Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

SOCOM: U.S. Navy SEALs Tactical Strike

Taktista räiskintää

Nimihirviö SOCOM: U.S. Navy SEALs Tactical Strike on jo kolmas PSP:lle julkaistu SOCOM-ammuskelupelisarjan edustaja, mutta se poikkeaa aikaisempien viitoittamalta polulta täysin omalleen. Tällä kertaa kyseessä ei ole perinteistä räiskintää kolmannesta persoonasta kuvattuna, vaan pelaajan tehtävä on käskyttää neljän sotilaan joukkuetta. Pelissä ei siis ohjata ketään suoraan, vaan taistelijat toteuttavat reaaliajassa annettuja käskyjä. Hyvä vertauskohde on muutama vuosi sitten julkaistu Full Spectrum Warrior, joka pelimekaniikkansa kannalta toimii varsin samalla tavalla kuin tämä totuttua taktisempi SOCOM.

Toisin kuin pelin nimi antaa ymmärtää, voi Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukkojen sijasta valita käskytettäväkseen jonkin toisen maan eliittisoturit. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi brittiläiset SAS-joukot, Saksan Kommando Spezialkräfte tai Ranskan terrorismin vastaiseen toimintaan ja panttivankitilanteisiin erikoistunut Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale muutaman muun lisäksi. Vain Venäjän Spetsnaz jää mahdollisesti jonkun mielestä uupumaan. Ilahduttavasti valitut soturit puhuvat omaa kieltään, eivätkä esimerkiksi jenkkiä kökkömäisellä aksentilla. Muuten eri maiden eliittiyksiöiden välillä ei ole eroavaisuuksia. Kaikki käyttävät samaa asevalikoimaa, joka kasvaa pelin edetessä.

Pelin kampanja sijoittuu Panamaan, jossa pelaajan valitseman maan suurlähettiläs joutuu kapinallisjoukkojen kidnappaamaksi. Tästä alkaa yhdeksän tehtävän pituinen pelastusoperaatio. Juonellisesti kuljetaan Tom Clancy -tyylisen hutun tasolla, mutta kukapa räiskintää tarinallisten nyanssien vuoksi pelaisikaan. Tehtävät ovat mukavan monipuolisia ja tarjoavat kiitettävästi mahdollisuuksia erilaisiin ratkaisuvaihtoehtoihin. Joukkueensa voi johtaa voimalla suoraan vihamielisten ympäristöjen läpi kaikki vastukset tappaen, mutta yleensä taktikoivampi hiiviskely tuottaa paremman tuloksen.

Neljän taistelijan käskyttäminen toimii melko luontevasti. Ryhmää voi siirrellä yhdessä nipussa, tai sen voi jakaa taistelupareihin, jolloin saadaan tehokkaasti toimiva kahden yksikön iskujoukko. Tällöin eteneminen vaarallisissa paikoissa helpottuu, kun yksi parivaljakko jää suojaamaan samalla kun toinen kaksikko kulkee seuraavaan pisteeseen. Myös koukkaaminen vihollisten selustaan kahta taisteluparia fiksusti käyttämällä käy näppärästi ja on vieläpä nautinnollisen palkitsevaa. Vaikka ryhmän käskyttäminen tapahtuu yleensä antamalla määräyksiä joko toiselle taisteluparille tai sitten kaikille neljälle, voi tiettyjä yksittäisiä komentoja antaa myös yhdelle sotilaalle. Esimerkiksi ryhmän tarkka-ampujan voi määrätä hoitamaan kauempana olevan vihollisen tähystäjän, tai taistelutilanteessa jonkun sotilaista voi käskeä heittämään kranaatin suojassa olevan vihulaisen savustamiseksi.

Suunnitelma B

Taktikointi on toimivan järjestelmän ansiosta nautinnollista, mutta aivan kaikkiin tilanteisiin se ei taivu ongelmitta. Kameraa ei voi liikutella vapaasti, vaan se on aina lukittu yhden ryhmän jäsenen läheisyyteen kolmanteen perspektiiviin. Tällöin joukon liikuttaminen paikkoihin, jotka eivät ole suoraan näkyvissä, on turhan hankalaa. Erityisesti ongelma koskee nurkkia sekä ahtaita ja sokkeloisia alueita, joskin ruudun ylälaidassa oleva pienoiskartta auttaa hieman osoittaessa sotilaille seuraavaa paikkaa. Parhaimmillaan peli onkin kentissä, jotka sijoittuvat ulkoilmaan, kun taas sisätiloissa ryhmän liikuttelu on kömpelömpää. Erilaiset suojelutehtävät aiheuttavat harmaita hiuksia, sillä mukana kulkevilla siviileillä on tapana ryntäillä jopa keskelle tulitaistelua. Muuten tekoäly toimii kohtalaisen hyvin. Viholliset osaavat hakeutua suojaan, vaikka satunnaista itsetuhoisuutta esiintyy esimerkiksi päättömien rynnäköiden muodossa.

Peli näyttää ja kuulostaa PSP-kriteereillä erittäin hyvältä. Erityisesti hahmomallinnukset tekstuureineen näyttävät yksityiskohtaisilta ja vieläpä hyvin animoiduilta. Kentät ovat laajoja ja pelin keskiamerikkalaiset ympäristöt värikkäitä. Kaupunkikentät ovat tunnelmallisia sankareiden hiipiessä parkeerattujen autojen ja kujien lomassa, kun taas viidakkokenttien sademetsät ovat nätin vehreitä. Aseet nakuttavat vakuuttavasti ja ääninäyttely on toimivaa niin englanniksi kuin muillakin kielillä.

Kampanjan lisäksi voi pelata yhdeksän lisätehtävää samoilla kartoilla, mutta myös moninpeli on mahdollista verkossa. Verkkopelin testaaminen ei arvosteluversiolla valitettavasti onnistunut, mutta pelimuodot ainakin kuulostavat mielenkiintoisilta. Normaalien tappomatsien lisäksi on mukana kaksi erilaista hyökkäys-puolustus -pelimuotoa, joissa yksi osapuoli puolustaa yhtä tai useampaa pistettä, kun taas toinen pyrkii tuhoamaan sen. Suojelu-pelimuodossa pelaajan kuuluu pitää VIP-henkilö hengissä vastapuolen yrittäessä nitistää tämän.

SOCOM: U.S. Navy SEALs Tactical Strike voi olla SOCOM-veteraaneille jotain aivan erilaista mihin on totuttu, mutta vaihtoehtoja kaipaaville se on varsin toimiva taktiikkapeli. Yksittäisiä kupruja lukuun ottamatta peliä on mukava pelata ja se tarjoaa taktikoinnista nauttiville viihdykettä kohtalaisen pitkäksi aikaa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi