ToeJam & Earl 3: Mission to Earth

Kierrätyskelpoiset sankarit

Tasohyppelytarjonnasta ei ole ollut puutetta Xboxilla. Yrittäjät ovat olleet kovaa luokkaa. Microsoftin suojissa on tuotettu jatkoa pitkäikäiselle Oddworld-sarjalle ja Sega-taustalla mainostettu Artoon-tiimi on julkaissut oman ehdotuksensa Xboxin maskotiksi Blinx-kissan muodossa. Silti konsolilla ei ole haastajaa kilpailijoiden teoksille. Nintendo jyllää Mariollaan ja Sonylla on vakuuttava rintama platformer-pelejä. Uutta virtaa haetaan vanhasta tutusta. ToeJam & Earl on peliveteraanien tunnustama MegaDrive-klassikko. Kaksi episodia ja pari sivuosaa ovat taanneet alienkaksikolle paikan genren kunniagalleriassa.

Pelkin tasoloikka-ansion ToeJam & Earl ei ole paikkaansa lunastanut, vaan sillä on ollut merkityksensä etenkin musiikkipelien kehityksessä. Segan lipun alla purjehtiva sarja tarttui aiheeseen vuosia ennen japanilaista bemani-villitystä. ToeJam & Earl ykkönen ja sen jatko-osa Panic on Funkotron kertoivat muukalaisista, jotka joutuivat pelastuspuuhiin ihmisten hyökättyä heidän kotiplaneetalleen. Aihetta ryyditettiin tuhdilla annoksella tyyliin sopivia säveliä. Välillä joutui tanssikenkiin ja tapailemaan ohjaimella rytmikuvioita. ToeJam & Earl III: Mission to Earth seuraa 2D:stä kolmiulotteiseksi muuttunutta maailmaa lukuun ottamatta varsin tarkkaan ensimmäisten osien jäljillä.

Tällä kertaa ToeJamin ja Earlin tehtävänä on kerätä kaksitoista vinyyliä ja levittää funkin ilosanomaa maan asukkien parissa. Albumit ovat Lamontin, funkin isoisän, omaisuutta. ToeJamin ja Earlin muodostama parivaljakko täydentyy hemaisevalla Latishalla, joka hurmaa sankarijoukon pojat, ja pelaajan siinä sivussa. ToeJam & Earl -pelien juju on aina ollut kaksinpelissä, mutta yksinkin hahmon saa valita kolmesta vaihtoehdosta. Latishan ominaisuudet on tasapainotettu aloittelijaa ajatellen. Toejam vipeltää pää neljäntenä jalkana ja loikissa on potkua. Big Earlillä taas on kokoa ja poweria.

Funk näyttää tien

Ihmisiä ohjataan oikealle polulle funk-fu-liikkein tai nuotein, joita voi sylkeä, kunhan on niitä varastoon kasannut. Kamppailut ovat hippaleikkiä, jossa takaa-ajettu vaihtuu sen mukaan kumpi on alakynnessä. Pikkutytöt lähtevät karkuun avaruusolion nähdessään, mutta erityistä harmia aiheuttavat esimerkiksi hammaslääkärit, joita ei tahdo saada tyrmättyä sitten millään. Viihdyttävimmillään vihollisia päihitetään matkimalla X- ja Y-napeilla rumpukonetta, vaikka sormet saattavatkin mennä solmuun. Loppupomojen kanssa kahinointi venyy välillä väsyttävän mittaiseksi mittelöksi.

Pelillä on juurensa Dreamcastilla, mikä kertoo pitkästä kehityskaaresta. Ulkoasussa kypsymisaika ei näy, vaan graafisesti ToeJam & Earl 3 on varsin pätevää jälkeä. Pienet yksityiskohdat kuten tuulessa lepattavat puunlehdet tai siipiään räpyttelevät perhoset elävöittävät maastoa kummasti. Heikkoa piirtoetäisyyttä on paikkailtu häivyttämällä maisemaa horisontin suuntaan. Ylhäältä käsin näkymä sumenee turhankin paljon. Xboxin tehot näkyvät varjoissa, eivätkä tekstuuritkaan ole hassumpia. Hahmot ovat melko yksinkertaisesti koottuja, mutta animaatio soljuu sulavasti. Etenkin kolmella raajalla pyyhältävän ToeJamin askelta jää ihailemaan. Kamerasta ei koidu ongelmia, vaan sillä on tilaa liikkua, ja kuvakulmaa peittävät esineet muuttuvat läpinäkyviksi. Väriä pelissä on kerrankin riittävästi. Xboxin tasohyppelyitä on vaivannut grafiikan hukkuminen tummiin sävyihin.

Multi-talented

Seikkailu on jaettu viiteen alueeseen, jolla kullakin on haasteensa. Vehreän Grassy Zonen vastapainona on hiekkadyyniä toisen perään tarjoava aavikkokenttä (Desert Zone). Snowy Zone on oiva näyttämö lumisodalle ja kaupungissa (Urban Zone) spray-purkit ovat kovassa huudossa talojen maalipinnoitteesta päätellen. Vesimaailma (Water Zone) on trooppisempi tapaus. Menestyksen perusteella aukeavassa Random Modessa kentät luodaan lennosta, mikä vain lisää niiden eriskummallista vaikutelmaa. Tasoja reunustaa jyrkänne ja tippumisesta rangaistaan asianmukaisesti. Kentissä on tehtävänsä, jotka edellyttävät tiettyjen ominaisuuksien avaamista tai ihmiseksi tekeytyneen kontaktihenkilön löytymistä. Ihmisten käännyttämisestä ja avainten poimimisesta saa ylimääräisiä pojoja, jotka voi sijoittaa vaikkapa postimyyntiin esineiden toivossa tai sushibaarin terveelliseen ruokaan.

Yksitoikkoiseksi pompinnaksi ToeJam & Earlistä ei ole. Ympäriinsä sirotellut lahjapaketit piristävät urakkaa. Kääreistä löytää avun moneen pulmaan energiapalkin täyttämisestä rotkon ylittämiseen. Hauskimpiin lahjoihin kuuluvat vieterikengät, jotka lennättävät hahmon parhaimmillaan korkealle ilmaan, mutta huonolla tuurilla jättävät lennon lyhyeen. Ikaroksen siivillä pääsee tiirailemaan pelikenttää lintuperspektiivistä. Antiikin tarun tapaan sulat käsissä ei pitkälle pyristellä. Hyvällä onnella löytää valeasun tai houkutuslinnun ihmisparkojen puijaamiseksi. Erilaisia lahjoja on runsaasti.

Mustat sävelet

Musiikki on paitsi funkia, myös gospelia, hiphopia ja rokkia. Kantrille tai muulle nössöilylle ei ole tilaa vaan maajussit tyrmätään, kirjaimellisesti. Taustamusiikkina jykevä bassobiitti ei pääsee oikeuksiinsa. Tällaisessa pelissä musiikille toivoisi enemmän tilaa myös pelitapahtumien säestäjänä. Pitkät lataustauot sen sijaan käytetään musiikkiesityksiin, ja rap-biisit ja kuorohoilotukset ovat viihdyttävää kuultavaa. Sanoituksissa on sopivan liioitellusti katu-uskottavuutta, jotta niille kehtaa nauraa. Laulutekstistä voi usein poimia kullanarvoisia vinkkejä. Englanninkielen kanssa vaikeroivia helpottaa tekstitys.

ToeJam & Earl 3 tempaa ensihetkistä mukaansa. Uusia ideoita esitellään tasaisin väliajoin eikä ikävystymään pääsee. Ellei aivan täydellistä suoritusta hae, on seikkailu melko pian ohi. Keräiltäviä kapistuksia pelissä riittää, mutta pakollista tällainen ajanviete ei ole. Xbox Liven käyttäjille on luvassa pari ekstraosuutta ladattavaksi, mutta pelikaveria ei verkon yli saa. Kaksinpeli käydään jaetulla ruudulla ja se on edelleen ToeJam & Earl -sarjan parasta antia. Yksinkin pelistä nauttii, mutta toinen läpipeluukerta voi hyvinkin jäädä kesken. Vaikkei Mission to Earthia voi samaan kastiin laskea alkuperäispelin kanssa, mitä tulee ylistyksen määrään, on ToeJam & Earl siirtynyt kolmosjakson myötä onnistuneesti uudelle tuhatluvulle.

Pelin strategiaopas on ladattavissa Segan sivulta PDF-muodossa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi