Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

NFL Street

Electronic Artsin kehitysstudio BIG on positiivisella tavalla erikoinen tapaus. Arcadehenkisiin urheilupeleihin keskittyvä jaosto suoltaa tasaisesti sporttijulkaisuja, joissa yhdistyy energinen asenne, sujuva pelattavuus ja laadukas toteutus. Yhdistelmä on usein onnistunut, viihdyttävä ja pelaajien keskuudessa arvostettu.

Esimerkkeinä ovat mm. SSX 3 sekä NBA Street Vol.2. BIG yhteistyössä vuotuista Madden NFL -futissarjaa kehittävän Tiburonin kanssa pullauttivat uusimman sporttipelijulkaisunsa ja nyt kyytiä saa jenkkien ikioma peliväline. Pienistä hiomattomuuksistaan huolimatta NFL Street tarjoaa täyslaidallisen reipashenkistä jenkkifutista katutasolla, katuasenteella.

Seitsemän soturia ja päärynäpallo

NFL Streetissä normaalin amerikkalaisen jalkapallon sääntökirjaa ruksitaan uuteen uskoon heti alusta alkaen. Pelit pelataan pienemmällä 7 vs 7 -miehistöllä tavoitepistemäärään (36 pistettä) saakka ilman pelikelloa, rangaistuksia tai aloitus- ja maalipotkuja. Pelipisteitä annetaan maalista kuusi, lisäpisteyrityksestä kuljettamalla yksi ja heittämällä kaksi.

Normaalin jenkkifutiksen malliin päämissiona on siirtää peliväline 10 jaardia (1 jaardi= 0.91metriä) eteenpäin neljällä yrityksellä, josta palkitaan uudella neljällä yrityksellä niin pitkään, kunnes päärynäpallo saadaan vastustajan maalialueelle (Touchdown). Hyökkäävälle joukkueelle lyödään kuitenkin kapuloita rattaisiin, jos tarvittavia jaardeja ei saada aikaan, peliväline tumpuloidaan vastustajan käsiin tai pallonkantaja ajautuu oman puolustusalueensa maalirajan yli (Safety). Tällöin vuoro siirtyy vastustajalle.

Jenkkifutis on ummikkopelaajalle usein hankalasti lähestyttävä pelityyppi. Syventymistä vaativat aloitustaktiikat ja katkonainen pelitempo vievät aloittelijafutaajalta aikansa omaksua. NFL Street laittaakin fiksusti lajin koukeroita suoraksi tarjoamalla selkeät ja helppotajuiset taktiikkaikkunat juoksulle, heitolle sekä erikoistaktiikoille, joiden avulla erilaisista kuvioista saa helposti käytännön jatkeen. Taktiikkatauluvalikon ja itse kenttäpelin välinen siirtoaika on myös ruuvattu minimiin ja näin pelitempo pysyy arcadetyyliin korkeana.

NBA Street -sarjan malliin kenttäpeliä maustetaan erityisellä Gamebreaker-mittarilla, joka täyttyy jokaisesta maalista, harhautuksesta, syötöstä, edetyistä jaardeista ja näiden ketjutuksista. Kun mittari kajahtaa tappiin, joukkue pääsee Gamebreaker-tilaan saaden vastustajaansa nähden yliluonnollisen vauhdin ja voiman. "Superkyvyt" ovat päällä, kunnes oma pelivuoro päättyy maaliin tai pelipallon menetykseen. Optio lisää peliin mukavasti dynamiikkaa ja kannustaa tyylikkäisiin palloralleihin. Gamebreakerin saa pelioptiosta tarvittaessa pois päältä.

Koska pelit pelataan kovalla katuasenteella, miestä otetaan sen mukaisesti. Rikkeitä ei tunneta, eikä armoa anneta, vaan vastustajaa tällätään reilusti päin näköä. NFL Street onnistuu tässä ronskin pelityylin tavoittelussa mainiosti. Testosteroniähellyksen ohella verbaliikkaa käytetään loputtomana virtana joukkueiden pullistellessa toisilleen. Jokaisesta pelivirheestä rankaistaan armottomalla machoryöpytyksellä ja vastaavasti onnistuneita suorituksia tuuletetaan ujostelematta koko rahan edestä. Pelin tyyli ja asenne ovat ehdottomasti NFL Streetissa kohdallaan.

Kukkakepistä karpaasiksi

Pelaaminen ei ole pelkkää luiden murskaamista ja pään aukomista. Omaa joukkuettaan voi myös kehittää. Tätä varten on rakennettu mielenkiintoinen haasteisiin (Challenge Mode) perustuva pelaajakehitysrunko, jonka avulla yksittäisten pelaajien taitotasoa voi monipuolisesti parantaa pääturnausten (NFL Ladder) välillä. Haasteena voi olla esimerkiksi vastustajajoukkueen voittaminen käyttämättä lainkaan heittopeliä tai tehdä 2 onnistunutta harhautusta jne. Näistä tarjotaan vaikeustasosta riippuen joko tiettyä määrää taitopisteitä, suoria taitotason nousuja, uusia peliasuja tai näiden yhdistelmiä.

Pelaajaeditorissa löytyy hurja määrä erilaisia taitoja sekä ominaisuuksia, joihin haasteista saadut taitopisteet voi upottaa. Valikoimaa löytyy heittotarkkuudesta juoksunopeuteen, syötön vastaanottokyvystä pallon kuljetukseen jne. Jotta yltäkylläistä muokkausta olisi vähintään riittävästi, myös pelaajan pituutta ja painoa voi lisätä, jolloin ulottuvuus pallonhakuihin/katkoihin paranee ja taklausvoima sekä taklausten vastaanottokyky nousevat. Ilmaisia muokkauksiakin löytyy ylitsevuotavat määrät. Mm. sadoista eri pelipaidoista, housuista ja lippiksista aina pelitoverin naamavärkin vaihtamiseen. Todellinen futissäätäjän unelma.

Pelimuodot ovat sen sijaan määrältään hyvin askeettiset: Kaksi pikapelityyppiä (normaali Quick Game sekä NFL-tähdistä koottu Pickup Game) sekä yksi pääpelimuoto (NFL Challenge). Huolimatta vain kolmesta pelimuodosta, NFL Challenge tarjoaa pitkäikäistä pelattavaa viemällä pelaajaa San Franciscon, San Diegon, New Yorkin, Detroitin, Clevelandin, Houstonin, Atlantan sekä Miamin AFC ja NFC divisiooniin yhteensä kahdeksalle teema-areenalle, joista jokainen tarjoaa yhden viiden pelin turnauksen sekä kymmeniä haasteita. Jokainen turnausvoitto avaa uuden areenan ja näin joukkueen kehitys kulkee menestyksen kanssa käsi kädessä.

Pelin visuaalinen puoli on hyvin hanskassa. Tekstuurit ovat skarpit ja pelaajiin upotettu polygonimäärä yhdessä sulavasti tehtyjen pelaaja-animaatioiden kanssa ovat ilo silmälle. Törmäysfysiikoissa tasapainotellaan aidon ja korostetun toteutuksen välimaastossa juuri sen verran, että saadaan aikaan illuusio aidosta jenkkifutiksesta arcademehustuksella. Pientä hiottavaa löytyy siellä täällä, mm. pelaajien välisissä kontakteissa sekä liikkeen synkronoinnissa pelikenttään, mutta kokonaisuutena työn jälki on oikein mallikasta. Rytinää saa lisäksi seurata täydellä 60 ruudun päivitystahdilla sekunnissa.

Äänimaisema antaa NFL Streetille todellista boostia. Kotiteatterin omistajat pääsevät nauttimaan avarasta ja dynaamisesta Dolby Digital 5.1-miksauksesta, jossa kaikki pelaajaäänistä pienempiin äänitehosteisiin paikallistuvat kristallinkirkkaana etu- ja takakanavien välillä taklausten toistuessa muhkean täyteläisinä. Myös pelin soundtrack on lämmöllä tehty. Laadukkaan melodista Hip Hop ja Rap-vetoista biittiä tarjotaan täydellä laidalla artisteilta, kuten Lostprophets, Bravehearts, Graph, Lil' Flip, Killer Mike, Jakk Frost sekä monet muut. Omaa musiikkia ei voi siirtää peliin.

Katujen uusi kuningas

NFL Street on erittäin onnistunut uusi tulokas Street-sarjaan. Pelistä huokuu energia ja asenne, joka nostaa jo itsessään NFL Streetin harmaan massan yläpuolelle, puhumattakaan sujuvasta pelattavuudesta ja oman joukkueen todella monipuolisesta kehitysmahdollisuudesta. Itse asiassa huipputaitavien pelaajien peliesityksistä ei voi olla nauttimatta pelaamisen ohella. Nämä osaavat oma-aloitteisesti mm. suojata palloa tuuppailemalla tylysti vastustajiaan nurmeen tai livistää komeasti kriittisen taklauksen alta pois. Pienet hiomattumuudet kenttäpelissä, nihkeä pelimuotojen määrä sekä jäykästi toteutettu manuaalinen pelitallennus ovat loppupäässä ainoat marginaaliset miinuspuolet muuten tyylikkäästi toteutetussa viihdepaketissa.

Tekoälyä vastaan pelaaminen antaa useaksi päiväksi mukavaa haastetta, joskaan ei 1-4 pelaajan nokkapokkaa tai kahden pelaajan yhteispeliä voittanutta. NFL Street ilmestyi ennen Electronic Artsin sekä Microsoftin tekemää Xbox Live -sopimusta, joten verkkomoninpelitukea ei edellä mainittujen moninpelimuotojen lisäksi löydy. Suru ei tosin ole pitkäaikainen, sillä Live-tuella varustettu NFL Street 2 korjaa tilanteen vuoden 2005 alussa yhdessä tuoreeltaan vahvistetun FIFA Streetin kera, joten huippulaadukkaiden arcadehenkisten urheilupelien virta jatkuu myös lähitulevaisuudessa vahvana.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi