Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Kasuaalisesti kohti kuolemaa

Sony julkisti E3-messujen yhteydessä PlayLinkiksi nimetyn teknologian, jonka kantavana teemana on pelien ohjaaminen älypuhelimen sovellutuksen avulla. Pari kuukautta sitten julkaistu That’s You! todisti ohjaustavan toimivaksi, ja nyt vuorossa on kuudelle pelaajalle asti venyvä murhamysteeri, Hidden Agenda.

Se on ansa

Sadistinen The Trapper -murhaaja on piinannut lähiseudun asukkaita ja virkavaltaa jo tovin. Sairas tappaja kaappaa uhrinsa, ansoittaa heidän ruumiinsa ja houkuttelee ensimmäisenä paikalle saapuneen poliisipartion kuolettavaan loukkuun. Tulokaspoliisi Becky Marney (Katie Cassidy) yhdessä parinsa kanssa joutuvat samaan tilanteeseen, mutta lopputuloksensa on uran kannalta tärkeääkin tärkeämpi pidätys. Viisi vuotta myöhemmin Becky on vaihtanut koppalakin etsivän merkkiin, kun taas sarjamurhaaja odottaa kahden vuorokauden päästä käytäntöön pantavaa kuolemantuomiota. Mutta onko oikea syyllinen sittenkään vankilassa? Tätä selvitetään yhdessä syyttäjän, Felicity Gravesin, kanssa.

Parituntisen tarinan voi pelata yksin tai maksimissaan viiden ystävän kanssa samalta sohvalta. Kännykkäsovelluksella tehdään strategisia valintoja, etsitään johtolankoja ja suoritetaan reaktiotestejä. Jokaisella pelaajalla on oman värinen kursori. Päätösprosessi on tehty avoimeksi ja läpinäkyväksi, sillä kaikkien kursorit näkyvät reaaliaikaisesti ruudulla. Suurimmassa osassa kohtauksista tarvitaan enemmistöpäätös, sillä tasatilanteissa kampanja ei etene. Tärkeimmissä ratkaisuissa porukan pitää olla täysin yksimielinen. Tällä tavalla pelaajien kesken luodaan keskustelua – tai ainakin yritetään.

Kampanjan pelaamiseen on kaksi eri vaihtoehtoa, tarina- tai kilpailutila. Ensimmäinen keskittyy elokuvamaiseen kokemukseen, kun taas jälkimmäisessä pelaajat saavat salaisia tavoitteita veristen tapahtumien edetessä. Loppujen lopuksi Hidden Agenda ei kuitenkaan herätä suuria tunteita, koska risteyskohdat eivät tunnu kovin merkittäviltä, eikä valintojen vaikutusta voi ikinä tietää etukäteen. Päähenkilöiden kohtalot eivät haasta henkisesti The Walking Deadin avauskauden tapaan, jotta todellista vääntöä ratkaisuista syntyisi. Parhaillaan teos onkin parittomalla määrällä tai jopa yksin pelattuna. Jokaisella osallistujalla on lisäksi mahdollisuus kumota päätöksiä käyttämällä rajallisesti tarjolla olevia Takeover-kortteja.

Sataa taas

Pelaaminen koostuu tarinavetoisen valintaleikin lisäksi johtolankojen etsimisestä. Rikospaikoille on piilotettu kolme tärkeää asiaa, jotka pitää paikallistaa aikarajan puitteissa. Osa löydetyistä todisteaineistoista avaa uusia haaroja juonelle, osa vain täydentää tapahtumien taustoja. Ja aina silloin tällöin pelaajat joutuvat myös reaktiotestien armoille. Molempia näitä aikakriittisiä kohtauksia vaivaa puhelimella suoritettavan ohjaamisen epätarkkuus. Varsinkin pienellä ruudulla kursorin liikuttaminen on vaikeaa, vaikka suurimman osan ajasta sovellus toimiikin pätevästi. Softan kautta näkee myös hahmojen historiaa sekä havaintoja tapahtumista.

Hidden Agenda on periaatteessa parituntinen, karsittu versio Heavy Rainista. Sade piiskaa kaupunkia yötä päivää kellon laskiessa alaspäin kohti murhaajan teloitushetkeä. Käsikirjoitus on paljon velkaa Quantic Dreamin trillerille, vaikka samanlaisiin tunneskaaloihin ei päästäkään. Until Dawnista tuttu Supermassive Games ottaa juonellisesti liian varman päälle, eikä kahteen tuntiin rutistettu tarina yllätä missään vaiheessa.

Kokemus riippuu lisäksi paljon pelaajien tekemistä valinnoista ja siitä millaisia tarinapolkuja Becky kulkee. Ensimmäinen läpipeluukerta jätti valtavia juoniaukkoja, eivätkä murhien motiivit täysin auenneet. Varsinkin kiireiseltä tuntunut loppu jätti kylmäksi. Toisella kierroksella useat kysymykset saivat vastauksia, mutta silti pari ylivaikeaa reaktiotestiä ohjasi tapahtumat yrityksestä huolimatta väärään suuntaan. Kohtauksiin tai valintoihin ei voi palata, joten nähdäkseen ohi menneet tapahtumahaarat, tulisi peli aloittaa kokonaan alusta.

Mobiilipelaamista

PlayLink on Sonyn tapa kosiskella kasuaalipelaajia konsolien ääreen sosiaalisen pelaamisen voimalla. Kaikki kyseisen nimen alle tuodut pelit on myös lokalisoitu, joten The Trapper -sarjamurhaan brutaalisuutta pääsee kauhistelemaan suomenkielisillä teksteillä. Sovelluspohjainen ohjaus toimii yllättävän hyvin pienistä tarkkuusongelmista huolimatta, mutta käsikirjoitus jättää toivomisen varaa. Sinänsä harmi, koska audiovisuaalisesti Hidden Agenda tarjoaa viihdyttävän (elokuva)illan aikuiseen makuun räätälöidyn synkän ja vakavan murhamysteerin parissa. Kliseinen juonikuvio viihdyttää kerran ja ehkä toisenkin, mutta siitä huolimatta takaraivoon jää tunne, että tarinalla olisi ollut enemmänkin annettavaa.

Kirjaudu kommentoidaksesi