla ja tottakai osa saavutuksistakin jumittaa lukkiutuneina. FIFA 10 ja erityisesti sen Manageritila on niin rumasti pirstaleina, ettei kyseistä futailua uskoisi Electronic Artsin peliksi. Jos sivistyssanakirjan kohdassa pelikelvoton ei pian ole viittausta uusimman FIFA:n Manager Modeen, ihmettelen suuresti.

"360 eri suuntaan"

Ostos-TV:n supertarjouksia lainaten: "Eikä tässä vielä kaikki". Bugit ovat iskeneet syömähampaansa myös valikoihin (tallentaminen takkuilee) sekä tekoälyyn, joskin jälkimmäisen kohdalla pieniä epäkohtia on havaittu ennenkin. Topparit ovat muutamassa Online Team Play -matsissa neppailleet vastapuolen veskarin heittämän keskityksen puolustuslinjansa taakse niin, että kärkimies on päässyt pöllyttämään verkkoa. Maalivahdit tahtovat myös jäätyillä usein. Esimerkiksi pallon vieriessä päätyrajaa kohti veräjän vartija lähtee useimmiten pallon perään juuri väärissä tilanteissa. Positiivisella puolella veskareiden torjuntakykyä on rukkailtu, jolloin maalit syntyvät luonnollisista tilanteista. Tällä saavutetaan enemmän jalkapalloa muistuttavat loppulukemat.

Kenttäpeliä ajatellen suurin juttu on irtautuminen kahdeksansuuntaisuuden kahleista. Palloilijat voivat kirmata nurmella periaatteessa 360 eri suuntaan. Käytännössä muutosta ei aluksi edes huomaa, sillä liikkuminen tuntuu luontevalta – normaalilta. Kärkimiesten pystyjuoksut sujuvat nyt entistä paremmalla tarkkuudella, ja näin simppelin asian kohdalla alkaa miettiä, miksei moinen ollut mahdollista aiemmin. Toinen mainitsemisen arvoinen seikka osuu myös hyökkäyspäähän, nimittäin mahdollisuus antaa vapaapotkut nopeasti ilman sen kummempia kuvioita. Nollaysissä rikettä seurannut vapari nollasi mahdollisen ylivoimahyökkäyksen, kun puolustajat ilmestyivät pillin vihellyksen jälkeen normipaikoilleen. Jostain syystä idea ei ole kuitenkaan kantanut rajaheittoihin asti, vaan ne täytyy heittää vielä vanhalla tyylillä.

"Todella viihdyttävää Live-pelailua"

FIFA 10:n parhaat puolet pääsevät esille verkkopelissä. 09:ssä yhteydet tökkivät, ja jopa 1v1-matsit kärsivät verkkoviiveestä, mutta nyt jopa kymmenpäisen tiimien kohtaamiset sujuvat. Online Pro Leaguessa pääsee kirmaamaan kentälle omalla pelaajallaan, jonka taidot karttuvat yksin- ja moninpelissä tapahtuvien suoritusten perusteella. FIFA 10 listaa reilusti toistasataa eri saavutusta(accomplishment), jotka antavat omalle virtuaalifutarille bonusta laukaustarkkuuteen tai pääpelivoimaan. Nämä nettipeliominaisuudet on lainattu suhteellisen vapaasti EA Sportsin NHL-sarjasta. Kopiointi pienillä muutoksilla höystettynä on suoritettu onnistuneesti, sillä uusin FIFA tarjoilee kaveriporukan kesken todella viihdyttävää Live-pelailua, mutta arvaamattomassa brittipoppoossa menee futaamisesta helposti maku.

Audiovisuaalinen puoli pelaa varman päälle. Animaatio on vähintään yhtä sulavaa kuin aiemmassakin osassa, ja sama pätee hahmomallinnukseen. Valikkomusiikeissa mennään eteläamerikkalaisten rytmien pyörteisiin, jotka ainakin meikäläistä alkoivat ärsyttää kohtuullisen äkkiä. Selostajapari Martin Tyler ja Andy Grey on tilanteen tasalla kilpakumppaneitaan eli NHL 10:n Gary Thorne & Bill Clement -kaksikkoa paremmin, mutta se johtunee paljolti futiksen rauhallisemmasta temmosta. Yleisvaikutelma on kuitenkin lähes identtinen aiempien FIFA-pelien kanssa.

Toistaiseksi FIFA 10 on vähän ristiriitainen arvosteltava. Se on niin buginen, että yksinpeliosio – lähinnä Manager Mode – on käytännössä pelikelvoton. Toisaalta pelimekaniikka on täysin kunnossa, ja Live-integraatio on parempi kuin aiemmin. Bugit ovat tottakai korjattavissa päivityksillä, jotka nähdään toivottavasti lähipäivinä. Yleisesti ottaen arvosana saattaa vaikuttaa tylyltä, mutta arvostelu peilaa aina arvosteltavan kohteen senhetkistä laatua. Päivityksen jälkeen julkaistaneen lisäkappale, jossa tarkastetaan korjauspalikoiden pitävyys. Mikäli hallussasi on vielä viimevuotinen FIFA, kannattaa uuden hankintaa lykätä vielä bugit korjaavaan pelipäivitykseen asti. Saatat säästää rahaa – ja hermojasi.

Palloilua päivityksen jälkeen (lisäotsikko marraskuussa -09)

FIFA 10 sai paljolti odotetun päivityksen 23. lokakuuta, joka korjasi monia pelaajia riesanneita ongelmia sekä bugeja. Fiksauslistalta löytyy muun muassa hupaisan "syöttöpisteet menevät maalivahdille" -fiban korjaus, ja muitakin tulosseurantaan ja tilastoihin liittyviä kämmejä on oiottu. Manageritilan pelaajasiirtojen kanssa tuskaileville on päivityksestä suuri apu, sillä nyt omia tähtiä voi antaa vuokralle ilman pelkoa siitä, että pelaaja olisikin yhtäkkiä myyty muualle vuokrajoukkueen AI-bugin ansiosta. Ostetun pelaajan yhtäkkiseen katoamiseen on niin ikään puututtu. FIFA 10:n paras osa-alue, eli kenttäpelaaminen jää ennalleen.

Tein aikoinaan radikaalin ratkaisun tällätessä kahden tähden arvosanan FIFA 10:lle, mikä poikkesi hyvin paljon yleisesti linjasta – vaikkapa Metacriticiin verratessa. Tästä syystä olinkin varautunut fanien nousuun barrikadeille. Rivoilua ja raivoamistahan sieltä tuli, mikä on sinänsä oikeutettua, sillä jokainen muodostaa pelistä kuin pelistä omat mielipiteensä. Ne kaikki ovat oikeita, joskin toiset paremmin perusteltuja. Omasta mielestäni noin hävyttömän bugisia pelejä ei saisi päästää markkinoille, on se päivittäminen miten helppoa tahansa.

Galleria: 

Kommentit

Jonkinlainen patchi on näköjään tullut, joten laitan sen testiin alkuviikosta. Lisään sitten jälkikappaleen.

Yleisesti ottaen arvosanasta riiteleminen on vähän turhaa, teksti on se tärkein juttu. Tässä tilanteessa painotan asiaa vielä enemmän, sillä noin buginen tekele on vaikea pisteyttää. Toiset tykkäävät fixatusta nettipelistä ja sen ominaisuuksista, toiset taas raivoavat bugisen YP:n kanssa.

Jokseenkin viihdyttävä (ja ehkä huvittavakin) arvostelu. Kiitän.

Pitkästä aikaa näin toimivaa futista ja kaveri antaa 2 tähteä? Eikö olisi _PIENEN_ miettimisen aihetta..

Jos tykkää.

Tässäpä tämä vikalista vielä, jos jotakuta mietityttää:

http://kitanamedia.com/forums/viewtopic.php?f=21&t=1630

Ei tuo manager mode ole läheskään pelikelvoton, kaksi kautta tulee kohta täyteen ja ei nuo bugit ole haitanneet melkein yhtään. Enemmän ne ovat sellaisia pikkuasioita, jotka ovat syystä tai toisesta pielessä. Itse pelattavuus on kuitenkin tärkeintä, ja se on kunnossa. 10 on pelattavuudeltaan suuri askel eteenpäin 09:stä, ja jos nuo bugit saadaan patchilla korjattua, niin lähes täydellinen futispeli on kyseessä.

Voi hyvä luoja mikä arvostelu, 08 sai 4 tähteä ja tämäkö muka heikompi esitys?

Eikös näiden arvostelujen tarkoitus ole kertoa oma rehellinen mielipide pelistä eikä lähteä muiden mielipiteiden pohjalta tekemään?

Aika tylyltä kuulostaa toi 2* pelkän MM bugisuuden takia. Peli kun on muuten lähes täydellinen ja varsinkin gameplay toimii kun rasvattu.

Edit: Jos jostain pitäis valittaa niin laitapakkien idioottimaisuudelle. Tulee liian usein tilanteita että vastustaja pääsee yksinläpi kun toinen laitapakeista "seuraa" hyökkääjää samassa linjassa eikä jättäydy tobbarien linjalle jolloin tulisi paitsio.

No siis joo.... aika rankka linja tällä kertaa, etenkin kun monesti tuppaa olemaan viittä tähteä loppukaneetissa vaikka koko arvostelu ollut yhtä negatiivista lukua luvun perään. Manager-moden suurrimmat bugit on jo tosiaan korjattu. Itse antaisin 3½-4 tähteä. Suurinta ongelmaa tässä ei edes käsitelty eli tuota ylitehokasta prässiä.

Ei toi ny ole eka kerta kun vastaavasti jokin arvostelijaa pelissä ärsyttänyt asia on aiheuttanut täydellisen tuomion tuolla tähtiosastossa (yleisen mielipiteen ollessa varsin erilainen, esim. Midnight Club LA). Tosin arvosteluhan on aina henkilökohtainen mielipide mutta kaipa silti pitäisi yrittää olla mahdollisimman objektiivinen eikä antaa liika tunteille valtaa. Bugit varmasti korjataan, mutta kyllähän pelattavuudeltaan tuo on parasta futista mitä on pelikoneilla nähty.. Onkos muuten noita bugeja jo korjailtu? Olisi kiva kuulla mitenkä siinä on onnistuttu. Itsellä on pc versio ainoastaan mutta onpa tätä konsoliversiota päässyt koittamaan ja hankittuna olisi jo ellei olisi niin hitosti nyt muutenkin pelattavaa.

viliperi - 08 oli sentään iso harppaus eteenpäin ja tämä pelkkä vuosipäivitys. Hyvä arvostelu!

Totuudenmukainen arvostelu, plussaa! Hyvä arvostelu, pitäkää arvosteluiden taso jatkossakin yhtä korkealla. :P

T. Kyllästynyt EA:n bugipäivityksiin

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi