WWE Smackdown vs. Raw 2009

Keskiyön ohjelmapaikoilla

Show-, näytös- tai pellepaini, kutsuu sitä sitten miksi hyvänsä, kuuluu lajina jenkkien suosituimpien töllösarjojen piiriin. Suurin ja nimekkäin promootio, World Wrestling Entertainment (ent. World Wrestling Federation) on tarjoillut faneille matseja jo yli kolmekymmentä vuotta, ja se omistaa kolme tunnetuinta alan brändiä: lippulaiva Raw, sisarshow Smackdown ja vastikään ostettu, pikkuveljen paikan täyttävä ECW. SubTV pyöritti keskiyön ohjelmapaikoilla kahta ensiksi mainittua, mutta nykyään vain Smackdown näkyy ilmaiskanavien puolelta. Suomeenkin on perustettu aikoinaan kolme vastaavanlaisia yritystä. Viimeisin niistä nimeltään Fight Club Finland, jonka järjestämille livetapahtumille tuntuu löytyvän indie-henkisiä katsojia.

Kaikille tämä mukaurheilu ei siltikään maistu. Showpaini on selkeä vedenjakaja mielipiteiden suhteen. Useimmiten katsotaan lähetyksiä viikottain tai sitten ei olla kuultu yhdestäkään kehäjulkkiksesta. Monimutkaiset juonikuviot sekä tiuhaan muuttuvat hyvän/pahan roolit toki vaativat jatkuvaa vahtaamista, sillä pelkkänä muskelimiesten mättäjäisinä WWE:n ohjelmat ovat sangen yksiulotteista hupia. Henkilöhahmot ovat olennainen asia tämänkin viihdemuodon kohdalla, eikä sen tarvitse tarkoittaa mitään Kauniit&Rohkeat -draamamateriaalia. Miettikää; olisiko Hulk Hoganin Atomic Leg Drop yhtään mitään, jos liikkeen tekisi joku muu. Entäpä The Rockin nimikkoheitto Rock Bottom? Olet varmasti nähnyt räväkämpiäkin temppuja. Fiilis tulee suurilta osin lihaskimppujen vetämien roolien kautta, ja persoonallisuuksien korostaminen on vedetty niin överiksi, että hitaampikin kaveri pysyy kärryillä.

Smackdownin eli tuttavallisemmin smäkärin fanit ovat pääpiirteittäin yksi yhteen videopelejä kuluttavan ydinyleisön kanssa, joten ei liene suuri yllätys, että YUKE's ja THQ ovat tuottaneet näitä julkaisuja hyllyn täydeltä. Eihän siinä mitään, mikäli vuosittaiset uudelleenlämmittelyt sisältäisivät oikeasti jotain uutta sisältöä. Lajityypin ykkönen on edelleen Nintendo 64:n aikana säväyttänyt WWF No Mercy, ja se jos mikä kertoo karua kieltään viime aikojen laadusta – tai sen puutteesta. Onnistuisiko WWE Smackdown vs. Raw 2009 viimein kääntämään pelisarjan suunnan uuteen nousuun?

Ei ainakaan karsittu

Tässä vaiheessa pitänee paljastaa, etteivät vuoden 09 kuviot ole uudistuneet ollenkaan. Pelattavuus ja ulkoasu ovat tismalleen identtiset WWE Smackdown vs. Raw 2008:n kanssa, eikä sisältöäkään voi kuvailla vuosipäivityksen arvoiseksi: Mainospuheissa etukäteen hypetetty fokuksen suuntaaminen 2v2 (tag team) -matseihin osoittautuu tyhjäksi löpinäksi; joukkuematsit skulaavat kuin ennenkin, eikä mikään yksittäinen kikka sitä muuta suuntaan tai toiseen. Road to Wrestlemania -pelitila on sekin vain uudelleen nimetty uramoodi viime vuodelta samoilla pähkähulluilla tarinalinjoilla. Urheilupelien ostoperusteeksi käy toki kausilisenssin tuoma autenttisuuden mielikuva, mutta kiinnostavatko muutamat puolituntemattomat tulokkaat (Kofi Kingston) ketään, kun kuumimmat supertähdet ovat yhtälailla napinpainalluksen ulottuvilla. Mestaruusvyötkin vaihtavat omistajaa niin useasti, että tuoreinkin lisenssi on viikossa vanhentunut. Smackdown vs Raw -sarjasta löytyy lääke tähän, nimittäin mahdollisuus rakentaa haluamansa (lue: senhetkiset) kokoonpanot kausitilan (Season) alussa. Suosittelen hyödyntämään.

Tämän vuosikerran positiiviseksi puoleksi voidaan lukea se, että pelisarjan parhaimpia puolia ei ole ainakaan karsittu pois, joten taso pysyy kutakuinkin entisellään – toisin kuin vaikkapa Pro Evolution Soccereiden kohdalla. Smäkärin hahmoeditori on tämän hetken kattavin ja monipuolisin luomiskoneisto. Oman alter egon egon viilaamiseen saa upotettua helposti yhden illan; säädettävää riittää kasvonpiirteistä liikevalikoimaan ja sisääntuloon. Runsaudenpula saattaa iskeä myös yrittäessään päättää sopivaa matsityyppiä monen kymmenen ehdokkaan joukosta. WWE Smackdown vs. Raw'n hauskin puoli on kimppapeli, jossa neljä kaverusta hyppää kehiin samalta sohvalta. Kavereiden (kanssa) murjominen takaa hupia moneksi illaksi, mikäli porukka on oikeahenkistä. Verkkokekkerit käyvät hyvin vähemmän henkilökohtaisesta korvikkeesta, mutta tällöin täytyy varautua konevastustajien poissaoloon.

Smackdown vs. Raw 09:stä on helppo vetää johtopäätökset hankinnan kannalta. Sarjan fanit nauttivat siitä sellaisenaan, sillä peli on omiaan nostattamaan fiilistä uudelleen SvR08:n mättämisen tauottua. Vähemmän painiin perehtyneille voin suositella vilkaisua alekoreihin, joista voi napata mukaansa vanhemman vuosikerran julkaisun pikkurahalla. Myönnettäköön, Smackdown vs. Raw -pelisarja on hallitseva mestari videopelien painoluokassa, mutta se on vähän sama kuin kehuisi Suomea parhaaksi pesäpallomaaksi. Ainoa haastaja kun on TNA Impact!, joka oli pienen tuotantopanoksen takia harvinaisen rikkinäinen ja buginen. Smäkäri tarvitsisi nyt samanlaisen piristysruiskeen kuin mikä tuikattiin EA:n sporttiosastoon vuosi sitten. Olisikohan 2k:n kehitystiimi projektia vailla?

Galleria: 

Kommentit

Parhaat pellepainipelit ovat kyllä kädet alhaalla Gamecuben Day of Reckoning 1 ja 2. Niissä on vähän nopeampi ja arcademaisempi meininki, ja kolmin-/nelinpelissä kolmas pyörä voi aina lyömällä keskeyttää kahden muun kekkerit, esimerkiksi heitot. Ihmettelen edelleen miksei ominaisuutta ole otettu Smackdown vs. Raw -sarjaan, on nimittäin ihan ehdoton kimppapeleissä.

toi ylempi on niin totta

Hieman offtopic mutta sanonpa kuitenkin, että etusivun mainoksessa on kirjoitusvirhe. "siirtyy eläkeelle" kaipaisi toista k:ta. :p

Mitä peliin tulee niin eipä ole yllätys, eipä taida yhtään oikeen oikeasti hyvää pellepaini-peliä olla vai. :)

Itse pidin 2008:sta. Tämä taas on juuri tuon arvostelun veroinen. Oisivat voineet vähän ees uudistaa :/

MITÄ?!?!?!?!
Kofi Kingston on kova neke mua kiinnostaa!!
Ja näin paska numero hyvälle pelille? Tuntuu triplasti paremmalta kuin SvR08...........

Onko tähän peliin tuotu painoluokat takaisin? Edellisessä osassa oli huvittavaa, kun diivalla pystyi heittelemään vaikka Umagaa.

@Tathalas: Nollaysissä ei ole painoluokkia.

En ole kyllä samaa mieltä arvostelijan kanssa. Mielestäni yksi sarjan parhaimmista peleistä. Road to Wrestlemania on kyllä kiva uudistus, koska viime vuoden pelissä oli pelkkä 24/7, joka oli tylsä. Online pelaaminen on mielestäni myös parempaa, kuin 08:ssa. Create a finisher on muuten hauska uudistus. Mutta tähän toki vaikuttaa se, että olen painifani, eli kaikki ei pakolla tykkää.

En lukenut arvostelua mutta otsikko kertoo kaiken oleellisen: Tää on hyvä peli mutta ku joskus pikkutaaperona hakkas Smackdown: Shut Your Mouthia nii eipä tähän päivään asti ole näkynyt merkittäviä uudistuksia. Ei yksinkertaisesti sama jaksa innostaa joka vuosi uudelleen. Julkaisijalle pitkä miinus näistä. Ei uutta peliä pysty kehittään vuodessa. Tää sarja tarvis nyt 3-4 vuoden hengähdystauon ja jonka jälkeen markkinoille uusi peli missä kaikki on laitettu täysin uusiksi.

Tässä ongelmana se että liian monelle kansalaiselle puuro maittaa, niin ei katsota tarpeelliseksi vaihtaa reseptiä.

Symbolia et ole tainnut pelata SvR 07, etkä 08...

Voi olla että mun on turha kommentoida tänne, koska en painipeleistä pidä.
Joka tapauksessa varmasti ihan hyvä peli olisi jollei tää olis ollu samaa vuodesta toiseen :D

Healthi oletko pelannut peliä ollenkaan? Pelissä on painoluokat, esim en pystynyt mysteriolla tänään nostamaan batistaa, joka johtui siitä että mysterio oli väsynyt. Myös selostuksessa on menty rutkasti eteenpäin, ja Road To Wrestlemania on parhaimpia story modeja mitä painipeleissä on nähnty. Enää ei tule geneeristä paskaa, vaan jokainen hahmo on osa tarinaa omana itsenään. Myös Tag Team ominaisuuksia on parannettu monella hyvällä jipolla, sen lisäksi pelissä on vielä Highlight Reel ominaisuus jolla voi tallentaa omia replaytä ja editoida niitä. Arvostelu tuntuu melko nopeasti kyhätyltä pintaraapaisulta. Tässä tapauskessa olisi ollut parempi arvostella parempi versio (PS3) jossa onnistuu myös 6 jampan amtsaaminen samalla koneella. Ainoana miinuksena voidaan pitää sitä että pelissä ei ole Eddietä. Toki kauan jo ollut reversal yms systeemi voisi jo uudistua. Muuten on ihan kaikilta osin parempi peli kuin viime vuonna.

Tuomas: 6 hengen matsit onnistuvat myös X360-versiossa. Ja tuosta versioiden välisestä paremmuudesta IGN:n Head-To-Head-vertailu sanoi näin: "The 360 is the best choice in this category as well, with no install, decent loading times, and a more user-friendly interface for hooking up with friends online. The PS3 version has slightly jaggier graphics, some slowdown in 6 player matches, and a clunky way of inviting friends to play you online."

Eipä vain käynyt arvostelussa noita ilmi. Lisäksi PS3:llahan on vielä bonus matsi ihan HD:nä. Ja mistä ihmeen isntalloinnista nuo puhuu? "with no install" puhuvat ninikuin PS3 versisosa pitäisi jotain asentaa? Täällä ei ainakaan ole tarvinnut.

Kuten tuossa ylempänä sanoin (niin tai siis yritin, mutta kommenttien kanssa jokin bugittaa), kirjoittakaa arvostelunne tuonne Gamerankingiin:

http://www.konsolifin.net/xbox/gameranking/

Olemme tehneet sinne osion juuri tätä varten, että fanit saavat esittää omia näkemyksiään. Ne ovat tunnetusti aivan eri näkökulmasta kuin laajalla skaalalla pelaavan arvostelijan.
Hmm... tarkoittaakohan tämä sitä: "Sarjan fanit nauttivat siitä sellaisenaan, sillä peli on omiaan nostattamaan fiilistä uudelleen SvR08:n mättämisen tauottua."

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi